A Clippers sem tudta megállítani a Curry-show-t

Az utolsó pillanatban győzött a Wizards - a GSW és Curry a Clipperst is túldobta - a Toronto hibátlan maradt, nyert Oklahoma City-ben

Bradley Beal utolsó másodperces triplájával nagy csatában nyert a Washington a San Antonio ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában - a címvédő Golden State pedig Steph Curry újabb nagy meccsével egyik legnagyobb riválisát, a Clipperst is legyőzte. A Toronto továbbra is hibátlan, miután nyerni tudott Oklahoma City-ben, a Houston túlórában verte az Orlandót, a Phoenix a Kingst, Lillard és a Portland pedig a Jazzt dobta szét - újfent nyert a Cleveland és az Atlanta, a Pacers pedig  az utolsó pillanatokban nyomta le a Bostont. Jöjjenek a részletek!

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva megtekinthető!

Indiana Pacers – Boston Celtics 100-98

Paul George dobása megjött. A Pacers sztárja korábban érkezett a csarnokba és külön dobált néhány százat, ami végül is meghozta az eredményt: idei legjobbját nyújtotta, 26 pontja (8/18 mezőnyből, 5/11 tripla) mellé leszedett tíz lepattanót is. Az utolsó szót mégsem ő mondta ki, hiszen Monta Ellis két büntetőjére, majd George Hill jó védekezésére volt szükségük a hazaiaknak ahhoz, hogy megnyerjék a mecset – Hill szerint egyébként most sokkal többet kommunikáltak, sokkal inkább csapatként működtek, mint eddig.

Javult a Boston is. A korábbi borzasztó dobóteljesítmény után ezúttal a Celtics is jól játszott, Thomas (27 pont, 7 gólpassz) mellé Bradley fel tudott lépni és csapatként is hatékonyabbak voltak – többször is vezettek a meccsen, a negyedik negyed közepén is ők jártak előrébb négy ponttal. Erre azonban egy 11-2-es futással válaszolt az Indiana, majd 98-98-nál, 14 mp-cel a vége előtt Ellis dobta be a büntetőit – az utolsó Boston-támadásnál Bradley vállalt nehéz hármast, ám ez kimaradt. Érdekesség, hogy a Pacers idén először nyerte meg a lepattanózást, második esélyből pedig 24 pontot szerzett.

A Pacers legjobb dobói: George 26/15, J. Hill 16, Ellis 13/3
A Celtics legjobb dobói: Thomas 27/12, Bradley 21/9, Crowder 12/3

Washington Wizards – San Antonio Spurs 102-99

Sziporkázó fiatalok. Remekül kezdtek a hazaiak, ugyanis 19-2-s etappal nyitották a találkozót, de gödörbe kerültek, ugyanis kisvártatva a Spurs egy 28-5-ös rohanással válaszolt és több mint tíz pontra távolodott - ám a szinte hibátlanul dobó Porter (8/10 mezőnyből), valamint a védekezésben és támadásban egyaránt nagy energiákat mozgósító Wall (13 gólpassz, 4 szerzett, 1 eladott labda) visszahozta a meccsbe a hazaiakat. A végszót viszont a mérkőzés embere, Beal (11/22 mezőnyből, 4 gólpassz, 3 szerzett labda) mondta ki, aki 0,3 másodperccel a játékidő vége előtt, döntetlen állásnál elsüllyesztette a Wizards győzelmét jelentő hárompontost.

Sokba kerültek az eladott labdák. Sem Duncan 1336. mérkőzését, sem Parker 1000. kezdőként lejátszott találkozóját nem kísérte sok öröm a lefújás után, pedig nagyon úgy festett, hogy a hatalmas rohanás és fordítás után a Spurs kontroll alá veszi az összecsapást. Azonban a negyedik negyedben 10 (!) eladott labdát – összesen 21 - vétett a texasi gárda, s nem talált választ a hazaiak lendületes játékára. A végjátékban 7,9 hátralévő másodpercet mutatott az óra, amikor Parker triplájával harmadszor egyenlített a Spurs a záró negyedben, de jött a Washington válasza, mely eloszlatta a hosszabbítás lehetőségét.

A Wizards legjobb dobói: Beal 25/9, Porter 19/3, Wall 17/3
A Spurs legjobb dobói: Leonard 23/3, Parker 17/3, Green 12/9, Ginobili 12/6

Atlanta Hawks – Brooklyn Nets 101-87

Szinte tökéletes második félidő. A nagyszünetben még két ponttal a Brooklyn vezetett, ám a fordulás után sebességet váltott az Atlanta: innentől kereken 60 pontot szereztek Teague-ék, 59%-kal dobtak mezőnyből, Dennis Schröder pedig pillanatok alatt berámolt 13 pontot a harmadik negyedben. Ettől a ponttól nem is volt kérdés, bár ebben a játékrészben még tartották magukat a vendégek, az Atlanta tempóját nem bírták tovább – egy félidő jó játékkal végül simán nyert a Hawks.

Csak periódusokra áll össze a Nets. A második negyedben kimondottan jól kosárlabdázott a Brooklyn a végül 27 pontig jutó Brook Lopez vezérletével és támadásban még a harmadik negyed jó részét is sikerült eredményesen megoldaniuk – egy teljes mérkőzést azonban még egyszer sem tudtak végigjátszani ilyen szinten, így továbbra is győzelem nélkül állnak. Lopez szerint a 19 eladott labda volt a vesztük, a kettő-kettőkön kívül nem tudtak mást játszani, ezt pedig megfogta a Hawks – mi azért mellétennénk Joe Johnson 1/10-es és Jarrett Jack 3/10-es mezőnymutatóját, valamint a 24%-os triplázást is.

A Hawks legjobb dobói: Horford 21/3, Schröder 20/9, Teague 16
A Nets legjobb dobói: Lopez 27, Young 14, Bogdanovic 12/6

Cleveland Cavaliers – New York Knicks 96-86

James időben állt munkába. Nem a megszokott mezben lépett pályára a Cavs, melyet átalakított a Cavs vezére hetedik kihagyott dobása után a második negyed közepén. A JR Smith nélkül kiálló hazaiak az első félidőben csak szenvedtek a külső dobásokkal (1/15), de a fordulás után feljebb léptek (6/12) és fokozatosan tüntették él hátrányukat, majd a záró játékrészben jött a fordítás melyben az élen járó Jamest (9/23 mezőnyből) a ponterősen játszó Williams (8/19 mezőny) követte. Love és Thompson is dupla-duplázott, de a fordulópont akkor állt be a vendéglátók játékában, amikor megfelelő ritmusban kezdtek támadni.

Nem tartott ki a kezdeti lendület. Jobb szó nincs rá, állva hagyta a hazai csapatot a Knicks mely masszív, 14 pontos előnyt épített ki az első negyedben. Viszont a jó dobóforma innentől csak romlott vendég oldalon, s a szinte folyamatosan hibázó Anthony (6/18 mezőnyből, 12 lepattanó) mellett csak Porzingis (6/11) és Galloway (3/5 tripla) szállította megbízhatóan a pontokat. A mérkőzést ott bukta el a Knicks, amikor a negyedik negyedben hét perc alatt csak 4(!) pontot tudott az eredményjelzőre tenni.

A Cavaliers legjobb dobói: James 23/3, M. Williams 22/6, Love 11/6
A Knicks legjobb dobói: Anthony 17/6, Porzingis 13/3, Galloway 12/9

Houston Rockets – Orlando Magic 119-114 – hosszabbítás után

Csak hosszabbítás döntött. A rendes játékidő végén Howard kosara után két ponttal járt előrébb a Houston és már úgy tűnt, hogy ki kis védekezte a Magic támadását – ám egy másodperccel a vége előtt Harden faultolta Fournier-t, aki két büntetővel túlórára küldte a feleket. Itt már tényleg előlépett a 28 pontos (6/22 mezőnyből, 14/17 büntető) James Harden, berámolt hét egységet és most nem rontották el az utolsó védekezést sem, óriási csatában nyert a Rockets. Dwight Howard nem akármilyen estét produkált, ugyanis 23 pontos, 14 lepattanós dupla-dupláját 10/10-es (!) mezőnymutatóval hozta, mellette pedig Ariza, Thornton és Lawson is bőven tíz pont felett zárt – a kezdőötös játéka már jobban nézett ki.

Vucsevics megsérült. A vereségnél is komolyabb baj az Orlando számára, hogy a center a harmadik negyedben egy palánk alatti harc közben a térdéhez kapott, majd lesántikált a pályáról – nem tudott visszatérni, bővebbet egyelőre nem tudni állapotáról. Nélküle is jól tartotta magát a Magic, Fournier egy nappal 30 pontos karriercsúcsa után 29-et szórt (45 perc alatt), a padról Aaron Gordon 19 egységgel szintén karriercsúcsot hintett és a vendégek összességében 50%-kal dobtak mezőnyből – azonban ahogy idén már háromszor, a szoros végjátékot ezúttal sem tudták megnyerni.

A Rockets legjobb dobói: Harden 28/6, Howard 23, Ariza 19/12
A Magic legjobb dobói: Fournier 29/9, Gordon 19, Oladipo 18/3

Milwaukee Bucks – Philadelphia 76ers 91-87

Middleton döntött, Parker visszatért. Nem tudott dominálni a meccsen a Bucks, sőt, másfél perccel a vége előtt még a Philly vezetett egy ponttal – ekkor azonban jött a végül 21 pontig jutó Middleton, kosárra váltotta Monroe passzát, majd berámolt egy nagy triplát is, ezzel eldöntötte a meccset. Jabari Parker visszatérése további öröm a Bucks-fanoknak, de egyelőre 1/6-os mezőnymutatót produkált 16 perce alatt, láthatóan kereste csak a ritmust, idő kell neki a komoly kihagyás után.

Idei legjobbját hozta a Philly. A vendégek végig partiban voltak és csak az említett két Middleton-villanás végezte ki őket a hajrában, de két magasemberük ezúttal is remekelt: Okafor 21 pontig, Noel 17 pontig és 12 lepattanóig jutott. TJ McConnell remekül szolgálta ki őket, simán nyerték a lepattanózást és ha egy kicsit jobban dobtak volna kintről (21%), akkor kimondottan hatékony lett volna a támadójátékuk – mivel ez hiányzott, az utolsó percben ezt a mérkőzést is elbukták.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 21/9, Monroe 18, Antetokounmpo 17/3
A 76ers legjobb dobói: Okafor 21, Noel 17, Stauskas 14/9

Oklahoma City Thunder – Toronto Raptors 98-103

Még mindig hibátlan a Raptors. A Toronto sorozatban ötödik mérkőzését is megnyerte, méghozzá komoly ellenféllel szemben – a kulcs pedig ezúttal is a védekezés volt. Lowry-ék az elsők, akik száz pont alatt tudták tartani idén az OKC-t, az utolsó negyedben Westbrookot 1/8-as, Durantet pedig mindössze 1/2-es mezőnymutatón tartották, eközben DeRozan egymaga tíz pontot szórt be – az utolsó percben fordítottak a vendégek, majd nagyot küzdöttek a labdáért és be is húzták a meccset. A clutch védekezés mellett nagyon fontos volt a büntetőzés, hiszen 32/39-et dobtak a vonalról (DeRozan 14/15-öt), míg az OKC csak 12/14-et – ezt nem tudták ellensúlyozni a hazaiak.

Durant nem tud vezér lenni. A Thunder játéka akkor volt eredményes, amikor Westbrooknak jól ment: az első negyedben, amikor nyolc gólpasszt osztott ki és a harmadikban, amikor egymaga 16 pontot szórt be. Durant hiába dobott 27 pontot, egyáltalán nem volt nagy hatása a játékra, az utolsó negyedbeli két vállalása elég árulkodó – igaz, ekkor összesen 5/20-at (!) dobott az OKC. A 19 eladott labda sem fért bele a Raptors ellen, ebből nyolcat Westbrook (22 pont, 16 gólpassz) követett el, összességében a negyedik negyedben lejátszotta ellenfelét a Toronto.

A Thunder legjobb dobói: Durant 27/6, Westbrook 22/9, Kanter 15/3
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 28, Valanciunas 17, Lowry 17/9

Phoenix Suns – Sacramento Kings 118-97

Az utolsó másfél negyedben parádézott a Suns. 55-55-nél még egál volt az állás a harmadik negyed közepén, innentől azonban becsukta a kaput a Bledsoe-Knight páros és vezérletükkel előbb futott egy 11-0-t a hazai csapat, majd tovább növelte az előnyt: másfél negyed alatt 63 pontot rámoltak be. Ezzel nyilvánvalóan nem tudta tartani a lépést a Sarcamento, a Phoenix idén először találta meg a tripláit, 60%-kal szórtak be 14-et – 54%-kal dobtak mezőnyből, nyerték a lepattanózást és hatan érték el a tíz pontot.

Jól játszott a Kings – támadásban. Rondo és Collison irányítása mellett a vendégek támadójátéka is egyben volt, bár a kezdőcsapat eléggé akadozott, a kispadról négyen is hozzá tudtak tenni, 46%-kal dobták a hármasokat és Cousins nélkül is nyertek a festékből – azonban védekezésben rendre lemaradtak a kinti dobókról, ez megspékelve a Phoenix extra formájával biztos vereséget jelentett számukra. Erre a támadójátéka mindenesetre építhetnek és valószínűleg az sem lesz hátrány, ha a ma mezőnykísérlet nélkül záró Cauley-Stein mellé visszatér Cousins…

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 19/6, Knight 17/9, Len 16
A Kings legjobb dobói: Koufos 16, Belinelli 15/6, Anderson 15/12

Utah Jazz – Portland Trail Blazers 92-108

A Portland hátvédjei ismét lecsaptak. Damian Lillard és CJ McCollum nem sokat foglalkozott a passzolással (összesen hét assziszt), inkább folyamatosan nyomás alatt tartották a Jazz backcourtjét. Nem számított a 9 eladott labdájuk, Lillard 35 pontot dobott 50 százalék feletti pontossággal, McCollum pedig 10/13-as mezőnnyel zárt – és beszórt egy buzzert is a félidő végén. Mellettük Plumlee dupla-duplával (13 pont, 16 pattanó), Aminu és Harkless pontos dobásokkal jelentkezett – ennyi felé már nem tudott figyelni a Jazz védelme. A Portland az előzetes várakozásokkal ellentétben 3-2-vel áll.

Minden összejött a Jazznek. Derrick Favors csak 24 percet tudott vállalni influenza miatt, és az első dominóval dőlt a többi is: az eddig a legkevesebb pontot engedélyező Jazz külső védekezése nem bírta el a nyomást. Hiába jött a padról Burks és Burke 38 pontja, sem ők, sem Neto és Hood nem tudta megállítani az ellenfél hátvédjeit. A támadásaikra pedig továbbra sem számíthatnak, a szokásos 90-95 pontnál most sem született több. Quinn Snyder vezetőedző el is mondta a meccs után, hogy egyelőre Burks és Hood visszaépítése a prioritás, ezért csúszhatott be ez a vereség.

A Jazz legjobb dobói: Burks 21, Hayward 19/3, Burke 17/3.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 35/15, McCollum 27/9, Harkless 15/6.

Golden State Warriors – Los Angeles Clippers 112-108

Csak lelassítani tudták Curry-t, megállítani nem. Látszott, hogy két veretlen élcsapat találkozik, a Warriors hiába termelt be 63 pontot az első félidőben, a LAC nem nagyon szakadt le, és a 3. negyedben elég volt egy-két hazai megingás, és átvette a vezetést is – sőt, 97-87-nél már 10 volt közte. Ekkor azonban megrázta magát Harrison Barnes, zsinórban 8 pontot szerzett, majd Curry két hármasa következett. 106-105-nél azonban még egyszer visszavette az előnyt a Clippers, de Curry előkapott még egy triplát, a túloldalon pedig előbb Paul rontott, majd Klay Thompson blokkolta Jamal Crawford triplakísérletét.

A kiegészítők közötti különbség döntött. A GSW kezdőjéből Ezeli és Barnes 50 százalék felett dobott (utóbbi ugye fontos kosarakat is szerzett), a kispadról pedig a 4/4-gyel záró Barbosa villogott (Iguodala az utolsó percben 2 büntetőt is elrontott) – nélkülük nem győzött volna a bajnok, ahol Thompson és Green sem nagyon találta a dobásait. A Clippers nagyon megnehezítette ellenfele dolgát, de a szokásos Paul-Griffin-Jordan trión kívül csak Redick tudott előlépni – a veteránok közül sem Pierce (4 pont, 0/3 tripla), sem Crawford (8 pont, 4/15 mezőny, 0/3 tripla) nem tudott érdemi segítséget nyújtani, így a nagy hármas ereje elfogyott a végére.

A Warriors legjobb dobói: Curry 31/21, Barnes 17/6, Thompson 16.
A Clippers legjobb dobói: Paul 24/3, Griffin 23, Redick 13/9.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus