A Denver is elkapta a Golden State-et!

Curry 38-at szórt, de kikapott a GSW - tíznél jár a Clippers - rossz szériát tört meg a Charlotte, a Brooklyn és a Pelicans is 

Elszenvedte idei harmadik vereségét a címvédő Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután Steph Curry 38 pontos estéje ellenére 112-110-re kikapott a Denver Nuggets otthonában. A Clippers sorozatban tizedik győzelmét aratta, miután a harmadik negyedben lelépte a Miamit, a Hornets megtörte rossz szériáját és lejátszotta az Atlantát, a Boston parádés utolsó két perccel verte az Indianát, a visszatérő Anthony Davis pedig győzelemre vezette a New Orleanst Sacramentóban. Könnyedén nyert az OKC Russell Westbrook kiállítása ellenére is a teljes kezdőcsapatát pihentető Dallas ellen, a Houston ötödik, a Washington harmadik meccsét húzta be zsinórban, a Knicks viszont Carmelo Anthony nélkül kikapott a városi riválistól.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva megtekinthető!

Charlotte Hornets – Atlanta Hawks 107-84

Parádés játékkal törte meg a rossz szériát a Charlotte. Batumék sorozatban hét vereség után tudtak nyerni, méghozzá egy keleti topcsapat ellen, ráadásul tükörsimán. Rögtön 15-2-vel nyitottak, majd bár a Hawks felzárkózott, a második negyedben ismét kissé elléptek, a fordulás után pedig eldöntötték a meccset – hamar húsz pont fölé nőtt a különbség, majd később már a harmincat is verte. A nagyon olajozottan működő támadójáték elsősorban a Walker-Zeller-Batum trióra, valamint a padról beszálló Linre épült, de ezúttal a védekezésük is nagyon egyben volt és az 54-37-re megnyert lepattanózás is hozzájárult a sikerükhöz.

Meglepően gyenge volt az Atlanta. A Hawks alapvetően jó formában érkezett a találkozóra, de elöl-hátul szenvedett ezen az estén, hiszen amellett, hogy a Hornets játékával nem tudtak mit kezdeni Teague-ék, támadásban egészen botrányos dolgokat produkáltak. Volt olyan időszak, hogy bő hat percig nem szereztek kosarat, a teljes csapatból egyedül Millsap játszott elfogadhatóan, a többiek borzalmasan – a 37%-os mezőnymutató is jelzi a problémákat.

A Hornets legjobb dobói: Walker 23/12, Zeller 19, Lin 19/3
A Hawks legjobb dobói: Millsap 20/3, Bazemore 9/3, Teague 9/3

Washington Wizards – Milwaukee Bucks 106-101

Egy jó negyed kevés volt a Buckstól. Az első félidő egyértelműen a Washingtonról szólt, Wallék akarata érvényesült és már 19 ponttal is vezettek, úgy tűnt, hogy nem lesz kérdés a győztes kiléte. A fordulás után azonban megrázta magát a Milwaukee, Antetokounmpo egymaga 13 pontot szórt be a harmadik negyedben és Middleton, Parker, valamint Monroe is folyamatosan dobta a kosarakat, így a gárda fordítani tudott és vezetett a negyedik negyed elején. Itt azonban megint megtört valami, hatszor adták el a labdát, mire kosarat tudtak szerezni, ez pedig eldöntötte a meccset – hiába dobtak 50% felett, a csapatszinten bedobott egyetlen árva tripla és a 27 eladott labda megpecsételte a sorsukat.

Beal visszatért, Porter megsérült. Bradley Beal több mint egy hónap kihagyás után léphetett újra pályára, a padról beszállva 23 percet kapott, ez idő alatt 11 pontot, 3 lepattanót és 3 gólpasszt tett a közösbe. A cseresort azonban nem ő, hanem Ramon Sessions turbózta fel, 22 perc alatt húsz pontot vert ellenfelére a Washington, remekül tehermentesítette a sok hibával dolgozó Wallt – a záró etapban ismét meglépett ellenfelétől a csapat, majd az utolsó szót Dudley mondta ki egy saroktriplával. A Wizards sorozatban harmadik győzelmével araszol a playoff-helyek felé…

A Wizards legjobb dobói: Wall 19/3, Sessions 15/3, Dudley 13/9
A Bucks legjobb dobói: Middleton 25/3, Parker 22, Monroe 21

Brooklyn Nets – New York Knicks 110-104

Megszakadt a Nets sorozata. Nagyon harcosan léptek pályára a hazaiak és simán meg is nyerték az első negyedet, majd a folytatásban is tartották a lépést a vendégekkel – az utolsó öt percnek így is a Knicks mehetett neki kisebb előnnyel. Joe Johnson kulcsfontosságú dobásaival azonban egy 10-2-t repesztett a Brooklyn és a végig parádésan működő (52% mezőnyből, 9/17 tripla) támadójáték meghozta gyümölcsét: a Nets több mint egy hónap után tudott nyerni saját közönsége előtt.

Nem csak Anthony hiányzott. Legjobb játékosa nélkül lépett pályára a Knicks, de nem is elsősorban a támadójátékkal volt gond – ugyan Porzingis sem villogott (5/17 mezőnyből), de a padról Derrick Williams 31 pontos estéje mindezt kárpótolta elöl. A probléma inkább hátul volt, amellett, hogy a Brooklyn alapjátékait sem tudták levédeni, a periméteren is akadtak gondjaik, a hazai padról például Bogdanovic és Larkin is villogni tudott – az utolsó percekben egyértelműen jobb volt a Nets, így fájó pofont kapott Derek Fisher csapata.

A Nets legjobb dobói: Lopez 20, Young 19, Larkin 17/3
A Knicks legjobb dobói: Williams 31, Afflalo 18/6, Calderon 16/12

Boston Celtics – Indiana Pacers 103-94

Az utolsó két perc a Bostoné volt. A Celticsnek idén többször is problémája akadt a szoros meccsek befejezésével, ezúttal mintaszerűen zárták le a találkozót. Hiába vezetett alig több mint két perccel a vége előtt a Pacers, Thomasék egy 12-0-s etappal fejezték be a derbit, labdákat szereztek, elöl pedig dobták a ziccereket – nagy győzelemmel szakították meg négymeccses vereségsorozatukat. Ehhez extra egyéni teljesítmények is kellettek, Thomas 28 pontot rámolt be, Crowder 25-tel beállította karriercsúcsát, Amir Johnson pedig szezoncsúcsot jelentő 18 lepattanót szedett le – ezek mellett azonban a védekezés is kulcsfontosságú volt, főleg az utolsó két percben.

Erőlködött az Indiana. A vendégek harminc triplát emeltek rá, de csak ötöt süllyesztettek el (16,7%), emellett 18 gólpasszukra 20 eladott labda jutott és végigszenvedték a találkozót. Ennek ellenére reális esélyük volt a sikerre, de az utolsó két percben sorozatban adták el a labdákat, majd a 7/20-as mezőnymutatóval 23 pontig jutó George hibázott el egy hármast, ezzel pedig el is dőlt a találkozó. Nem akadt vezére a gárdának, George 23 pontjából 17-et a harmadik negyedben szerzett (14-et ráadásul sorozatban), ezt leszámítva ő sem volt faktor, más pedig egyáltalán nem tudta kézbe venni az irányítást.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 28/12, Crowder 25/9, A. Johnson 14
A Pacers legjobb dobói: George 23/9, G. Hill 13/3, Ellis 12

Houston Rockets – Minnesota Timberwolves 107-104

Megvan az ötödik. Sorozatban öt győzelemnél jár már a Houston, de ezért is meg kellett szenvedniük Hardenéknek – csak egy pillanatra vezettek 11 ponttal, egyébként végig szoros volt a találkozó, sőt, a negyedik negyedben is vezetett még a Minnesota. A Rockets egy 10-0-s futással ismét előnybe került, de az utolsó pillanatokban Terry és Harden (27 pont, 11 gólpassz) kulcsfontosságú kosarai után is volt még esélye a Wolvesnek – Towns büntetői után azonban Kevin Martin triplája már reménytelennek bizonyult. A Rockets ezzel a sikerrel utolérte a Memphist a nyugati hatodik-hetedik helyen.

Nem sok hiányzott, de ez még mindig kevés. Az utóbbi mérkőzéseken egyáltalán nem játszik alárendelt szerepet a Minnesota, de valami mégis hiányzik a győzelmekhez, így már sorozatban nyolcadik vereségét szenvedte el a csapat. Wiggins 28 pontja mellett a négyesként kezdő (Pekovics volt a kezdő center) Towns dupla-duplája is kiemelhető, de a kezdőcsapat összességében is hatékonyabb volt, mint a Houstoné – a gond a kispaddal volt, illetve elsősorban annak védekezésével. Hiába dobott 22 pontot Kevin Martin, ha őt és LaVine-t simán átjátszotta a Rockets, emellé ráadásul a Wolves eladott 21 labdát – van még min dolgozni, de legalább végre látszik valami fejlődés.

A Rockets legjobb dobói: Harden 27/6, Jones 16/3, Howard 15
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 28/6, Martin 22/9, Towns 12/3

Oklahoma City Thunder – Dallas Mavericks 108-89

Westbrookot kiállították. Az OKC irányítója összeakadt JJ Bareával és szét kellett választani őket, ám később még egyszer odasózott a Dallas kisemberének – ezért megkapta technikaiját, így 14 perc után (0 pont, 7 pattanó, 8 gólpassz) véget ért számára a meccs. Ez azonban nem jelentett gondot a Thundernek, hiszen a nagyszünetre már 23 pontos előnyben voltak a hazaiak, a 29 pontos, 10 pattanós Kevin Durant mellé fellépett Ibaka és Waiters, Payne pedig simán lehozta a meccset Westbrook helyén – a tartalékos Dallas ellen nem igazán izzadt meg a gárda.

Pihenőn a kezdőcsapat. Nowitzki, Pachulia, Parsons, Matthews és Deron Williams sem lépett pályára, Carlisle tehát a teljes kezdő sorának pihenőt adott a tegnapi hosszabbításos vereség után – így pedig nem volt esélyük ezen az estén. Egy pillanatig sem tudták lassítani az OKC-t, elöl pedig 40% alatt dobtak mezőnyből, ráadásul az első Westbrook-Barea esetnél Villanueva rögtön két technikait kapott, így ő sem folytathatta a találkozót. A sima vereség után a Mavs már csak egy meccsel vezet a Memphis-Houston duó előtt.

A Thunder legjobb dobói: Durant 29/12, Ibaka 20/9, Waiters 18/9
A Mavericks legjobb dobói: Barea 18/9, Mejri 17, Felton 14/3

Denver Nuggets – Golden State Warriors 112-110

Megküzdött érte a Denver. A Nuggets végig tartotta a lépést, sőt, hat pontnál nagyobb hátrányban egyszer sem volt, így a harmadik negyedben véghezvitt 18-5-ös futással tekintélyes előnyhöz jutott. Innen Steph Curry vezérletével visszajött a GSW és az utolsó percben volt esélye a fordításra is, de egy clutch védekezés megtörte a rohamot, majd az utolsó dobásokat megúszta a hazai csapat – óriási győzelmet aratott a Denver. Kulcsfontosságú volt a büntetőzés, Gallinari egymaga 19 alkalommal állhatott a vonalra, csapatszinten pedig 37 egypontost dobhattak (a GSW 20-at) – emellett megnyerték a lepattanózást is és ezekkel kompenzálták a gyengébb dobószázalékot.

Curry megpróbálta. Draymond Green kiülte ezt a mérkőzést (Jason Thompson kezdett a helyén), a regnáló MVP pedig igyekezett kézbe venni a dolgokat. Az első három negyedben sem játszott rosszul, de az utolsó tizenkét percben egymaga húsz pontot rámolt be és ő hozta vissza a meccsbe csapatát – sorra jöttek tőle a clutch dobások, ám az utolsónak szánt támadásnál elhagyta a labdát, ami döntőnek bizonyult. 38 pontja és 9 gólpassza mellé összesen nyolcszor adta el a játékszert és bár a végén Thompson óriási triplájával mégis megvolt az esélyük a sikerre, a címvédő elszenvedte idei harmadik vereségét.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 28/3, Barton 21/6, Harris 19/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 38/15, Barnes 18/6, K. Thompson 17/6

Portland Trail Blazers – Utah Jazz 99-85

A két középső negyedben nyerte meg a Blazers. A meccs elején inkább a Jazz védekező stílusa érvényesült, a Portland tüzérei azonban szépen lassan bemelegedtek, és a 2-3. negyedet 16 ponttal nyerték. Lillard remekül dobott és kacérkodott a tripla-duplával (21 pont, 10 gólpassz, 7 pattanó), az extra kispadról Henderson, Leonard és Crabbe és 10 pont fölé jutott, Ed Davis pedig 12 pattanót tépett le. A Portland ezzel a sima sikerrel a győzelmek számában utolérte a playoff-helyen álló Utah-t.

Értékelhetetlen támadójáték – megint. A védekezéssel ma sem volt gond, Portlandben lehet 100 pont körül kapni, de a túloldalon ismét felejthető volt a Jazz. Ritka, amikor Rudy Gobert-t nem lehet pályán tartani, de ma a francia óriás teljesen veszélytelen volt a gyűrűre, védekezésben pedig nem volt jó opció a gyors játékot erőltető hazaiak ellen – emiatt sokat kellett improvizálnia a Jazznek, ebben pedig nem jók. Egy csúnya könyökös miatt pár percet az öltözőben is töltő Hayward és a sérült Favors helyén kezdő Lyles kiválóan játszott, Hood és Burke is jó százalékkal dobált, de a kritikus pillanatokban senki nem tudta kézbe venni a gyeplőt. A 11 meccs óta hiányzó Favorst már nagyon várják vissza…

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 21/12, McCollum 15/3, Henderson 12/9, Leonard 12/6.
A Jazz legjobb dobói: Hood 19/9, Hayward 19/3, Lyles 16/6.

Sacramento Kings – New Orleans Pelicans 97-109

Anthony Davis visszatért. Hátsérülés miatt két meccset kellett kihagynia a Pelicans legjobbjának, ma viszont kisebb meglepetésre pályára lépett – és ha már ott volt, 24 pontos, 10 pattanós dupla-duplával jelentkezett. A hős mégsem ő volt (ahhoz jobban kellett volna dobnia), hanem a hat hármast hintő Eric Gordon (24 pont, 6 gólpassz), illetve a padról beszálló Ryan Anderson és Norris Cole, akik szintén hat triplát és összesen 36 pontot tettek a közösbe. A csapat azt is simán elbírta, hogy Tyreke Evans alig hat percet tölthetett a pályán – Jrue Holiday 10 gólpasszal pótolta a térdét fájlaló hátvédet. A vendégek az első három negyedet nyerték, félidőben 15, a negyedik negyed elején 25 egységgel voltak előrébb, idén tőlük szokatlan dominanciát mutattak.

Ez kijózanító volt. A Jazz vereségével a Kingsnek lehetősége lett volna egyetlen győzelemre megközelíteni Haywardékat, de borzasztó pontatlanul játszottak, 18 eladott labdájukból 22 könnyű pontot szórt a Pelicans, ezt pedig nem tudták kompenzálni. Pedig Cousins 3 triplát is bedobott, Rondo és Gay is 50 százalék felett célzott, és a kispadról is csordogáltak a pontok – az eladott labdák mellett azonban nem bírták tartani a tempót a kinti dobásokban sem (16-6 volt az arány), időnként úgy tűnt, mintha egy sebességi fokozatot az öltözőben hagytak volna.

A Kings legjobb dobói: Cousins 32/9, Rondo 17/3, Gay 12.
A Pelicans legjobb dobói: Gordon 24/18, Davis 24/3, Anderson 18/12, Cole 18/6.

Los Angeles Clippers – Miami Heat 104-90

Csereember a 10. győzelem hőse. DeAndre Jordan nem léphetett pályára influenza miatt, helyén Cole Aldrich kezdett, és le is tette névjegyét, a csapat legeredményesebb dobójaként végzett. Azért közel sem jött simán a zsinórban 10. siker a Blake Griffint továbbra is nélkülöző Clippersnek, nagyszünetben a vendégek álltak jobban. A harmadik negyedet aztán egy 13-0-s rohammal nyitotta a LAC (ebből Aldrich 8-at vállalt), a negyed végére már 10 pont volt közte, innen pedig gond nélkül behúzták Paulék. Az irányító dupla-duplázott (15 pont, 12 gólpassz, 4 labdalopás), Pierce és Redick pontosan célzott, most azt is megoldották, hogy Crawford és Josh Smith borzasztóan dobott.

Ezt nagyon elszabta a Heat. A vendégek igazodni akartak a Clippers small-balljához, ezért Whiteside-ot csak a cseresorba nevezték – elsőre jónak is tűnt a terv, mert 25-17-re nyerték az első negyedet, és félidőben is előrébb jártak pár ponttal annak ellenére, hogy az irányító Goran Dragic vádlisérülés miatt hiányzott. A fordulás után kapott pofonból azonban nem kelt fel a csapat, pedig a center dupla-duplázott (10 pont, 11 gólpassz, 4 blokk), és Gerald Green is extrát hozott a padról. A húzóemberek viszont gyengék voltak – Chris Bosh képtelen volt tartani az ellenfél „magasembereit”, a túloldalon pedig egy 3/11-et szenvedett össze, Dwyane Wade pedig hiába dobott pontosan és osztott ki 4 gólpasszt, mellette elszórt 7 labdát. A negyedik negyed közepén már 20 pontos is volt a különbség, a 23 eladott labda mindent elárul, mennyire volt koncentrált ma a Miami.

A Clippers legjobb dobói: Aldrich 19, Pierce 15/9, Paul, Crawford 15/6-15/6.
A Heat legjobb dobói: Green 19/12, Wade 16, Bosh 11.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus