A Chicago elrontotta Lue bemutatkozását a Cavsnél

Nagyon gyenge volt a Cavs, remekelt a Bulls - Cousins karriercsúcsot szórt a Pacersnek - a Phoenix legyőzte az Atlantát - beindult a Pel's

Nem sikerült Tyronn Lue bemutatkozása a Cleveland kispadján az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, LeBron Jamesék gyengén játszva kaptak ki a Chicago Bullstól saját közönségük előtt. Tovább menetel a Sacramento és a New Orleans, a kaliforniaiak DeMarcus Cousins karriercsúcsával megverték az Indianát, Anthony Davsék pedig különösebb gond nélkül nyomták le a Milwaukee-t. Tartalékosan is győzött a Charlotte a Knicks ellen, az Atlanta és a Memphis azonban meglepetésre kikapott: a Hawks Phoenixben Tyson Chandler franchise-rekordjával és Archie Goodwin buzzer triplájával maradt alul, a Grizzlies pedig a Minnesotával nem tudott mit kezdeni. A Denver Gallinari vezérletével győzte le a Detroitot, a portlandi hátvédek viszont ízekre szedték a Lakerst – íme a részletek!

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

Charlotte Hornets – New York Knicks 97-84

A harmadik negyedben eldőlt. A nagyszünetben még csak két ponttal vezetett a Charlotte, a fordulás után azonban hamar lelépte ellenfelét a vendéglátó: Lin 11, Walker 8, Hairston pedig 7 pontot szerzett a harmadik negyedben, miközben a Knicks játékát folyamatosan ölni tudták, így a játékrész végére már húsz pontos előnyben voltak. A Lin-Walker páros összességében 52 pontot dobott egyenlő elosztásban, Hairston húsz egységet tudott a közösbe tenni és a gárda 32/37 büntetővel, valamint jó védekezéssel ellensúlyozta gyengébb mezőnymutatóját.

Nem tudta kihasználni erősségeit a Knicks. Arra lehetett számítani, hogy a periméteren a Charlotte lesz fölényben, de ezt a vendégcsapat a palánk alatt kiegyenlíthette volna – a Porzingis-Lopez duó azonban egyáltalán nem tudott dominálni, az együtt szerzett 23 pont és az öt kiosztott blokk nem tudta ellensúlyozni a kinti gyengeségeiket. Főleg úgy nem, hogy a túloldalon Hawes és Marvin Williams simán hozta a lepattanócsatát a hazaiaknak, ráadásul a New Yorknál Carmelo Anthony is tíz pont alatt maradt – mindennek tetejébe még a büntetőkkel is hadilábon álltak, csupán 19/32-t dobtak a vonalról. Anthony a gyenge nap ellenére elért egy mérföldkövet, ugyanis megelőzte Gary Paytont a liga örök pontlistáján és fellépett a 30. helyre.

A Hornets legjobb dobói: Lin 26/6, Walker 26/9, Hairston 20/6
A Knicks legjobb dobói: Williams 19/3, Porzingis 13/6, Lopez 10, Afflalo 10/6

New Orleans Pelicans – Milwaukee Bucks 116-99

Rekord társult a siker mellé. Anderson (8/20 mezőnyből, 6/11 tripla) nem érezte jól magát a találkozó előtt, ehhez képest ő végzett a legeredményesebb hazai játékosként. A harmadik negyedig fej-fej mellett haladtak a felek, ám ekkor Davis (8/17, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 4 blokk) robbantott, hátára vette a csapatot, s olyan lendületet kölcsönzött, melyre a vendégek nem tudtak válaszolni. A Pelicans franchise-rekordot jelentő 17/31-es triplamutatóval zárt, a cserék 57 egységet tettek közösbe, s a második félidőben elért 24 mezőnykosárból 21-hez társult gólpassz is. Legutóbbi hat mérkőzéséből ötödször nyert a hazai gárda.

Kudarcra ítélve. A mérkőzés első felében még semmi jel nem utalt arra, hogy később sansza sem lesz a győzelemre a Bucks-nak, Monroe (8/13, 11 lepattanó), a jó dobóformában játszó Middleton (8/16, 4/7 tripla) és Carter-Williams (9/12) vezetésével a harmadik negyedben még vezetett is a Milwaukee. A vendégek kispadja mindössze 16 pontot tudott hozzátenni a csapat teljesítményéhez, viszont sokkal nagyobb baj volt, hogy két nagy futást engedélyezett a Bucks a hazaiaknak a harmadik negyed végén és a záró játékrész elején, amivel minden esély elszállt a vendég sikerre.

A Pelicans legjobb dobói: Anderson 23/18, Davis 22/3, Douglas 14/12
A Bucks legjobb dobói: Middleton 22/12, Monroe 22, Carter-Williams 19

Minnesota Timberwolves – Memphis Grizzlies 106-101

Bravúrgyőzelem. Sorozatban négy siker után kapott ki a Memphis, a Minnesota pedig november 25-e óta először tudott megverni 50% feletti csapatot – igaz, majdnem sikerült ezt is elrontani. Érezhetően frissebbek voltak a hazaiak, Rubio dupla-duplázott, Towns nem hibázott dobást, Wiggins is jól játszott, a padról pedig Muhammad szállított 25 pontot, de a magabiztos előnyt leadta a gárda és 99-99-nél egyenlített a Grizzlies. Az utolsó két és fél percben nem szereztek kosarat a hazaiak, de a büntetőket nagyon pontosan értékesítették, majd az utolsó pillanatokban a Memphis nem tudta bedobni a labdát, ezzel nagy győzelmet aratott a hazai csapat.

Gyenge volt a Memphis. Marc Gasol fájdalmakkal együtt játszotta végig a találkozót és 17 pontja mellé csak két lepattanót szerzett meg, de a teljes kezdőcsapat elég enervált volt elöl-hátul – sem a pontokat nem hozták, sem védekezésben nem értek oda a Wolves játékosaira. A padról Mario Chalmers hozott némi lendületet és ezzel együtt megvolt az esélyük a sikerre, de az utolsó percekben többet is hibáztak, így meglepetésre vereséget szenvedtek – így ugyanúgy 25-20-szal állnak, mint a Dallas.

A Timberwolves legjobb dobói: Muhammad 25/3, Wiggins 19, Rubio 15
A Grizzlies legjobb dobói: Chalmers 19/6, Gasol 17, Barnes 13/9

Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls 83-96

Debütálás vereséggel. Nem sikerült jól a hazaiak új vezetőedzőjének, Tyronn Lue-nak bemutatkozása a csapat élén. A Cavs elfogadható ritmusban kezdett, ám az első negyed zárásáig sorozatban 16 mezőnykísérletet hibázott el. Hiába szerette volna Lue, ha gyorsabb ritmusban játszik az együttes, mint Blatt alatt, erre fizikálisan nincs kész a Cavaliers. 13 büntetőt hibáztak el James-ék, s hiába vigyáztak elképesztően a játékszerre, s vétettek 4 eladott labdát, az 59(!) kihagyott mezőnykísérlet és a 16%-os triplamutató borítékolta a vereséget.

Amikor rendben mennek a dolgok. A nyitó játékrész végére egyértelművé tette a Bulls, hogy képes arra, hogy irányítsa a játékot, s ezt meg is tette a folytatásban. Gasol (11/16 mezőnyből, 10 lepattanó, 6 gólpassz) és Butler (8/16, 9 lepattanó) kiemelkedőnek bizonyultak támadásban, Rose mindig a fontos pillanatokban szerzett kosarakat, a padról pedig eredményesen szállt be Mirotic (5/9, 3/5 tripla). Persze nem szabad elfelejteni Gibsont (6/12, 8 lepattanó, 2 blokk) sem, ugyanis vele volt teljes a Chicago jól működő gépezete, melynek nem kellet vért izzadni a festékben, mégis nyerte a lepattanócsatát, s szinte végig vezetve biztosan hozta a találkozót.

A Cavaliers legjobb dobói: James 26, Smith 18/6, Love 14/3
A Bulls legjobb dobói: Gasol 25/3, Butler 20/6, Mirotic 17/9

Phoenix Suns – Atlanta Hawks 98-95

Chandler franchise-rekordja, Goodwin buzzere. Ezen az estén minden összejött az utóbbi 16 meccséből 15-öt elveszítő és alapemberei egész sorát nélkülöző Phoenixnek, amelynek nem lehetett más az eredménye, csakis egy óriási bravúrgyőzelem. Tyson Chandler 27 lepattanót tépett le 13 pontja mellett, amivel beállította a franchise-rekordot, Archie Goodwin pedig 0,1 másodperccel a vége előtt süllyesztette el a győztes triplát – az ő vezérletükkel győzött a Suns. 15 ponttal is vezettek már a hazaiak, de az utolsó percbe érve egyenlíteni tudott a Hawks, majd jött Chandler egy újabb támadópattanóval, amire Bazemore még válaszolt – a 24 pontos Goodwin erre már nem adott esélyt…

Blama. Ez a mérkőzés kötelező lett volna az Atlantának, de nagyon gyengén játszva bukta el az együttes. Paul Millsap személyes okok miatt nem volt a csapattal, Tiago Splitter értékelhetetlen volt a helyén, Al Horford ugyan leszedett 16 lepattanót, de a pontokat nem hozta, nem játszott jól Jeff Teague sem – így is megvolt az esélyük a sikerre, de ezen az estén nem kaphatott ki a Phoenix. A padról Scott és Schröder tudott némi életet vinni a vendégek támadójátékába, labdaszerzésekből szereztek fontos kosarakat és a hajrában Bazemore kétszer is villant, de ez nem tudta ellensúlyozni a csapatszintű gyengeségeket, a Suns pedig élt az utolsó labda jogával.

A Suns legjobb dobói: Goodwin 24/6, Len 16, Tucker 16/9
A Hawks legjobb dobói: Bazemore 21/9, Schröder 19/9, Scott 16/6

Denver Nuggets – Detroit Pistons 104-101

Gallinari lett a hős. Az első félidő a Detroitról szólt, a harmadik negyedet nagyon megnyerte és fordított a Denver, a záró etapban egy 14-2-es futással viszont ismét a Pistons került előnybe. Az utolsó percben Baynes dobott egy táblás duplát, de 24 mp-cel a vége előtt Gallinari egy óriási hanyatt vetődős kosárral juttatta ismét előnyhöz csapatát – az utolsó dobást Reggie Jackson elrontotta, így nagy csatában fontos győzelmet aratott a Nuggets. Gallinari egyébként végül 30 ponttal zárt mindössze 15 dobásból, az ő betöréseivel és palánk alatti megoldásaival nem tudott mit kezdeni a vendégcsapat – azt is elbírta a Denver, hogy Faried nem lépett pályára, hogy 51-32-re elveszítse a lepattanózást, illetve hogy Will Barton csak hét pontot szerezzen.

Drummond lenullázva. A Pistons egyik alappillére kis túlzással hasztalan volt ezen az estén, mindössze 18 percet töltött pályán, amely alatt négy pontig és nyolc lepattanóig jutott – ugyan a lecsorgók csatáját nélküle is simán hozták a vendégek, a játékuk egyik alapját nélkülözték a meccs nagy részében. Reggie Jacksonnak sem ment a játék, a kispad viszont meglepően potensnek bizonyult és ők hozták vissza a meccsbe csapatukat – ez azonban végül sokat nem ért, a rengeteg eladott labda és a Nuggets büntetői lenullázták a pozitívumokat a Detroit szemszögéből.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 30/3, Mudiay 18/3, Jokics 17/3
A Pistons legjobb dobói: Morris 20/9, Caldwell-Pope 16/3, Baynes 13

Portland Trail Blazers – Los Angeles Lakers 121-103

A hátvédek hozták a meccset. Damian Lillard és CJ McCollum nem bízta a véletlenre a meccset, mindketten megállíthatatlanok voltak ezen az estén – Lillard 36, McCollum 28 pontot szerzett, dobtak kilenc triplát és tulajdonképpen azt csináltak, amit akartak. Az ő szenzációs estéjüknek köszönhetően nem is volt kérdés a portlandi siker, már az első negyedet 37-22-re nyerte a vendéglátó, majd bár Lillardék pihenőideje alatt zárkózott a Lakers, a harmadik játékrészt ismét 39-24-re hozta a Portland – tükörsima győzelmet aratott a hazai csapat.

Kobe elbúcsúzott, Russell villogott. Kobe Bryant utolsó meccsét játszotta Portlandben, 24 perc alatt tíz pontig jutott és gyakorlatilag nem volt különösebb befolyása a találkozóra – a Lakers szebb periódusait most az újonc D’Angelo Russellnek köszönhette, aki 12 dobásból rámolt be 21 pontot és folyamatosan támadta a gyűrűt. Rajta kívül Randle-nek (11 pont, 9 pattanó) sem volt rossz estéje, de védekezésben teljesen tehetetlen volt a gárda, a Lillard-McCollum páros úgy szedte ízekre őket, ahogy éppen akarta – az arany-lilák így sorozatban hatodik vereségüket szenvedték el.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 36/15, McCollum 28/12, Plumlee 13
A Lakers legjobb dobói: Russell 21/3, Williams 16/6, Randle 11

Sacramento Kings – Indiana Pacers 108-97

Cousins pusztított. Ugyan a Kingsnek nem volt más fegyvere DeMarcus Cousinson kívül (Rondo „természetesen” tripla-duplázott ugyan, de más senki), de nem is kellett: a center karriercsúcsot jelentő 48 pontig jutott 17/29-es mezőny-, valamint 13/20-as büntetőmutatóval, emellett leszedett 13 lepattanót és szinte egymaga verte meg az Indianát. A Sacramento a harmadik negyedben építette ki tíz pont körüli előnyét és onnantól kézben tartotta a meccset, hiába váltott sebességet a vendégeknél Paul George, Cousins mindenre válaszolt folyamatosan. A kaliforniaiak így sorozatban ötödik, januárban 11-ből nyolcadik meccsüket nyerték meg, a Pacerst pedig második éve verték meg oda-vissza.

George extrája is kevés volt. Az Indiana kiscsatára szezon eleji formáját idézte ezen a meccsen, ugyan a nagyszünetben még csak tíz pontnál járt, a fordulás után egymaga beszórt 24 egységet és megpróbálta felrázni csapatát – ez nem igazán sikerült, a palánk alatt esélytelenek voltak, ezt pedig semmivel nem tudták ellensúlyozni. A Pacers egy pillanatra sem vezetett a találkozó folyamán, így az utóbbi hat meccsükből az ötödik vereségüket szenvedték el, ezzel pedig az 5-8. helyen azonos mérleggel állnak a Miamival, a Bostonnal és a Detroittal.

A Kings legjobb dobói: Cousins 48/3, Collison 11, Rondo 11
A Pacers legjobb dobói: George 34/12, J. Hill 17, Ellis 16/6

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus