A Cleveland is kapitulált San Antonióban

A Spurs a Cavst is lenyomta - Jimmy Butler 53 pontos karriercsúcsot szórt - Gay és Chalmers is győztes kosarat szerzett - könnyed GSW-siker

A San Antonio nyerte az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali rangadóját, miután a második félidőben fordítva 99-95-re legyőzte a Cleveland Cavalierst. A játéknap legőrültebb teljesítményét Jimmy Butler szállította, a Chicago dobóhátvédje 53 pontos karriercsúccsal vezette hosszabbításos sikerre csapatát Philadelphiában. A Memphis Mario Chalmers, a Sacramento pedig Rudy Gay utolsó másodperces kosarával aratott győzelmet, a Torontó túlórában verte az Orlandót Londonban, a címvédő Golden State pedig javított és erőlködés nélkül győzte le a Lakerst.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

Orlando Magic – Toronto Raptors 103-106 – hosszabbítás után

Hosszabbításos londoni meccs. Az európai közönség bőven élvezhette az NBA-t, ugyanis a mérkőzés nem dőlt el a rendes játékidőben. Az első negyedet simán nyerte a Toronto, de innentől folyamatosan faragta hátrányát az Orlando, igaz, nem túl nagy lépésekkel – egy perccel a meccs vége előtt még mindig öt ponttal vezetett a Raptors. Ekkor egy 2+1-es játék és Oladipo nagy kosara elég volt az egyenlítéshez, valamint a hosszabbításhoz, majd bár itt 7-2-vel nyitott a Toronto, ismét Oladipo villant – DeRozan kimaradt büntetője után azonban már nem volt időkérésük, így nem tudtak válaszolni.

A hátvédek csatáját az Orlando nyerte. Oladipo 27, Fournier 21 pontot szórt a kezdőben, mindketten rendkívül hatékonyan dolgoztak és lehetett rájuk számítani nehéz helyzetekben is – ellenben Lowry és DeRozan sokat rontott mezőnyből (9/39) és kulcspillanatokban is hibáztak. Azonban hiába húzták ki a Toronto méregfogát Oladipóék, hiába tért vissza Payton (húsz perc a padról) és hiába hozott extrát Jason Smith, jóval több lábon állt a Raptors, a gyengébb dobóformát pedig 31 büntetővel (a Magic csak nyolcat dobhatott összesen) ellensúlyozták Scoláék. Érdekesség, hogy amikor a Toronto legutóbb Londonban járt, három hosszabbítást játszott…

A Magic legjobb dobói: Oladipo 27/15, Fournier 21/6, Vucsevics 17
A Raptors legjobb dobói: Lowry 24/6, Joseph 19, DeRozan 13, Valanciunas 13

Philadelphia 76ers – Chicago Bulls 111-115 – hosszabbítás után

Jimmy Butler megállíthatatlan volt. A Bulls dobóhátvédje egészen káprázatos estét produkált, folyamatosan, szinte minden játéknál támadta a gyűrűt és rengeteget vállalt, ennek harminc mezőnykísérlet, huszonöt büntető és 53 pontos karriercsúcs lett a vége. Ötven pont fölé 2004 és Jamal Crawford óta nem jutott Bulls-játékos, tíz pontot javított korábbi karriercsúcsán és idén már harmadszor (mind az elmúlt egy hónapban) jutott negyven fölé – Derrick Rose hiányában kiteljesedik…

Óriásit harcolt a Philly. Butler zseniális teljesítménye ellenére a ligautolsó gárda finoman szólva sem adta könnyen magát, sőt, félidőben 16 ponttal vezettek a hazaiak úgy, hogy volt az az előny már 24 (!) egység is. Innen állt fel a Bulls és vette át a vezetést a rendes játékidő végén, de a 24 pontig jutó Ish Smith (Covington 25-öt szórt) triplájával hosszabbításra küldte a feleket. Itt azonban előlépett a vendégeknél Moore, aki egymaga hét egységet rámolt be ekkor, ami eldöntötte a találkozó, erre nem tudott már mit lépni a Philly. Okaforék támadójátéka egyébként jól működött, 44%-kal tripláztak, vigyáztak az eladott labdáikra, de Butlerrel nem lehetett felvenni a versenyt, emellett pedig a Bulls 53-34-re nyerte a lepattanózást – ezeknek köszönhetően zárkózott fel és harcolta ki a győzelmet a vendégcsapat.

A 76ers legjobb dobói: Covington 25/18, Smith 24/6, Stauskas 12/9, Okafor 12
A Bulls legjobb dobói: Butler 53/6, McDermott 17/3, Moore 14/6

Memphis Grizzlies – Detroit Pistons 103-101

Elképesztő jelenetsorral zárult a mérkőzés. A Memphis 13 ponttal vezetett a negyedik negyed elején, de egy 23-2-es (!) futással válaszolt a Detroit és úgy tűnt, hogy összeomlottak a hazaiak – azonban még egyszer összeszedték magukat és kiegyenlítettek. 101-101-nél az utolsó másodpercekben Gasol szerzett labdát kulcspillanatban, majd majdnem Chalmers is elhagyta – ám visszaszerezte és faulttal együtt dobott egy óriási duplát, amellyel megnyerte a meccset csapatának. Chalmers egyébként csapata utolsó hét pontját szerezte, összességében pedig 25-ig (és 8 gólpasszig, valamint 4 labdaszerzésig) jutott – ezúttal nem hiányzott Mike Conley.

Ismerős érzés a Detroitnak. Idén egyszer már kikapott a Pistons egy utolsó pillanatban beeső extra dobással a Memphistől, most újra ezt kellett átélniük – nem tudtak élni a Grizzlies által felkínált lehetőséggel. Ugyan megfordították a találkozót, de Reggie Jackson ezt a padról követte végig és összességében is csak 24 percet játszott, inkább Jennings kapta meg most a lehetőséget, Chalmersszel azonban egyikük sem tudott mit kezdeni. Matt Barnes egymaga 6/6 triplát szórt be, ami kulcsfontosságú volt, emellett Gasol és a kezdőbe meglepetésre visszakerülő Randolph (Barnes és Green is a padról jött) is hozta a pontokat belül – a csapat így az utóbbi négy meccséből a harmadikat nyerte meg.

A Grizzlies legjobb dobói: Chalmers 25/6, Gasol 19, Barnes 18/18
A Pistons legjobb dobói: Johnson 19/15, Ilyasova 17/9, Jackson 12/3, Morris 12/3

San Antonio Spurs – Cleveland Cavaliers 99-95

Egy Spurs-futás döntött. A Cleveland parádésan kezdett, az első negyedben már tíz pont feletti előnye volt, ám a folytatásban ezt fokozatosan eltüntette a San Antonio, Parkerék a harmadik negyedben átvették a vezetést, majd egy 13-2-es rohammal meg is léptek ellenfelüktől. Ez végül döntőnek bizonyult, mert a Cavs nem tudott már igazán közel kerülni, az utolsó percben Tim Duncan szórt be egy kulcsfontosságú duplát, ez pedig végleg lezárta a találkozót. Ki kell emelnünk a dupla-duplázó Leonard (20 pont, 10 pattanó) és a 24 pontig jutó Parker mellett a kispadot, David West kulcsfigurája volt az említett futásnak, de Mills és Ginobili is sokat tett hozzá – mindössze 5/17 triplával is nyerni tudta a rangadót a San Antonio.

A jó kezdés után elfogyott a Cavs. Az első negyedben beszórt 32 pont után egyre kevesebb jó helyzete volt a vendégcsapatnak, Leonard elszívta a levegőt James elől, aki nem is erőltette túl, Love-ot levették a pályáról Aldridge-ék, Thompson és Smith pedig főleg a meccs első felében villogtak. Kyrie Irvingnek sem ment a játék (6/17 mezőnyből, 4 gólpassz, 3 eladott labda), a második félidőben pedig már nem igazán tudtak mit kezdeni a Spurs védekezésével, különösen a kispadokat tekintve. Érdekesség, hogy a San Antonio 17, a Cleveland pedig 15 gólpasszt osztott csak szét, ez jelzi, hogy Jamesék is haraptak hátul, de meglepetés végül nem történt: az otthon továbbra is veretlen texasiak érvényesítették a hazai pálya előnyét.

A Spurs legjobb dobói: Parker 24, Leonard 20, West 13
A Cavaliers legjobb dobói: James 22/3, Thompson 18, Smith 17/9

Utah Jazz – Sacramento Kings 101-103

Rudy Gay nyerte meg. A mérkőzés nagy részében DeMarcus Cousins dominált, a Kings centere 36 pontos, 17 lepattanós óriási dupla-duplát szállított, de a döntő szót mégis a 24-ig jutó Rudy Gay mondta ki. A Jazz kőkemény védekezéssel ledolgozta korai hátrányát, felzárkózott és négy másodperccel a vége előtt 101-101-nél jöhetett oldalról a Sacramento. A labdát Gay kapta, aki betört, majd dobott egy nehéz duplát, így egy nappal a New Orleans elleni demoralizáló vereség után fő riválisa otthonában tudott nyerni a Kings.

Minden problémán felülemelkedett a Utah. Az első negyedet 26-12-re nyerte a Kings úgy, hogy a Jazz 16%-kal dobott mezőnyből, miközben a vendégek tíz kosarukból kilencet zsákolással vagy ziccerrel értek el. A hazai gárda 6/34 triplát szenvedett össze, csupán 12 gólpasszt osztott szét és 54-38-ra elbukta a lepattanózást, ám ezeket is ellensúlyozni tudták, kilenc ponttal nyerték az utolsó negyedet és egy dobásra voltak a győzelemtől. Ez és a tegnapi vereség azonban duplán fájhatott a gárdának, ugyanis egyetlen meccsre csökkent az előnyük a Sacramentóval és a Portlanddel szemben is a nyugati nyolcadik helyen.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 21, Lyles 19/3, Burke 17
A Kings legjobb dobói: Cousins 36/6, Gay 24/3, Belinelli 11

Golden State Warriors – Los Angeles Lakers 116-98

Nem erőltette túl a GSW. Nem hogy pihenőt nem kapott senki a címvédőnél, de még Draymond Green is visszatért a tegnapi vereség után, azonban ezzel együtt is pihenősre vette a figurát a hazai csapat. Mindenki fél óránál kevesebbet töltött parketten és egyedül Curry (26 pont, 8/16 tripla) jutott húsz pont fölé, de ő is kicsit lassabban, kevesebb ütközést felvállalva játszott – nem is kerültek igazán előnybe a harmadik negyedig, az itt megszerzett tíz pont feletti fórt viszont már nem adták ki a kezükből. Érdekesség egyébként, hogy Curry idén már nyolcadszor (!) dobott legalább nyolc triplát egy meccsen, karrierje során 18. alkalommal, amivel már első az NBA történetében.

Asszisztált a Lakers. Nem játszott teljesen alárendelt szerepet, de a győzelemhez sem volt köze a vendégcsapatnak. Kobe Bryantnek nem ment a játék (4/15 mezőnyből), a Williams-Clarkson hátvédpárost, a padról eredményes Randle-t, valamint a hat labdát szerző Larry Nance-t lehet pozitív oldalon említeni. Ez azonban csak arra volt elég, hogy az első félidőben tartsák magukat, de védekezésben nem tudtak sokat hozzátenni a meccshez, emellett pedig Russell is elég gyengén játszott – szégyent nem vallottak, de nem volt kérdés a győztes kiléte.

A Warriors legjobb dobói: Curry 26/24, Livingston 17, Barbosa 15/3
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 22/3, Williams 21/3, Russell 14/6, Randle 14

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus