A Brooklyn Nets franchise-rekordja, Joe Johnson csúcsbeállítása

A Los Angeles Clippers nagyon simán verte a Tony Parkert elveszítő San Antoniót, így egy kicsit közelebb került a nyugati vezető trióhoz. A Pacers váratlanul elvesztette hazai veretlenségét, míg a Brooklyn a 10 (!) hárompontost bedobó Joe Johnson vezetésével földbe döngölte a Philly-t. A Hawks simán verte az irányítóhiányos Lakerst, míg a Boston nagyot küzdve javította mérlegét a Wolves ellen. A New York és a Chicago kikapott, míg a bajnok Miami sima győzött. 

A nap legfontosabb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg.

Indiana Pacers - Detroit Pistons 96-101

Oda a hazai veretlenség. Az Indiana 12 hazai meccséből most először nem nyert, ráadásul zsinórban tízszer verték meg otthon a Detroitot, ennek a sorozatnak is vége.

Smith belendült. Az Atlantától igazolt csatár 30 pontig jutott a legutóbbi 31 után. A szezon eddigi részében szűk 14-et átlagolt 14 rádobásból, ma 29 alkalommal próbálkozott - mindeközben remekül fogta Paul George-ot, aki mindössze 4/14-es mutatóval dobott mezőnyből.

A festékben ezúttal kevés volt a Pacers. Lepattanózásban 55-40-re múlta felül ellenfelét a Pistons, a Drummond-Monroe kettős 21-9-re verte meg ebben a mutatóban a Hibbert-West párost. Emellett a festékből szerzett pontokban, és második esélyből született kosarakban is alulmaradt a keleti listavezető.

A Pacers legjobb dobói: Stephenson 23/3, Scola 18, George 17/3
A Pistons legjobb dobói: Smith 30/3, Jennings 18/6, Monroe 13

Atlanta Hawks – Los Angeles Lakers 114-100

Összeomlás a félidő után. Nash, Blake és Farmar is maródi, így továbbra is Kobe Bryantnek és Xavier Henry-nek kell(ene) irányítani a Lakersben – ez ma csak egy félidőig jött össze. Pau Gasol és a mindössze egyetlen büntetőt kihagyó Jordan Hill az első félidőben remekül tartotta a csapatot, szünet után viszont a Lakersnek nem sok köze volt a meccshez. 

21-4. Ekkora rohamot vágott ki a Hawks a 3. negyed elején, és vissza sem néztek; a 21 pontból nyolcat Korver, hatot Al Horford szerzett. Az Atlanta sima elzárás-leválásokkal verte meg a Lakerst, a pick and rollok ellen egyszerűen nem tudott rendesen védekezni a vendégcsapat. A kezdőötös minden tagja elérte a 10 pontot, és a kispadról is 36 egység érkezett. 

Kyle Korver sorozata tovább él. Zsinórban 94. meccsén is dobott legalább egy hárompontost a Hawks specialistája. 

A Hawks legjobb dobói: Horford 19, Millsap 18/6, Teague 17/6.
A Lakers legjobb dobói: Young 23/15, Hill 21, Henry 18. 

Boston Celtics – Minnesota Timberwolves 101-97

Kevin Martin hiányzott. A Wolves hátvédje térdsérülése miatt hiányzott, kinti pontjai nagyon hiányoztak – különösen a végjátékban. Kevin Love nagyon nem találta a tripláit (2/11), Pekovic kifejezetten gyenge volt a palánkok alatt, így hiába ért el három cserejátékos is legalább 10 pontot, a negyedik negyed közepére kifulladt a Minny, és a Celtics megfordította a mérkőzést. 

Rick Adelman kiakadt. A Wolves mestere keményen ostorozta csapatát: rengeteg esélyük volt a győzelemre, de nem tudnak ziccert dobni, nem tudnak üres helyzeteket értékesíteni, a kezdőjátékosok pedig becsődöltek. 

Jared Sullinger volt a nyerőember. A Celtics erőcsatár-centere 15 pontot termelt az utolsó játékrészben, leginkább neki köszönhető, hogy a Boston továbbra is vezeti az Atlanti Csoportot. A Boston az elmúlt 12 meccséből nyolcat megnyert, ha ezt a ritmust tartják, hamarosan átlépik az 50 százalékos küszöböt is (12-14). 

A Celtics legjobb dobói: Sullinger 24/3, Bradley 19/3, Crawford 15/3. 
A Timberwolves legjobb dobói: Love 27/6, Pekovic 13, Cunningham 12.

Brooklyn Nets – Philadelphia 76ers 130-94

Joe Johnson rekordja. A harmadik negyedben dőlt el végleg a meccs, ekkor a Nets 42 pontot szórt be – ebből 29-et a hátvéd. Johnson 8 triplát dobott ebben a játékrészben, amivel beállította a vonatkozó NBA-rekordot, összességében pedig 10 hárompontost termelt be. 

A Brooklyn Nets rekordja. Franchise-rekordot jelentő 21 hárompontost dobott a hazai csapat, Johnson mellett Deron Williams és Paul Pierce 3-3, Anderson és (az NBA-mérkőzésen először kezdő) Teletovic 2-2, Livingston 1 triplával járult hozzá a történelmi estéhez. 

A Philadelphia periméter-védekezése továbbra sem létezik. Nem először lövik szét kintről a 76erst, és egyelőre Michael Carter-Williams hiányában a támadójáték is nagyon akadozik. A Sixers sorozatban hetedik meccsét bukta el, és szép csendben az utolsó előtti helyre zuhant vissza a keleti tabellán. 

A Nets legjobb dobói: Johnson 37/30, Blatche 20, Pierce 14/9.
A 76ers legjobb dobói: Anderson 17/9, Young 14, Wroten 13/3. 

Miami Heat  Utah Jazz 117-94

Nyugat a király? A Miami zsinórban 17 meccset nyert a Nyugati Konferencia csapatai ellen - ez a második leghosszabb sorozat az NBA történetében.

Könnyű helyzetekből könnyű kosár. James és Wade főleg a második félidőben könnyedén megbontotta a Jazz védelmét, amikből jöttek a tiszta dobóhelyzetek, ez pedig azt eredményezte, hogy 63,4%-kal céloztak a hazaiak - ez egyébként franchise-rekord.

Bosh negyede. A félidőben a remeklő , a padról beszállva 31 pontot termelő Burksnek köszönhetően még vezetett a Jazz, ám fordulás után jött Chris Bosh, aki rég elfeledett centermozdulataival sorban szerezte a pontokat, a Heat pedig 36-21-re nyerte ezt a játékrészt.

A Heat legjobb dobói: James 30, Wade 27, Bosh 20
A Jazz legjobb dobói: Burks 31/6, Favors 17, Kanter 14

New York Knicks – Washington Wizards 101-102

A Wizardsnak szerencséje volt. 2006 után nyertek meccset a Madison Square Gardenben, és az első félidő után 53-42-re vezettek is. A harmadik negyedben viszont a Knicks 13 pontot vert rájuk, így egál körüli volt a negyedik játékrész. A végjátékban viszont a New York hibát hibára halmozott, így az ölükbe hullt a győzelem. Persze tettek is érte: Martell Webster 30 ponttal jelentkezett a kispadról (és egy dudaszós tempóval a 3. játékrész végén), John Wall 20 ponttal és 8 gólpasszal, Bradley Beal 21 egységgel és győztes kosárral segítette csapatát. 

A Knicksnél csak magukat okolhatják. Az utolsó másodpercekben egypontos előnyben voltak, a Wizards támadhatott, és Beno Udrih nagyon elrontotta a védekezést – rosszul váltott Bradley Bealről, aki előtt megnylít az út egy sima ziccerre, amit Beal nem szokott elhibázni. Ekkor még hét másodperc volt hátra, de a Knicks edzője, Mike Woodson nem kért időt, így egy kapkodó támadás futott végig a pályán, aminek a végén Carmelo Anthony triplája célt tévesztett. A Knicks egyébként még nem volt bónuszban, tehát a mezőnyben büntetlenül lefaultolhatták volna Bealt… Ez volt a Knicks kilencedik hazai veresége idén. 

A Knicks legjobb dobói: Anthony 32/3, Smith 18/15, Hardaway Jr. 14/6.
A Wizards legjobb dobói: Webster 30/18, Beal 21/9, Wall 20/3.

Chicago Bulls – Orlando Magic 82-83

Irányító nélkül nehéz. A Bulls a negyedik negyedben majdnem feltámadt, de végül csak megnehezíteni tudta a Magic dolgát. Derrick Rose helyettese, Kirk Hinrich is kidőlt, így Marquis Teague és DJ Augustin próbált fazont szabni a játéknak – félsikerrel. Teague eddig még soha nem kapott ilyen lehetőséget, és amihez nyúlt, rosszul sült el, viszont a korábban Charlotte-ban kezdőként játszó Augustin még jó lehet, 8 gólpasszt osztott ki, de ő még annyira nem ismeri a csapatot, pár napja van a Bullsnál. 

Luol Deng a negatív hős. A sérülésből visszatérő kiscsatár 50 százalékos hatékonysággal dobott 26 pontot, de a legfontosabb pillanatban, az utolsó percben egyenlítő ziccert hibázott, ahonnan már nem volt visszaút. 

A Magic kibrusztolta. Nem lehetett könnyű meccsre számítani a vendégeknek, mert hiába van tengernyi problémája a Bullsnak, védekezni attól még védekeznek. Mezőnyből 39.8 százalékkal tüzelt az Orlando, viszont védőoldalon felvették a kesztyűt: 34 százalékra szorították le ellenfelüket, Jimmy Butlert 1/11-es, Taj Gibsont 1/7-es, Boozert 3/10-es mezőnymutatóba kergették bele. 

A Bulls legjobb dobói: Deng 26/3, Augustin, Dunleavy 14/6-14/6. 
A Magic legjobb dobói: Afflalo 23/6, Nelson 14/6, Davis 14.

Los Angeles Clippers - San Antonio Spurs 115-92

Nagyokat futott a Clippers. Az első negyedet a vendégek nyerték 28-21-re, ezt azonban egy 19-0-s futás követte hazai részről. A hajrában 86-82-re zárkózott fel a Spurs, ám Paulék itt is megrázták magukat, egy 20-4-es rohammal véget vetettek a találkozónak.

Ezt a csatát is Paul nyerte, Parker megsérült. Azok után, hogy történelmi estét játszott John Wall ellen, a hazaiak irányítója Tony Parkert is lemosta a pályáról - a francia játékmesternek viszont el kellett hagynia a pályát egy ütközés után a harmadik negyedben és nem tudott visszatérni, Popovich szerint nehezére esett a járás.

Büntettek a büntetők. 36 alkalommal dobhatott egypontost a Los Angeles, miközben csak 21-szer a San Antonio, ráadásul a texasiak ezeket is csak 57%-kal értékesítették.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 27, Paul 23/3, Crawford 17/9
A Spurs legjobb dobói: Duncan 17, Ginobili 16, Leonard 12

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus