A Cleveland simán verte a Spurst, Cousins megsérült

Magabiztosan verték Jamesék Leonardékat - majdnem megégett a GSW Philly-ben - Cousins megsérült - 11-nél jár a Raptors

A remekül játszó Cleveland végig vezetve, magabiztosan győzte le a San Antonio Spurst az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali rangadóján, így Tyronn Lue első komoly sikerét ünnepelhette a Cavs vezetőedzőjeként. A bajnok Golden State kis híján megégett Philadelphiában, csak egy utolsó másodperces triplával hozták a kötelezőt Curry-ék, a Toronto ellenben sorozatban tizenegyedik sikerét is begyűjtötte, ezúttal a Pistons volt az áldozat. James Harden 40 pontos estéje ellenére a Houston otthon kapott ki a Washingtontól, a New Orleans Jrue Holiday hatalmas kosarával győzte le a Brooklynt, az Indiana csak túlórában verte meg a Denvert, DeMarcus Cousins viszont megsérült, miközben csapata kikapott Memphisben.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

Philadelphia 76ers – Golden State Warriors 105-108

Majdnem megégett a GSW. Az első félidő úgy alakult, ahogy arra számítani lehetett, a Warriors nem adott ki magából 100%-ot, de így is 73 (!) pontot szerzett a nagyszünetig és bár a védekezésük nem volt az igazi, így is 19 egységgel vezettek. A fordulás után azonban nagyon leültek Curry-ék, a Sixers pedig megérezte a vérszagot: az utolsó negyedet 33-17-re nyerték és Canaan 3+1-es játéka után Thompson eladott labdáját is kosárra váltották, 105-105-nél utolérték ellenfelüket. A Golden State-nek maradt még egy támadásra való ideje, ennek végén pedig Harrison Barnes dobott egy saroktriplát, amivel 0,2 mp-cel a vége előtt mégis megnyerte a meccset a bajnoknak – ennyire állt a bombameglepetéstől a Philly.

Büntetők és eladott labdák. A vendégcsapat dekoncentráltságát jól jelzi a 23 eladott labda, melyből a Curry-Thompson-Green trió 19-et jegyzett – finoman szólva sem volt a topon a gárda ebben a tekintetben. Emellett nem tudtak kiharcolni büntetőket, összesen két (!) egypontost dobhattak, míg a Philly 21 alkalommal állhatott a vonalra, ráadásul Iguodala és Ezeli hiányában a kispad sem tudott változtatni a második félidőben.  A Sixers a címvédő minden hibáját jól használta ki, heten érték el a tíz pontot (Okafor a padról érkezett), vigyáztak a labdára és potensek voltak kintről is, a büntetőzés viszont sokba került – ugyan kiharcoltak 21-et, de ebből tízet is elrontottak…

A 76ers legjobb dobói: Canaan 18/15, Smith 16, Okafor 13
A Warriors legjobb dobói: K. Thompson 32/12, Curry 23/15, Barnes 11/9

Toronto Raptors – Detroit Pistons 111-107

Megvan a tizenegyedik. A Toronto ezen a mérkőzésen is végig vezetett, az első pillanattól kezdve kézbe vette az irányítást és saját szájíze szerint alakította a találkozót. A negyedik negyedben már húsz pont is volt a hazaiak előnye, de itt mintha kicsit kiengedtek volna és a Detroit felzárkózott tízen belülre – másfél perccel a vége előtt aztán előbb DeRozan, majd kicsivel később Lowry is beszórt egy fontos kosarat, így nem volt reális esélye a vendégcsapatnak. DeRozan most is csillogott (29 pont, 10/21 mezőnyből), Lowry-nak nem igazán ment a játék, de pótolta ezt a padról beszálló Joseph, valamint a dupla-duplája mellé három blokkot is kiosztó Biyombo – a gárda sorozatban 11. sikerét könyvelhette el.

Ezért kell Jennings. Reggie Jackson ezúttal nem találta a ritmust, nem tudta mozgatni csapatát és védekezésben sem állt a helyzet magaslatán, így elő kellett lépnie Brandon Jenningsnek – a csereirányító ugyan gólpasszt nem adott, de berámolt 22 pontot, közte öt triplát és hátul is hasznos volt, nagy szerepet vállalt a felzárkózásban. A Pistonsból azonban nem csak egy jó Jackson, de egy jó Drummond is hiányzott, a center 1/9 büntetője mellett ki is pontozódott, egyre inkább látszik rajta a frusztráltság. Ezek nem férhettek bele Torontóban, így bár szorossá tették a végét, fordítaniuk már nem sikerült.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 29, Lowry 18/3, Joseph 16
A Pistons legjobb dobói: Jennings 22/15, Caldwell-Pope 15/3, Jackson 13, Morris 13/3

Indiana Pacers – Denver Nuggets 109-105 – hosszabbítás után

Monta Ellis döntött. Az első félidőt a Pacers uralta, a harmadik negyedben viszont fordított a Denver és nagy különbség egyszer sem alakult ki a csapatok között. A záró etapban fej-fej mellett haladtak a felek, az utolsó dobásokat viszont mindkét oldalon elhibázták, így jöhetett a hosszabbítás. Itt is döntetlenre álltak sokáig, ám 23 mp-cel a vége előtt Monta Ellis egy 2+1-es játékkal csapata oldalára tette a momentumot, ez pedig eldöntötte a találkozót – a Nuggets már nem tudott válaszolni. Ellis egyébként 32 pontot szórt (szezoncsúcs), mellette Jordan Hill 20-asa (szezoncsúcs) és 6 blokkja, valamint George 19 egysége említhető leginkább, de összességében nem kellett extra a hazai csapattól a nagyon fontos sikerhez.

Sok lehetősége volt a Denvernek. Az utolsó negyedben és a ráadásban 9/24 dobást sikerült értékesítenie a Denvernek, miközben Mudiay-ék eladtak kilenc (!) labdát,  így pedig nem lehetett megnyerni a mérkőzést – kulcspillanatokban rendre hibáztak elöl, viszont a Pacers is sokat rontott, így nem dőlt el hamarabb a derbi. A végén azonban a klasszisteljesítmény döntött, amíg a hazaiaknál ott volt Ellis, a vendégeknél senki nem tudott a társaság élére állni ebben az időszakban.

A Pacers legjobb dobói: Ellis 32/12, J. Hill 20, George 19/9
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 23/3, Harris 18/6, Jokics 16/3, Faried 16

New Orleans Pelicans – Brooklyn Nets 105-103

Holiday nagy kosarával nyert a Pelicans. Egyik csapat sem alakított ki kilenc pontnál nagyobb különbséget a mérkőzés folyamán, ennek megfelelően az utolsó negyedben is ment az adok-kapok. A Nets a tarthatatlan Brook Lopezre (33 pont, 10 pattanó, 3 labdaszerzés, 4 blokk) épített, de most a kinti dobásaik is ültek – aztán jött az őrült utolsó tíz másodperc. 100-100-nál Holiday dobott egy hatalmas triplát, amire Joe Johnson pillanatok alatt válaszolt hasonlóval, majd egy másodperccel a vége előtt Holiday elsüllyesztett egy rendkívül nehéz kettest, amire Johnson még így is kis híján dobott egy hármast – zseniális végjáték után aratott nagyon fontos győzelmet a New Orleans.

Davist a szünetben kapcsolták be. Sérülése után visszatért a Pelicans vezére, ám az első két negyedben összesen 0/9-et dobott mezőnyből és pont nélkül állt – a fordulás után azonban 9/13-at hajított és húsz ponttal zárta a találkozót. Ez nagyon kellett a hazaiaknak, mert Brook Lopez egyeduralkodó volt a palánk alatt, igaz, ezt a Holiday-Anderson páros (50 pont, 12 gólpassz, 8/16 tripla) kintről ellensúlyozta – a Pelicans ezzel tovább araszol a playoff-helyek felé…

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 26/9, Anderson 24/15, Davis 20
A Nets legjobb dobói: Lopez 33, Ellington 18/15, Young 16

Houston Rockets – Washington Wizards 122-123

A Wizards nyerte a dobópárbajt. Jól jellemzi a meccset, hogy mindkét fél legnagyobb előnye csupán hat pont volt, ezért is volt kulcsfontosságú az utolsó percekben bemutatott Wizards-rohanás. 116-110-es Rockets-vezetésnél Gortat, Wall és Dudley révén egy 11-1-et futottak a vendégek, így bő egy perccel a vége előtt átvették a vezetést, majd Harden kosaraira is tudtak válaszolni, az utolsó játékot pedig megúszták – pontzáporos meccset tudtak megnyerni a fővárosiak. Wall majdnem tripla-duplázott (19 pont, 8 pattanó, 13 gólpassz), végül nyolcan is elérték a tízpontos határt és a gárda továbbra is jobban áll idegenben, mint hazai pályán.

Howard nem bír magával, Harden zseniális volt. A center ezúttal komoly faktor volt, mert húsz ponttal, hét lepattanóval és jó büntetőzéssel segítette csapatát, de az előző meccshez hasonlóan ezúttal sem bírta végig: a negyedik negyed elején megkapta második technikaiját és ismét kiállíttatta magát. Hiába játszott káprázatos estét James Harden (40 pont, 12/20 mezőnyből, 6/9 tripla, 10/10 büntető, 7 pattanó, 11 gólpassz, 4 szerzett labda), egyedül nem tudta megverni a végig türelmes csapatjátékot játszó, mezőnyből pontosabban dobó és a labdára is jobban vigyázó Washingtont – ugyan dobtak 17 triplát a hazaiak, ezzel sem tudták elkerülni sorozatban harmadik vereségüket.

A Rockets legjobb dobói: Harden 40/18, Howard 20, Ariza 17/9
A Wizards legjobb dobói: Wall 19/3, Sessions 17/6, Dudley 16/6

Memphis Grizzlies – Sacramento Kings 121-117

Nem viccel a Memphis. A 36-22-re megnyert első negyed már jelezte, hogy a Grizzlies támadójátéka nem véletlenül ilyen eredményes az utóbbi hetekben, ezúttal is rendkívül hatékonyan termeltek Marc Gasolék – összességében 50% felett dobtak mezőnyből és 44%-kal tripláztak. A padról Jeff Green 29 pontot szórt, Courtney Lee dobást sem rontott (5/5 mezőnyből, 3/3 tripla), ám így is kis híján elvesztették a meccset az 51-32-re elbukott lepattanózás miatt – a negyedik negyedben Collisonék felzárkóztak, sőt, az irányítónak labdája volt az egyenlítéshez, ám kicsúszott a kezéből a játékszer. Ugyan végig vezettek a hazaiak, azonban 22 pontos előnyt adtak le és egy dobáson múlt a hosszabbítás, de végül behúzták a derbit – utóbbi tíz meccsükből már nyolcadszor.

Cousins megsérült. Nem elég, hogy a Sacramento sorozatban negyedik vereségét szenvedte el a nagy győzelmi széria után, könnyen lehet, hogy kidőlt az „aranytojást tojó tyúk” is – DeMarcus Cousinst úgy kellett letámogatni a pályáról. A centert egyébként is megfogták (17 pont, 3/17 mezőnyből, 14 pattanó, 6 eladott labda, 4 kapott blokk), de a második negyedben egyszer már kiment a bokája, igaz, ebből később még vissza tudott térni – aztán két perccel a meccs vége előtt Gasol zuhant neki ugyanannak a bokájának, ez pedig már végzetesnek bizonyult. A periméter-játékosok kis híján nélküle is megnyerték a meccset a hajrában, de végül kitartott a Memphis előnye, így bajban lehet a Sacramento.

A Grizzlies legjobb dobói: Green 29/9, Gasol 22, Lee 18/9
A Kings legjobb dobói: Gay 21/6, Collison 20/3, Cousins 17/3, Casspi 17/6

Cleveland Cavaliers – San Antonio Spurs 117-103

Meggyőző fölényben volt a Cavs. Motiváltabbnak és koncentráltabbnak tűnt ezen az estén a Cleveland, a hazaiak az első negyedben 37 pontot dobtak a liga legjobb védekezésének, a nagyszünetben pedig már 17 ponttal vezettek – a második félidőben sem adták ki a kezükből az előnyt, végig magabiztosan menedzselték a találkozót. A 29 pontos LeBron James nagy estét produkált, Kyrie Irving is hozta magát, de ki kell emelnünk Kevin Love-ot, aki nagyon fontos és nagyon nehéz dobásokat süllyesztett el az első félidőben. A nagy hármas mellé fellépett Dellavedova és JR Smith is, mindenki tökéletesen tette a dolgát, ennek 55%-os mezőnymutató és sima győzelem lett a jutalma.

Itt a második pofon. A Warriors otthonában elszenvedett zakó után Clevelandben is simán kikapott a San Antonio, a két fő rivális egyaránt szétszedte Leonardék védekezését és egyaránt eldöntötte a meccset már a nagyszünetre. Ugyan elöl sem álltak a helyzet magaslatán, ott Leonard, illetve a lehetőségekhez képest Aldridge és Parker is hozta magát, de hátul képtelenek voltak megállítani Jameséket – a négyszeres MVP 16 pontot szórt a harmadik negyedben, így hiába zárkózott ekkor tízen belülre a Spurs, a záró etapot már ismét mínusz 19-ről kezdhette. A texasiak így ismét négy meccsre vannak a GSW-től és néggyel előzik meg a Oklahoma City-t nyugaton.

A Cavaliers legjobb dobói: James 29, Love 21/9, Irving 21
A Spurs legjobb dobói: Leonard 24/9, Aldridge 15, Parker 13

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus