A Chicago Bulls üzent az NBA-nek, Kevin Durant Michael Jordan nyomdokain

Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) ma hajnali játéknapján három összecsapást rendeztek. A Chicago Bulls újabb fenomenális estén van túl, a nyugati nagyágyú Rocketsot könnyedén intézték el. A Hawks kezd egyenesbe jönni az elmúlt hetek vereségsorozata után, míg a Thunder alapos revansot vett a Lakersen – egyúttal Kevin Durant elképesztő, 26 éve példátlan sorozata is folytatódott. 


Chicago Bulls – Houston Rockets 111-87

Teljes dominancia. A Bulls ismét megmutatta, hogy Derrick Rose nélkül is egyre komolyabban kell őket venni. A Rockets az elmúlt hetekben, hónapokban az egyik legjobb formában lévő csapat, ehhez képest a harmadik negyedben 19 pontot vert rájuk a Bulls, és a negyedik etap előtt 27 egységgel vezettek. Tavaly december közepén, amikor a két gárda először találkozott, a Bulls nem nagyon találta a kiutat sztárirányítója újabb sérülése miatt, sorozatban szedték össze a vereségeket, és 7-15-ös mérleggel álltak – most pedig az a realitás, hogy két meccsnyire vannak a keleti dobogótól. 

"A mai este tanulsága? Ne okozz vérző sérülést Mike Dunleavy-nek.” A Houston Rockets Twitterén jelent meg ez a két mondat, nem véletlenül. A Bulls triplaspecialista kiscsatára 0 ponttal zárta az első félidőt, miután egy támadóhiba közben szerencsétlenül ütközött Chandler Parsonsszal. A jobb szemöldöke környékén felszakadt a bőr, erősen vérzett, így be kellett mennie az orvosi részlegre, ahol pár öltéssel megoldották a problémát. Dunleavy visszatért, és a második félidőben nemes egyszerűséggel szétdobta a Rocketsot. 

Derrick Rose-t egyre jobban pótolják. Tavaly decemberben egy kétségbeesett próbálkozás volt a Bulls részéről, hogy leigazolták a csapat nélkül tengődő DJ Augustint, mivel Rose mellett a másik irányítójuk, Kirk Hinrich is lesérült. Azóta Augustin óriási szerepet játszik a Chicago felfutásában, ma is a padról beszállva 13 pontot és 8 gólpasszt szállított. Hinrich is remekelt, 5 triplát termelt be, és kiválóan fogta meg a chicagói származású Patrick Beverley-t. 

Joakim Noah megint közel volt. Mindössze egyetlen gólpassz (13 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz, 2 labdalopás) hiányzott a Bulls centerének, hogy megszerezze idei 4. tripla-dupláját, azonban nem sértődött meg azon, hogy amikor eldőlt a meccs, Tom Thibodeau edző lekapta a pályáról. Így is extrát hozott, sokoldalú játéka mellett segített 7 eladott labdába hajszolni Dwight Howardot. Ömer Asik, a Bulls korábbi centere sem tudott segíteni a Rocketson, amelyben James Hardent (2/7 mezőnyből, 8 pont, 5 eladott labda) eltüntette a pályáról Jimmy Butler. 

A Bulls legjobb dobói: Dunleavy 21/12, Hinrich 19/15, Boozer 18.
A Rockets legjobb dobói: Lin 21/3, Hamilton 12/6, Howard 12.

Atlanta Hawks – Milwaukee Bucks 102-97

Jeff Teague újra formában. Az elmúlt hetekben vereségek sorát nyelte be a Hawks, és kiváló irányítójuk is elveszteni látszott a fonalat. A hét elején viszont az Atlantának sikerült megállítani a zuhanást a Jazz otthonában, ma pedig a Bucks ellen Teague is visszaszerezte az önbizalmát: 22 pontja mellé kiosztott 8 gólpasszt, és bár elszórt 7 labdát, az ő jó játéka hatással volt mindenkire. A kezdőötös tagjai a kevesebbet játszó Pero Antic kivételével mind legalább 15 pontot dobtak, és összesen 12 hármast szórtak be. 

Rossz formában lévő csapatok csatája. Az összecsapás előtt mindkét csapat utóbbi 16 meccséből 14-et elvesztett, ami a Bucksnál nem újdonság, a Hawks viszont a keleti harmadikról a nyolcadik helyre zuhant vissza. 

Louis Williamsszel erősödhet a Hawks. A liga egyik legjobb cserehátvédje családi okok miatt újabb mérkőzést hagyott ki, visszatérésének ideje egyelőre bizonytalan. A későbbiekben vele jóval masszívabb lehet a gárda. 

Nem vallott szégyent a Bucks. OJ Mayo nem lépett pályára, de Ersan Iljasova (22 pont, 10 pattanó) és Brandon Knight (20 pont), valamint a csere-magasemberek, Henson és Adrien jó játékára építve az utolsó pillanatokig látótávolságon belül volt a Bucks. A vége viszont szokás szerint vereség, pedig 89-87-re még vezettek, de onnan engedték a Hawksot egy 9-0-s futást rendezni. 

A Hawks legjobb dobói: Teague 22/6, Millsap 17/6, Carroll 15/12, Korver 15/9.
A Bucks legjobb dobói: Iljasova 22, Knight 20/3, Henson, Adrien 12-12.

Oklahoma City Thunder – Los Angeles Lakers 131-102

Revans. Néhány napja a Lakers otthon óriási meglepetésre túldobta a Thundert, köszönhetően leginkább Jodie Meeks 42 pontos megőrülésének és Russell Westbrook rossz döntéseinek. A Thunder játékosainak minden mozdulatán érződött ma, hogy ki akarják köszörülni a csorbát: támadásban Westbrook (29 pont, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Durant (29 pont, 3 blokk) is remekelt, védekezésben pedig kiegészültek Serge Ibakával, aki 15 pontja és 13 pattanója mellé rég nem látott, 7 blokkos meccset szállított. 

Csapatjáték. A pályára lépő 13 Thunder-játékos mindegyike szerzett mezőnykosarat, összességében 50% felett dobtak mezőnyből, és kiemelkedő, 93 százalékos hatékonysággal büntetőztek. 60-37-re nyerték a lepattanócsatát, és 11 blokkot osztottak ki.

A Lakersben ma senki nem tudott megőrülni. Meeks ma is csapata legjobbja volt, de már az első negyed után 14 pontos hátrányban volt a vendéggárda, és a későbbiekben támadóoldalon nem engedte kibontakozni őket a nagyon koncentrált OKC – a védekezésére pedig a jelenlegi Lakers nem támaszkodhat. 

Kevin Durant szeme előtt Michael Jordan lebeghet. Sorozatban 30. meccsén dobott legalább 25 pontot a Thunder többszörös gólkirálya, mindez azt jelenti, hogy az 1986-87-es szezon óta ez a leghosszabb ilyen jellegű széria az NBA-ben. A Chicago Bulls legendája abban az évadban zsinórban 40 ilyen mérkőzést tudott felmutatni. Ha Durant esetleg befogná, netalán megelőzné Jordant, az értékes segédpontokat jelenthetne az MVP-szavazásnál – bár a Thunder ászát saját bevallása szerint nem érdeklik az egyéni díjak. 

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 29/12, Durant 29/6, Ibaka 15/3.
A Lakers legjobb dobói: Meeks 19/9, Bazemore 16/6, Gasol 14.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus