A Chicagót is kiütötte a Golden State

31 pontot vert a Bullsra a GSW - nagy meccset nyert a Detroit Houstonban - javított a Cavs - győzött a Philly - újabb sérültek a Heatnél

Cleveland után Chicagóban is gálázott a címvédő Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután Curry-ék 31 pontos győzelmet arattak a Bulls felett – a Cavs Brooklynban javított a két nappal ezelőtti zakót követően. A Miami Washingtonban is simán kikapott, ráadásul Hassan Whiteside is megsérült, a Detroit Drummond negatív NBA-rekordja és Harden elképesztő tripla-duplája ellenére győzni tudott Houstonban, a Nowitzki nélküli Dallas hosszabbításban verte a Minnesotát, a Knicks pedig szintén túlórában gyűrte le Jazzt. A Philadelphia összesen, a Toronto és az Oklahoma City sorozatban hatodik győzelmét aratta ezen a játéknapon, a Sacramento viszont a Lakers elleni sikerrel fellépett a nyugati nyolcadik helyre.

Orlando Magic – Philadelphia 76ers 87-96

Most nem rontotta el a Philly. A vendégcsapat az utóbbi találkozóin rendre előnybe tudott kerülni, de nem igazán tudta ezt megtartani, ezen az estén viszont nem fizettek rá a hullámvölgyre. Ezúttal is vezettek már 14 ponttal a harmadik negyedben és ezúttal is jött a lefagyás (1/9 mezőnyből, 3 eladott labda a negyedik negyed elején), de ezt nem tudta kihasználni a Magic, majd Canaan vezérletével futott egy 11-4-es etapot a Philly, amivel eldőlt a találkozó. Okafor ezúttal is eljutott húsz pontig, Smith dupla-duplázott (13 pont, 11 gólpassz), a padról pedig hárman is átlépték a tízpontos határt – megszerezte idei hatodik győzelmét a gárda. Rossz hír viszont, hogy Noel bokája megsérült a második negyed elején, majd bár pár percre visszatért, a nagyszünet után már nem lépett pályára.

Nagyon mélyen van az Orlando. Az utóbbi hetekben nyomokban sem emlékeztet Scott Skiles csapata az azt megelőző időszakban látott gárdára, ezen a találkozón ismét nagyon gyenge teljesítményt mutattak Frye-ék. Ugyan Elfrid Payton csipkedte magát (21 pont, 6 pattanó, 10 gólpassz), de mellette csak Vucsevics és Harris jutott tíz pont fölé, ráadásul ennél is nagyobb gond volt a védekezés – a Philly majdnem 50%-kal dobott ellenük és a periméteren is azt csinált, amit akart. Oladipo nagyon hiányzott a hazaiaknak, így viszont sorozatban negyedik vereségükkel egyre távolodnak a playoff-helyektől.

A Magic legjobb dobói: Payton 21, Vucsevics 15, Harris 15/3
A 76ers legjobb dobói: Okafor 20, Thompson 17/9, Canaan 15/9

Washington Wizards – Miami Heat 106-87

Sima, meggyőző siker. Ellentétben vendégével a Wizards pontosan játszott és 10 eladott labdával tudta le a találkozót. Az ellenfél hibáit kihasználták Wallék, s ha nem jött volna a harmadik negyedbeli megingás, akkor jóval előbb biztossá vált volna a hazai siker. Wall (7/14 mezőnyből, 10 gólpassz) és a cserepadról érkező Beal (7/13) egyaránt hatékonyan játszott támadásban, rajtuk kívül pedig további négy játékos jutott el legalább tíz pontig. Hamar megszakította tehát negatív szériáját a fővárosi gárda, mely két vesztes találkozó után nyert újra.

Sokasodó problémák. Már úgy indult neki a mérkőzésnek a Heat, hogy az eddig is sérült Dragic-Udrih duó mellett vállfájdalmai miatt Wade sem tudta vállalni a játékot. Ehhez társult, hogy a második negyedben megsérült Whiteside, később pedig Luol Deng is, ráadásul bő tíz perc alatt hét, összességében 21(!) eladott labdát vétettek a vendégek. Ennyi problémával harcolva is fel tudott zárkózni a harmadik negyedben öt pontra a Miami, de a játékrész végére újfent elhúzott a Wizards, s innen már nem volt visszaút Bosh-éknak.

A Wizards legjobb dobói: Wall, Beal 18/3-18/3, Nene 16
A Heat legjobb dobói: Bosh 18/3, Deng 16/9, Johnson 14/6

Brooklyn Nets – Cleveland Cavaliers 78-91

Újra talpon a nagy ütés után. Hamar túltette magát a Warriors elleni tragikus vereségen a Cavs, mely esélyeshez méltó módon indította találkozót, dominált a palánkok alatt és kihasználta az ellenfél hibáit. Egyik húzóembert sem kellett túljátszatnia Blatt mesternek, Love (5/10 mezőnyből, 18 lepattanó) nagyon mély, Thompson (6/8, 10 lepattanó) szolidabb dupla-duplát jegyzett. Egyedül James emelt rá tíznél több dobást, a gyengébb triplamutató ellenére is biztos győzelmet aratott a Cleveland.

Lesz-e kiút a mélyből? Nem hagyta ugyan korán ellépni vendégét a Brooklyn, de a lendületet erősen mellőzte a hazaiak játéka, még ha Tony Brown mester fejlődést is vélt felfedezni benne. Johnson számára bedeszkázták a gyűrűt (1/7 mezőnyből), a padról sem érkeztek produktív teljesítmények, a komplett gárdából talán csak Sloant (6/10 mezőnyből, 9 gólpassz) lehetett dicsérni – a garbage time-ot leszámítva végig alárendelt szerepet játszott az együttes. A Nets legutóbbi tíz mérkőzéséből kilenc alkalommal vesztesen hagyta el a pályát.

A Nets legjobb dobói: Lopez 16, Young 14, Sloan 12
A Cavaliers legjobb dobói: Love, James 17/3-17/3, Thompson 14

New York Knicks – Utah Jazz 118-111 – hosszabbítás után

Nagy formában van a New York. Sorozatban hatodik hazai meccsét nyerte meg a Knicks, összesen pedig az utóbbi tíz találkozóból hetedszer ünnepelhetett a gárda, igaz ez sem jött egyszerűen. A második félidő nagy részében hátrányban voltak a vendéglátók, a záró etap elején is még tíz pont körüli előnyben volt a Jazz, ám a 30 pontos, 7 lepattanós, 9 gólpasszos Carmelo Anthony vezérletével ezt ledolgozták és tíz másodperccel a meccs vége előtt már ők vezettek három ponttal. Hayward azonban három büntetővel hosszabbításra mentett az utolsó pillanatban, ráadásul Porzingis kipontozódott, de a ráadásban már a Knicks akarata érvényesült: Derrick Williams triplája egy 9-2-es rohamot indított el és végül nagy győzelmet arattak.

Harc a nyolcadik helyért. Amíg a Knicks fél meccsre van a keleti nyolcadik Bostontól, a Jazz hosszú idő leszorult erről a pozícióról nyugaton, miután a Kings megelőzte őket – igaz, a Blazers fél meccsel így is mögöttük van még. Ezen a találkozón elsősorban a pontosabb támadójáték és a jobb védekezés hiányzott a győzelemhez a Jazztől, mert a Knicks 52%-kal, vendégek viszont csak 43%-kal dobtak mezőnyből, több labdát adtak el és ezt a végén már nem tudták büntetőkkel, illetve triplákkal ellensúlyozni. Hiába dobott 56 pontot a Hayward-Hood páros, a túloldalon Anthony és Porzingis mellett Lopez (22 pont, 12 pattanó, 3 blokk) is lejátszotta Gobert-t, ami döntőnek bizonyult.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 30, Lopez 22, Williams 18/3
A Jazz legjobb dobói: Hood 29/15, Hayward 27/3, Lyles 13/9

Toronto Raptors – Boston Celtics 115-109

Megvan a hatodik. Sorozatban hatodik győzelmét aratta a Toronto, méghozzá remek hajrájának köszönhetően – a végjátékban ezúttal is higgadtabbak voltak ellenfelüknél. A második negyedben meglépett a Boston, de a végül 34 pontig jutó DeRozan egymaga 18-at szórt a harmadikban és ismét átvette a vezetést a Raptors. A dobóhátvédre a hajrában is lehetett számítani, ekkor már csak 1/7-et dobott kintről a Celtics, bő két perccel a vége előtt pedig Lowry és Ross két nagy triplával el is döntötte a meccset – az 55%-kal dobó Toronto ezzel a sikerrel messze Kelet legjobb formában lévő csapatának számít.

Stevens szerint a védekezés volt a kulcs. Ugyan az utolsó negyedben elsősorban a támadójátékkal voltak gondok a vendégeknél, így is 50%-kal dobtak mezőnyből, 46%-kal tripláztak és szétosztottak harminc gólpasszt – Brad Stevens szerint az első három negyed extra formáját nem lehet fenn tartani végig. A Boston vezetőedzője elsősorban a védekezésben látta a problémát, szerinte nem lehet kapni két negyed alatt hetvenöt pontot és nem csinálhat ennyire azt az ellenfél, amit akar – egyet kell értenünk vele, Valanciunas például 9/9 dobását értékesítette és egy pillanatig sem tudták lassítani a Toronto játékát.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 34, Valanciunas 19, Scola 18/6
A Celtics legjobb dobói: Thomas 21/9, Bradley 19/3, Olynyk 18/9

Chicago Bulls – Golden State Warriors 94-125

Újabb totális kiütés. A Warriors a Cavs megsemmisítése után pontosan ugyanabban a tempóban kezdte ezt a találkozót is és a nyitó negyedet már 34-18-ra nyerte – innentől nem nagyon volt miről beszélni. Steph Curry 25 ponttal, 11 gólpasszal és +36-os +/- mutatóval állt csapata élére, de az igazi extrákra most nem volt szükség – a hamar megszerzett komoly előnyt könnyedén tartotta meg, sőt növelte tovább a címvédő. Két nap alatt két kiütéses győzelmet aratott két komoly csapat ellen a Golden State, amivel jelezte, hogy nem véletlen az a jelenlegi 39-4-es mérleg…

Lenullázott Bulls. A megsemmisítő első (bő) negyed után sem tudta igazán összekapni magát a Chicago, Pau Gasol összesen egy (!) pontot szerzett, a csapat pedig 1/20 (!) triplát süllyesztett el – ilyen támadójátékkal nyilvánvalóan nem lehetett esélyük a hátrány ledolgozására. Ugyan a Rose-Butler páros beszórt 52 pontot, de ez nagyon kevésnek bizonyult, ráadásul egy pillanatra sem tudták megfogni a Warriorst – a vendégek 38 (!) gólpasszt osztottak szét. Ezzel a vereséggel a Chicago lecsúszott a keleti negyedik helyre.

A Bulls legjobb dobói: Rose 29, Butler 23, Portis 16
A Warriors legjobb dobói: Curry 25/9, K. Thompson 20/9, Barnes 19/9

Houston Rockets – Detroit Pistons 114-123

A hackelés világnapja. A Detroit centere, Andre Drummond karrier- és franchise-rekordot jelentő 36 alkalommal állhatott a büntetővonalra, ugyanis a harmadik negyedben 12-szer, a negyedikben pedig hétszer faultolta őt szándékosan a Houston – ennek meg is lett az eredménye, mert NBA-rekordot jelentő 23 büntetőt hibázott el a center. A túloldalról nem érkezhetett válasz, mert Dwight Howard az első percben kivált bokasérülése miatt, de így Drummond is csak 23 percet tölthetett pályán – a mérkőzést azonban ezzel és James Harden egészen elképesztő estéjével együtt sem tudta megnyerni a Rockets.

Harden tripla-duplázott, a Pistons játszott. A hazaiak vezére 22 dobásból eljutott 33 pontig, emellé leszedett 17 lepattanót és kiosztott 14 gólpasszt – káprázatos estét produkált, de csapata ezt sem tudta győzelemre váltani. A Detroit a hackelést leszámítva szépen játszott és a texasi védekezés egyáltalán nem tudta megállítani Morrisékat, akik 22/23 büntetőt értékesítettek Drummondot leszámítva – a center hiába hibázott történelmien sokat, így is 35-16-ra nyertek a vonalról a vendégek. Ugyan a harmadik negyedben egyszer átvette a vezetést a Rockets, a záró etapban egy 14-2-es futással leszakította ellenfelét és végül behúzta a meccset a Pistons – a Warriors és a Bulls legyőzése után a Houstont is elkapták, így megelőzték a Miamit a tabellán.

A Rockets legjobb dobói: Harden 33/9, Lawson 18/3, Jones 18/6
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 22/9, Morris 22/12, Ilyasova 18/6

Oklahoma City Thunder – Charlotte Hornets 109-95

A negyedik negyed már csak formalitás volt. A nyitó etapot nyolc ponttal nyerte a Thunder, majd a fordulás után lerohanták ellenfelüket a hazaiak, a különbség átlépte a húsz pontot és innentől nem volt kérdés a győztes kiléte. Westbrook (16 pont, 15 gólpassz, 5 labdaszerzés) volt a kulcs a harmadik negyedben, de a 26 pontig jutó Durantre sem lehetett panasz, a lepattanózást 51-34-re nyerték és ezúttal a védekezésükkel sem voltak komolyabb gondok – a negyedik játékrészben már nem igazán került pályára az első sor, így is könnyedén hozta sorozatban hatodik sikerét az OKC.

Távolodik a Charlotte. Természetesen ez a vereség papírforma volt a Hornets szemszögéből, azonban már alig előzik meg a Milwaukee-t, az utóbbi tíz meccsükből csak kettőt nyertek meg és egyre messzebb kerülnek a playoff-helyektől – igaz, javítani van még idejük. Ezen az estén Batum és Zeller is kosár nélkül maradt a kezdőcsapatból, ami nem férhetett bele, bár Walker, valamint a padról beszálló Lin-Kaminsky duó hozta a pontokat, ez kevés volt Duranték ellen – nem tudták kihasználni az OKC húsz eladott labdáját és elöl nem igazán játszottak csapatként.

A Thunder legjobb dobói: Durant 26/3, Westbrook 16, Kanter 12/3
A Hornets legjobb dobói: Walker 21/6, Lin 16, Kaminsky 15/6

Dallas Mavericks – Minnesota Timberwolves 106-94 – hosszabbítás után

A hosszabbításra elfogyott a Minnesota. Jól kezdte a meccset a vendégcsapat, hiszen tíz ponttal nyerte az első negyedet, sőt, a negyedik játékrészben is vezettek ennyivel – ám ahogy az náluk rendszeresen előfordul, nem tudták megtartani az előnyt. Az utolsó percekben már az adok-kapok ment, ami végül hosszabbításba torkollt, itt azonban már csak hét pontot tudott szerezni a Minny – ezt Parsons egyedül ellensúlyozta a túloldalon, erre a periódusra elfáradtak a vendégek. Bár Wiggins 23 pontja is dicséretes, az igazi show-t a Pekovics mellett négyesként kezdő Towns szolgáltatta, aki 27 ponttal, 17 lepattanóval és 6 blokkal karrierje eddigi legjobb estéjét produkálta.

Nowitzki nélkül is behúzta a Dallas. A német klasszis térdproblémák miatt kiülte ezt a találkozót, a helyén Villanueva 14 pontig jutott, de az erőcsatárt csapatszinten pótolta a Mavs – a kezdők közül mindenki jól teljesített, igaz, a 30 egységig jutó Chandler Parsonst illik kiemelni. A hazaiak nem dobtak jól (5/25 tripla), ellenben az első negyedet leszámítva kimondottan jól védekeztek, a hajrában Matthews és Parsons kosaraival egalizáltak, majd a ráadásban lelépték ellenfelüket – a fontos győzelemmel ismét a Memphis előtt vannak a nyugati ötödik helyen.

A Mavericks legjobb dobói: Parsons 30/9, Matthews 15/6, Harris 15
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 27/3, Wiggins 23/3, Muhammad 14/6

Los Angeles Lakers – Sacramento Kings 93-112

Cousinsra most sem volt ellenszer. A Sacramento centere félelmetes formában játszik eddig 2016-ban és a Lakers sem talált rá megoldást: ezúttal 36 pontos, 16 lepattanós óriási dupla-duplát gyártott. Mellette nagyon jól játszott Rondo (11 pont, 17 gólpassz), Rudy Gay pedig meglepő módon hátul jeleskedett (16 pont, 6 pattanó, 6 blokk), így a Kings egy pillanatra sem adta ki a kezéből az előnyt – ugyan a korai tízpontos fórt egy időre leadták a vendégek, végig előrébb jártak ellenfelüknél. Cousinsék sorozatban harmadik sikerükkel megelőzték a Jazzt és a Portlandet is, ezzel felléptek a nyugati nyolcadik helyre.

Gyenge volt a Lakers. Összességében maximum a padról érkező Brandon Bass említhető pozitívumként a hazaiaknál, a többiek felejthető estét produkáltak. Kobe Bryant ugyan eljutott 13 pontig az első két negyedben, de a fordulás után már csak kettőt tett hozzá, Randle 2/11-et szenvedett össze mezőnyből, a Clarkson-Russell páros is nagyon gyengén dobott és Lou Williams is csak büntetőkkel kozmetikázott. A 35,6%-os mezőnymutató mellett ráadásul védekezésben egyáltalán nem tudtak mit kezdeni a Sacramentóval, Cousins szétszedte őket a festékben és leindításból is 26-7-re kaptak ki. Ezek után meglepetés, hogy egyáltalán látótávolságon belül voltak az utolsó negyedig, de így is messze utolsók nyugaton.

A Lakers legjobb dobói: Bass 18, Williams 15, Bryant 15/6
A Kings legjobb dobói: Cousins 36, Gay 16/6, Cauley-Stein 12

Portland Trail Blazers – Atlanta Hawks 98-104

Nem adta olcsón a Portland. Az első negyedben 11 pontos hátrányba kerültek a hazaiak, de a két középső negyedben McCollum (20 pont ebben az időszakban) jó játékára építve lényegében eltüntették a különbséget. A negyedik negyedben kétszer is sikerült átvenniük a vezetést, Lillard ekkor mutatott életjeleket – a Portland szerencsétlenségére azonban az utolsó öt percben ő és McCollum is szinte láthatatlan maradt, ez pedig a Hawks ellen nem fér bele.

Keleti dobogón az Atlanta. A Hawks Paul Millsap (23 pont, 9 pattanó) és Kent Bazemore (23 pont, 5-5 pattanó és gólpassz) sokoldalú játékára építve húzta be az újabb győzelmet, ugyanakkor ne feledkezzünk meg a hátvédekről sem, akik alaposan lefárasztották Lillardot. A Hawks a negyedik negyedben kétszer is megingott, de először Bazemore és Korver kapott elő egy-egy triplát, másodszor pedig Horford és Millsap izmozott be pár kosarat. Összességében jobb volt az Atlanta, és ez a portlandi győzelem jó alap lehet a következő három idegenbeli meccsükre.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 28/6, Lillard 18/3, Aminu 12/3.
A Hawks legjobb dobói: Millsap, Bazemore 23/6-23/6, Horford 16/3.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus