A Bulls kiütötte a Pelicanst, Anthony Davis megsérült

A New Orleans erőcsatára rosszul esett rá a vállára, csapata kikapott a Bulls ellen - Nowitzki kosaraival verte a Mavs a Portlandet

Anthony Davis vállsérülése után esélytelennek bizonyult a New Orleans a Chicago ellen, a Dallas viszont Dirk Nowitzki vezérletével hosszabbításban gyűrte le a Portlandet az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szombati játéknapján. A Washington óriási verést mért a Brooklynra, a Sixers legyőzte az újabb kulcsemberét elveszítő Charlotte-ot, a Warriors javított a Knicks ellen, a Bucks a Bostont, a Jazz pedig a Sacramentót múlta felül - lássuk a részleteket!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

New Orleans Pelicans – Chicago Bulls 72-107

Anthony Davis megsérült. Az erőcsatár egy alley-oop közben kapaszkodott bele a gyűrűbe, majd esett óriásit – ezt a jobb válla bánta. Davisnek el kellett hagynia a pályát és nem is tért már vissza – a dolog komolynak tűnik, de biztosat majd csak ma tudhatunk meg. Így 12 percet tölthetett parketten, ez alatt 8 pontig jutott 4/11-es mezőnymutatóval és öt lepattanóval – ráadásul sérülése pillanatában 32-30-ra még a Pelicans vezetett.

Összeesett a New Orleans. Legjobbja kiválását ma kicsit sem tudta ellensúlyozni a hazai csapat, már a negyed végéig 20-9-et futott a Bulls, majd a fordulás után egy 27-7-es rohammal eldöntötte a mérkőzést a Thibodeau-legénység. A Chicagónál elsősorban Gasol (20 pont, 15 pattanó, 3 blokk) és Snell (19 pont, 7/10 mezőnyből, 5/6 tripla) villogott, de Rose és Butler sem játszott rosszul, ezzel szemben a hazaiaknál csak Evans és Ajinca érte el a tízet, az Anderson-Gordon páros 2/21-et dobott mezőnyből. A Pelicans a pazar hazai mérlegét már zsinórban két vereséggel rontotta le, de nagyobb baj is van most ennél…

A Pelicans legjobb dobói: Evans 15/3, Ajinca 10, Davis 8
A Bulls legjobb dobói: Gasol 20/3, Rose 20/6, Snell 19/15

Washington Wizards – Brooklyn Nets 114-77

Átrohant ellenfelén a Washington. Óriási kedvvel és akarással léptek pályára a Bradley Bealt nélkülöző fővárosiak, akik minden hibát könyörtelenül kihasználtak – már az első negyedben tizenegy pontot szereztek leindításból, 12-vel vezettek öt perc után. A Nets tehetetlennek bizonyult, gyorsabban és agresszívebben kosaraztak Wallék, így félidőre már húsz pont volt közte, a harmadik negyed vége felé pedig harminc – a kezdőcsapat itt fejezte be ténykedését. Egyénileg senki nem nyújtott extrát, csak mindenki bedobta, amit be kellett – senki nem játszott 26 percnél többet hazai oldalon, viszont minimum 17-et tízen is.

Borzalmas napot fogott ki a Nets. A vendégek amellett, hogy képtelenek voltak reagálni a Wizards játékára, támadásban sem találták magukat – egyedül a 19 pontos, 8 lepattanós Lopez dicsérhető. A periméter fő fegyverei, Johnson, Williams és Jack együtt 6/31-es (!) mezőnymutatót izzadt ki magából, ehhez Alan Anderson 1/7-et tett hozzá, Plumlee alig kapott labdát – totális csőd volt ma a Brooklyn játéka.

A Wizards legjobb dobói: Wall 17/9, Butler 15/9, Seraphin 13
A Nets legjobb dobói: Lopez 19, Jack 11, Jordan 9

New York Knicks – Golden State Warriors 92-106

Belealudt a Warriors. Szinte meg sem izzadtak a vendégek a mérkőzés elején, ha csak azért nem, mert a Curry-Thompson duó az első 12 dobásából tízet elrontott – így is nyerték azonban 32-19-re az első negyedet. A harmadik játékrész végén már 26 pont is volt közte, ekkor kiengedtek a vendégek – kevesen hitték, hogy ez korai volt. A Carmelo Anthony-t nélkülöző New York egy nagy rohanással egészen öt egységre felzárkózott, gyakorlatilag mindent elrontott a GSW – ám mielőtt tényleg nagy lett volna a baj, jött Steph Curry két triplával és pontot tett a történet végére.

Draymond Green újabb remek estéje. A Warriors erőcsatára az Atlanta ellen húsz pattanóba kapaszkodott bele és rendkívül hasznosan játszott, ma újra nagy dupla-duplát szállított 20 ponttal (8/12 mezőnyből, 3/5 tripla) és 13 lepattanóval. Hazai oldalon nem volt vezér és nem dolgozott senki igazán hatékonyan, de azt kevesen gondolták a meccs előtt, hogy több gólpasszt osztanak szét, mint a Golden State…

A Knicks legjobb dobói: Galloway 15/9, Smith 14, Stoudemire 13
A Warriors legjobb dobói: Curry 22/15, Green 20/9, Thompson 16/6

Philadelphia 76ers – Charlotte Hornets 89-81

Covington extrája és védekezés. Gerald Henderson vezérletével félidőben még hat ponttal a Charlotte járt előrébb, a fordulás után azonban nagyot fordult a meccs. A harmadik negyedben sokkal aktívabban védekeztek a hazaiak, elöl pedig a második NBA-meccsén már kezdővé avanzsáló Frazier (8 gólpassz) folyamatosan megtalálta a dobókat, így a 22 ponttal záró Covington 11-et rámolt be ebben a periódusban – 28-13-ra hozta ezt a tizenkét percet a Sixers. Innen már nem volt visszaút a vendégeknek, de a Brooklyn vereségével továbbra is őrzik a keleti hetedik helyet.

Kidd-Gilchrist is megsérült. Nagy szerepet játszott a vendégek vereségében, hogy védekezésük alapja, Michael Kidd-Gilchrist megsérült a második negyed közepén – a kiscsatár jobb combhajlítóját húzta meg és nem tért vissza a pályára. Pontos diagnózist csak ma tudhatunk, de edzője szerint az biztos, hogy legalább két mérkőzést ki kell hagynia. Nélküle kicsit összeesett a Charlotte hátul, főleg úgy, hogy Henderson is megsérült a harmadik negyedben (ő nem komolyan), a 18 pontos, 9 pattanós Jefferson így ma kevésnek bizonyult.

A 76ers legjobb dobói: Covington 22/15, Thompson 18/9, Mbah a Moute 13/3
A Hornets legjobb dobói: Jefferson 18, Henderson 17/6, Williams 13/6

Dallas Mavericks – Portland Trail Blazers 111-101 – h. u.

Nowitzki volt a vezér. A negyedik negyedben már 16 ponttal is vezetett a Portland, úgy tűnt, eldőlt a találkozó – a Dallas azonban a német legendára építve fel tudott zárkózni. Nowitzki két nehéz kettes után a rendes játékidő végén egy triplával egalizált, majd a hosszabbításban is beköszönt, végül 25 ponttal (11/19) zárt.

Clutch volt a Dallas. Nem csak Nowitzki találta meg jókor a dobásait (főleg, hogy neki előtte is ment), de az egész este szenvedő Monta Ellis is a legjobbkor emelte be a hármast, mint ahogy Chandler Parsons is akkor villogott, amikor igazán kellett: egymaga tíz pontot szórt be a hosszabbításban. Ezekkel együtt egy 22-2-es etapot futott a Mavs a negyedik negyed végén és a hosszabbítás elején, Lillardot és Aldridge-et is leszedték a hajrában, így 3-11-re módosult a mérlegük a nyugati PO-helyen álló csapatokkal szemben.

Lillard megtalálta a tripláit – ideiglenesen. Az irányító borzalmasan szenvedett kinti dobásaival az utóbbi időben, ezek miatt hatékonysága is jelentősen visszaesett – ma viszont első négy hármasát zsinórban a gyűrűbe küldte. Ezt követően azonban ismét „elfogyott” a tripla, 0/6-ot dobott innentől és kulcspillanatokban is mellélőtte őket – ha csak még egy beakad a rendes játékidő végén (többször is kísérletezett), megnyerhette volna a meccset csapatának.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 25/9, Ellis 20/6, Parsons 20/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 26/12, Aldridge 25, Matthews 17/9

Milwaukee Bucks – Boston Celtics 96-93

Knight hozta a sikert. Majdnem elszórakozta 9 pontos előnyét a vendéglátó gárda a negyedik negyedben. A hazaiak szerencséjére a mai napon akadt, aki a "szerényebb" számokat hozó Antetokounmpo (6/10 mezőnyből, 11 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) helyére tudott lépni a csapat élén. Knight (9/17, 4/8 hárompontos, 5 gólpassz) nem csak a saját csapatából, hanem a teljes mezőnyből kiemelkedett. Miután együttese a negyedik negyed második felében négy, majd két percen át nem talált a gyűrűbe, pár másodperccel a lefújás előtt, utolsó mezőnykosarával -mely egyetlen volt a záró etapban- eldöntötte a találkozót.  

Sebesség is kell a győzelemhez. Való igaz, játszott előnyben a mérkőzés folyamán a Celtics, valamint nagy hajrával fel tudtak zárkózni a negyedik negyed végén az ellenfél nyakára. De nem kerültek volna ilyen szorongatott helyzetbe a vendégek, ha tudtak volna élni a Bucks eladott labdái által kínált lehetőségekkel. Ugyanis amíg a hazaiak 16 pontot szereztek gyorsindításból, addig Sullingerék mindössze 3 egységet. A magasember vezetésével nagy hajrát vágott ki a Celtics, de az utolsó védekezés-, valamint támadásbeli feladatot nem tudták megoldani a vendégek.

A Bucks legjobb dobói: Knight 26/12, Antetokounmpo 14, Middleton 11/3
A Celtics legjobb dobói: Sullinger 17, Thornton 14/9, Smart 13/6

Utah Jazz – Sacramento Kings 102-90

Amikor vannak társak is. Tegnap nagyon egyedül maradt a húzóember szerepkörében Hayward (13/23 mezőnyből) és Favors (9/17, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk), ma ismét mindketten kitettek magukért, de nem egyedül kellett megoldaniuk a mérkőzésben rejlő feladatokat. Kanter (7/16, 13 lepattanó) vette a fáradtságot és összekapta magát, ahogy Burke is (5/12, 4 gólpassz), ennyi feljavulás pedig elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy összerántsa a csapatot, melynek eredményeként a védekezés is működött a hazai oldalon. Egyszer sem vezetett a Kings a találkozó folyamán, a Jazz pedig már a harmadik negyed közepén tudatosította a győztes kilétét ellenfelében, mivel már több mint 20 ponttal vezetett.

Cousins nem mindig képes csodára. Hiába valaki az együttes legjobbja, ha kizárólag ő tud tenni érdemben a csapat győzelméért, akkor nagyon ritkán társul a jó teljesítmény mellé eredményesség is. Cousins (10/24, 10 lepattanó, 2 blokk) egyedüliként emelkedett ki a vendég együttesből, de sokat nem tehetett csapata sikere érdekében. Gay (1/8) egyetlen árva mezőnykosarat hozott össze közel 30 játékperc alatt, a Kings pedig csapatszinten és minden  téren alulmaradt ellenfelével szemben. A 39%-os mezőny-, és 23%-os triplamutatót látva hízelgő a végeredmény a vendégekre nézve.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 30/9, Favors 20, Kanter 17
A Kings legjobb dobói: Cousins 27, McLemore 15/9, Casspi - Sessions 11-11

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus