A Cavs szétdobta a Clipperst, sziesztázva nyert a Spurs

LeBronék remek támadójátékkal nyomták le Paulékat - könnyed teadélután Phoenixben - történelmi Hawks-vereség Sacramentóban

Fontos győzelmet aratott az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában a Cleveland Cavaliers, LeBron Jamesék remek támadójátékot bemutatva verték meg a Los Angeles Clipperst. A New Orleans szintén nagy sikert aratott a Detroit ellen, a Memphis Marc Gasol klasszisával tudott győzni Denverben, a Sacramento csúnya meccsen kapta el az Atlantát, a San Antonio viszont a pihentetés magasiskoláját bemutatva nyert Phoenixben.

Cleveland Cavaliers – Los Angeles Clippers 115-102

Több lábon állt a Cavs. Az első negyedben Chris Paul révén még tartotta magát a Clippers, de a nagyszünet előtt megléptek a hazaiak, a harmadik negyedben már 16 ponttal is vezettek és bár innen egyszer még visszakapaszkodott a Los Angeles, néhány jól irányzott triplával végleg lezárta a meccset a vendéglátó. Összességében 50%-kal dobtak mezőnyből, nyertek a festékben és több mint kétszer annyi hármast süllyesztettek el, mint ellenfelük – ráadásul jobban büntetőztek és a lepattanózást is nyerték. Ezúttal a támadójátékukra nem volt ellenszer, James (22 pont, 12 gólpassz) mellett a 21 pontos Irving, a 6/7 triplát értékesítő Smith és a 18 pontos, 16 pattanós Love is tarthatatlan volt – ennek köszönhetően a záró etapban mindenre tudtak válaszolni és megnyerték a rangadót.

Hackelés, hackelés mindenhol. Chris Paul remek estét zárt, 30 ponttal és 9 gólpasszal húzta csapatát, folyamatosan lehetett rá számítani, de nagyon egyedül maradt – JJ Redick ezúttal kevésbé volt hasznos, a padról csak Crawford jelentett érdemi segítséget, Jordant pedig nem lehetett pályán tartani. A centert a harmadik negyedben bő egy perc alatt négyszer faultolta az erre a célra beküldött James Jones, a taktika pedig működött: Jordan 6/15-öt dobott a vonalról, nem kis részben ennek köszönhetően növelte előnyét a hazai csapat. A hírek szerint egyébként Blake Griffin jövő kedden, az Indiana ellen térhet vissza a pályára.

A Cavaliers legjobb dobói: James 22/3, Smith 22/18, Irving 21/6
A Clippers legjobb dobói: Paul 30/3, Redick 17/6, Crawford 16/6

New Orleans Pelicans – Detroit Pistons 115-99

Nagyon értékes győzelem. A Detroit jó formában érkezett a meccsre, a New Orleans viszont elveszítette Eric Gordont, ráadásul muszáj volt nyerniük a hazaiaknak a sorsolás és a táblázat miatt – ezzel együtt is meglepő volt, hogy már az első negyedben mekkora fölényben voltak Davisék. Félidőben már a húsz pontot közelítette a különbség, majd ezt át is lépte a fordulás után és bár a Pistons felzárkózott tíz egység körüli távolságra, nem adta ki a kezéből a győzelmet a Pelicans. Anthony Davis 32 ponttal állt csapata élére, Gordont pedig Evans (22 pont, 10 gólpassz) és Cole (12 pont, 7 gólpassz) pótolta együttes erővel, a gárda vigyázott a labdára és nagyon pontosan célzott, a koncentrációt így végül sikerült győzelemre váltaniuk.

A back-to-back ára. Egy nappal a houstoni győzelem után kissé fáradtan kezdett a Detroit, az első két negyedben majdnem 60%-kal dobott a Pelicans és szezoncsúcsot jelentő 72 pontot szerzett úgy, hogy nem kintről szórta meg ellenfelét – Drummondék nem tudták megállítani őket a betöréseknél. A fordulás után aztán sikerült összekapniuk a védekezést, elöl pedig bár Reggie Jacksonnak nem volt jó napja, Brandon Jennings húsz ponttal segítette ki – a támadójáték ezzel együtt nem volt elég gyors és pontos ahhoz, hogy ledolgozzák a hátrányt, hiába szedett le kilenc támadópattanót Andre Drummond.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 32/3, Evans 22/6, Anderson 13
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 23/9, Jennings 20/9, Drummond 19

Denver Nuggets – Memphis Grizzlies 101-102

Gasol volt a nyerőember. A Memphis centere jó estét zárt, hiszen bár a lepattanókkal hadilábon állt, a támadójátékot tekintve „megvolt az ihlet”: 27 pontját 14 dobásból szedte össze, emellett kiosztott hat gólpasszt, ráadásul három blokkot is. Ami miatt nyerőember lett, az a vége előtt 12 mp-cel bemutatott kulcsfontosságú 2+1-es játéka, amellyel kétpontos előnybe hozta csapatát a lehető legjobbkor – ugyan volt még esélye a Denvernek, de Gallinari elrontotta a triplát, Mike Conley pedig két büntetővel lezárta a meccset. A spanyol center egyébként ezt megelőzően két clutch büntetőt is elsüllyesztett egy perccel a vége előtt, illetve a harmadik negyedben, amikor egy nagy futással fordított a Denver, egymaga dobott tíz pontot és visszaszerezte a vezetést.

A kulcsjátékokat bukta el a Nuggets. A hazaiak ugyan 18 pontos hátrányban voltak a második negyedben, a fordulás után remek játékokkal felzárkóztak és a vezetést is átvették, ám nem tudták meglovagolni ezt a momentumot és hamar visszavágott a Memphis. A hajrában aztán gyakorlatilag mindenből rosszul jöttek ki, így pedig hiába uralták a festéket, ez végül semmit sem ért – ugyan a játék minden elemében minimum felvették a versenyt, de inkább jobbak voltak ellenfelüknél, Gasol klasszisával nem tudtak mit kezdeni.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 17/9, Faried 17, Mudiay 14/6, Barton 14/3
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 27, Conley 20/6, Randolph 13

Sacramento Kings – Atlanta Hawks 91-88

Megtört az átok. Sorozatban tizenöt vereség után tudta megverni az Atlantát a Sacramento, amely ráadásul zsinórban már a negyedik győzelmük volt az utóbbi napokban – ezzel stabilizálták nyugati nyolcadik helyüket. Ugyan volt már tizenhét pontos előnyük is, az utolsó percben Schröder triplájával egyenlített a Hawks, de a clutch játékokat megoldották a hazaiak: Rondo dobott egy szép ziccert, majd labdát szereztek és Collison is értékesített egy büntetőt, végül levédekezték az Atlanta utolsó támadását. Rudy Gay hiánya egyébként meglátszott a Kings játékán, de a 24 pontos, 15 pattanós Cousins, az idei ötödik tripla-dupláját jegyző Rondo és főleg a kőkemény védekezés révén ezt ellensúlyozni tudták.

Csúnya meccs volt. Sokkal látványosabb és pontgazdagabb találkozóra számíthattunk előzetesen, de mindkét fél főleg a másik játékának elrontására rendezkedett be – emellett egyébként sem brillíroztak a felek elöl, ezt jelzi az együttesen eladott 38 labda is. A Sacramento végül mindössze 36%-os mezőnymutatóval győzött, de ezt 17 támadólepattanóval kozmetikázták és náluk Cousins képes volt dominálni – a Hawksnál ellenben Millsap 14 ponttal lett a legjobb dobó és rajta kívül csak hárman lépték túl a tízet. Az Atlanta játéka ezúttal egyáltalán nem működött, Jeff Teague borzasztó estét produkált, a gárda ritmusa pedig egyáltalán nem volt meg, így meglepő vereségbe szaladtak bele.

A Kings legjobb dobói: Cousins 24/3, McLemore 14/6, Casspi 13/9
A Hawks legjobb dobói: Millsap 14, Schröder 12/6, Horford 11/3, Bazemore 11/3

Phoenix Suns – San Antonio Spurs 89-117

Papírforma. A ligamásodik Spursnek nem okozott gondot az NBA legrosszabb formájában lévő csapatát legyőzni még úgy sem, hogy Tony Parker és Tim Duncan is hiányzott. Az első negyedben már 18 ponttal vezettek a vendégek és a folytatásban főleg a cserék kaptak lehetőségek: szinte hihetetlen, hogy a kezdőirányítóvá váló McCallum 28 perce volt a legtöbb, amit egy játékos pályán töltött a Spursben, a fix kezdők közül Leonard 22, Aldridge 21, Danny Green 12, a padról Ginobili pedig mindössze öt percet kapott. Gregg Popovich új szintre emelte a pihentetést, ám a mai cseresor 66 pontja jól jelzi, hogy van miben/kiben bízni…

Elfogyott a Suns. Amíg az egyik oldalon a mérhetetlen pihentetésről szólt a találkozó, a másikon inkább arról, hogy legyen öt NBA-szintű játékos, akit pályára lehet küldeni. Egyáltalán nem lépett pályára Bledsoe, Knight, Morris, Leuer, Price és Teletovics, de az első negyed közepén PJ Tucker is kivált, miután ütközött Kawhi Leonarddal, így nyolc mezben lévő játékos maradt összesen. Ki lehet emelni Tyson Chandler húsz lepattanóját vagy éppen Booker 24 pontját, de felesleges: egy pillanatig sem volt esélye a Sunsnak, így utóbbi 16. meccsükből a 15.-et vesztették el.

A Suns legjobb dobói: Booker 24/6, Goodwin 20/6, Warren 18/6
A Spurs legjobb dobói: Leonard 21/3, Marjanovics 17, Simmons 13/3

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus