A Chicago Bulls tovább mélyítette a Cavaliers válságát

Wade-ék akaratban nőttek a Jamesék fölé – a Clippers és a Rockets elképesztő B2B-je - simázott a Raptors, szenvedett a SAS - Detronity?

Először találkozott úgy Dwyane Wade és LeBron James, hogy egyikük sem a Miami Heat játékosa, a csatát Wade csapata, a Bulls nyerte az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján. A Toronto 33 pontos győzelemmel használta ki a Cavs újabb botlását, a Detroit földbe állította az Atlantát, a Magic pedig simán nyert Philly-ben. A Clippers és a Rockets idegenben duplázta meg 24 órával korábbi sikereit, a Boston Al Horford extrájával verte a Sacramentót, a Spurs megint szenvedve nyert hazai pályán, New Yorkban pedig Derrick Rose szomorította egykori mesterét. 
  
A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetőek!

A Visszajátszás című rovatunkat itt megtaláljátok!
 
 
Philadelphia 76ers – Orlando Magic 88-105

A back-to-back nem volt gond. Kiélezett meccset vesztett 24 órával korábban Memphisben az Orlando, de Frank Vogel elmondása szerint fiai kialudták magukat – majd szétszedték a Philly-t. Pár hete 18 pontos hátrányból kellett visszaküzdeniük magukat ugyanitt, most erre nem volt szükség: az első perctől kezdve kiválóan védekeztek, a harmadik negyedben pedig megroppantották ellenfelüket. A kezdőötös remekül muzsikált, a padról hárman (Vucsevics, Green, Meeks) érték el a 10 pontos határt – szükség is lesz mindenkire, mert vasárnap este már Detroitban lépnek fel. 

Elsőre extrának tűnt az Embiid-Okafor páros. A második negyedben játszott együtt a két fiatal magasember, fel is zárkóztatták csapatukat, a negyedik játékrészben pedig hét percet voltak fent, ez idő alatt 5/5-tel dobtak, és csapatuk összesen 19 pontot tett a táblára. Embiid perclimitjét egyébként 28-ra emelték 24-ről, mindkét magasember dupla-duplázott, Okafor 2 blokkot is kiosztott – most már csak a csapat többi részét kellene rendbe tenni…

A 76ers legjobb dobói: Embiid 25/9, Okafor 16, Covington 9/9, Henderson 9/3.
A Magic legjobb dobói: Gordon 20/6, Green 16/6, Ibaka, Fournier 16/3-16/3.
 
Boston Celtics – Sacramento Kings 97-92
 
Erre vártak Bostonban. Al Horford volt a hős, a nyáron igazolt magasember talán első igazán nagy meccsét játszotta: 10/18-cal dobott mezőnyből, bepörkölt 4 (!) triplát, mellé tett 8 pattanót, 6 blokkot és 2 labdaszerzést – eközben pedig Cousinst is időnként meg tudta fékezni. A végjátékban is extra volt: 95-92-nél blokkolta Cousins hármas-kísérletét, a túloldalon pedig bedobta a büntetőket. Isaiah Thomast ma megfogták az első félidőben, de fordulás után ő is felpörgött, ez pedig már sok volt a Kingsnek – a Celtics 11-8-ra javította mérlegét. 

Csak a szokásos. Cousins rendszeresen fantasztikus számokat produkál, ma is 28 pontig, 9 pattanóig és 4 blokkig jutott, egy valamit viszont nem tud megtanulni – hogy mikor kell a háttérbe vonulni. Brad Stevens, a Celtics vezetőedzője érzékeltette, hogy erre készülnek is a csapatok. A negyedik negyedben szépen levédték a csapat többi tagját, Cousins pedig ismét a könnyebb utat választotta: amit tudott, egyedül akart megoldani. Persze lássuk az érem másik oldalát is, ma (sem) bízhatott senkiben, hogy majd megcsinálja: rajta kívül egyik csapattársa nem dobott legalább 2 hármast, pedig próbálkoztak becsülettel. 

A Celtics legjobb dobói: Horford 26/12, Thomas 20, Crowder 16/9.
A Kings legjobb dobói: Cousins 28/6, Gay, Collison 13/3-13/3.
 
Toronto Raptors – Los Angeles Lakers 113-80
 
A Raptors a Cavaliers nyakán. A Cleveland vereségével egy meccsnyire zárkózott a Toronto, és ezért nem is nagyon kellett extrát nyújtaniuk. DeMarre Carroll pihentetése és DeRozan gyengébb napja (6/18) is simán belefért, mert Lowry (6 tripla, 7 gólpassz) mellé nagyszerűen lépett fel a padról Cory Joseph (14 pont, 4 assziszt) és a hibátlanul dobó Lucas Noguiera (5/5 mezőny, 3/3 büntető), a védekezésük pedig atomóra pontossággal működött. A második negyedet 41-26-ra nyerték, itt nagyjából végét is ért a meccs érdemi része, sorozatban ötödször győzött a Raptors. 

Ezt gyorsan el kell felejteni.  A Toronto a liga egyik legmasszívabb, legmegbízhatóbb csapata, és ma nagyon kijött, hogy Luke Waltonra még nagyon sok munka vár. Jose Calderonon látszott az a sok év, amit a Raptors kezdőirányítójaként töltött el, de igazságtalanság lenne rákenni a vereséget: senki nem játszott jól. Az újonc Ingram jól dobott, de védekezésben szinte pályán sem volt, a kispad szupertandemje, a Clarkson-Williams páros (utóbbi a Raptorsban lett az Év Hatodik Embere 2015-ben) pedig 8/29-et gurított. A meccs egyetlen pozitívuma, hogy hamar el lehet felejteni, nemsoká Memphisben lép fel a Los Angeles. 

A Raptors legjobb dobói: Lowry 24/18, Powell 16/6, DeRozan 16.
A Lakers legjobb dobói: Ingram 17/3, Clarkson 14/9, Williams 13/3.
 
New York Knicks – Minnesota Timberwolves 118-114
 
Nem megszokott nyerőember. Carmelo Anthony ma is termelt becsülettel, de Porzingisnek ma bedeszkázták a gyűrűt (2/12), így hiába kezdett nagyszerűen a Knicks és tartotta végig 10 pont körüli előnyét, a negyedik negyedben 101-102-nél már a Wolves járt előrébb. Ekkor lépett elő a végül dupla-duplázó, Joakim Noah helyén játszó Kyle O’Quinn (20 pont, 13 pattanó), aki fontos kosarakat szerzett, illetve Derrick Rose, aki a hátralévő időben a hazai pontok zömét szállította. A Knicks ezzel a sikerrel 50 százalék felett jár.

Ezt már láttuk párszor. Bár az első negyedben nem működött túl jól a Wolves játéka, a két középső 12 percben tartották a lépést, és úgy tűnt, hogy a záró játékrész elején leküzdik a démonjaikat – de sajnos ez még mindig nem az a nap volt. Towns nem volt sokkal jobb Porzingisnél (5/18 mezőnyből), de LaVine és Wiggins mellett extrát nyújtott a kispad: Bjelica, Muhammad, Aldrich és Dunn 47 pontot pakolt a táblára, Aldrich megspékelte 12 pattanóval és 3 blokkal is. Ez sem volt elég, a végjátékban Derrick Rose bohócot csinált mindenkiből – Tom Thibodeau, a Minny mestere ennek pár éve még örült volna a Bulls padján, de azok az idők elmúltak…

A Knicks legjobb dobói: Anthony 29/15, Rose 24, O’Quinn 20.
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 23/6, Towns 20/9, Wiggins 19.
 
Chicago Bulls – Cleveland Cavaliers 111-105
 
A Bullst most már illik komolyan venni. Néha még becsúsznak megmagyarázhatatlan vereségek, de összességében a Chicago nagyon masszív csapat lett – ma például 3 (!) bedobott triplával jutottak 111 pontig, gond nélkül elbírták, hogy padról jövő Mirotic-Canaan duó 1/10-zel triplázzon. Végig nagyon agresszíven támadták a gyűrűt, Rondo tripla-duplázott (15 pont, 12 gólpassz, 11 lepattanó, 3 szerzett labda), Wade hozta magát, Butler pedig 12 büntetőt harcolt ki – ennek a presszingnek volt a haszonélvezője Taj Gibson, az erőcsatár 10/13-mal dobott (11 pattanó és 5 gólpassz mellett), a Bulls pedig 78 pontot szórt a festékből. Hiába dobott jobban a Cavs, 16 támadópattanóval és 11 labdaszerzéssel töméntelen plusz dobáshoz jutott a Chicago, akik ezzel a sikerrel megerősítették keleti 3. helyüket és már csak 2 győzelemre vannak ellenfelüktől.

Lassan jöhet a válságstáb-gyűlés. Továbbra is nagyon puhának tűnik a Cavaliers, egyszerűen nem hajoltak le a szabad labdákért, nem ugrottak a pattanókért, a Chicago sokkal jobban akarta a győzelmet. James próbált fazont szabni a támadásoknak, 27 pontja mellé 13 gólpasszt osztott ki, de egyrészt eladott 8 labdát, másrészt hátul szinte nem volt pályán. Irving igyekezett fellépni mellé, a kispadról Frye és Shumpert sem volt rossz támadásban, a csapatvédekezés viszont akadozott, és akkor még finoman fogalmaztunk. Lesz lehetőségük rendezni a sorokat, mert csak kedd hajnalban játszanak, de szükség is lesz rá, mert Torontóba mennek.

A Bulls legjobb dobói: Butler 26, Wade 24/3, Gibson 23.
A Cavaliers legjobb dobói: James 27/3, Irving 20, Love 15/9.
 
New Orleans Pelicans – Los Angeles Clippers 96-114

A back-to-back csak egy kifejezés. A Cavaliers tönkreverése után rögtön megint játszania kellett a LAC-nak – az első negyedben még érződött a fáradtság, a két középső játékrészben viszont Griffinék átgázoltak ellenfelükön. Az erőcsatár 27 pontja és 10 pattanója mellett segített lelassítani Anthony Davist, Chris Paul a tripla-duplával kacérkodott (17 pont, 13 gólpassz, 8 pattanó), a padról pedig jött a veterán Crawford, aki 66%-kal tüzelt. A Clippersnek az is belefért, hogy JJ Redick pihenőt kapjon, helyette a Felton-Mbah a Moute páros szórt be összesen 5 triplát. A Los Angeles 3-3-mal van túl a nehéz túrán, 16-5-ös mérlegük a harmadik legjobb a ligában. 

Ez nem a Pelicans szintje. Anthony Davis még az első negyedben vállsérülést szenvedett, és vissza tudott ugyan térni, de láthatóan nem volt 100 százalékos állapotban. Ilyenkor kellene előlépni Jrue Holiday-nek, de az irányítónak meggyűlt a baja Chris Paullal – még Tim Frazier igyekezett tűzben tartani a többieket (8 gólpassz), de Moore-on és Terrence Jones-on kívül senki nem tudott huzamosabb ideig jól játszani. A nyáron nagy reményekkel draftolt Buddy Hield mára odáig süllyedt, hogy a végén teszik fel a pályára, mikor már minden eldőlt…
 
A Pelicans legjobb dobói: Davis 21, Moore 15/3, Jones 14.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 27/3, Crawford 21/6, Paul 17/3.
 
Atlanta Hawks – Detroit Pistons 85-121

Teljesen kilátástalan. A Hawks a jó idénykezdet után teljesen összeomlott, az utóbbi pár meccsük értékelhetetlen. Paul Millsap továbbra is maródi, de attól még nem kellene összeomlania a védekezésüknek és a támadójátékuknak. Óriási lyukak tátonganak a periméter-védekezésben, a hátul ezt betömni próbáló Dwight Howard hamar  faultgondba került, innentől kezdve hiába igyekezett Dennis Schröder (17 pont, 11 gólpassz), a nagyszünetben 19, a 3. negyed után 32 egység volt közte. Bármit is mutat a mérleg, a Hawks jelen pillanatban a liga talán legrosszabb csapata. 

Detronity. Elfogytak a jelzők a Pistons feltámadására, gyakorlatilag ugyanaz igaz rájuk, mint az Atlantára, „csak” fordított előjellel. Mindenki tudja, mit kell csinálnia, meg is csinálja, innentől kezdve Stan Van Gundy dolga annyi, hogy cserélgeti a puzzle darabjait. Ma Ish Smith osztott ki 13 gólpasszt, Drummond dupla-duplázott, Caldwell-Pope beszórt 5 triplát, a kezdőötös minden tagja, továbbá három csere is elérte a 10 pontot – utoljára ennyire olajozottan működő, a terheket megosztó Pistonst a 2000-es évek közepén láttunk. Billupsék akkor bajnokok is voltak - ez a gárda attól még elég messze van, de az irány tökéletes. 

A Hawks legjobb dobói: Schröder 17/3, Muscala 11/3, Hardaway 11.
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 23/15, Harris 18/6, Drummond 14.
 
San Antonio Spurs – Washington Wizards 107-105
 
Felcserélték az öltözőket San Antonióban? Lassan csak ez az egyetlen értelmes magyarázat marad arra a kérdésre, hogy hogyan lehet ennyire kétarcú a Spurs. Idegenben mindenkit megvernek (szó szerint, 11-0-val állnak), otthon pedig minden meccs kínszenvedés. Pár napja például épp a Wizardsot oktatták le a fővárosban, ma viszont a Leonard-Gasol-Aldridge trió hiába dobott jól, a Tony Parkert nélkülöző gárdának óriási szüksége volt a padról jövő Millsre és Ginobilire. A két hátvéd 23 pontot és 15 gólpasszt (!) tett a közösbe, ez az extra nagyon kellett, hogy meccsben maradjon és a harmadik negyedben fordítson a San Antonio. A hazai drukkerek így is szoríthatták a karfát, 6 másodperccel a vége előtt szórta be Leonard a győztes kosarat…

Ezt nehéz lesz megemészteni. 50 százalék felett dobtak mezőnyből, 60 felett a triplavonalon túlról, 16/18-cal büntetőztek a vendégek, mégsem jött a győzelem. Pedig Beal 5/5 triplát küldött a helyére, Wall (17 pont, 15 lepattanó), Gortat (21 pont, 18 pattanó) és Otto Porter (15 pont, 12 pattanó) is dupla-duplázott, ráadásul a padról is csepegett 17 pont. Az utolsó percben Beal hármasával még 102-103-ra vezettek, mégsem tudtak győzni, Porter elhibázta a végén az egyenlítőnek szánt dobást. 

A Spurs legjobb dobói: Leonard 23/6, Gasol 19/3, Aldridge 19.
A Wizards legjobb dobói: Beal 23/15, Gortat 21, Wall 17/3.
 
Denver Nuggets – Houston Rockets 110-128

Le a kalappal a Rockets előtt. A Clippershez hasonlóan tavalyi döntőst vert 24 órával korábban a Houston, ráadásul kétszeri hosszabbítás után, ez azonban a mai pontszámukon nem látszik. Harden azért nem mozgott annyira frissen (20 pont, 7 gólpassz, 6 pattanó), de így sem tudtak vele mit kezdeni. A triplavetőknek megint megvoltak a helyzeteik, Anderson, Gordon és Ariza is 4 triplát szórt (összesen 17 esett be), Clint Capela megoldotta a palánk környékén (13 pont, 10 pattanó), sőt a fiatal swingman, Sam Dekker is 17 egységgel használta ki megnövekedett lehetőségeit. Az üröm az örömben Trevor Ariza sérülése lehet, aki az utolsó percekben rosszul fogott talajt, és besántikált az öltözőbe. 

A Nuggets védekezése nem létezett. A 17 engedélyezett tripla mellett James Harden félpályás alley-oop passzal szórakoztatta Capelát, a 2. negyed végén pedig a hazai játékosok udvariasan félreálltak Eric Gordon elöl, aki 4 másodperc alatt végigfutott a pályán és dobott egy buzzer ziccert. Hiába próbáltak lőtávolban maradni a Chandler vezette denveriek, kellett volna ehhez Jamal Murray (1/7 mezőnyből) és Mudiay (3/12) is – a két fiatal spíler azonban borzasztó napot fogott ki. A Nuggets 3-7-tel áll otthon, ami egyszerűen siralmas. 
 
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 24/9, Barton 17/3, Gallinari 16/6.
A Rockets legjobb dobói: Harden 20/3, Anderson, Gordon 18/12-18/12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus