A Brooklyn is elkapta a Miamit, keleti meglepetések sora

Mára virradóra 13 mérkőzést rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, s szokás szerint egymás hegyén-hátán jöttek a meglepetések, főleg a keleti parton. A Brooklyn Nets "élesben" is legyőzte az előszezonban általa már kétszer is elvert Miami Heatet, a mindenki által leírt Philadelphia pedig Washingtont is bevette. Az Orlando kiütötte a New Orleanst, Eric Bledsoe fantasztikus győztes triplájával pedig célba ért a Phoenix is a tankolással "vádolt" alakulatok közül. Nagy verésbe futott bele az Oklahoma City, a Memphis viszont hosszabbításban hozta a Detroit elleni rangadót. Jöjjenek a részletek!
 

A nap legjobb, legérdekesebb videóit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) érhetitek el.

Charlotte Bobcats - Cleveland Cavaliers 90 - 84

A Cavaliers máris belerondított saját idénykezdésébe. A clevelandiek hiába gyűrték le Bynummal a soraikban a Brooklynt két napja, most kis túlzással anulálták akkori bravúrjukat, ugyanis képesek voltak alul maradni az Al Jefferson és Ben Gordon távollétében azért még mindig a liga egyik, ha nem a leggyengébb alakulatának tekinthető Charlotte-tól.

A hazai győzelem kulcsai: Walker, Kidd-Gilchrist és a védekezés. A Bobcat Kemba Walkernek (23 pont, 7 gólpassz) és Michael Kidd-Gilchristnek (15 pont, 6 lepattanó) köszönhette a legtöbbet egyénileg, pláne, hogy az irányító szerezte a meccset érdemben lezáró kosarat is, ám a Bobcats bravúrjának legfőbb oka a meglepően jól működő csapatvédekezés volt, melynek okán a Brown-legénység csupán 38 százalékkal tüzelt mezőnyből és 22 százalékkal értékesítette a triplákat, ráadásul Irving is megállt 16 pontnál, illetve 7 gólpassznál.

Bynum még csak szokja a légkört. A Cavaliers némi meglepetésre már játszó centere, Andrew Bynum a legutóbbi 8 perce után most már 11-et kapott, de ez alatt csupán hétből kétszer talált be mezőnyből és sokat szenvedett a pályán védekezésben és támadásban egyaránt.

A Bobcats legjobb dobói: Walker 23/9, Kidd-Gilchrist 15, Biyombo 11
A Cavaliers legjobb dobói: Miles 22/9, T. Thompson 21, Irving 16

 

Orlando Magic - New Orleans Pelicans 110 - 90

Meglepő kiütés - fordított előjelekkel. A Magic már az első két idei alapszakasz-meccsén is megmutatta, hogy játékban nem spórol és nem a tankolás szellemében játszik, még ha a kerete gyengécske és fiatal is. A floridaiak most saját közönségük előtt alaposan elverték az új elemek beépítésével egyelőre igencsak megküzdő New Orleanst, volt már 30 pontos fórja a hazai alakulatnak, csak a végjátékban kozmetikázott valamennyit a Pelicans.

Arron Afflalót korai volt leírni. Az Orlando mostanra már veteránnak számító hátvédje, Arron Afflalo élete formájában kezdte a szezont, most ezt egy 30 pontos, 4 lepattanós, 4 gólpassz produkcióval meg is fejelte, ráadásul mezőnyből 14-ből 10-zel végzett, ezzel választ adva arra, hogy az 1/2-es választott, Victor Oladipo (10 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 4 szerzett labda) miért is inkább egyesben van erőltetve Vaughn mester által...

Egy, csak egy legény volt talpon a New Orleansnál. Anthony Davis (26 pont, 17 lepattanó, 3 blokk), a tavalyi 1/1-es monstre performanszt hozott össze, igaz ő is csak 23-ból 9-es mezőnymutatót ért el, Jrue Holiday (19-ből 7-es mezőnyözés) viszont igencsak erőlködött, a pontot ma nem is szerző Tyreke Evans pedig csereként nagyon nem találja a helyét új klubjában.

A Magic legjobb dobói: Afflalo 30/12, Harkless 20/6, O'Quinn 14
A Pelicans legjobb dobói: A. Davis 26, Holiday 17/3, Morrow 14/12

 

Washington Wizards - Philadelphia 76ers 102 - 109

Valami nem stimmel Washingtonban - és Philadelphiában sem... Addig még rendben van, hogy a Wizards döcögősen kezdi az idényt és a Sixers hazai nyitányán elkapja a Wade nélküli Miamit, de az már szakmailag nehezebben magyarázható, amikor a liga történetének (papíron) egyik leggyengébb keretével rendelkező együttese idegenben veri el a fővárosiakat, pláne Michael Carter-Williams (14 pont, 15-ből 6 mezőnyből, 5 gólpassz), a fantasztikus statisztikákkal berobbanó újonc visszafogottabb produkciójával együtt.

Tankolás Philadelphiában?! Maximum később. Jól jellemzi a Philadelphia játékát az "úgy játssz, mintha a mai lenne az utolsó meccsed" hozzáállás, most Thad Youg (29 pont, 20-ból 14-es mezőnyözéssel, 8 lepattanóval) és Evan Turner (23 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) hozott extrát a center, Spencer Hawes (16 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz) mellett.

John Walléknál túl nagy lett volna a lendület?! A Wizards klasszissá érő irányítója villámgyorsan 20 pont fölé jutott és az első hét mezőnykísérlete jó is volt, ám a végére túlvállalta magát, Nené hiányában pedig a többiek közül senki sem tudta átvenni a helyét támadásban, így gyorsan elolvadt a Washington kétszámjegyű fórja és lendületből fordított a második félidőben 65(!) pontot termelő Sixers.

A Wizards legjobb dobói: Wall 26/6, Webster 13/9, Ariza 12/3, Gortat 12
A 76ers legjobb dobói: T. Young 29, Turner 23, Hawes 16/9

 

Atlanta Hawks - Toronto Raptors 102 - 95

Négyből másfél nem elég a Torontónál. Ha van olyan csapat ma a ligában, ahol a vezérek egyéni teljesítményétől függően meg lehet mondani, hogy az adott estén győzni tud-e vagy sem a szóban forgó alakulat, akkor az a Raptors. A torontóiaknál viszont ma csak DeMar DeRozan (31 pont) villogott és Kyle Lowry (16 pont, 4 gólpassz) hozott elfogadható teljesítményt, Jonas Valanciunas (4 pont, 4 lepattanó, 2 blokk) csak szenvedett, Rudy Gay pedig sokat tüzelt, de keveset talált (23-ból 6 mezőnyből), így nem csoda, ha Mike Budenholzer megszerezte első győzelmét az Atlantával.

Al Horford, a megbízhatóság mintaképe. A Hawks még mindig fiatal, de már rutinosnak tekinthető centere masszív dupla duplával jelentkezett (22 pont, 16 lepattanó), s mivel az egyébként hullámzó Jeff Teague (17 pont, 12 gólpassz) is szebbik arcát mutatta, Kyle Korvernek pedig sültek a triplái (8-ból 5), a Hawks hozta a kötelezőt saját közönsége előtt.

A Hawks legjobb dobói: Horford 22, Korver 17/15, J. Teague 17/3
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 31/6, Lowry 16/9, Gay 14

 

Boston Celtics - Milwaukee Bucks 98 - 105

Bostonban már rájöttek, hogyan kell burkoltan tankolni. Hiába nyilatkozta le a Celtics egész stábja ezen a nyáron, hogy a gárda nem fog tankolni, gyakorlatilag egyetlen művelettel megoldotta ezt a kérdést a Stevens-legénység és még kívülről bele sem lehet kötni a koncepcióba. Az irányításhoz bántás nélkül semmi érzékkel nem rendelkező Avery Bradley-nek (miután nem hosszabbított vele a csapat) odaadta a Rajon Rondo hiányában megüresedő egyes posztot a vezetőedző. Mivel az egyébként hasznos ifjonc képtelen kontrollálni csapata tempóját, így nem meglepő, hogy a nagyon sokáig kényelmes kétszámjegyű fórban játszó Boston képes volt innen is kikapni hazai idénynyitóján a Knight, Ridnour páros nélkül felálló Milwaukee-tól.

A Bucksnál is a cseresorban van a csapat ereje?! A wisconsini együttesnél ugyan gyatra eddig a kezdőcsapat, ám Zaza Pachulia (20 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz), John Henson (14 pont, 9 lepattanó) és Nate Wolters (14 pont, 6 gólpassz) a padról érkezve vesztett helyzetből is megmentették Larry Drew legénységét és az utolsó negyedet 15-34-re nyerve kisebb csodát vittek véghez a parketten. A hazaiaknál egyébként ki kell emelni a koros újoncot, Vitor Faveranit, aki az egy meccses eltiltása után visszatérő Sullinger előtt még kezdőként meglepően jó statisztikákkal zárt (12 pont, 18 lepattanó, 6 blokk).

A Celtics legjobb dobói: Bass 17, G. Wallace 14/6, J. Green, C. Lee 13/3-13/3
A Bucks legjobb dobói: Pachulia 20, Neal 14/6, Wolters 14/3, Henson 14

 

Brooklyn Nets - Miami Heat 101 - 100

Élesben is ment a Brooklynnak a Miami ellen. Az előszezonban kétszer is alaposan elverte az egyik legújabb keleti trónkövetelő a címvédőt, mely így szűk egy év után kapott ki az alapszakaszban zsinórban kétszer is. A 19-et szóró Paul Pierce vezetésével a Nets "bostoni részlege" igencsak kitett magáért, hiszen a második félidőben végig vezető hazaiaknál a padról érkező Jason Terry triplái nagyon kellettek az első elszakadási kísérletnél, Kevin Garnett pedig 10 pont alatt maradt ugyan, ám a védekezést kiválóan irányította a festékben.

Az all-star már többet vállalt. A bokájával láthatóan nagyon küzdő Deron Williams 8 pontjával és 8 gólpasszával is főszereplő tudott lenni, ennyi most elég is volt a címvédő ellen.

Megtévesztő végeredmény. A Heat már 16 pontos hátrányban is volt a véghajrá előtt, ám LeBron James (26 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és a 21-et szóró Wade Ray Allennel és Mario Chalmersszel karöltve be-be találgattak kintről az utolsó percekben, így még az egyenlítésre is megvolt az esélye a bajnoknak, ám sikerült átvészelnie a leolvadást a Jason Kidd mestert eltiltása miatt még nélkülöző Brooklynnak, mely első győzelmét ünnepelhette a szezonban.

Kirilenko is bemutatkozott Nets-szerelésben. Az orosz bedobó kihagyta az idénynyitót, ám most már érkezhetett a padról ő is, 8 pontja 11 perc alatt bíztató, ahogy a tavalyiak közül a 19-et termelő Joe Johnsoné és az all-star Brook Lopezé (16 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) is.

A Nets legjobb dobói: Joe Johnson 19/6, Pierce 19/3, B. Lopez 13
A Heat legjobb dobói: L. James 26, Wade 21, Bosh 17/3

 

Houston Rockets - Dallas Mavericks 113 - 105

Kik lesznek Texas új urai?! A Rockets és a Mavericks újraformálásával és a Spurs erősnek maradásával gyakorlatilag új versenyt lehet kiírni Texas államban, erre jó bizonyíték volt ez a mérkőzés is. Bár Patrick Beverley távollétében is behúzta a meccset saját közönsége előtt a 34 pontos Harden húzta Houston, nem volt ez rossz teljesítmény a 22-őt szóró Nowitzkit kipontozódás(!) miatt már korán elvesztő Mavs részéről sem.

Erő a palánk alatt. Dwight Howard (13 pont, 16 lepattanó) és a mellette kezdőként szereplő Ömer Asik 12 lepattanója nem meglepő, de a vendégeknél nem árt megemlékeznünk DeJuan Blair (11 pont, 10 lepattanó, 2 szerzett labda, 2 blokk 17 perc alatt) performanszáról sem, pláne mivel a padról érkezve érte azt el a Dallas egyik új nyári szerzeménye a viszonylag sima végjáték után lezáruló összecsapáson.

A Rockets legjobb dobói: Harden 34/12, A. Brooks 13/6, D. Howard 13
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 22, Ellis 20/3, Crowder 15/15

 

Memphis Grizzlies - Detroit Pistons 111 - 108 - hosszabbítás után

Meglepetés vendég - kicsit máshogyan. A Pistons cserehátvédje, Rodney Stuckey (19 pont) az előszezon egyik legfurcsább sérülését szenvedte el azzal, hogy széttörte az ujját amiatt, mert odacsapta saját autója ajtaját a kezének. A kihagyást hosszabbra tervezték a sok más gonddal (például a szívével) is küzdő kisembernél, ám ma már ott volt a parketten a Detroitnál és komoly szerepe volt abban, hogy a Pistons legalább egy hosszabbítást kicsikarjon Memphis-ben.

Lassan állt össze a puzzle a Grizzlies-nél. Marc Gasol (15 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) és Zach Randolph (16 pont, 10 lepattanó) is küzdöttek azzal, hogy feltörjék az extrán magas belső sorral kezdő Pistons védelmét, ám a rendes játékidő végén és a hosszabbításban mindkét hazai magasembernek kulcsszerepe volt - a spanyol egalizált a negyedik etap végén, a balkezes bombázó pedig a ráadásban szerzett fontos kosarakat. Mellettük muszáj említést tennünk Mike Conley (22 pont) és Tony Allen (16 pont, 5 labdaszerzés) produkciójáról is, a vendégeknél Brandon Jennings távollétében ezzel együtt pont egy végjátékbeli vagány vezér hiányzott a bravúros győzelemhez.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 22/3, T. Allen, Z. Randolph 16-16
A Pistons legjobb dobói: Josh Smith 19/9, Stuckey 19/3, W. Bynum 18/3

 

Minnesota Timberwolves - Oklahoma City Thunder 100-81

Rég nem látott mélységek és magasságok. Több mint egy éve fordult elő utoljára, hogy a Thunder ilyen súlyos vereséget szenvedjen - tavaly 17 pontos volt a legnagyobb zakójuk. Ezt a különbséget is úgy sikerült hozniuk, hogy 14-0-ával zárták a meccset, így megmenekültek a megsemmisítéstől. A Wolves hét éve nem kezdte 2-0-ával a szezont.

A Minnesota Big3-je. Kevin Love ma is parádézott, 24 ponttal és 12 pattanóval újra ő vezette a T-Wolvest. Mellette borzasztóan hasznos volt palánk alatti társa, Nikola Pekovics is, aki 15 pontot és 10 pattanót tett a közösbe, és volt egy harmadik dupla-dupla is hazai oldalon - Ricky Rubio 14 pontja és 10 gólpassza mellett még 5 labdát is szerzett.

Ma nem csak Westbrook hiányzott. A már az első negyedben eldőlő találkozón ezúttal nem csak a tűzerő volt hiánycikk a Thundernél, hiszen 44-20-ra nyerték a hazaiak a festékben szerzett pontok csatáját. A Thunder továbbra is pocsék hatékonysággal dob, ma 22.6%-kal szórtak a triplavonalon túlról és a 35%-ot sem érték el mezőnyből.

Corey Brewer elitvédő? A nyáron igazolt swingman eddig magasan beváltja a hozzá fűzött reményeket, ma az egyedül maradt Kevin Durantet kellett fognia,és maximálisan teljesítette is a feladatot, hiszen 13 ponton és mindössze 5 büntetőkísérleten tartotta a háromszoros pontkirályt.

A Timberwolves legjobb dobói: Love 24/9, Pekovics 15, Rubio 14/6.
A Thunder legjobb dobói: Lamb 16/6, Durant 13/3, Ibaka 9/3.

 

Denver Nuggets - Portland TrailBlazers 98-113

Megtört a Pepsi Center átka. A Portland majdnem hat éve, még 2007-ben nyert utoljára Denverben, azóta 9-szer próbálkoztak sikertelenül, míg nem tizedjére sikerült két vállra fektetniük a Nuggets-et saját pályáján.

Egységben az erő. A Suns elleni meccsel ellentétben ma nem csak LaMarcus Aldridge és Damian Lillard vállalt támadásban. Az erőcsatár 25 pontig és 9 pattanóig jutott, Lillard megállt 18 pontnál és 7 gólpassznál, ám Nicolas Batum és Wesley Matthews is 21-21 pontot szorgoskodott össze, utóbbi leszedett 12 pattanót is, ketten együtt pedig 9 hármast dobtak be. Az első félidőben Batum, a másodikban pedig Matthews és Aldridge voltak a vezérek.

Dolgozni csak pontosan... A Blazers győzelmének kulcsa a külső dobásokban rejlett, több mint 30%-ot vertek ebben a hazaiakra (6/18 - 14/22). A triplavonalon belülről már nekik sem ment igazán (37% kettesekből), de még így is jobbak voltak, mint ellenfelük, megérdemelten nyertek, ilyen különbséggel is.

A törpetrió kevés. Hiába idézte chicagói önmagát Nate Robinson (24 pont, 4 tripla, 7 pattanó), volt jó Ty Lawson (21 pont, 6 gólpassz) és segített nekik Andre Miller (10 pont), a csapat többi része semmilyen szinten nem működik még a Denvernél, hatalmas munka előtt áll még Brian Shaw.

A Nuggets legjobb dobói: Robinson 24/12, Lawson 21/6, Faried 11.
A TrailBlazers legjobb dobói: Aldridge 25, Batum 21/15, Matthews 21/12.

 

Los Angeles Lakers – San Antonio Spurs 85-91

Tim Duncan nélkül. A Grizzlies ellen mellkasi sérülést szenvedő legenda hiánya azt jelentette, hogy 1996 óta először fordult elő, hogy sem ő, sem Kobe Bryant nem szerepelt a két gárda összecsapásán.

A Spurs védekezni is tud. A vendégek az utóbbi időben pontgazdag meccseikről ismertek, de ha nagyon kell, vissza tudnak térni a korábbi stílusukhoz. A Lakers cseresora a szezon első meccsén 76 pontot termelt – most csapatszinten jutottak 85-ig 36.6%-os mezőnymutatóval és 30%-os triplázással.

Pau Gasol ébredezik. A tavalyi rémálomszerű szezon után a spanyol sztár jól kezdte az évadot, ma is dupla-duplát hozott (20 pont, 11 lepattanó), és 2 blokkot is kiosztott.

Parker, Ginobili és Diaw remeklése kellett a második győzelemhez. A 4. negyedben háromszor volt egyenlő és 14 alkalommal változott a vezető csapat kiléte – végül a három rutinos róka révén szakította le végleg a Spurs a Lakerst.

A Lakers legjobb dobói: Gasol 20/3, Meeks 14/3, W. Johnson 12/6.
A Spurs legjobb dobói: Parker 24, Ginobili 20/9, Leonard 15.

 

Sacramento Kings – Los Angeles Clippers 101-110

Back-to-back 100 felett. Griffinék péntek hajnalban még a Warriorsnak dobtak 126 pontot, egy nappal később a Kings sem úszta meg 110 alatt. Ki emlékszik már a nyitónapi vereségre a Lakers ellen…

A nagy duó remekelt, de a kiegészítők hozták meg a sikert. Griffin (20 pont, 17 lepattanó, 6 gólpassz) és Chris Paul (26 pont, 10 gólpassz) is csillogott, de oroszlánrésze volt a sikerben a két kiscsatárnak: Matt Barnes és Jared Dudley felváltva hozott nagyon jó döntéseket támadásban, és védekezett kiválóan a periméteren.

Ez a szint még magas a Kingsnek, mint csapatnak. Két meccs alapján látszik, hogy a Sacramento sokkal tudatosabban kosárlabdázik, mint az előző három évben bármikor, ugyanakkor ahhoz, hogy szintet tudjanak lépni, mindenkinek oda kell tennie magát – ma volt néhány nagy betli (Greivis Vasquez, John Salmons, Patrick Patterson, Ben McLemore) a gárdában.

A Kings legjobb dobói: Thomas 29/9, Cousins 24, Thornton 17/9.
A Clippers legjobb dobói: Paul 26/9, Griffin 20, Crawford 18/9.

 

Phoenix Suns – Utah Jazz 87-84

2-0 és 0-2. Apróságokon múlott, hogy most mindkét csapat 1-1-gyel álljon a tabellán – leginkább Eric Bledsoe volt az a nüansz: a hátvéd irgalmatlanul nagy győztes triplát dobott 1 másodperccel a vége előtt, holott előtte 1/6-tal állt a hármasvonalon túlról.

A Jazz nagyemberei okoznak még gondot. Kanter (20 pont, 12 lepattanó) és Favors (14 pont, 17 lepattanó) is masszív dupla-duplával jelentkezett, előbbi 10 (!) támadópattanót szedett – hozzájuk csatlakozott Hayward is 10 lecsorgó labdával. Ha az újonc játékmester, Trey Burke felépül, igen kemény csapat lehet Utahban.

A Suns sztárpárja most haloványabb volt. Bledsoe ugyan a végén igazolta klasszisát, de Dragic-csal együtt végigszenvedték ezt a meccset, a Jazz nagyon jól védte a festéket, és nem engedte betörni őket: 6/26-tal dobtak mezőnyből, 7 eladott labdájukra csak 11 gólpassz érkezett.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 18/6, Plumlee 13, Tucker 12/6.
A Jazz legjobb dobói: Kanter 20, Hayward 18/9, Burks 15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus