A Clippersnek nem volt válasza a Splash Brothersre

Curry és Thompson szétdobta Paulékat - Mudiay őrült buzzerével nyert a Denver -  a Spurs lejátszotta a Miamit - visszavágott a Blazers

Steph Curry és Klay Thompson párosára nem volt válasza a Los Angeles Clippersnek, így sorozatban 51. hazai mérkőzését is megnyerte a címvédő Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A San Antonio lelépte a Miamit, bár Kawhi Leonard kisebb sérülést szenvedett, a Jazz óriási meccset nyert meg Houstonban, az Atlanta szétdobta a Washingtont, a Boston lenullázta a Kyle Lowry nélküli Torontót, a Chicago viszont meglepetésre kikapott a New Yorktól. A nap dobását Emmanuel Mudiay szolgáltatta, aki ezzel meccset nyert a Denvernek, jól játszva győzött a Minnesota, megverte a Milwaukee-t a Cleveland, Kobe Bryant pedig vereséggel búcsúzott Phoenixtől.

Washington Wizards – Atlanta Hawks 101-122

A német impulzus. Nehezen indult a találkozó a Hawks számára, mely hamar tíz pontos hátrányt szedett össze. Teague (3/10 mezőnyből) nem találta a sikeres dobásait, de megérkezett a padról Schröder, (7/9, 8 gólpassz) nagy lendületet és jó játékot hozott magával. A Hawks remek futással vette magához a kezdeményezést, 25-5-ös etapot repesztettek Schröderék, s gyorsan elejét vették a vendéglátó esetleges felzárkózási kísérleteinek. A nagy fordítás egyben a győzelmet is magával hozta a Hawks számára, melynek játékosai 42 alkalommal kísérleteztek a triplavonalon túlról és 17-szer találtak is, mindkettő szezoncsúcsot jelent.

Rövidebb volt a pad a kelleténél. Wall vezérletével jól kezdett a fővárosi gárda, fej-fej mellett haladt ellenfelével, a második félidőben viszont mintha teljesen kicserélték volna a hazaiakat. Wall, aki addig jól játszott, csak két pontot szerzett a fordulás után, Beal pedig összességében 2/8-cal zárt mezőnyből. Ez még nem ásta volna alá teljes mértékben a Wizards győzelmi esélyeit, azonban az már annál inkább, hogy Thorntont (8/16 mezőnyből, 5/10 tripla) leszámítva 14 pontot hozott össze a cserepad. A harmadik negyedbeli rövidzárlat a mérkőzés végét jelentette számukra, innen már csak folyamatosan nőtt a hátrányuk.

A Wizards legjobb dobói: Thornton 23/15, Morris 19/9, Gortat 14
A Hawks legjobb dobói: Schröder 23/3, Millsap 17/3, Korver 15/15

Cleveland Cavaliers – Milwaueke Bucks 113-104

Irány a kosárlabda felé? A közösségi médiát a napokban "offoló" James (9/22 mezőnyből, 6 lepattanó, 8 gólpassz) nagy energiákat mozgósítva, látványos játékkal és hat gólpasszal kezdte a mérkőzést, hiába volt meg viszont a jó alaphang, a Cavs nem tudta leszakítani egyszer sem ellenfelét – végül a kemény játék, mellyel 27 büntetőt harcolt ki a házigazda, a találkozó végére kamatozott. Irving tripla-dupla közeli teljesítménnyel (5/10, 8 lepattanó, 8 gólpassz) és győzelemmel ünnepelhette 24. születésnapját,

Az utolsó lépés hiányzott. Nem igazán értheti kritika a Bucks együttesét, mivel szinte minden hazai rohamot próbáltak lereagálni, s az elvesztett lepattanócsata (31-42) ellenére is partiban voltak a vendéglátókkal. Antetokounmpo újfent 20 pont felett zárt, jó hatékonysággal (11/19 mezőnyből, 6-6 lepattanó és gólpassz), s csapatszinten is átlagon felüli, 53,8%-os hatékonysággal dobott a Bucks. Viszont bármennyire is jól üldözték, s tették a kést a Cavs nyakára Baylessék, a döntő helyzetekben nem tudták átlépni saját árnyékukon, így sorozatban harmadik vereségüket szedték be.

A Cavaliers legjobb dobói: James 26/3, Love 24/12, Irving 16/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 24, Bayless 15/9, Monroe 14

Boston Celtics – Toronto Raptors 91-79

Hiányzott Lowry. Kyle Lowry kisebb könyökfájdalmai miatt végül nem lépett pályára, az ő játéka pedig nagyon hiányzott a vendégcsapatnak. Tehetetlennek bizonyultak a Celtics védekezésével szemben, mindössze 34,8%-kal dobtak mezőnyből és végigszenvedték a meccset – DeRozan egymaga kevésnek bizonyult, hiába működött jól a gárda hátul. A festékben és a gyorsindításokból szerzett pontok tekintetében is alulmaradtak, a második félidőben pedig már egyértelműen jobb volt a Boston – nagyon gyenge játékkal szenvedett vereséget a Raptors.

Nagy győzelem. Most már kijelenthető, hogy túl van a hullámvölgyön a Celtics, a keleti második helyezett legyőzése akkor is nagy fegyvertény, ha legjobb játékosa nélkül érkezik. Az első félidőben még egálban voltak a felek, a fordulás után aztán jött Evan Turner (13 pont a harmadik negyedben) és megléptek a hazaiak, igaz, erre még egy 10-0-s futással válaszolni tudott a Toronto. A záró etapban aztán előbb Isaiah Thomas, majd Avery Bradley szórta meg a vendégeket kintről, ez pedig döntőnek bizonyult – nagyon fontos győzelmet aratott a gárda.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 23/9, Turner 17/3, Bradley 16/6
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 21/3, Ross 13/3, Valanciunas 10

Detroit Pistons – Orlando Magic 118-102

Lendületben a Pistons. Élvezetes támadójátékot mutatott be a Detroit ezen az estén és sorozatban negyedik győzelmét aratva fellépett a keleti nyolcadik helyre, egy meccsel megelőzve a Chicagót. Az első negyedben a kinti dobásokra építve (11/24-gyel zártak) léptek meg, majd bár a Magic felzárkózott, a második félidőben előkerült Andre Drummond – a center régen látott domináns formát mutatott, végül 30 pontig és 14 lepattanóig jutott. Kategóriákkal hatékonyabban dolgoztak elöl, mint az Orlando, amit még az eladott labdák sem tudtak ellensúlyozni, így végig vezettek a találkozó folyamán.

Elfrid Payton tripla-duplája is kevés volt. A sérülésből visszatérő irányító továbbra is csak a padról érkezik, igaz, Brandon Jennings vállalhatatlan produkciója miatt így is szűk 35 percet játszott – ez idő alatt húsz pontot, tíz lepattanót és tíz gólpasszt tett a közösbe. A húsz pontjához viszont kellett 21 dobás, ez pedig jól jelzi, hogy mennyire működött a Magic gépezete: senki más nem volt használható pontszerző, Oladipo 5/18-at dobott, Fournier előtt kevés lehetőség adódott, más pedig gyakorlatilag szóba sem jöhetett. Az együttes sorozatban ötödször kapott ki…

A Pistons legjobb dobói: Drummond 30, Harris 18/3, Jackson 16/9
A Magic legjobb dobói: Payton 20, Gordon 15/3, Oladipo 14/3, Fournier 14/3

Chicago Bulls – New York Knicks 107-115

Meglepetés. Régen nem látott hatékony támadójátékkal rukkolt elő a New York, sokat mozogtak labda nélkül a játékosok, jól járt körbe a játékszer és be is dobálták a jó lehetőségeiket. Carmelo Anthony (24 pont, 4/6 tripla) vállalta a játékot, de mellette Kristaps Porzingis (29 pont, 3/6 tripla, 10 lepattanó) is villogott, összességében 50% felett dobtak mezőnyből a vendégek és 56%-kal szórtak be 14 hármast – a harmadik negyedben robbantottak igazán, az előnyük ezt követően már húsz pont felett is járt.

Blama. A playoff-harcban nem igazán fér bele egy ilyen vereség és a Chicago egy meccsel le is maradt a Detroit mögött ennek köszönhetően. Pau Gasol és Jimmy Butler sem volt megbízható ezen az estén, a kezdőcsapatból egyedül Derrick Rose volt agresszív, a palánk alatt pedig nagyon kikapott (53-34 a lepattanózás) az együttes. Csak azért nem lett csúfos kiütés a vége, mert Nikola Mirotic ihletett formát fogott ki, a spanyol dobógép 35 pontot, közte 9/13 (!) triplát süllyesztett el és vezérletével a nagy hátrány jelentős részét eltüntette a hazai együttes – csodát azonban már nem tudott tenni.

A Bulls legjobb dobói: Mirotic 35/27, Rose 21/6, Gibson 10, Brooks 10/6
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 29/9, Anthony 24/12, Afflalo 12/3

Houston Rockets – Utah Jazz 87-89

Kulcsmeccset nyert meg a Jazz. A vendégcsapat 18 pontos hátrányból állt fel és végig uralta a második félidőt, majd a negyedik negyed utolsó percében Mack triplájával ki is egyenlített. Egy ütésváltás után már csak 1,6 másodperc volt az órán, amikor Hood találta meg Favorst a gyűrű alatt, aki zsákolt, a túloldalon Harden triplája pedig kimaradt, így hatalmas csatában aratott nagyon értékes győzelmet a Utah – ezzel megelőzte a Houstont és fellépett a nyugati nyolcadik helyre…

Elrontotta a Rockets. Parádés védekezéssel nyitottak a hazaiak, ebben pedig meglepetésre James Harden is élen járt, aki 26 pontja, illetve tíz gólpassza mellett karriercsúcsnak számító nyolc labdaszerzést mutatott be. Ennek köszönhetően komoly előnyben is volt a Houston, ám a második félidőben már nem voltak ilyen aktívak hátul, emiatt a könnyű kosarak is elmaradtak és befagyott a támadójátékuk – az utolsó pillanatokban aztán több védekezést is csúnyán elrontottak és fél perccel a vége előtt a labdát is elszórták. Ez a vereség még sokba kerülhet a texasiaknak, ráadásul a Torontót fogadják legközelebb – igaz, a Jazz az OKC-hez utazik már ma este…

A Rockets legjobb dobói: Harden 26/6, Ariza 12/6, Beasley 10, Capela 10, Brewer 10/6
A Jazz legjobb dobói: Hayward 22/6, Favors 17, Mack 16/9

Minnesota Timberwolves – Sacramento Kings 113-104

Nem hiányzott Cousins. A center egy térdsérülés miatt kihagyta ezt a találkozót, de ennek ellenére jól működött a Kings gépezete támadásban. Rajon Rondo többet vállalt (25 pont, 12 gólpassz), a padról Casspi, Belinelli és Collison is termelt, a Cousins helyén kezdő Koufos pedig 15 ponttal és 15 lepattanóval dupla-duplázott – a védekezés már más kérdés, de az Cousinsszal sem volt jobb. Jól is kezdtek a vendégek és megnyerték az első negyedet, de ezt követően átvette az irányítást a Minny és már csak fellángolásokra futotta Rondóéktól, minden hibájukat megbüntették a hazaiak.

Ez most kötelező volt. A formálódó Minnesota gyengébben kezdett, de előbb Towns (26 pont, 11 lepattanó, 4 blokk) és Wiggins (23 pont, 10/15 mezőnyből) fordított a találkozó menetén, majd a fordulás után jött LaVine is – a hátvéd mind a 23 pontját a második félidőben szerezte. Innentől már kézben tartotta a meccset a Wolves, Rubióék 56%-kal dobtak mezőnyből és meggyőző játékkal hozták a győzelmet – most már nyerniük is kell az ilyen meccseket, hogy bizonyítsák a keretben lévő óriási potenciált.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 26, LaVine 23/12, Wiggins 23
A Kings legjobb dobói: Rondo 25/6, Koufos 15, Belinelli 14/6

San Antonio Spurs – Miami Heat 112-88

Leonard tarthatatlan volt, de megsérült. A Spurs kiválósága azt csinált a Heat védelmével, amit csak akart, rengeteg faultot ütöttek be rajta Winslow-ék, de jó pár 2+1-et hozott össze és vezérletével végig kézben tartotta a meccset a házigazda. Leonard a harmadik negyed közepére eljutott 32 pontig (beállította karriercsúcsát), ám ekkor már fájlalta a combját és Popovich inkább lecserélte – a hírek szerint nincs nagy baj, de nem akartak kockáztatni egy megnyert meccsen. Eddigre ugyanis húsz pont volt a San Antonio előnye…

Nem szakadt meg a Heat. Az általában nagyon rövid rotációval játszó Miami nem erőltette túl ezt a találkozót, Dwyane Wade szerint gyakorlatilag minden csapat így távozik ebből a csarnokból, úgyhogy nem lehetnek igazán csalódottak – a kezdők közül csak Joe Johnson játszott 30 perc felett. Luol Deng nem is lépett pályára és a harmadik negyedben már egyértelmű volt, hogy esélytelen a gárda – így viszont visszacsúszott a keleti ötödik helyre.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 32/9, Marjanovics 19, Martin 12/6
A Heat legjobb dobói: Richardson 17/9, Wade 16, Green 13/3

Denver Nuggets – Philadelphia 76ers 104-103

Egészen hihetetlen kosár döntött. Fordulatos meccset vívtak a felek, az első negyedet a Philly nyerte, a másodikban viszont 19 pontot vert ellenfelére a Denver – hogy aztán a harmadikban ismét a Sixers legyen jobb. Az utolsónak szánt támadást elrontotta a 27 pontos, 11 lepattanós Emmanuel Mudiay, majd faultolták Covingtont, aki azonban hibázott a vonalról. Maradt még három másodperc, Mudiay kis híján elvesztette a labdát, majd a félpályához közel, félfordulattal, védővel az arcában bevágott egy hihetetlen hármast – a dudaszó pillanatában gyűrűbe vágódó őrült dobással végül a Nuggets szerezte meg a győzelmet.

Kevesen látták élőben. Óriási hóvihar sújtott le Denverre, így kevesen tudtak csak eljutni a csarnokba, Michael Malone, a hazaiak vezetőedzője meg is köszönte azoknak a szurkolóknak, akik a zord időjárás ellenére kimentek biztatni a csapatot. Így a megszokottnál kevesebben látták Mudiay hőstettét és hogy a Philly-nek most már tényleg sehogy sem akar összejönni egy győzelem…

A Nuggets legjobb dobói: Mudiay 27/9, Harris 18/3, Jokics 18
A 76ers legjobb dobói: McConnell 17/3, Covington 16/9, Landry 16

Phoenix Suns – Los Angeles Lakers 119-107

Jobb volt a Suns. Jóval pontosabban kosarazott a hazai alakulat, 50%-kal dobtak mezőnyből, 46,4%-kal tripláztak és 31 gólpasszt osztottak szét Bookerék – ugyan az első negyedet még elvesztették, a második félidőben már végig ők jártak előrébb. Az említett Booker 28 pontig jutott, de Knight (25 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz), Leuer (22 pont, 14 lepattanó) és Teletovics (17 pont, 5/6 tripla) is kiemelendő a Sunsnál – a gárda így sorozatban tizedik alkalommal győzte le a Lakerst.

Alacsony volt a színvonal. A két csapat közös mérlege ebben a szezonban 35-106, náluk csak a Philadelphia gyengébb idén – ez meg is látszott a találkozón. A Lakersnél ismét minden Kobe Bryantről szólt (27 perc, 13 dobás, 17 pont, folyamatos ünneplés), a fiatalok közül csak Julius Randle (19 pont, 15 lepattanó) volt jó, a vendégcsapat pedig a második félidőben már nem tudta tartani a Suns tempóját, így újabb vereséget szenvedett.

A Suns legjobb dobói: Booker 28/3, Knight 25/6, Leuer 22/6
A Lakers legjobb dobói: Randle 19, Bryant 17/9, Russell 14/3

Portland Trail Blazers – Dallas Mavericks 109-103

A Portland került jobb helyzetbe. Vasárnap 132 ponttal tömte ki a Dallas a Blazerst (hosszabbításban), de az irányító Damian Lillard (27 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk) vezérletével az oregoniak visszavágtak – és a győzelemmel lépéselőnybe is kerültek a nyugati playoff-helyekért folyó küzdelemben. A hazaiak ugyan borzasztó százalékkal dobtak a triplavonalon túlról, de közelebbről jóval hatékonyabbak voltak, így a kezdőötös minden tagja elérte a 10 pontot, és a kispadról is ketten – és amikor pedig nagyon kellett, a szintén csere Crabbe a legjobbkor pörkölt be két hármast a 3. és a 4. negyed végén.

Matthews és a hazai gyűrű. A nyáron igazolt Dallasba a hátvéd Wes Matthews, és egyelőre nem váltotta meg a világot – ma viszont 6 hármast szórt be. Mellette Dirk Nowitzki (21 pont, 9 pattanó) és a centerként újfent remeklő 29 éves tunéziai újonc, Salah Mejri is dicsérhető (14 pont, 12 pattanó), Deron Williams 11 gólpasszát viszont már árnyalja 4/15-ös mezőnymutatója. A padról itt is érkezett segítség, Harris és Barea 25 pontot hintettek, ugyanakkor a 3. negyed közepétől a Dallas már csak futott az eredmény után. A különbség a 15 pontot is elérte, ahonnan még visszatáncolt a Mavs, de a végjátékban higgadt maradt az ellenfél – a technikai hibák különversenyét 4-1-re nyerte a Dallas…

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 27/12, Davis 16, Harkless 14.
A Mavericks legjobb dobói: Matthews 22/18, Nowitzki 21/6, Barea, Mejri 14-14.

Golden State Warriors – Los Angeles Clippers 114-98

Egy negyedig villogott a Clippers. Az első 12 percben jól muzsikált a LAC kezdőötöse, a padról pedig 14 pontot tett hozzá a Jeff Green-Crawford páros – de itt vége is volt a legénykedésnek. A 2. negyed elején a Warriors második sora pillanatok alatt eltüntette a hátrányt, a második félidőben pedig beindult a hazai triplagyár, a vendégek pedig hirtelen 10-15 pontos hátrányban találták magukat. A hátralévő időben mindent megpróbált a Los Angeles, de igazi vezérük nem volt a mai napon, így esélyük sem volt a fordításra – DeAndre Jordan 19 pontos, 20 pattanós dupla-duplája impresszív, de önmagában kevés volt.

A Splash Bros. újra száguld. A hazaiak szupersztár-duója nem villogott az előző meccseken, de most minden pótoltak – Klay Thompson szétlőtte a periméter-védekezést, Curry pedig ezúttal inkább közelebbről vitézkedett, végül mindketten 30 pont felett zártak. Draymond Green szokásos dupla-duplája (12 pont, 12 pattanó) mellett a GSW annak is örülhetett, hogy a védekezés másik alappillére, Andrew Bogut is 20 percet lehetett a pályán lábujjsérüléséből felépülve – már csak Andre Iguodala maródi az alapemberek közül. A Warriors sorozatban 51. hazai sikerét aratta, tovább javítva ezzel saját NBA-rekordját.

A Warriors legjobb dobói: Curry 33/12, Thompson 32/21, Green 12.
A Clippers legjobb dobói: Jordan 19, Rivers 16/3, Paul, Green 13/3-13/3.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus