A Golden State Dallasban is aratott, visszatért Howard

Curry-ék tovább robognak, D12 újra akcióban, Conley a Philly-nek, Harris a Hawksnak dobott óriási buzzert, a Bucks is elkapta a Clipperst

A Splash Brothers Dallasban is győzelemre vezette a ligaelső Warriorst az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság szombati játéknapján. Mike Conley karriercsúcsa és óriási buzzere után nyert a Memphis Philadelphiában, Dwight Howard nagy meccsel tért vissza és vezette győzelemre a Houstont, Tobias Harris győztes dobása vetett véget az Atlanta győzelmi sorozatának, a Clippers Milwaukee-ban is kikapott – lássuk a részleteket!

A játéknap legszebb, legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Dallas Mavericks – Golden State Warriors 98-105

Bénító kezdés. A kiélezett mérkőzésként beharangozott találkozót nagyon hamar eldöntötte a vendég gárda, Curry 13, Thompson 10 pontot szerzett az első negyedben, melyet 21 egységgel nyert meg a Warriors. A második játékrészben egészen 28 pontig növelte a két fél közötti differenciát a Golden State, mely a második félidőben nyugodtan lassíthatott a tempón, a Nowitzki (11/20 mezőnyből, 8 lepattanó) és Ellis (8/22 mezőnyből, 5 gólpassz, 3 szerzett labda) által húzott hazaiak csak kozmetikázni tudták az eredményt.

Ismét húsz felett a Splash Brothers tagjai. Könnyen elérte a húsz egységet a több triplával kezdő, ám később távolról visszaeső Curry (9/22 mezőny, 3/11 tripla, 8/9 büntető) és Thompson (10/21 mezőnyből, 5/11 hárompontos), akik nemrég írásban fogadták a testvérek közé Greent (ő szintén elérte a bűvös határt, 5/8 mezőnyből, 8/10 büntető, 8 lepattanó, 2 blokk). Vezetésükkel sorozatban 15. győzelmét szerezte meg a Warriors, mely a 12. együttes, mely 20-2-vel tudott kezdeni egy szezont. 

Nincs megoldás a nehéz ellenfelekre. Nagyon beragadt a mérkőzés kezdetén a hazai gárda, melyen valósággal átrohant az oaklandi együttes. Védekezésben teljes átjáróháznak bizonyult a hazaiak teljes alakzata, 66 pontot kaptak az első félidőben. A Dallas 0-5-tel áll a nyugati konferencia legjobb hét csapata között helyet foglalókkal vívott mérkőzéseken.

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 24/6, Nowitzki 23, Jefferson 13/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 29/9, Thompson 25/15, Green 20/6

Charlotte Hornets – Brooklyn Nets 87-114

A páratlan negyedek varázsa. Az első játékrészben 14 pontig jutó Johnson (9/16 mezőnyből, 4/6 tipla) vezetésével komoly előnyre tettek szert a vendégek. A hazai felzárkózást a harmadik negyedben zúzták le, amikor a kezdeti lendületes játékhoz hasonlóan hagyták állva a Hornets játékosait. A középtávoliakkal és triplákkal szétszedték a hazaiak amúgy sem acélos védekezését és nagy különbséget alakítottak ki a mérkőzés végére. A dobáspontosságuk mellett kiemelkedő adat, hogy 29 gólpassz jutott a Nets 42 mezőnykosarára.

Hogy lesz ebből hatékony védekezés? A Hornets saját pályáján engedte a Netsnek, hogy 58%-kal dobjon mezőnyből és brutális 69%-os pontossággal értékesítse triplakísérleteit. Johnsont nem tudták feltartóztatni, de a padról érkező Bogdanovic - Anderson duóval sem tudtak mit kezdeni. Az igazi támadásbeli vezér is hiányzott náluk, hiszen Jefferson csupán 8 pontig jutott és a Walker (3/11 mezőnyből) - Stephenson (5/13 mezőnyből) kettős is csak keserves küzdelem árán jutott tíz egység fölé.

A Hornets legjobb dobói: Kidd-Gilchrist 15, Roberts 14/9, Walker - Stephenson 11/3 - 11/3
A Nets legjobb dobói: Johnson 22/12, Williams 18/9, Anderson 17/12

Indiana Pacers – Portland Trail Blazers 85-95

Egy negyed alatt eldöntötte a Portland. Az első tizenkét percben Aldridge nagyjából mindent elrontott, így a Pacers meglepetésre hozni tudta ezt a játékrészt, de a folytatásban pótolt a Portland. Feljavult Aldridge, hozzászólt Lillard, de Blake és Robin Lopez is nagy kosarakkal jelentkezett, így a második negyedben 77,8%-kal tüzeltek mezőnyből és 36-15-re nyerték ezt a játékrészt - innen még egyszer, a hajrában felzárkóztak a hazaiak nyolcra, de  Aldridge és Lillard egy-egy tempóval lezárta a derbit.

Így nem lehet meccset nyerni. Bár a Portland sem játszott jól és két sztárja is rengeteget rontott, addig nem lehetnek vérmes reményei a Pacersnek, amíg stabilan 40% alatt dobnak mezőnyből. Ma CJ Watson remekelt (23 pont, 8/11 mezőnyből, 4/5 tripla), rajta kívül 33,7%-ot hoztak a társai, nem jár a labda, nincs igazi koncepció, ez pedig még egy ilyen Blazers ellen is kevés - így zsinórban nyolcadik vereségüket szenvedték el. Lillardék sincsenek jó formában, de egy futás ma elég volt, a győzelem pedig nagyon kellett két vereség után – főleg, hogy hétfőn a Spurst fogadják.

A Pacers legjobb dobói: Watson 23/12, Stuckey 14, West 12
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 19/3, Lillard 18, Batum 14/3

Orlando Magic – Atlanta Hawks 100-99

Úgy tűnt, hogy megnyerte az Atlanta. Bő hét másodperccel a vége előtt kettővel vezetett az Orlando, de az oldalbedobás után azonnal beemelt egy hármast Korver, így úgy festett, hogy ismét a legvégén bukik a Magic. Nem így történt, három másodperc elég volt Tobias Harrisnek, aki egy betörés után Carroll szorításában engedett el egy tempót, amivel a dudaszó pillanatában megnyerte csapatának a találkozót.

Visszatért Vucsevics. A center hat találkozót hagyott ki és szokásához híven rögtön dupla-duplával jelentkezett (18 pont, 11 pattanó, 9/13 mezőnyből). Vele azonnal máshogy nézett ki a támadójáték, 50%-kal dobtak mezőnyből, 47,6%-kal tripláztak, sokkal inkább folyt a labda. A hátvédeknek is több helyük maradt, Fournier 19 ponttal, Oladipo és Payton együtt 14 gólpasszal, E. Gordon 3/3 triplával tolta a csapat szekerét.

Pedig Teague-nek most ment. A Hawks irányítója gyengélkedett az elmúlt meccseken, most viszont hiába szórt 24-et, Millsap és a kispad gyenge napját nem bírták el. Nem hoztak jó döntéseket a vendégek és nem jó dobásokat vállaltak, mindössze 41%-kal céloztak és a triplák sem ültek – viszont még így is a kezükben volt a győzelem.

A Magic legjobb dobói: Harris 20, Fournier 19/3, Vucsevics 18
A Hawks legjobb dobói: Teague 24/6, Horford 18, Korver 11/3

Milwaukee Bucks – Los Angeles Clippers 111-106

A Bucks diktálta a tempót. A hazaiaknak sikerült ráerőltetniük az akaratukat Doc Rivers csapatára, ahelyett, hogy lassú, izmozós meccset játszottak volna, szinte végig sikerült rohanni, amihez jobban illett a szerkezetük – talán ezzel is magyarázható, hogy sem Griffin, sem Jordan nem tudta hozni a pontokat. A gyors támadásokat rendre tökéletes passzal fejezték be és sorozatosan a gyűrű alól szerezték a pontjaikat – 50-36-ra nyertek a festékben, ennek volt köszönhető az 56,6%-os mezőnymutatójuk.

Csak a triplák maradtak. Griffint és Pault is tíz ponton tartotta a Milwaukee, utóbbi ráadásul eladott hat labdát, majd kipontozódott. Csak a Redick-Crawford-Barnes trió tűzereje tartotta őket meccsben, hárman együtt 68 pontot és 13 triplát dobtak, de a vendégek jobban céloztak kintről, mint bentről. Jason Kidd csapata meg tudta valósítani az egyetlen lehetséges megoldást és átrohantak ellenfelükön, Antetokounmpo mellett Knight, Sanders és Middleton is tökéletesen tette a dolgát. A hajrában így is közel voltak Griffinék, de Knight nagy hármasa után nem maradt elég idejük egyenlíteni.

A Bucks legjobb dobói: Knight 22/9, Antetokounmpo 20, Sanders 15
A Clippers legjobb dobói: Barnes 26/18, Redick 25/15, Crawford 17/6

Philadelphia 76ers – Memphis Grizzlies 115-120 – hosszabbítás után

Conley-t nem lehetett megállítani. A Memphis irányítója végig húzta csapatát, de igazán a clutch pillanatokban lépett elő. Már szinte zsebben volt a meccs a Philly-nek, amikor két és fél perccel a vége előtt beemelt egy hármast, majd az utolsó percbe érve még egyet – végül iszonyatosan nehéz helyzetből, a dudaszó pillanatában mentette túlórára a derbit, a hazai szurkolók nem hittek a szemüknek. Ez annyira kiütötte a Sixerst, hogy a hosszabbításban már nem volt esélyük, ott „bedarálta” őket a Grizzlies, Conley pedig karriercsúcsot jelentő 36 ponttal és 9 gólpasszal zárt.

Pedig most tényleg jó volt a Philly. Annyi megalázó és minősíthetetlen vereség után a liga egyik legjobb csapata ellen játszottak jól, Carter-Williams megint tripla-duplázott, Thompson 7/8-at dobott mezőnyből, 5/5-öt (!) triplából, Wroten is berámolt 17-et a padról, de kulcspillanatokban rosszul választottak dobást, vagy eladták a labdát – MCW ötször szórta el a játékszert a negyedik negyedben és a hosszabbításban.

A 76ers legjobb dobói: Covington 24/9, Thompson 21/15, Wroten 17/6
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 36/15, Randolph 24, Gasol 18

Houston Rockets – Dener Nuggets 108-96

Howard visszatért, nem is akárhogy. A center tizenegy találkozót hagyott ki térdfájdalmai miatt, ma viszont azonnal óriási hatása volt a meccsre. Amellett, hogy 26 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát jegyzett (9/11 mezőnyből, 9/17 büntető), teljesen lekötötte a védőket, ami egyrészt sok kiharcolt faulthoz, másrészt a többiek számára több helyhez vezetett – mellette Harden tripla-duplázott, Motiejunas pedig karriercsúcsot jelentő 25 pontot rámolt be. Howard egyébként elért egy mérföldkövet, leszedte 10.000. lepattanóját.

A második negyedtől nem volt kérdés. Az első tíz percet tíz ponttal nyerte meg a Denver, de félidőre fordítottak a hazaiak és a nagyszünet után már nem adták ki a kezükből az irányítást. A Denvernél igazán senki nem tudott fellépni, Howardékkal nem tudtak mit kezdeni védekezésben, elöl pedig csak Lawson és a padról húsz ponttal, négy triplával beszálló Arthur hozta, amit kell - a 40% alatti mezőnymutató elég árulkodó, ennyivel nem lehet meccset nyerni.

A Rockets legjobb dobói: Howard 26, Motiejunas 25/6, Harden 24/6
A Nuggets legjobb dobói: Arthur 20/12, Lawson 19/3, Hickson 14

Sacramento Kings – Detroit Pistons 90-95

Felfelé a dombon. A Pistons zsinórban második győzelmét aratta korábbi minősíthetetlen játéka után, bár ma sem dobtak igazán jól, a kulcsemberek (Jenningst leszámítva) hozták, amit kell, a harmadik negyedet 24-14-re nyerték, ezzel meglógtak és innentől már végig vezettek. Josh Smith 21 pontos, 13 pattanós dupla-duplája mellé öt blokkot is kiosztott, Monroe 24 egységet tett hozzá és bár a lepattanózást Cousins nélkül is a Kings nyerte, a festékben dominálni tudtak a vendégek – a Sacramento belső embereit teljesen kivették a játékból.

Lefelé a lejtőn. Zsinórban harmadik vereségét szenvedte el a Kings, az utóbbi tíz találkozójukból nyolcat buktak – nem véletlenül várják úgy Cousins visszatérését, mint a Messiást. Hiába játszott jól Rudy Gay (20 pont, 8-8 pattanó és gólpassz), Collison 1/10-es mezőnymutatója nem fért bele, McLemore is csak kintről volt eredményes, belül egyedül Landry tudott érvényesülni – ő is inkább tempókból, 15 pontot dobált össze. A 35,5%-os mezőnymutatót nem lehetett mivel kompenzálni, ezzel a rossz sorozattal viszont már kinullázták a meglepően jó szezonrajtot.

A Kings legjobb dobói: Gay 20/12, Landry 15, McLemore 14/12
A Pistons legjobb dobói: Monroe 24, Smith 21, Drummond 12

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus