A Heat bemutatkozott, meg nem is

A bajnokcsapatban még sokan hiányoztak. A Celticsnél és a Hawksnál egyelőre kissé kaotikus a helyzet. A Raptors masszívnak és mélynek tűnik. Derrick Rose-nak egyre kevesebb a fizikai problémája. A Grizzlies még kicsit foghíjas. A Suns hengerelt európai ellenfele ellen, a Wolves kikapott – utóbbi nem akkora meglepetés. A Warriors és a Clippers jó formában. A Dallast megviccelte a végjátékban Austin Rivers (!) vezette Pelicans.

Boston Celtics – Toronto Raptors 89-97

Brad Stevens, a Celtics fiatal szakvezetője élete első NBA-meccsére készült, és ahogyan a meccs után elmondta: teljesen más volt a ritmus a kispadon, mint az NCAA-ben, meg kell még szoknia. Stevenst pedig a csapatnak kell, hiszen Doc Rivers után éles a váltás – ráadásul a Pierce-Garnett csere okán tele vannak új arcokkal. Közülük Gerald Wallace és Kris Humphries kiválóan játszott, a Summer League-ben villogó újonc center, Kelly Olynyk már kevésbé – igaz, 5 gólpassza megmutatta, hogy sokoldalú játékosról van szó. A Celtics kezdőötöse egyelőre rutinos, de valószínűleg nem a Bass-Humphries duóval állnak majd fel éles meccseken – ha mégis, akkor nem moshatják le magukról a tankolás vádját.

A Raptorsnál elég masszívnak néz ki a kezdőötös, és a kispadról is érkezett jó teljesítmény: Terrence Ross mellett az új arc, az erőcsatár Tyler Hansbrough remekül játszott. A Torontónál a kinti dobásokon kell javítani, a 2/11 kifejezetten gyenge mennyiségben és minőségben is – valószínűleg a most inaktív Steve Novak ezen nagyot fog lendíteni.

A Celtics legjobb dobói: Wallace 16/6, Sullinger 14, Bradley 12/3.
A Raptors legjobb dobói: Gay 17/3, Hansbrough 17, DeRozan 13.

Miami Heat – Atlanta Hawks 92-87

A bajnok is megkezdte az előszezont, azonban az első meccsen Dwyane Wade mellett a magasember-szekció négy tagja, köztük két új arc (Haslem, Andersen, Oden, Beasley) sem kapott szerepet, helyettük kiegészítők játszottak. Chris Bosh jól teljesített (21 pont, 7/8 mezőnyből), LeBron James és Ray Allen nem erőltette meg magát – helyettük Roger Mason Jr. és Rashard Lewis villogtak. Ez a Heat még csak nyomokban emlékeztetett arra, amit látni fogunk idén.

A Hawksnál alaposan kicserélődött a csapat, 2004 óta az első év, amikor Josh Smith már nincs a kerettel – helyén egy más típusú játékos, Paul Millsap veheti át a szerepkörét. Elsőre jól is teljesített a Jazztől érkező erőcsatár, mellette Horford és a dobásait még nem annyira találó Teague sem volt rossz. A kispad egyelőre nagyon foghíjas, illetve rutintalan, az újonc német, Dennis Schröder, illetve a macedón Pero Antic még csak keresi a helyét. Elton Brand át sem öltözött, az ő tudása és rutinja sokat jelenthet majd később.

A Heat legjobb dobói:Bosh 21/3, Mason Jr. 14/9, Lewis 11/6.
A Hawks legjobb dobói: M. Scott 13, Millsap 12, Horford-Carroll 10-10.

Chicago Bulls – Memphis Grizzlies 106-87

Derrick Rose második meccse is jól sikerült, az ACL-szakadásból visszatérő irányító az első félidőben nem igazán találta a játékát, azonban ezt az idegesség számlájára írta. Ugyanakkor a harmadik negyedben alaposan kivette a részét a meccs eldöntéséből, és saját elmondása szerint meglepődött, hogy mennyire jó fizikai állapotban van. Mindenesetre most is csak 23 percet játszott, de ha ilyen ritmusban rázódik vissza a játékba és nem lesz erőnléti problémája, az alapszakasz kezdetére 28-30 perceket is kaphat. Joakim Noah nem játszott, viszont a kispadról Hinrich és Gibson is remekelt, ami jó jel a tavaly kispadgondokkal küzdő Bullsnál.

A Grizzliesben sem Tayshaun Prince, sem Tony Allen, sem Quincy Pondexter nem játszott – a védekezés két alapembere és a kispad talán legjobbja távollétében a régi-új Grizzli, Mike Miller kapott sok szerepet, és ha ezt tudja hozni csereként (8 pont, 2/2 tripla), már elégedettek lehetnek vele. Marc Gasol is piheni még az Európa-bajnokság fáradalmait, a Nuggetstől érkező Koufos azért nem az a szint védekezésben és támadásban sem, mint ő – viszont csereként jó lehet. Az igazi meglepetés az NCAA-ből induló, Európában karriert csináló Nick Calathes: az amerikai-görög hátvéd 9 pontja mellett 8 asszisztot osztott ki.

A Bulls legjobb dobói: Boozer 16, Hinrich 15/3, Gibson 15.
A Grizzlies legjobb dobói: Bayless 15, Davis 13, Calathes-Leuer 9-9.

Minnesota Timberwolves – CSZKA Moszkva 106-108 h.u.

Az orosz sztárcsapat legyőzte a Wolvest, amelyben csak JJ Barea és a térdsérülést szenvedett Chase Budinger hiányzott. Tegyük azért hozzá, hogy bár ráadás is volt, a Wolves kezdői közül Rubio és Love 27-28 perccel is a legtöbbet töltötte a parketten. Kevin Martin dobásain még javítani kell, Alex Shved alig talált gyűrűt honfitársai ellen, Shabazz Muhammad pedig alig hat percet játszott – észrevétlenül. Aki pozitív meglepetés: Derrick Williams 21 pontot termelt be, és 12 büntetőt harcolt ki.

A Moszkvában nyolcan érték el a 10 pontot, a legjobbjuk az a szerb Milos Teodoszics volt, aki mostanra épült fel sérüléséből (az EB-t ki kellett hagynia) – 26 pontos, 9 gólpasszos, 4 triplás teljesítményét valószínűleg sok NBA-csapat szurkolója elnézegetné, és egyébként mivel nem draftolták, NBA-szempontból szabadon igazolható. Csak győzze valaki kivásárolni a CSZKA-tól…

A Wolves legjobb dobói: D. Williams 21, Martin 16/3, AJ Price 14.
A CSZKA legjobb dobói: Teodoszics 26/12, Krsztics-Fridzon 13-13.


Dallas Mavericks - New Orleans Pelicans 92-94  

Pontatlanul játszott a Dirk Nowitzkit soraiban tudó texasi csapat. Írd és mondd 28 eladott labdát vétettek a találkozó folyamán, ám még így is megnyerhették volna az összecsapást, ha pontosabban kosárlabdáznak a végjátékban. Ugyanis a záró negyedben hengerelt a vendég együttes. Nagy meglepetésre Austin Rivers és Brian Roberts állt a gárda élére, utóbbi 24 másodperccel a lefújás előtt megnyerte a találkozót a Pelicansnak.

A Mavericks legjobb dobói: Wright 14, Ellis 13/3, Crowder 10/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 25, Roberts 17/6, Holiday 15


Phoenix Suns - Maccabi Haifa 130-89

Két európai játékosa, Goran Dragic és Marcin Gortat, valamint Bledsoe vezetésével nagyon hamar meglépett a Suns izraeli ellenfelétől. Kétszer annyi pontot szereztek, mint a kissé megilletődötten játszó Haifa. Aztán a második negyedre némileg feljavultak a vendégek, onnan azonban már nem volt megállás. A 16 játékost, köztük az újonc játékosokat sokat játszató Suns bedarálta ellenfelét, mivel a harmadik negyedben újabb 11 pontot vertek rájuk. A záró tizenkét perc már csak garbage time-nak volt jó, valamint annak, hogy a Suns fiataljai megvillanthassák oroszlánkörmeiket.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 22/3, G. Dragic 16/3, Goodwin 13
A Maccabi legjobb dobói: Yivzuri 14/6, Roth 12/6, Randle 12/6


Portland TrailBlazers - Los Angeles Clippers 81-89

LaMarcus Aldridge nélkül tudta le a találkozót a hazai együttes, így nem lehet meglepő a Portland veresége. Ama ténynek tükrében pedig különösen nem, hogy előszezonbeli találkozón ritkán tapasztalható módon a Clippers kezdői komoly játékperceket töltöttek a parketten. Az első félidőt nagyon megnyomta a Lob City LAC, Griffin és Jordan domináltak a palánkok alatt, a Portland pedig csak a kihagyott dobásokat és az eladott labdákat termelte, érdemben felzárkózni már nem tudtak a fennmaradó két negyedben. Nicolas Batumot leszámítva minden játékos nagyon gyenge dobóformát mutatott, így ennek tükrében az eredmény hízelgő a hazaiak számára.

A Blazers legjobb dobói: Batum 12/6, Lillard 11, Leonard 10
A Clippers legjobb dobói: Jordan 16, Paul 15, W. Green 14/3, Griffin 14

Golden State Warriors - Sacramento Kings 94-81

Felkészülési meccs ide, előszezon oda, jó hangulatú, szoros mérkőzést hozott össze a két gárda. Nem is csoda, az Oracle Arena a leghangosabb csarnok a ligában, ma is jó hangulatot produkáltak a hazai szurkolók. Három negyeden keresztül űzték, hajtották egymást a felek, hol a Kings, hol a Warriors tett szert kisebb-nagyobb előnyre. Az utolsó negyedben jött Curry, szempillantás alatt beszórt 9 pontot és a hazaiak a lehető legjobbkor léptek meg ellenfelüktől. A több mint tíz pontos mélységből pedig már nem jött feljebb a Kings.

A Warriors legjobb dobói: Curry 23/12, Thompson 17, Lee 14
A Kings legjobb dobói: Thomas 15/6, McLemore 13/9, Thornton 13/3

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus