A Dallas és a Cavaliers is elvette a pályaelőnyt

A Cleveland meglepetésre simán nyert Bostonban, a Mavericks pedig javult annyit, hogy szétszedte az OKC védekezését: ez történt hajnalban az NBA rájátszásában.

Boston Celtics - Cleveland Cavaliers 94-118

Óriási meglepetés a Clevelandtől. Az első meccs tanulságai alapján nem sokan vártak (vártunk) ekkora javulást a Cavalierstől, ám a vendégek sokkal tudatosabb, sokkal felkészültebb, sokkal agresszívebb játékkal léptek pályára. Ugyan a kezdés nem sikerült, hamar kilencpontos hátrányba kerültek, de még az első negyedben rendezték a soraikat és nagy fordítást bemutatva ők lógtak meg kilenc egységgel - és bár a nagyszünetig fordulatos maradt a meccs (hol, ők a Celtics talált egy-két jobb percet), de a harmadik játékrészben végleg a kezükbe vették az eseményeket. Abban a negyedben 36 pontot termeltek, és a második felében néhány jól időzített triplával totálisan elcsendesítették a bostoni arénát, ugyanis 14 (!) pontos előnyt építettek fel - egy 22-9-es etapot produkáltak négy hármassal, innen pedig már nem engedték elúszni a bravúrt. A Celtics próbálkozott, de Donovan Mitchell a harmadik negyedet egy dudaszós triplával zárta, a negyedik elején pedig egy palánkos távolival nyitott, és valahol itt megtört a bostoni ellenállás: a vendéglátó alig 16 pontot tudott feltenni a táblára a záró játékrészben, így nem hogy csökkent volna a különbség, de egyenesen kiütés lett a vége. A Cavaliersnél az említett Mitchell (29 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz, 5/7 tripla) és Evan Mobley (21 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) kettő-kettői mellett ezúttal második is nagyon tudták a dolgukat, Darius Garland 4/5 triplával segített be, az Okoro-Strus páros is hozzátett 12-12 pontot, míg a padról Caris LeVert tolta meg a szekeret 21 egységgel. Csapatszinten így 55%-kal mezőnyöztek és 46%-kal tripláztak, az egész playoffjuk legjobb támadóteljesítményét vitték ki a parkettre, amellyel komoly meglepetést okozva ellopták a pályaelőnyt - meglátjuk, hogy otthon mi marad meg ebből a teljesítményből, mindenesetre ez a nap most róluk szól.

Betlizett a Boston. A Heat elleni szériában is a második meccset rontotta el a Celtics a simán nyert első után, és most is kicsit hasonló volt a helyzet: a tompán, pontatlanul, helyenként erőtlenül játszó első kiemelt egyszerűen hagyta tűzbe jönni az alapesetben pocsékul támadó ellenfelet, amely annyira ritmusba jött, hogy utána már nem lehetett legyőzni. A hazaiak összesen 40 pontot tudtak dobni a nagyszünetet követően, nem volt meg a megszokott spacing és a megszokott lendület, a kosaraik nagy része erőlködésből született, és nem dobtak jól: alig 41%-kal mezőnyöztek és 8/35 triplát tudtak elsüllyeszteni, részbek ezek miatt 44-31-re elbukták a lepattanózást, ráadásul 60 pontot kaptak a festékből, ott sem tudták megállítani a Clevelandet. Egyénileg Jason Tatum és Jaylen Brown 14/34-et dobott mezőnyből közös erővel, Jrue Holiday négy pontot tett hozzá, Derrick White-nak ezúttal csak 1/8 tripla esett be, és Al Horfordnak sem volt akkora hatása a meccsre, mint szokott - kicsit belealudtak ebbe az estébe, Horford szerint nem reagáltak megfelelően, következőleg idegenben kell kijavítaniuk ezt a hibát.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 25/6, Brown 19, Pritchard 13/3
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 29/15, Mobley 21/3, LeVert 21

A párharc állása: 1-1.

 

Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks 110-119

Nagyot javult a Dallas. Az első meccs útkeresése után ezúttal sokkal potensebb támadójátékkal érkezett meg a Mavericks és főleg Luka Doncic, aki már nyitásként reagált a kritikákra: három perc alatt nyolc pontot szerzett, majd 16-tal zárta az első negyedet, és az ő vezérletével kontrollálta az eseményeket a vendégcsapat. A Mavs a korai 13-2-es előnye után azért "visszasüllyedt" az OKC szintjére, de végig elöl tudott maradni, a nagyszünetben hattal több triplája miatt hat ponttal tudott vezetni, majd a harmadik negyedben jött egy hullámvölgy, amikor 70-70-nél utolérte, majd 72-71-nél meg is előzte ellenfelét a Thunder. Erre azonban sikerült válaszolni, méghozzá Tim Hardaway Jr. vezetésével: 77-77-nél Jason Kidd lecserélte Doncicot és Daniel Gaffordot, a texasiak pedig egy 16-4-es rohammal állva hagyták ellenfelüket - amiből Hardaway Jr. sorozatban dobott tíz ponttal vette ki a részét. Innentől már a kezükben volt a derbi, nem inogtak meg többször, az OKC 99-95-nél járt a legközelebb, de mindig időben tudott reagálni a Dallas, így végül a sima vereség után mégis el tudta venni az első kiemelt pályaelőnyét. Doncic 29 ponttal, 10 lepattanóval, 7 gólpasszal, egyetlen eladott labdával és 11/21-es mezőnyözéssel (közte 5/8 triplával) állt a sereg élére, Kyrie Irving háttérbe húzódva mozgatta a rendszert (9 pont 8 dobásból, 11 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk), az említett Hardaway Jr. 19 perc alatt 17 pontot jegyzett, PJ Washington pedig parádézott, ő 29 ponttal, 11 lepattanóval és 7/11 triplával lett kulcsszereplő. A sokkal hatékonyabb támadójáték végül győzelmet ért, úgyhogy a feladatukat elvégezve mehetnek haza, most az a cél, hogy a két otthoni mérkőzésükön is legalább ilyen teljesítményt nyújtsanak.

SGA egyedül nem lesz elég. Shai Gilgeous-Alexander játékára most sem lehetett panasz Oklahoma Cityben, a hazaiak vezére 33 ponttal, 13/24 jó dobással, 12 lepattanóval, 8 gólpasszal és 2 blokkal zárta az estét, keveset hibázott, kellően agresszív volt, a bajt inkább az jelentette, hogy senki sem tudott igazán felnőni mellé. Jalen Williams 7/17-et, Chet Holmgren 4/12-t dobott mezőnyből, főleg utóbbitól hiányoztak a pontok, más pedig nem tudott eljutni tíz egységig - Josh Giddey-vel a pályán például -20-ban voltak, nem igazán működött a rendszer. Támadásban SGA miatt azért így is hoztak egy minimumszintet, de a visszafogott hatékonyság mellett inkább a szétcsúszó védekezés okozta a vesztüket: a playoff során először kaptak 100 pontnál többet, rögtön 119-et, egyszerűen nem volt válaszuk a Mavs felgyorsult játékára. A második félidőben Giddey helyett már Aaron Wiggins játszott, de ő sem jelentett igazi megoldást, vagy csak átmenetileg - a fiatal csapat így olyan helyzetbe került, hogy reagálnia kell, méghozzá idegenben.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 33/3, Jal. Williams 20/6, Holmgren 11/3
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 29/15, Washington 29/21, Hardaway Jr. 17/6

A párharc állása: 1-1.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus