A Clipperst is elsodorta a Philadelphia-expressz

Újabb hazai rangadót nyert meg a Washington - Embiid nélkül verte a Clipperst a Philly, visszatért Griffin - dudaszóra győzött a Wolves.

Joel Embiid nélkül is remekelt a Philadelphia az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában és 121 pontot dobva nyert a Blake Griffinnel megerősődő Clippers ellen. A Boston is behódolt a fővárosban, John Wallék könnyedén verték Isaiah Thomasékat, míg a Toronto sorozatban negyedszer is kikapott, ezúttal a négy alapemberét nélkülöző Spurstől. A Chicago legyűrte a hátvédgondokkal küzdő Orlandót, a Denver nagy győzelmet aratott a Jazz ellen, a Minnesota pedig Andrew Wiggins dudaszós kosarával tudott nyerni Phoenixben.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Toronto Raptors - San Antonio Spurs 106-108

Szoros volt a vége. Kawhi Leonard, Tony Parker, Jonathon Simmons és Pau Gasol ezúttal sem lépett pályára a vendégeknél, de így is tartotta magát a gárda, sőt, a mérkőzés nagy részében vezettek Danny Greenék - a második negyedben már tíz pont felett is járt az előnyük. A fordulás után azonban emelt a szinten a Toronto és kiegyenlített, a záró etapban fej-fej mellett haladtak a felek és csak az utolsó másodpercekben dőlt el a találkozó. Egy kétperces pontcsend után Murray duplájával szerzett ismét vezetést a Spurs másfél perccel a vége előtt, majd újabb sorozatos hibák után LaMarcus Aldridge büntetői jelentették az utolsó szót - igaz, négyből csak kettőt értékesített, de ezt végül megúszták a vendégek. A San Antonio remek csapatvédekezéssel és a mély kispadjával tudott nyerni, nagyszerűen szállt be Bertans, Forbes, Dedmon és Mills, így annak ellenére működött jól a gépezet, hogy több meghatározó játékos is hiányzott.

A hajrára elfogyott a Raptors. Ugyan sorozatban negyedszer kapott ki a Toronto, de egyrészt nem játszott DeMar DeRozan, másrészt a Spurs ellen két ponttal alulmaradni nem szégyenletes teljesítmény - igaz, a vendégeknél is voltak hiányzók. Mindenesetre most nem volt reménytelen a védekezés és Kyle Lowry (30 pont, 9/23 mezőnyből) megpróbálta hátára venni csapatát támadásban, amelyhez a kispadról kapott segítséget: Ross, Joseph, Nogueira és Patterson játékára nagy szüksége volt az együttesnek. A kezdőben viszont Carroll, Sullinger (aki először kezdett Torontóban) és Valanciunas is becsődölt, így a találkozó nagy részében futottak az eredmény után és a hajrában eléggé összeomlottak elöl: az utolsó szűk négy percben összesen két pontot szereztek, sorozatban hat támadást hibáztak el, ez pedig nem fért bele a Spurs ellen.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 30/3, Ross 21/9, Powell 16
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 21, Mills 18/6, Bertans 12/6

Philadephia 76ers - Los Angeles Clippers 121-110

Embiid nélkül is megy. Térdsérülése miatt nem lépett pályára a Sixers vezére és Jahlil Okafor sem volt bevethető, de ez sem gátolta meg a csapatot abban, hogy szétdobja a Blake Griffinnel megerősődő nyugati negyedik helyezettet. A második negyedben úgy tűnt, hogy bajban lehetnek a hazaiak, képtelenek voltak érdemben védekezni és tíz pont feletti hátrányba kerültek, sőt, a fordulás után 19 egység is volt a különbség - már-már a Clippers kezében volt a meccs. Azonban felállt innen a Philly és már a játékrész végére (!) kiegyenlített, hogy aztán a záró játékrészben domináljon - a Noel-Holmes-Saric trióra építve uralták az utolsó negyedet és szenzációs játékkal arattak győzelmet. Az 50%-os mezőnymutató mellett ezt főleg a labdavesztések arányának (5-17 a javukra) köszönhették, az említett Noel (19 pont, 8/10 mezőnyből, 8 pattanó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) nagyon élvezte a vezér szerepkört, de Saric és Holmes is a festékből büntetett - jelen pillanatban valóban playoff-szinten játszanak, még ha nagy is a lemaradásuk a nyolcadik helyhez képest.

Griffin visszatért. Több, mint egy hónap után lépett ismét pályára a Clippers magasembere, de egyelőre kicsit rozsdásan mozgott (12 pont, 3/11 mezőnyből, 11 pattanó, 5 gólpassz, 6 eladott labda) - igaz, biztató megmozdulásai már most is voltak. Nem ő volt viszont főszerepben a vendégeknél, ugyanis a Crawford-Redick-Rivers hátvédtrió 69 pontig és 15 (!) tripláig jutott, valódi Splash Trióként működtek, nekik köszönhetően lépett el közel húsz ponttal a gárda - a védekezés fogalmát viszont nem igazán ismerték, amit végül nem tudtak ellensúlyozni. Attól a ponttól, hogy megvolt a 19 pontos előny a harmadik negyed elején, 32-62-re kaptak ki, onnantól valahogy közük sem volt a meccshez - 15 büntetőt rontottak el, a 17 eladott labdából pedig 36 pontot kaptak, ez a két statisztika okozta leginkább a vereségüket.

A 76ers legjobb dobói: Noel 19, Holmes 18/3, Saric 16
A Clippers legjobb dobói: Crawford 27/18, Redick 22/15, Rivers 20/12

Washington Wizards - Boston Celtics 123-108

Valami félrecsúszott a Celticsnél. Bár nagyon meggyőző volt eddig a Boston, most már sorozatban harmadik vereségét szenvedte el, igaz, ez valami keleti átok lehet, hiszen a Cavs és a Raptors is szenved, de már az Atlanta is lassul. Ezúttal idei talán leggyengébb védekezését mutatta be Brad Stevens alakulata, utoljára a szezon elején láthattunk hasonlót tőlük - a Wizards azt csinált, amit akart és végül 57,8%-os mezőnymutatóval zárt. Emellett most Isaiah Thomastól sem jött az extra, a negyedik negyedek mestere egyetlen kosarat szerzett a záró etapban, a lepattanózást is simán elveszítették és végig rohantak az eredmény után - már a második negyedben megvolt a tíz pont feletti különbség, onnantól csak kapaszkodtak Horfordék. A Bostonnak sürgősen változtatnia kell, most a Houstonnal meccselnek és ha nem nyernek, megelőzheti őket az Atlanta, de lassan már a Wizards is.

Uralta a meccset a Washington. Hamar előnybe kerültek a fővárosiak és parádés támadójátékuknak köszönhetően végig vezettek is a találkozó folyamán - nem jelentett nekik különösebb kihívást a Boston védekezése. Bradley Beal (31 pont, 12/18 mezőnyből, 5 gólpassz) és John Wall (27 pont, 11/20 mezőnyből, 7 gólpassz) is kedvére cikázhatott a Celtics védői között, Markieff Morris dupla-duplázott, de Gortat és Oubre is remekül használta ki az adódó lehetőségeket - annyival hatékonyabbak voltak, hogy nem forgott veszélyben a győzelmük. Most már hetek óta rendkívül olajozottan működik a washingtoni rendszer, sorozatban 14. hazai győzelmüket szerezték, következőleg pedig némi pihenő után Atlantában játszanak rangadót.

A Wizards legjobb dobói: Beal 31/6, Wall 27/3, Morris 19/3
A Celtics legjobb dobói: Thomas 25/3, Horford 22/6, Crowder 17/9

Orlando Magic - Chicago Bulls 92-100

A klasszisok döntöttek. Egyik fél sem játszott jól, a védekezés dominált, de a chicagói sztárokban volt annyi, hogy eldöntsék az összecsapást - Jimmy Butler és Dwyane Wade jelentette a különbséget ezúttal. Mindketten hozták magukat már az első három negyedben is, de főleg a negyedikben léptek elő: folyamatosan támadták a gyűrűt és vagy pontot dobtak, vagy üres helyzetet kreáltak a többiek számára. Ezzel a tehetséggel és rutinnal nem tudott versenyezni a hátvédposzton elég vékony (Fournier, Meeks és Augustin is hiányzott) Orlando, így a hajrában már kontrollálta az összecsapást a Bulls és fontos győzelmet aratott. Érdekesség, hogy az irányító poszt továbbra sincs megoldva, most Jerian Grant kezdett, Hoiberg a kispadra száműzte Carter-Williamst is Rondo mellé - hogy aztán csak utóbbi lépjen pályára...

Gondok voltak a periméteren. Az említett hiányzók miatt megvariálta a Magic kezdőjét Frank Vogel és magas szerkezettel nyitott: Payton mellett Aaron Gordon, Jeff Green, Ibaka és Vucsevics volt az első ötös tagja, CJ Watson pedig a padról próbált lendületet adni. Azonban sem tűzerő, sem lendület nem igazán akadt ebben a sorban, minden teher Elfrid Payton vállát nyomta, más sem dobni, sem védelmet bontani nem tudott - az irányító nem is bírta ezt el, 5/16-os mezőnymutatóval és nyolc eladott labdával zárt. Itt jött ki a különbség a két csapat között, amíg ott Wade és Butler megoldotta a nehéz helyzeteket, addig az Orlandónál a papíron könnyebb szituációkra sem volt megfelelő ember - újabb vereségükkel utolérte őket a Philadelphia.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 20, Ibaka 16/9, Gordon 13/3, Green 13
A Bulls legjobb dobói: Wade 21/3, Butler 20, Felicio 12, McDermott 12/12

Denver Nuggets - Utah Jazz 103-93

Fáradt volt a Jazz. Láthatóan sokat kivett a vendégekből az előző esti, OKC elleni, végletekig kiélezett rangadó, mert elég fáradtan mozogtak a találkozó nagy részében. Ugyan jól kezdtek, az első negyed hajrájától a nagyszünetig 41-17-re kaptak ki, itt komoly hátrányt szedtek össze és bár a negyedik játékrészben még elindítottak egy felzárkózási kísérletet, végül nem volt bennük elég erő a fordításhoz. Gordon Hayward eltűnt, Gobert is csak a hajrában került elő és mindössze 41,2%-kal dobtak mezőnyből, hiányzott belőlük az átütőerő - ezt a Denver tökéletesen kihasználta, így a Utah a zsinórban aratott hat győzelem után két nap alatt két vereséget gyűjtött be.

Élt a lehetőségekkel a Nuggets. Ahogy elkezdett kifulladni a vendégcsapat, "megérezte a vérszagot" a Denver, Arthur három támadásból három triplát rámolt be, Jokics is megsorozta a Jazzt és mindent kihoztak abból az időszakból, amikor elvesztették a fonalat Haywardék. Ugyan 17 pontos előnyük négyre csökkent a mérkőzés hajrájában, az utolsó négy percben hét ponttal tolta meg a szekerüket Jameer Nelson és vezérletével rögtön futottak egy 8-0-s etapot, amivel elvették a vendégek reményeit. Nelson mellett ismét Nikola Jokicsot (23 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) kell kiemelni, ő volt a Denver motorja, akit még Gobert sem tudott megállítani, így a periméter-játékosok (Gallinari, Harris, Barton, Murray) gyengébb napja is belefért.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 23, Nelson 17/9, Arthur 16/9
A Jazz legjobb dobói: Favors 18, Hill 17/3, Diaw 16/6

Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves 111-112

Andrew Wiggins nyerte meg. Színvonalas, izgalmas mérkőzést játszottak a felek, amely végül egy dudaszóra gyűrűbe vágódó duplával dőlt el - ezúttal a Minnesotáé volt az utolsó szó. Az összecsapás során mindkét fél volt tíz pont feletti előnyben, de a negyedik negyedben már folyamatosan ment az adok-kapok, sűrűn változott a vezető kiléte - a hazaiaknál Booker, a vendégeknél Wiggins villogott leginkább. Utóbbi végül 31 ponttal a mezőny legjobb dobójaként zárt és bár 12 másodperccel a vége előtt kihagyott egy kulcsfontosságú büntetőt, hat másodperc is elég volt neki a győztes kosárhoz - 111-110-nél kapta meg a labdát, majd elvesztette az egyensúlyát, de még időben visszanyerte és elsüllyesztett egy nehéz középtávolit, védővel az arcában. Vezérletével egyébként elég hatékonyan működött a Wolves támadójátéka, Dieng és Towns is alig rontott dobást, Rubio is dupla-duplázott, de LaVine és Muhammad is szépen termelt - végül 50% felett céloztak mezőnyből. de így is Wiggins kosarára volt szükségük, hogy behúzzák ezt a ki-ki meccset.

Fájdalmas vereség. Hiába játszott elég jól a Suns, hiába ébredt fel (5/6 kosár, közte 3/3 tripla a negyedik negyedben, végül 26 pont) a gyenge rajt után Devin Booker, hiába játszott óriásit (22 pont, 9/9 mezőnyből, 17 lepattanó) Tyson Chandler, ez sem volt elég a győzelmükhöz. Ugyan összességében jóval gyengébben dobtak mezőnyből, de ezt büntetőkkel ellensúlyozták, az utolsó percben Bledsoe egy 2+1-es játékkal, majd Tucker két egypontossal juttatta előnyhöz övéit - az utolsó védekezést is megcsinálták tulajdonképpen, de Wiggins nehéz helyzetből is betalált. Egy ilyen vereség után nem vigasztal a jó játék és az sem, hogy Devin Booker sorozatban 10. alkalommal érte el a húszpontos határt, pedig erre Amare Stoudemire 2008-as szériája óta senki nem volt képes Suns-mezben. 

A Suns legjobb dobói: Booker 26/12, Chandler 22, Bledsoe 18/3
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 31/6, Towns 18, Dieng 16, Muhammad 16

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus