A Detroit simán legyőzte a Golden State-et!

Gond nélkül verte a bajnokot a Pistons - megszakadt a Clippers szériája - gálázott a Philly és az Atlanta - Gasol 37-et szórt

A parádésan játszó Detroit is elkapta a címvédő Golden State-et az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, mivel korán megszerzett nagy előnyét Steph Curry 38 pontja ellenére sem adta ki a kezéből – a bajnok ezzel idei legnagyobb vereségét szenvedte el. Sorozatban tíz győzelem után otthon kapott ki a Clippers a Sacramentótól, a Philadelphia meglepetésre lemosta a pályáról a Portlandet, a Milwaukee nagyon fontos sikert aratott Charlotte-ben, az Atlanta és a Jazz viszont könnyedén nyert. A Boston Jae Crowder kosarával kerekedett felül Washingtonban, a Memphis pedig Marc Gasol 37 pontos estéjével gyűrte le a legjobbját nélkülöző New Yorkot – íme a részletek!

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

Charlotte Hornets – Milwaukee Bucks 92-105

Jól kezdett, de besült a Hornets. Mindkét csapat back-to-back játszott, de a hazaiakon ez nem látszott az elején: 10 pontot vertek ellenfelükre az első játékrészben, első három támadásukból három triplát pörköltek be. A Bucks azonban nem rezelt be, a második negyed elején az újonc Rashad Vaughn vezetésével visszaadták a triplazáport, majd a harmadikban simán fordítottak és nyerték a mérkőzést. A Hornets borzasztóan dobott (alig 37 százalék mezőnyből), 36 triplakísérletükből csak 9 ért célt, a valódi center nélkül játszó Bucks 11 alkalommal blokkolt, emellett a palánk alatt foghíjas hazaiak simán bukták a lepattanózást is.

Kezd összeállni a Milwaukee. 24 órával korábban a masszív Atlantát verték hosszabbításban, most pedig közvetlen riválisuk otthonában arattak fontos sikert, amivel a győzelmek számában utol is érték a Charlotte-ot – mindez azért is jelzésértékű, mert eddig finoman szólva sem voltak extrák idegenben (5-18). Khris Middleton 24 pontja mellett alaposan limitálta Nicolas Batumot (6 pont, 2/10 mezőnyből), a magasember Monroe nagyon összekapta magát (19 pont, 10 pattanó), Jabari Parker és Antetokounmpo pedig időnként hasonlított arra a pusztító párosra, amit beléjük látnak a szakemberek. Mellettük a padról is mindig jött segítség, ebből lett egy 54%-os mezőnymutató, ami szintén nem megszokott a Bucks háza táján.

A Hornets legjobb dobói: Lin 15, M. Williams 14/6, Walker, Kaminsky 12/6-12/6.
A Bucks legjobb dobói: Middleton 24, Monroe 19, Parker 15.

Atlanta Hawks – Brooklyn Nets 114-86

Nem egy súlycsoport. Két vereséget szenvedett az elmúlt napokban a Hawks, amivel lecsúsztak a keleti dobogóról, így nem csoda, hogy kettőzött erővel próbálták kiköszörülni a csorbát. Szegény Nets volt az áldozati bárány, az eleve lassú játékot játszó vendégek egy félidőig bírták a rohanást, a másodikban 21 pontot vert rájuk az Atlanta – ráadásul mindkét csapatnak négy napon belül ez volt a harmadik mérkőzése, ami a bővebb kerettel rendelkező Hawksnak kedvezett. A Brooklyn 22 gólpasszára 17 eladott labda jutott, és bár Donald Sloan 12 asszisztot osztott ki, semmi ritmusa nem volt a támadásaiknak – a csapat legjobbja, Brook Lopez például teljesen légüres térben játszott. Az már csak hab a tortán, hogy Szergej Karaszev és Andrea Bargnani bokája is megsérült…

Most minden a helyén volt. Nagyon kiegyensúlyozottan támadott az Atlanta (negyedbeli pontjaik 27 és 30 között mozogtak), és annak ellenére simán győztek, hogy a tripladobással ezúttal hadilábon álltak. Paul Millsap jó játékkal ünnepelte karrierje 10 000. pontját, hatan érték el a 10 pontos határt, szétosztottak egymás között 34 gólpasszt, Dennis Schröder pedig alig 20 perc alatt komoly flörtbe keveredett egy tripla-duplával (15 pont, 10 gólpassz, 6 lepattanó). Senki nem játszott 28 percnél többet, így is meg tudták állítani a zuhanást, és megkapaszkodtak a keleti 4. helyen.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 21/3, Bazemore 15/9, Schröder 15/6.
A Nets legjobb dobói: Young 18, Johnson 14/9, Lopez 10.

Washington Wizards – Boston Celtics 117-119

Crowderé a győztes kosár. Nagyon szorosan alakult a mérkőzés, de az utolsó negyedben felülkerekedett a Boston és a 32 pontos Thomas vezérletével úgy tűnt, hogy behúzzák a meccset, ám 14 mp-cel a vége előtt Temple büntetőivel egyenlített a Wizards. Az időkérés után azonban tökéletesen játszotta le a figurát a Celtics, Smart találta meg Crowdert (22 pont, 6 pattanó, 6 gólpassz), aki egy ziccerrel előnyhöz juttatta csapatát – ugyan Wall még végigrohant a pályán, az ő közelije lejött, így sorozatban harmadik győzelmét aratta a vendégcsapat.

Wall extrája is kevés volt. A Wizards irányítója szenzációs meccset játszott, 36 pontja mellett 13 gólpasszt, 7 lepattanót és 7 labdaszerzést tett a közösbe. Ugyan Beal pihent a back-to-back miatt, a visszatérő Gortat azonnal dupla-duplázott, de a Celtics sokkal jobban vigyázott a labdára, több támadópattanót szedtek Sullingerék és a támadójátékuk több lábon állt – egy hajszál döntött a két csapat között. A Wizards így nem érte utol riválisát és ismét két meccsre nőtt kettejük között a különbség.

A Wizards legjobb dobói: Wall 36/3, Gortat 18, Dudley 15/6
A Celtics legjobb dobói: Thomas 32/15, Crowder 22/6, Sullinger 14

Detroit Pistons – Golden State Warriors 113-95

A második negyed döntött. A nyitó játékrészt még megnyerte a Warriors, de ahogy érkeztek a cserék, úgy kerekedett felül a Detroit – a hazaiak egy 17-3-as futást mutattak be a kispadra építve, nagyszünetre pedig már 16 pontos előnnyel mehettek. Ezt a fórt nem adták ki a kezükből, kőkeményen védekeztek, fizikálisak voltak, Drummond 21 lepattanót tépett le, közben pedig Reggie Jackson és Caldwell-Pope negyven pontot rámolt be – a kulcs azonban a mentális fölény volt, minden másodpercben érezhetően a GSW-játékosok fejében voltak a hazaiak.

Most kellene Steve Kerr nyugalma. Mérkőzések óta egyre feszültebb és szenvedősebb a Golden State, ezen a találkozón pedig végig frusztráltan, idegesen kosárlabdáztak – Curry, Green és Luke Walton is kapott technikait, az első negyed után csak erőlködött a gárda. Steph Curry megpróbálta egyedül megnyerni a meccset, beszórt 38 pontot, de ez most kevésnek bizonyult – a kezdőből csak Thompson (24 pont, 8/18 mezőnyből) lépte túl a tíz egységet, a padról pedig egyedül Ezeli (10 pont, 10 pattanó, 5 blokk) bizonyult hasznosnak. Ezzel a címvédő elszenvedte negyedik vereségét és minden bizonnyal végleg elengedheti a 72-10-es mérleggel kapcsolatos reményeit – ráadásul a Spurs már csak két meccsre van…

A Pistons legjobb dobói: Jackson 20/3, Caldwell-Pope 20/3, Morris 16/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 38/21, K. Thompson 24/3, Ezeli 10

Philadelphia 76ers – Portland Trail Blazers 114-89

Ideje komolyan venni a Philly-t? Az utóbbi meccseken egyértelműen látszik a javulás a sereghajtón, a Chicago ellen 24 pontos előnyből kaptak ki hosszabbításban, a Portlandet viszont már nem kímélték. Jahlil Okafor félelmetes volt az első negyedben, egymaga 17 pontot szórt és megalapozta a hazaiak sikerét, az 55%-kal dobó Sixers félidőben már 25 ponttal járt előrébb, később ez volt 32 is, így parádés játékkal kiütéses győzelmet aratott a gárda. A közönség már érezhetően ki volt éhezve egy ilyen sikerre, a hangulatra nem lehetett panasz – elöl-hátul látványosan és nagyon agresszíven játszottak Ish Smith-ék, amivel tüzelték is a publikumot.

Meglepődött a Portland. Az első perctől kezdve alárendelt szerepet játszott a győzelmi szériából érkező vendégcsapat, nem tudták felvenni a hazaiak sebességét és nagyon pontatlanul, rengeteg hibával játszottak. A Lillard-McCollum duó 10/36-ot szenvedett össze mezőnyből, nem tudtak mit kezdeni a palánk alatt Okaforral, nem tudták kikerülni Noel blokkjait, később pedig a kinti dobókat hagyták üresen – esélyük sem volt a sikerre, így újra másfél meccsre vannak a Jazztől.

A 76ers legjobb dobói: Okafor 25, Holmes 17/3, Smith 16, Covington 16/12
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 14/3, Leonard 14/6, McCollum 13/3

Memphis Grizzlies – New York Knicks 103-95

Gasol azt csinált, amit akart. A Memphis centere teljes eszköztárát felvonultatta ezen az estén, gyakorlatilag folyamatosan támadta a gyűrűt, ennek 29 mezőnykísérlet és 37 dobott pont lett a vége – nagyon sokat vállalt, de hatékonyan és megbízhatóan dolgozott. Kivette a részét a negyedik negyedben véghezvitt futásból is, amellyel kettőről tizenöt pontra nőtt a gárda előnye, innen pedig már nem volt visszaút a Knicks számára – Gasol mellett Chalmers és Jeff Green is termelte a pontokat, ezzel és a jó védekezéssel hozta a meccset a Grizzlies.

Most hiányzott Anthony. Ugyan Porzingis gyönyörű dolgokat mutatott, „csak” 17 pontig jutott és nem volt senki, aki kicsit a hátára vegye a vendég együttest, különösen a negyedik negyedben – ekkor hiányzott igazán a bokasérülés miatt kimaradó Carmelo Anthony. A védekezés többé-kevésbé rendben volt a Knicksnél, de kellett volna még egy megbízható pontszerző, különösen kintről – a Memphis nem tette meg azt a szívességet, hogy hibázzon, Chalmersék nagyon vigyáztak a labdákra és nagyon kevés rossz dobást vállaltak.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 37, Green 18/3, Randolph 14
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 17/3, O’Quinn 15, Williams 13

Utah Jazz – Los Angeles Lakers 109-82

Nem volt kérdés. Nem adott esélyt ellenfelének a Jazz, már az első negyedet 32-18-ra nyerte a hazai csapat, félidőre 24 ponttal vezettek, de később lett ez 36 egység is – valósággal lemosták a pályáról a Lakerst. Rudy Gobert (18 pont, 18 pattanó, 5 blokk) első igazán nagy meccsét hozta visszatérése óta, mellette Lyles (17 pont, 9 pattanó) is felnőtt a feladathoz, Hood vezérletével pedig a triplák is ültek – emellett a védekezésük a szokásos módon fegyelmezett volt, így tükörsima győzelmet arattak.

Mindenki gyenge volt a Lakersnél. Kobe Bryant 14 percet töltött csak pályán, sem Randle, sem Clarkson nem volt hasznos, egyedül Lou Williams dobott húsz pontot, de ő is 5/16-os mezőnymutatóval tette mindezt. Benne és Russellben legalább valami tűz látszott, a csapat többi része teljesen reménytelen volt, a 34,4%-os mezőnymutató sokat elárul a játékukról – emellett a Jazz ott szedte szét őket, ahol éppen akarta, így újabb komoly verést kapott Scott csapata.

A Jazz legjobb dobói: Gobert 18, Lyles 17/6, Burke 16/6
A Lakers legjobb dobói: Williams 20/9, Russell 13/9, Clarkson 10

Los Angeles Clippers – Sacramento Kings 103-110

Megszakadt a széria. A második negyedben a Sacramento triplákkal lépett el ellenfelétől, a harmadikban azonban úgy is partiban volt a Clippers, hogy csak 27%-kal dobott mezőnyből. Hiába vezetett azonban kétszer is kilenc ponttal a záró etapban a vendégcsapat, nem tudta lezárni a meccset, Cole Aldrich kosaraival zárkózott Doc Rivers együttese, sőt, labdája volt az egyenlítéshez. Paul Pierce azonban előbb kihagyott egy hármast, majd eladta a játékszert, ezekből Rondo és Collison bedobták a büntetőket, így megnyerte a meccset a Kings. A hazaiaknál nem a két magasember (Griffin és Jordan) hiányzott, hanem a védekezés (főleg a periméteren) és némi ponterő, ugyanis hiába játszott jól Redick, ezúttal Chris Paul sem produkált jó meccset. A Clippers így sorozatban tíz győzelem után szenvedett vereséget.

Nem kellett extra este Cousinstól. A center nem játszott rosszul (19 pont, 13 pattanó, 6 gólpassz), de egyáltalán nem dominált úgy a palánk alatt, ahogy arra az utóbbi hetekben mutatott formája és az ellenfél magasember-sora alapján számítani lehetett. Ezt azonban bőven pótolta csapata a periméterről, 52%-kal tripláztak Casspiék, hatan értek el legalább 13 pontot, emellett pedig működött a védekezésük is – a Clipperst 39 triplára késztették (33%-kal dobták) és faultgondokba keverték Pault, valamint Aldrich-et is.

A Clippers legjobb dobói: Redick 22/15, Crawford 20/9, Aldrich 19
A Kings legjobb dobói: Cousins 19/3, Gay 18/3, Casspi 17/15, Collison 17/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus