A Bulls nyert Memphisben, újabb maratont bukott a Spurs

A címvédő ismét három túlórában bukott, Lillard és Mirotics karriercsúcsot dobott, kikapott a Clippers, Deron Williams megsérült

Nikola Mirotics és Damian Lillard is karriercsúcsot dobott, előbbi a Memphis oroszlánbarlangjában, utóbbi pedig a címvédő otthonában, három túlórát követően vezette győzelemre csapatát az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság pénteki játéknapján. Mike Miller triplaesőjével a Cavs legyőzte a Deron Williamst elveszítő Brooklynt, a Clippers kikapott Denverben, a Thunder egy hajszállal verte a Lakerst, akárcsak a Wizards a Miamit – a Boston viszont nem érezte meg Rondo hiányát. Lássuk a részleteket!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekintők!

Orlando Magic – Utah Jazz 94-101

A festékben dőlt el. Bár papíron talán az Orlando-frontcourt tűnt masszívabbnak, végül Derrick Favors ellen nem tudtak mit tenni, az erőcsatár 23 ponttal és tíz lepattanóval zárt, mellette Hayward 20 pontjának nagy része is közelről jött. Csapatszinten 48-38-ra nyertek a festékben, 34 dobásukból 24 jó volt innen – Vucsevicsék nem tudtak velük mit kezdeni. Hiába szórt be 24 egységet Tobias Harris, a Jazz mindenre válaszolt, 53,4%-kal dobtak és stabilan őrizték az első negyedben megszerzett előnyüket.

Payton ismét villant. Továbbra is Victor Oladipo a kezdő irányító az Orlandónál, ma viszont nem ment neki a dobás, ilyenkor pedig megáll a tudomány. A padról érkező újonc Paytonnal teljesen megváltozott a Magic játéka, ő 11 ponttal és 11 gólpasszal megszerezte karrierje első dupla-dupláját, jól mozgatta a csapatot és védekezésben is sokat tett hozzá. Végül azonban ez kevésnek bizonyult, pedig mellette Fournier is jól játszott (21 pont, 4 tripla), de érdemben nem sikerült csökkenteni a hátrányukat.

A Magic legjobb dobói: Harris 24/9, Fournier 21/12, Vucsevics 16
A Jazz legjobb dobói: Favors 23, Hayward 20/3, Kanter 11, Burke 11

Philadelphia 76ers – Charlotte Hornets 91-109

Eladott labdák tömkelege. Visszatérő probléma a Sixersnél, hogy nem tudnak vigyázni a játékszerre, ennek ma is megitták a levét: 24 alkalommal veszítettek labdát, a Charlotte pedig 35 pontot szerzett ebből, gyakorlatilag ezzel az egy szegmenssel eldőlt a találkozó. Már az első negyedben 37 pontot szórtak be, a félidő végén pedig egy 9-0-s etappal húszra nőtt az előnyük, a Philly védekezése sem a festékben, sem a periméteren nem tudott velük mit kezdeni – egy pillanatra sem volt esélyük a győzelemre.

Kemba Walker szezoncsúcsa. A Charlotte irányítója harminc pontig jutott, az első félidőben azt csinált, amit akart – egy-egyben, zárás mögül, bárhogyan ízekre szedte a Philly kinti védekezését és úgy vezettek hússzal, hogy Jeffersonnak nem igazán ment. A fordulás után aztán keményebb őrizetet kapott már, de Big Al ki is használta ezt és 16 pontot szórt be a nagyszünetet követően. Stephenson nélkül is könnyen nyert a Charlotte, hazai oldalon a triplavető Covington és Wroten dicsérhető, Carter-Williams rengeteget rontott ma.

A 76ers legjobb dobói: Covington 19/18, Wroten 19/12, Carter-Williams 14
A Hornets legjobb dobói: Walker 30/9, Jefferson 20, Henderson 11/3

Boston Celtics – Minnesota Timberwolves 114-98

Nem hiányzott Rondo. A csapat irányítóját tegnap elcserélték Dallasba, az érte érkező játékosok még nem léphettek parkettre, ennek ellenére remekül játszott a  Celtics. Turner kezdett irányítóként, de Smart is megtette a magáét, gyönyörűen járt a labda, jöttek az extrapasszok, aminek 29 assziszt és 56,5%-os mezőnymutató lett a vége – különösen a festékben szedték szét a Minnesotát, a Zeller-Sullinger-Olynyk trió 71%-kal dobott 49 pontot, többnyire tisztára játszott helyzetekből. Mind az öt hazai kezdőjátékos elérte a tíz egységet, plusz Olynyk húsz fölé jutott a padról, de Smart és Bass is hasznos volt.

Kevesen vannak Minnesotában. Amellett, hogy a csapat három legjobb játékosa (Rubio, Pekovics, Kevin Martin) hosszú ideje nem játszik, elcserélték Corey Brewert és Ronny Turiafot is. Ez a rotáció jelenleg nem bírja el az újoncok formaingadozását, Wiggins ma 2/10-zel dobott, de LaVine sem tudott érdemben hozzátenni a meccshez, így hiába volt ismét megállíthatatlan Muhammad (26 pont, 11/15 mezőnyből) és hiába hozta az extrát Budinger a padról (19 pont, 8/12), ez kevésnek bizonyult – kritikus helyzetekben nagyon kellett volna egy igazi vezér a pályára.

A Celtics legjobb dobói: Olynyk 21/6, Green 18/6, Sullinger-Bradley-Zeller 14
A Timberwolves legjobb dobói: Muhammad 26/6, Budinger 19/9, Young 13

Cleveland Cavaliers – Brooklyn Nets 95-91

James előzte Barkley-t. A mérkőzés elején dobott hárompontosa után LeBron James az NBA pontszerzési örökranglistájának 23. helyére lépett elő, megelőzve Charles Barkley-t. Szüksége is volt a Clevelandnek vezére ponterős játékára, ugyanis Love eddigi legnagyobb támadásbeli betlijével (1/10 mezőnyből) rukkolt elő, Irving is csak 33%-os pontossággal dobott mezőnyből, padról pedig csak Marion és Thompson nyújtott érdemi segítséget. James 22 egysége mellé kiosztott 9 gólpasszt, a legnagyobb pluszt viszont az először kezdő Mike Miller hozta, aki hárompontosaival (7/8) őrületbe kergette a Nets játékosait és meccsben tartotta saját csapatát. A negyedik negyedben a James - Thompson kettős eldöntötte a mérkőzést a hazaiak javára.

Megtépázott Nets. A hullámzó teljesítmények és sérülések alaposan befolyásolják a csapat szereplését. A mai mérkőzésen hiába játszott jól Johnson (10/18 mezőnyből), sajnálatos eseményként hatott, hogy Deron Williams már a második negyedben sérülés miatt elhagyta a parkettet és már nem tért vissza. A padról beszálló Jack jól pótolta (6/11 mezőnyből) a kiesett irányítót, de más nem tudott a cserék közül segíteni a csapaton, 9 pontot tettek a közösbe.

A Cavaliers legjobb dobói: James 22/6, Miller 21/21, Irving 16
A Nets legjobb dobói: Johnson 26/12, Plumlee 14, Jack 13/3

Detroit Pistons – Toronto Raptors 100-110

Egy félidő szenvedés után elintézte a Raptors. Az első két negyedben hasonló szinten játszott a két csapat, a vendégek képtelenek voltak tempót vagy triplát dobni és volt, hogy a Detroit 11 ponttal vezetett – Brandon Jenningsnek ma ment a játék (22 pont, 8 gólpassz, 8/18). A félidő hajrájában aztán már feléledt és kiegyenlített a Toronto, majd a harmadik negyed elején a hazaiak eladott labdáit kihasználva meglógtak és innentől átrohantak Drummondékon – volt, hogy 22 ponttal jártak előrébb, ezt pedig szépen lemenedzselték a végéig.

Kicsit összevesztek a srácok. James Johnson kőkeményen átzsákolta Drummondot a negyedik negyedben, ezzel vezetett a Toronto 95-75-re – a center viszont ezt zokon vette és Johnson következő betörésénél elé állt, testtel és felkarral is gondoskodott róla, hogy ne mehessen tovább. Kisebb balhé kerekedett az esetből, Drummond flagrant 1-et és technikait kapott, de egy Toronto-szurkolót is kivezettek az arénából, mivel szócsatába keveredett Josh Smith-szel.

A Pistons legjobb dobói: Jennings 22/6, Caldwell-Pope 18/12, Monroe 17
A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 17, Lowry 15/3, L. Williams 15/6

Miami Heat – Washington Wizards 103-105

Győzelemhalmozók. A nyolcadik decemberi dupla dupláját szolgáltató Wall (6/10 mezőnyből, 10 gólpassz) két eladott labdával hozta le a mérkőzést, a cserék nagyon hatékonyan dolgoztak, közülük kiemelkedett Nené, aki nagyon gyorsan termelte a pontokat (26 perc, 8/10 mezőnyből, 6 lepattanó). A záró negyedben Pierce (6/13 mezőnyből) rutinjával és fontos kosaraival egészült ki Wall kiemelkedő teljesítménye, melyek együttesen meghozták a fővárosiak számára a győzelmet. Legutóbbi 12 mérkőzéséből 11. sikerét könyvelhette el a Wizards, sorozatban a hatodikat.

Wade mentett, majd labdát vesztett. A végjátékban triplájával mérkőzésben tartotta csapatát, és maradt esélye a Heatnek, hogy hosszabbításra mentse a találkozót. Viszont egy duplázásból nem tudta kijátszani a labdát, elvesztette, s a Miami is esélyét, hogy megmeneküljön a vereségtől. Bár Wade-et (12/26 mezőnyből, 8 gólpassz) aligha érheti kritika, hiszen ő és Deng (7/12 mezőnyből, 5 lepattanó, 3 gólpassz) tartották egyáltalán meccsben a Heatet, melyben sem Bosh, sem McRoberts nem lépett pályára.

A Heat legjobb dobói: Wade 28/6, Deng 19/6, Chalmers 14/6
A Wizards legjobb dobói: Wall - Nené 20-20, Beal 16/3, Pierce 14/3

Memphis Grizzlies – Chicago Bulls 97-103

Nem előny a hazai gyűrű. Dobáspontosság és eredményesség szempontjából is fekete estét tudhat maga mögött a Grizzlies. Kulcsjátékosai közül Marc Gasol (5/15 mezőnyből, 10 lepattanó), Randolph (4/11 mezőnyből, 12 lepattanó), és Lee (3/9 mezőnyből, 1/3 hárompontos) is gyenge dobóformát mutattak. Csapatszinten alig 39%-os hatékonysággal váltották be dobásaikat, a triplákat pedig 15%-kal dobták. A védekezésben próbáltak kompenzálni a hazaiak, mely döntő többségében sikerült ugyan, de volt két játékos, akikre nem találtak megoldást.

Két gyilkos dobógép. A karriercsúcsot hintő és hibátlanul (6-ból 6) triplázó Nikola Mirotics a második negyedben három távoli dobást süllyesztett el, mellyel megalapozta a Bulls előnyét. Butler teljesítménye már annyira nem meglepő, ahogy lassan az sem, hogy milyen nehéz és egyben nagyon fontos dobásokat vált pontokra. Ketten együtt többet termeltek, mint a Memphis teljes kezdőcsapata (57). A Bulls nem roppant össze az utolsó másodpercekben a büntetővonalon sem, ugyanis 10-ből 9-et beváltottak, megőrizve ezzel előnyüket a lefújásig.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 21/3, Udrih 15, M. Gasol 13
A Bulls legjobb dobói: Butler 31, Mirotics 27/18, Brooks 17/9

San Antonio Spurs – Portland Trail Blazers 119-129 – háromszori h.u.

Ismét a harmadik hosszabbításban jött a végállomás. Újabb elnyújtott mérkőzésre kényszerült a Memphis utáni klasszikuson vereséget szenvedő Spurs. Egyező összeállításban, Duncan (12/24 mezőnyből, 10 lepattanó) és Green (9/21 mezőnyből, 6/9 hárompontos, 10 lepattanó) ponterős játékával megteremtette az alapot a sikerhez, de a negyedik negyedben 9 pontos fórt adott le a San Antonio. Rendre elmaradt a kegyelemdöfés a hazaiaktól, ugyanis az első és a második hosszabbításban is előnybe kerültek, de mindig visszaengedték a Portlandet, akik ettől olyan lendületet kaptak, hogy a harmadik ráadásban bedarálták a regnáló bajnokot. 1951 óta a Spurs az első csapat, mely két egymást követő mérkőzésén kényszerült háromszori ráadásra. 

Lillard karriercsúccsal hengerelt. A rendes játékidő végén kosarával és a Greenen bemutatott blokkjával mentette hosszabbításra a mérkőzést. Az első ráadásban ismét rá várt a feladat, hogy egalizáljon, nem volt könnyű útja a gyűrűig, de megoldotta. A harmadik hosszabbításban 9 pontot vállalt csapata 17 egységéből. Fáradhatatlannak látszott, 43 pontos (16/29 mezőnyből) új karriercsúcsa nagyon emlékezetes lesz, még ha később felül is múlja. Mellette Aldridge is kitett magáért (12/24 mezőnyből, 10 lepattanó, 4 blokk), így megmentették a haloványan dobó és két fontos dobást is hibázó Matthewst (5/19 mezőnyből), hogy elússzon rossz befejezésein a mérkőzés.

A Spurs legjobb dobói: Duncan 32, Green 27/18, Splitter 14
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 43/12, Aldridge 32/3, Matthews 16/6

Denver Nuggets – Los Angeles Clippers 109-106

Semmi sem jött össze a Clippersnek a végén. Nagyon hullámzó volt a meccs, az első félidőben Nate Robinson villanásaival közel hússzal vezetett a Nuggets, de a Clippers nem csak ledolgozta a hátrányt, hanem fordított is, meglógtak héttel, innen jöhetett a hajrá. Kiegyenlített a Denver, majd két perccel a vége előtt Chandler és Gallinari is beemelt egy-egy hármast, ezzel már ismét a Nuggets vezetett, majd az utolsó pillanatokban Griffin elrontott egy büntetőt, a támadópattanó után Crawford, majd Redick és végül Paul is elrontott egy-egy hármast, így végül a hazaiak nyerték a hullámvasutat.

Védekezés és a triplák. A Denvernél mindig a védelmen múlik a siker, ma 46%-on tartották mezőnyből a Clipperst, ráadásul csak 3/18 triplát engedélyeztek nekik, ami kulcsfontosságú volt. Ugyan a vendégeknél mindenki megdobta, amit kellett (Griffin 32 pont, 12 pattanó, Paul 17 pont, 15 gólpassz, Crawford 20 pont, Barnes 16 pont, Jordan dupla-dupla), egyáltalán nem működött olajozottan a rendszer, sokat hibáztak, a gyenge triplázás pedig kijött a végén. Nate Robinson a padról beállva húsz pontot, két perc alatt 11-et tett hozzá, majd a hajrában is kintről nyerte meg a meccset a Nuggets.

A Nuggets legjobb dobói: Robinson 20/12, Chandler 16/6, Faried 14
A Clippers legjobb dobói: Griffin 32, Crawford 20/3, Paul 17/3

Los Angeles Lakers – Oklahoma City Thunder 103-104

Kiélezett meccs volt. A hazaiak kezdtek jobban, de a Thunder is magára talált és bár nagy volt a hullámzás, megrendítő különbséget egyik fél sem tudott kialakítani. A hajrában aztán fej-fej mellett haladtak a csapatok, ebből egy hajszállal jobban jött ki az OKC: Westbrook kettese beakadt az utolsó percben, amire Lin válaszolt, Westy következő hibáját pedig Kobe nem tudta kihasználni, elrontotta az utolsó dobást.

Jól játszott a Lakers. A hazaiaknál Ed Davis 18 pontos szezoncsúcsa mellett Lin és Price is szépen mozgatta a csapatot, de Ellington és Boozer is hozzátette, amit kellett. Egyedül Bryantnek nem ment a dobás (3/15-tel zárt), bár 8 pattanója mellett 8 gólpasszt is kiosztott, viszont pont a legvégén kellett volna tőle valami - 1/5-tel célzott az utolsó negyedben. Nick Youngot kiállították a záró etap elején, miután torkon könyökölte Steven Adamst, a centert idén sem szívlelik az ellenfelek.

Hátvéd-show volt. Durant nélkül ismét Westbrook pumpálta a labdát egész este, kivéve, amikor Reggie Jackson pumpálta – ketten együtt végül 56 pontot rámoltak be és kiosztottak tizenöt gólpasszt. A Thunder játéka nagyjából ennyiből állt, a két hátvéd betört, dobott vagy éppen ezekből kiosztott, a többiek pedig várták a lehetőséget – ez majdnem kevés lett.

A Lakers legjobb dobói: Davis 18, Price 14/12, Boozer 14
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 31, R. Jackson 25/9, Ibaka 16/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus