A Bulls lesöpörte a Spurs-t, Turner clutch volt

Gasolék nem adtak esélyt a bajnoknak, Turner hármasával verte a Boston a Portlandet, gálázott a Clippers

A Chicago maga mögött hagyta gyenge formáját és tükörsimán elverte a címvédőt, a Clippers pedig ellenállhatatlanul játszva ütötte ki a Brooklynt az észak-amerikai kosárliga (NBA) csütörtöki játéknapján. A Jazz fordulatos meccset nyert Milwaukee-ban, a Boston elképesztő végjátékot húzott be Portlandben – íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Chicago Bulls – San Antonio Spurs 101-84

A második negyedtől dominált a Bulls. Az első tizenkét percben még egálban voltak a felek, a másodikban aztán már csak Leonard tartotta közel a Spurst – ő egymaga 14 pontot szórt csapata 18 egységéből ebben a játékrészben. A fordulás után aztán eldőlt a derbi, a harmadik negyedben már csak a Chicago akarata érvényesült, Rose és Gasol vezérletével óriási győzelmet arattak azok után, hogy az utóbbi nyolc meccsükből hatot elbuktak.

Becsődölt a Spurs. A címvédő teljesen összeesett mindkét oldalon, egyrészt nem tudtak mit kezdeni Rose-zal (22 pont, 9/16), a palánk alatt Gasol uralkodott (12 pont, 17 pattanó), de Jimmy Butler is nagyon hatékony volt. A legnagyobb gondjuk mégis a támadójáték volt – Leonard 14 pontos negyedéhez összesen két egységet tudott hozzátenni és rajta kívül csak a 3/11-gyel dobó Mills, illetve Joseph érte el a tíz pontot. Popovich pihentette is sztárjait, a nagyot betliző Ginobili 18, Parker 21, Duncan 23 percet volt fent, de 27-nél többet senki – végül mindössze 37%-kal zártak mezőnyből, bukták a pattanózást és a szezon egyik legnagyobb verésébe futottak bele.

A Bulls legjobb dobói: Rose 22/6, Butler 17/6, Brooks 15/6, Gibson 15
A Spurs legjobb dobói: Leonard 16/3, Mills 12/6, Joseph 11

Milwaukee Bucks – Utah Jazz 99-101

Majdnem elbukta a Jazz. A rohanások meccsén felváltva voltak fölényben a csapatok, az utolsó két és fél percnek éppen egy 15-3-as etap után, 101-92-es előnyről vághatott neki a Utah. Azonban itt sem volt még vége, az utolsó öt dobásukat elhibázták, a Bucks pedig egy perc alatt két pontra közelített – az utolsó másodpercekben volt még esélyük a hazaiaknak, de előbb Knight tempója, majd Pachulia pöcije is kimaradt, így megmenekült a Jazz.

Nagyon kellett Hayward. A vendégek kiscsatára sokoldalú játéka mellett sokat hibázott a teljes meccsen, azonban az utolsó negyedben megemberelte magát: egymaga 13 pontot szórt be és győzelemre vezette csapatát. Végül 24 egységgel (6/13 mezőnyből, 10/12 büntető) zárt 6-6 pattanó és gólpassz, illetve szintén 6 eladott labda mellett – rajta kívül a 23 pontos, 16 pattanós Kantert, az öt triplát beemelő Exumot, valamint a dupla-duplázó Gobert-t érdemes még kiemelni.

Ismét nem volt meg a 100. A Bucks az újévben még senkinek nem dobott száz pontot és bár Jason Kidd szerint ez nem gond, mert mindkét oldalon játszanak, a limitálható támadójátékukon bőven van még mit javítani. Ma hasonlóan dobtak, mint a vendégek, de csak 12 büntetőt harcoltak ki, míg Haywardék 28-at, ez pedig döntőnek bizonyult.

A Bucks legjobb dobói: Knight 16, Dudley 16/9, Antetokounmpo 13
A Jazz legjobb dobói: Hayward 24/6, Kanter 23/3, Exum 15/15

Portland Trail Blazers – Boston Celtics 89-90

Kaotikus utolsó perc. Végig szorosan alakult a találkozó, egyik fél sem tudott komoly előnyt kiépíteni – a Blazers nagy harmadik negyedét a záró etapban ellensúlyozta a Boston. Fél perccel a vége előtt Robinson hibázott büntetőt, ezzel kétpontos hátrányban támadhatott a Celtics, az első figurából Sullinger hármasa kimaradt, majd Bass támadópattanója után megkapta még a labdát a Boston. Újra Sullinger próbálkozhatott, de elhagyta a játékszert – azonban utána vetődött, a sarokban álló Turner pedig az utolsó másodpercben bedobta a mentő triplát, így 24 meccs után először nyert Nyugaton a Celtics.

Elfogyott a Portland. Aldridge és Lopez nem léphetett pályára, sőt, a klasszis erőcsatárra nagyjából kéthónapos kihagyás vár, ami óriási érvágás a csapatnak. Damian Lillard nem tudta kézbe venni a dolgokat, 8/23-as mezőnymutatót tudott felmutatni, Matthews egy negyed alatt beszórt négy tripláján kívül nem sokat tett hozzá – Batum pedig megsérült. A francia kiscsatár csuklójával akadt gond, nem tudott visszatérni a pályára, ez pedig újabb komoly csapás csapatának – a végjátékban nagyon hiányoztak a kezdő emberek, a 37%-os mezőnymutató önmagáért beszél.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 21/6, Matthews 18/12, Kaman 13
A Celtics legjobb dobói: Bradley 18/3, Sullinger 17/3, Bass 13

Los Angeles Clippers – Brooklyn Nets 123-84

Bemutatót tartott a Clippers. A hazaiak zsákolóversenyt rendeztek az első félidőben, a Griffin-Jordan páros 9 tömést mutatott be a nagyszünetig – 66%-kal dolgoztak mezőnyből, sorra szerezték  a demoralizáló, esetenként megalázó kosarakat. Griffin már eddig berámolt 22 pontot, Paul pedig kiosztott 15 gólpasszt – a második félidőben ezt már nem igazán javították, alig volt pályán az első ötös. A harmadik negyed után 41 egységgel vezettek a hazaiak, de volt az 46 is – még edzőmeccsnek is könnyed volt ez a találkozó.

Ebből nehéz lesz felállni. A Nets története során még soha nem kapott ki ennyivel, utoljára 1995-ben szenvedtek el egy 33 pontos vereséget. Védekezésben mintha pályán sem lettek volna, „osztálykülönbség” volt a felek között – elöl is egyedül a 16 pontig jutó, de 4/11-gyel büntetőző Plumlee dicsérhető. A második negyedtől már csak lézengtek a pályán, ez a produkció hátul még egy All-Star meccsen is kevés lett volna… A Clippers ezzel a győzelemmel megelőzte a Houstont és már csak másfél meccsre van a nyugati második helytől – a Blazers szabadesése azért valószínűsíthető, őket valószínűleg hamar átugorják Griffinék.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 24. Redick 17/9, Crawford 17/6
A Nets legjobb dobói: Plumlee 16, Morris 11/3, J. Jordan 11

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus