A Brooklyn másodszor verte el a Miamit!

Mára virradóra 12 mérkőzést játszottak le az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, melyek közül a győzelmi szériában lévő Brooklyn és a címvédő Miami összecsapása több értelemben is kiemelkedett. A bajnok végül nem élte túl a második hosszabbítást, a Nets szériája pedig életben maradt a "beceneves" meccs után. A Los Angeles-i rangadó vége megalázó különbségű lett, Steph Curry győztes kosarat hintett, Luol Deng bemutatkozott Cavs-szerelésben, az Atlanta pedig csak nem akar Al Horford kidőlése után összeesni. Jöjjenek a részletek!

Indiana Pacers – Washington Wizards 93-66

Botrányosan dobtak a csapatok. A vendégek a 40%-ot sem érték el sem mezőnyből, sem triplából, sem büntetőből(!), de a Pacers szintúgy nem lehetett büszke magára, a vonalról ők is csupán 59%-kal dolgoztak. A második negyedben a két gárda együttesen zsinórban kilenc büntetőt is elhibázott.

George gyenge napja is belefért. A hazaiak bedobója a szezon során először maradt tíz pont alatt, 2/14-es mutatóval dolgozott mezőnyből, viszont leszedett 14 lepattanót. Az utóbbi időben gyengélkedő West azonban eljutott húsz pontig és 8 lepattanóig, a padról beszálló Watson 6/6-os mutatóval szerzett 16 egységet, és a visszatérő Stephenson is felmutatott egy 11 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát.

Kevés a 66. A Wizards támadóalakulata csődöt mondott ezen az estén, a 66 szerzett pontjuk negatív szezoncsúcs az NBA-ben minden csapatot figyelembe véve. A Pacers védelmét sokan dicsérik, de ilyen kevés pontot utoljára 2004-ben, a Toronto ellen kaptak.

A Pacers legjobb dobói: West 20, Watson 16/9, Hibbert 12/3
A Wizards legjobb dobói: Beal 17/9, Wall 13/3, Nene 12

 

Philadelphia 76ers - Detroit Pistons 104 - 114

Hatos kudarcszéria szakad meg. Hiába kezdett jól a 22 pontos Thad Young vezette Sixers, a hetek óta nem nyerő detroitiak szépen összeszedték magukat és Josh Smith (22 pont, 13 lepattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés, 5 blokk) főszereplésével 18 ponttal nyerték meg a második félidőt, így a derbit is behúzták.

Semmiből lett csapat a Pistons. Mo Cheeks együttese frusztrálóbbnál frusztrálóbb vereségeket gyűjtött be az év fordulójának tájékán, de most hátrányból felállva, idegenben ért célba a Detroit, mely hét kétszámjegyű teljesítményt tudott felmutatni úgy, hogy legjobb csereembere, Rodney Stuckey csupán három percet tartózkodhatott a pályán és nem is talált be ez alatt.

Urald a lepattanózást! A vendégek 42-62-re nyertek ebben a kategóriában, amit csoda lett volna, ha bármivel képes ellensúlyozni a Michael Carter-Williams (21 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 4 szerzett labda) irányította Philadelphia.

A 76ers legjobb dobói: T. Young 22/6, Carter-Williams 21, Turner 19/6
A Pistons legjobb dobói: Josh Smith 22/6, Jennings 19/12, Singler, W. Bynum 16/3

 

Atlanta Hawks - Houston Rockets 83 -80

Kyle Korver és a sorozat. Jelentjük négyszer is betalált kintről a 20 egységig jutó dobógép, aki már sorozatban 106. meccsén is szerzett legalább egy hármast.

Egy másik széria megszakadt. James Harden az utóbbi három fellépésén egyaránt eljutott legalább 37 pontig, ám most "csak" 25-öt termelt, 7 lepattanóval és 7 gólpasszal fűszerezve, s nem is ért célba idegenben a hajrában nem túl jól koncentráló Houston.

Horford nélkül is megy. Mindenki azt gondolhatta, hogy a franchise playerét elvesztő Atlanta előbb-utóbb leereszt, de jelenleg még mindig csont nélkül harmadik a Budenholzer-legénység a gyengécske keleti középmezőnynek, illetve saját tartásának köszönhetően.

A Hawks legjobb dobói: Korver 20/12, Millsap 20/6, Scott 14
A Rockets legjobb dobói: Harden 25/6, D. Howard 15, A. Brooks 13/9

 

Memphis Grizzlies - Phoenix Suns 104 - 99

Apró lépésekkel a cél felé. Az Allen, Gasol, Pondexter trió nélkül is masszív, de az 50 százaléktól még mindig elmaradó Memphis legyőzte azt a Sunst, melyet már pár napja idegenben is két vállra fektetett, igaz most elég komoly erőbedobás kellett Zach Randolph-tól (20 pont, 13 lepattanó, 7 gólpassz) és Mike Conley-tól (31 pont, 7 gólpassz), ráadásul Ed Davis is karriercsúcsot jelentő 17 lepattanóval szállt be a kispadról.

Eric Bledsoe távollétében is harap a Phoenix. Goran Dragic (21 pont, 8 gólpassz) hozta, ami tőle elvárható, illetve csapatszinten is erős produkciót tett le az asztalra a Suns, ám kellett volna még egy vezér, hogy célba is érjen az arizonai alakulat, Mindettől függetlenül nagyon stabilan pozitív tartományban van a Hornacek-legénység egyik legjobbja nélkül is.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 31/9, Z. Randolph 20, M. Miller 11/3
A Suns legjobb dobói: Dragic 21/12, Mark. Morris 17/3, G. Green 12/6

 

Minnesota Timberwolves - Charlotte Bobcats 119 - 92

Nem megy a szoros meccseken? Akkor üsd ki az ellenfeled! Az elv tökéletes megvalósítója a Minnesota, mely nem kegyelmezett az egykori Timberwolffal, Al Jeffersonnal (8 pont, 7 lepattanó) felálló Charlotte-nak sem. Csapatszinten 31 gólpasszt kiosztva nyertek Kevin Love-ék (19 pont, 14 lepattanó, 4 gólpassz).

Nikola Pekovics, a nyerőember. A montenegrói nagyon masszív idén a palánk alatt, mostani 26 pontjának több, mint felét arra az időszakra tartogatta, melyben a Minny lerendezte a meccset.

A másik oldalon is volt egy ex. Anthony Tolliver, a korábbi minnesotai kiegészítőember 21 ponttal köszönt be régi társainak, ráadásul 5-ből 5 triplát bevert, igaz ez édeskevés volt a triumfáláshoz ma.

A Timberwolves legjobb dobói: N. Pekovics 26, Love 19/6, Kev. Martin 19/3
A Bobcats legjobb dobói: Tolliver 21/15, Douglas-Roberts 16/6, Walker 15/3

 

New Orleans Pelicans - Dallas Mavericks 90 - 107

Valami nagyon nem stimmel New Orleansban. A város minden tekintetben szerencsétlen évtizeden van túl, s ez úgy látszik, hogy a kosárcsapatra is hatványozottan igaz. Ryan Anderson már korábban kidőlt, ma pedig Tyreke Evanst is elvesztette Monty Williams mester a lábtörés miatt pihenő Jrue Holiday mellett.

A Mavericks élt helyzeti előnyével. A dallasiak persze ezzel nem törődhettek és kegyetlenül bedarálták az Anthony Davis (21 pont, 13 lepattanó, 5 blokk) által életben tartott NOP-t. Nowitzki 24 ponttal, 4 pattanóval, 5 assziszttal és 2 blokkal vitte a prímet Marion távollétében, Monta Ellis pedig 23-at szórt 8 gólpasszal vegyítve.

A Pelicans legjobb dobói: E. Gordon 27/6, A. Davis 21, Rivers 12
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 24/12, Ellis 23/3, Carter 14/9

 

Brooklyn Nets – Miami Heat 104-95 - kétszeri hosszabbítás után

James kipontozódott. A Miami sztárja 36 pontig jutott hátán a King James felirattal (minden játékos mezén a beceneve volt olvasható ma), egyedül húzta a Wade, Chalmers és Battier nélkül játszó Heatet, ám az első hosszabbítás végén kipontozódott. Akkor még a belelendülő Norris Cole kosara megmentette a bajnokot – a második ráadásban már nem volt pardon.

A Knicks után a Nets is. Két nap alatt mindkét NY-i csapat elpáholta a Miamit, akik nyolc egészséges emberrel játszották végig a mai derbit (korábban a Nets is átélt hasonlót), és bár a hazaiaknál nem játszott Deron Williams, ez nem látszott meg rajtuk: Joe Johnson 32, Pierce 23, Livingston 19 ponttal járult hozzá a győzelemhez. A vendégek ex-bostoni játékosa nem játszott ilyen jól, mint Pierce, Ray Allen 2/14-es mutatót hozott össze mezőnyből.

Belendültek Kiddék. A Brooklyn zsinórban ötödik találkozóját nyerte meg, amivel jelenleg ők a legjobb formában lépő csapat az NBA-ben. Korábban több szoros meccset is elrontottak a végén, ezúttal Pierce hibázott (kétszer is) döntő dobást, de a második hosszabbításban javított, mellette Garnett és Johnson is eredményes tudott lenni a hajrában.

A Nets legjobb dobói: Johnson 32/12, Pierce 23/6, Livingston 19
A Heat legjobb dobói: James 36/6, Cole 18/6, Lewis 12/6

 

Milwaukee Bucks – Chicago Bulls 72-81

Csak a szokásos védekezés. A vendégek Tom Thibodeau irányítása alatt mindig is a kőkemény védelmükről voltak híresek, ezúttal sem volt ez másképp, 31,8%-on és 72 ponton tartották ellenfelüket, ráadásul az utolsó öt percben nem kaptak kosarat. Ezzel zsinórban ötödik meccsükön kaptak 90 pont alatt, így hiába a sok hiányzó, sorozatban negyedik találkozójukat nyerték meg. Támadóoldalon a dupla-duplázó Boozer és a 3/3 triplát értékesítő Dunleavy emelhető ki, de a két pont és három gólpassz híján tripla-duplázó Noah-t is meg kell említeni.

Nem fizetődött ki az agresszív játék. A Bucks megpróbált rendkívül fizikálisan és keményen kosárlabdázni, ám ennek sok fault lett a következménye, Larry Sanders ki is pontozódott. Ami még nagyobb probléma, hogy 32 alkalommal dobhatott büntetőt a Bulls, míg a hazaiak csupán 12-szer, ez pedig döntőnek bizonyult, főleg úgy, hogy Brandon Knight 5/21-es mezőnymutatóval riogatott, de a hazaiak egyetlen húzóembere sem jutott 50% fölé.

Hátrány a hazai pálya? A két csapat legutóbbi hét meccsét mindig a vendég gárda nyerte, most sem történt másképp.

A Bucks legjobb dobói: Mayo 16/6, Ilyasova-Rindour 14/6-14/6
A Bulls legjobb dobói: Boozer 19, Dunleavy 18/9, Gibson 12

 

Utah Jazz – Cleveland Cavaliers 102-113

Luol Deng győztes bemutatkozása. A Bullstól megszerzett All-Star kiscsatár 21 perc alatt 10 ponttal jelentkezett első Cavs-meccsén, de egyelőre persze nem ő csapat húzóembere. Kyrie Irving 25 ponttal jelentkezett, míg a kezdő dobóhátvéd pozíciójáért folyó küzdelemben döntetlenre végzett CJ Miles és Dion Waiters – a minap 10 triplás csapatcsúcsot felállító Miles annyival tart előrébb, hogy egyetlen mezőnydobást hibázott. A Cavs ötmeccses idegenbeli sorozatát remekül kezdte, köszönhetően a 3. negyedben bemutatott 39-21-es tombolásnak.

Nem akadt vezér a Jazzben. Gordon Hayward csípősérülése miatt nem léphetett pályára, és hiába értek el öten is legalább 12 pontot a Utahban, a fontos pillanatokban nem akadt senki, aki vállára vegye a csapat játékát – sem támadó, sem védőoldalon. A Jazz elvesztette a lepattanócsatát, és hiába dobtak 48 százalékkal mezőnyből, ha a másik oldalon hagyták 54-gyel termelni a Cavst.

A Jazz legjobb dobói: Jefferson 18/9, Burke 17/6, Burks 16/6.
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 25/9, Thompson 18, Waiters 17/6, Miles 17/3.

 

Sacramento Kings – Orlando Magic 103-83

Kijött a lépés hátul. A Kings legutóbbi tíz ellenfelének egyaránt legalább száz pontot engedett, ma mindössze 83-at – ráadásul ezt 33%-os mezőny- illetve 30%-os triplamutatóval. A Magicből hiányzott Nikola Vucsevics, de a helyén játszó Glen Davis 12 ponttal és 12 lepattanóval igyekezte pótolni.

Cousins továbbra is megállíthatatlan. Az idénre megtáltosodó center ezúttal 24 pontot, 14 lepattanót, 6 gólpasszt és 3 labdaszerzést tett be a közösbe hibátlan büntetőzéssel és 50% feletti mezőnymutatóval – idén már a 22. dupla-dupláját jegyezte. Mellette ismét jól játszott Rudy Gay, aki 22 pontos és 10 lepattanós dupla-duplát szállított, viszont gyenge estét zárt Thomas, aki 13 dobásából mindössze kettőt értékesített.

A palánk alatt a Kings volt az úr. A lepattanócsatát nagyon megnyerték a hazaiak, 54-37-re múlták felül az Orlandót, valamint kétszer annyi (48-24) pontot szereztek a festékből, mint ellenfelük. A Magic jobban erőltette a kinti dobásokat, de Afflalo (3/12), Oladipo (5/14) és Nelson (2/11) is borzalmas dobóformát fogott ki.

A Kings legjobb dobói: Cousins 24, Gay 22, Thompson-Williams 14-14
A Magic legjobb dobói: Harris 16/6, Afflalo 15/3, Oladipo 13/3

 

Golden State Warriors - Boston Celtics 99 - 97

Steph Curry és a győztes dobás. 13-mal is ment már a Golden State, de Jeff Green (24 pont, 11 lepattanó) egyenlítő dobása azt jelentette, hogy az utolsó labdán múlik a GSW sorsa. Azt a hazaiak vezére vette végül kezébe és beverte a távoli kettest, amire már nem érkezett érdemi válasza a Bostonnak.

Sullinger újra alkotott. A Celtics fiatal magasembere már csak csereként érkezik, miután az utóbbi fellépésein rengeteg sportszerűtlen megmozdulása volt, illetve sérült keze miatt borzasztóan gyengén dobott. Most az ő 21 pontos, 11 lepattanós produkciója volt az egyik fő oka annak, hogy ennyire masszív volt az egyébként szépen tankoló Celtics, mely mindig tudja, hogyan kell kompetetívnek maradni, de végül mégis vesztesen távozni a parkettről.

A Warriors legjobb dobói: Iguodala 22/6, Curry 19/9, K. Thompson 17/9
A Celtics legjobb dobói: J. Green 24/3, Sullinger 21/6, Humphries 16

 

Los Angeles Clippers – Los Angeles Lakers 123-87

Minden idők legnagyobb verése a városi riválistól. A Lakers eddigi legnagyobb buktája a Clippers ellen 1992-ben egy 31 pontos zakó volt – eddig. Már az első negyedben 43 pontot kapott az erősen foghíjas D’Antoni legénység, amit a Clippers egy 31-8-as harmadik negyeddel is megfejelt. A ’vendégeknél’ Kendall Marshall 16 pontos, 10 gólpasszos dupla-duplája dicséretes, a 21 eladott labda, a 34 százalékos mezőnymutató már kevésbé – ráadásul 13 dobásukat blokkolta az ellenfél. A 4. negyedben az abszolút legnagyobb különbségű veresége (1995, Portland ellen, 46 pont) közelében is járt a Lakers.

Chris Pault testületileg pótolták. Még hetekig nem játszhat a játékmester, azonban rajta kívül gyakorlatilag mindenki egészséges a Clippersben. JJ Redick ma tért vissza sérüléséből a kezdőcsapatba, ő szerezte csapata első pontjait, 19-ig meg sem állt. Blake Griffin folytatja extra játékát, Darren Collison kiválóan mozgatja a csapatot, DeAndre Jordan pedig megint tripla-dupla közelében (13 pont, 10 lepattanó, 7 blokk) járt - már csak hab a tortán, hogy mind a 13 pályára lépő Clippers-játékos szerzett pontot.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 33, Collison 20/6, Redick 19/3.
A Lakers legjobb dobói:  Marshall 16/9, Johnson 14/3, Sacre 14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus