A Denver kiegészítő embere süllyesztette el a Los Angeles Clipperst

Az NBA-ben ma tizenegy összecsapást rendeztek, amely számos emlékezetes momentumot tartogatott. Két, rivaldafényt ritkán látott játékos okozta a Clippers és a Knicks vesztét idegenben, a Spurs pedig kiegészítői révén vert 19 pontot ellenfelére a negyedik negyedben. A Pacers kivégezte a Magicet, a Kings pedig a Chicagót - utóbbi elég komoly meglepetés. A Washington újabb nagy skalpot gyűjtött be, a Trail Blazerst verték, a Miami, a Dallas és a Brooklyn pedig hozta a hazai kötelezőt. A Grizzlies a Thunderrel már nem bírt, míg a Raptors Utahban erősítette meg pozícióját a keleti élmezőnyben. 

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Indiana Pacers - Orlando Magic 98-79

A második félidőben rákapcsolt a Pacers. A harmadik negyed közepén 60-58-ra vezettek csak a hazaiak, innentől azonban megkeményítették a védekezésüket és egy 20-0-s futással letarol-ták az Orlandót, akik ebben az időszakban 10 és fél percen keresztül nem tudtak kosarat sze-rezni. A Magic egyébként az első félidőben 50 pontot szerzett 50%-kos hatékonysággal, a második félidőben csupán 29-et 28%-kal...

Stephenson továbbra is bámulatos. A dobóhátvéd 15 pontja mellé 12 lepattanót szedett le, amivel csapata legjobbja lett ebben a kategóriában, ráadásul az utóbbi kilenc meccséből hét-szer dupla-duplázott - egyszer tripla-duplázott. A Magicnél a remekül játszó Vucsevics ért el 16 pontot és 13 lepattanót, ami idén már a 19. dupla-dupláját jelenti.

A Pacers-pad remekelt. Szezoncsúcsot jelentő 49 egységet termeltek a hazaiak cseréi, ebből 16 ponttal (szintén szezoncsúcs) vette ki a részét Danny Granger. A bedobó ezzel csapata leg-eredményesebb játékosa lett.

A Pacers legjobb dobói: Granger 16/9, George 15/6, Stephenson 15/3
A Magic legjobb dobói: Afflalo 20/12, Vucsevics 16, Harris 11/3

Washington Wizards - Portland Trail Blazers 100-90

Pár percnyi rövidzárlat okozta a Blazers vesztét. Damian Lillard (25 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó), LaMarcus Aldridge (20 pont, 10 pattanó, 6 gólpassz) és Nicolas Batum (18) is jól játszott a vendégek soraiban, azonban a 3. negyed közepén Nene Hilario, Marcin Gortat és a csereként beálló Kevin Seraphin palánk alatti játéka nagyon összeállt, ennek köszönhetően egy 15-6-os futást csinált a Wizards. A negyedik negyedet már 13 pontos hátrányban kezdte a Portland, aminek a ledolgozására esélyük sem volt – ezzel visszacsúsztak a 3. helyre Nyugaton. 

Mindkét All-Star irányító remekül játszott. Damian Lillardot már említettük, a hazaiaknál John Wall sem tétlenkedett: 22 pontja mellett 5-5 lepattanót és gólpasszt, 3 labdaszerzést és 2 blokkot gyűjtött. Wall mellett Trevor Ariza és Seraphin remek dobásokkal jelentkezett, a csapat pedig nagyon szépen védekezte le egész meccsen a perimétert – a vendégek triplavetője, Wes Matthews 1/6-tal zárt a triplavonalon túlról, csapatszinten az arány 5/19. 

A Wizards legjobb dobói: Wall 22/6, Ariza 22/12, Seraphin 19.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 25/6, Aldridge 20, Batum 18/6.

Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers 108-102

Egy félidőig volt partner a Philly. Alig ötpontos hátrányban volt az irányító Michael Carter-Williams (21 pont, 4 gólpassz, 2 blokk, 6 labdaeladás), és cseréje Tony Wroten (18 pont, 6 lepattanó) húzta 76ers a félidőben – azonban a harmadik negyedben 10 pontot vert rájuk a Nets. A vendégek hiába dobtak 50 % felett, a triplákat pedig 40 százalékkal, a 26 eladott labda megakadályozta őket abban, hogy esélyük legyen győzni. 

A Brooklyn megteremtette a lehetőséget az előrelépésre. Újabb sikerükhöz a kiválóan dobó Williams-Pierce-Teletovic trió mellett az is kellett, hogy a veterán csereirányító, Shaun Livingston (aki ezúttal Deron Williamsszel együtt kezdett Joe Johnson helyén) 13 pontja mellett adjon 8 gólpasszt és szerezzen 7 labdát, Kevin Garnett pedig kevesebb, mint 21 perc alatt 5 blokkot osszon ki. Ezzel a győzelemmel leszakították a 8. helyen álló Bobcatset, és belátható közelségbe került a hatodik helyen tanyázó Bulls. 

A Nets legjobb dobói: Pierce 25/3, Williams 21/9, Teletovic 20/15.
A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 21/9, Wroten 18, Young 17/3.

Miami Heat - Detroit Pistons 102-96

Eladott labdák napja. A Heat 21, a Pistons 20 alkalommal szórta el a játékszert, többször könnyelműsködték el a támadásokat, a hazaiaknál Wade, a vendégeknél Smith vállalt magára ebből hatot. Ezeknek köszönhetően Miami 22, a Detroit pedig 18 pontot tudott szerezni leindításból.

Wade-nek nem fájtak a térdei. A Heat ikonja 30 pontot szerzett (a második legtöbb a szezonban), mellé tíz lepattanót és öt gólpasszt is jegyzett, ráadásul 13/19-es mezőnymutatóval dolgozott. Jamesnek két lepattanó hiányzott a tripla-duplához, a vendégeknél a 26-ot szóró Jennings, a 20-ig jutó Stuckey, valamint a dupla-duplázó Monroe és Drummond is kiemelhető.

Végig dominált a Heat. A második negyed közepétől végig a Miami járt előrébb, a harmadik negyed végén egy pontra közelített a Pistons, de Allen dudaszóra gyűrűbe vágódó triplája megnyugtatta a hazaiakat, akik a negyedik negyedben simán behúzták a találkozót.

A Heat legjobb dobói: Wade 30/3, James 24, Bosh 17/3
A Pistons legjobb dobói: Jennings 26/6, Stuckey 20/6, Monroe 17

Milwaukee Bucks - New York Knicks 101-98

Vége a böjtnek. Ebben az évben 1-15-ös mérleget tudhatott magának a Bucks, mely sorozatban hat, nagy különbségű vereség után nyert újra. A győzelemből Knight (10/23 mezőnyből, 7 gólpassz) fontos részt vállalt, az utolsó fél percben két fontos kosarat szerzett, a másodikkal, egy kifacsart helyzetből dobott triplával eldöntötte a mérkőzést.

Kétszemélyes vonat. Még úgy is volt esélye a győzelemre a vendégeknek, hogy a két vezéren (J.R. Smith és Anthony) kívül senki nem tudott hét pont fölé kerülni. Smith 6/11-es, Anthony 5/10-es triplamutatót hozott össze, ám mindezek ellenére a Knicks távolt állt (44%) a Bucks 61%-os hatékonyságú távoli dobásaitól.

A Bucks legjobb dobói: Knight 25/12, Middleton 19/15, Antetokounmpo 15
A Knicks legjobb dobói: Anthony 36/15, J.R. Smith 30/18, Hardaway Jr. 7/3, Chandler - Stoudemire 7-7

New Orleans Pelicans - San Antonio Spurs 95-102

Három negyedig a Pelicansnek állt a zászló. Mindkét oldalon rengeteg sérült (Ginobili, Leonard, Ayres, illetve Anderson, Holiday, Smith) van, és úgy tűnt, hogy a kisebb gödörben lévő Spurs ma bizony fejet hajt a csoportellenfél otthonában. A kispadról Anthony Morrow 7/9-es mezőnymutatóval termelt, Eric Gordon sem nagyon maradt le mögötte, és a gárda még azt is majdnem elbírta, hogy Tyreke Evans korán kiszállt sérülés miatt, és Anthony Davis alig 6/21-gyel szórt mezőnyből (viszont ezt utóbbi kompenzálta 16 lepattanóval és 4 blokkal). De csak majdnem…

Elképesztő negyedik negyed. A Spurs 12 pontos hátrányban kezdte az utolsó játékrészt, hiába játszott kiválóan a Parker-Duncan tengely. Ekkor azonban idén már nem először a Spurs cseresora előlépett, és percek alatt visszahozta a meccsbe csapatát: Belinelli, Mills, De Colo és a sérülésből visszatérő Danny Green pontjait követően Parker ziccerével 82-82-nél már egyenlő volt az állás. A hátralévő időben Parker kilenc, Duncan hat pontot dobott, míg a hazaiak totálisan lefagytak – a Spurs ezzel a sikerrel megerősítette 2. helyét Nyugaton. 

A Pelicans legjobb dobói: Morrow 20/6, Gordon 19/9, Davis 17.
A Spurs legjobb dobói: Parker 32, Duncan 21, Belinelli 13.

Oklahoma City Thunder - Memphis Grizzlies 86-77

A Thunder felvette a kesztyűt. Utóbbi 12 meccséből csak egyet vesztett el a Grizzlies, viszont Mike Conley, a csapat támadójátékának alapja bokasérülés miatt hiányzott. Az Oklahománál jól gondolkodtak, hogy védekezésben meg lehet törni a vendégeket: a 77 dobott pont az idei legkevesebb, amit a Memphis fel tudott mutatni. Kevin Durant majdnem tripla-duplázott (31 pont, 8-8 lepattanó és gólpassz), Ibaka kőkemény dupla-duplát (21 pont 10/17-es mezőnnyel, 12 lepattanó) termelt, de Reggie Jackson is igyekezett. Ki kell emelni az újonc centert, Steven Adamset, aki alig 23 perc alatt 4 blokkot osztott ki. 

A Memphis nem találta a ritmust. Egész meccsen nagyon keményen védekezett a Grizzlies, de a másik oldalon nagyon hiányzott Conley. A triplákat mindössze 2/16-tal értékesítették, ám a negyedik negyedben még így is fordíthattak volna – ha nem dobnak 26 százalékkal ebben a periódusban. Szerencsére irányítójuk hamarosan visszatérhet, addig lesz még néhány ilyen szenvedős mérkőzésük. 

A Thunder legjobb dobói: Durant 31/6, Ibaka 21, Jackson 12.
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol, Randolph 13-13, Lee, Miller 11/3-11/3.

Dallas Mavericks - Cleveland Cavaliers 124-107

A labda futott. Jó csapatjátékot játszva múlta felül ellenfelét a Mavs. 44 mezőnykosarat szereztek Calderonék, melyre 30 gólpassz jutott. Az ő kispadjuk 42, míg a vendégeké 23 pontot tett a találkozóhoz. A Dallas 8-1-es mérleggel rendelkezik, amikor legalább hat játékosa eljut két számjegyű szerzett pontig.

Lefegyverzett Lovagok. A Dallas esélyt sem adott a vendégeknek, szinte a feldobásnál eldőlt a találkozó. A hazaiak a lepattanócsatát nagy fölénnyel nyerték (45-31), uralták a festéket, az onnan szerzett pontok aránya is ezt mutatja (50-38). A Cavs sorozatban hatodik vereségét szenvedte el, s egyre kilátástalanabb a helyzete. Érik egy újabb (edző)csere?

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 23/9, Ellis 22/12, Dalembert 18
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 27/12, Deng 18, Thompson 17

Denver Nuggets - Los Angeles Clippers 116-115

Randy Foye lett a hős. Chandler büntetőivel vezetett a Denver, de 6,2 mp-cel a lefújás előtt Barnes triplájával fordított a Clippers. A bedobást követően Hicksonhoz került a labda, aki nem tudott Chandlerhez passzolni, így maradt Foye, aki egy méterrel a triplavonal mögül, fordulásból könyörtelenül beverte a triplát, így karrierje első győztes dobását tudhatja magáénak nyolc év alatt.

Griffin nagy meccse is kevés volt. A Paul hiányában hatalmas formában játszó erőcsatár 36 pontig jutott és leszedett 11 lepattanót is, de a Denvernél Kenneth Faried karriercsúcsot jelentő 28 egységet termelt szintén 11 lepattanóval, 11/13-as mezőnymutatóval (ez volt az 55 dupla-duplája karrierje során). Mellette Ty Lawson is szerzett 27 pontot, de összesen öten értek el legalább 14-et.

A lepattanók sokat jelentettek. A Denver 52-37 arányban szerezte meg a lecsorgó labdákat, 17-9-re a támadólepattanókat. A Clippers viszont 31 gólpasszt osztott ki a hazaiak 18-ával szemben.

A Nuggets legjobb dobói: Faried 28, Lawson 27/3, Hickson 17
A Clippers legjobb dobói: Griffin 36, Crawford 19/3, Jordan 19

Utah Jazz - Toronto Raptors 79-94

A második negyedben alapozta meg a sikert a Toronto. Kiegyenlített első etap után 31-17-re hozta a következőt a Raptors, amelyben DeMar DeRozan és a palánk alatt remeklő Jonas Valanciunas (31 perc alatt 18 pont, 8/14 mezőnyből, 9 pattanó) vitte a prímet. A litván Valanciunas remekül fogta le a török Kantert és a francia Gobert-t, a Jazz centereit, DeRozan és a most rettenetesen dobó Kyle Lowry (1/8, 2 pont) pedig tett róla, hogy a Burke-Hayward hátvédpáros a túloldalon összesen 16 pontot hozzon össze. 

Ez nem a Jazz napja volt. Hiába dobott remekül Marvin Williams és a cseresorból előlépő Alec Burks, az igazán fontos pillanatokban (közte az utolsó negyedben, amit még csak kilenc pontos hátrányból kezdtek a hazaiak) a Utahban senki nem tudott a gárda élére állni. 

A Jazz legjobb dobói: Williams 23/3, Burks 20, Kanter 10.
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 23/6, Valanciunas 18, Salmons 13/9.

Sacramento Kings - Chicago Bulls 99-70

Van Cousins, van győzelem. Hét meccsel ezelőtt sérült meg a center, azóta nem nyert a Kings. Most visszatért, azonnal egy 25 pontos, 16 lepattanós dupla-duplát szállított (ez volt a 29. a szezonban lejátszott 40 meccse alatt), a Sacramento pedig simán nyert.

Megsemmisítették a Bullst. A vendégek borzalmasan, 28,2(!) százalékkal dobtak mezőnyből, 20-szal a triplavonalon túlról, ráadásul 53-30-ra "lepattanózták túl" őket a kaliforniaiak. Kirk Hinrich 1/8-cal, Augustin 2/11-gyel, Boozer 4/15-tel, a második technikaival kiállított Noah pedig 1/6-tal zárt. A 28,2 százalék egyébként a legkevesebb, amit a Kings engedett, mióta 1985-ben Kaliforniába költözött a franchise.

Most nem kellett extra sem Thomastól, sem Gaytől. A fővezér visszatérésével nem kellett nekik elvállalni ezt a szerepet, így Thomas extrém hatékonyan, 7/9-cel jutott el 19 pontig, Gay pedig 50%-kal 14-ig.

A Kings legjobb dobói: Cousins 25, Thomas 19, Gay 14
A Bulls legjobb dobói: Butler 17/3, Snell 11/3, Gibson 11

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus