A Heat és a Pacers rákészült a péntek esti nagy csatára

A Miami vereséggel, a Pacers győzelemmel melegített a két nap múlva esedékes találkozójukra, ahol eldől a keleti elsőség kérdése. A keleti főcsoport helyzete tisztulni látszik, a Hawks közel került a playoffhoz, a Bulls és a Raptors egymás között dönti majd el a harmadik hely sorsát – a Bobcats viszont megelőzte a Washingtont, a fővárosiak jelen állás szerint a Heat-Pacers duó valamelyikével találkoznak. Nyugaton a Thunder a Clippers otthonában győzött, a Rockets viszont már nem erőlteti a 3. helyet. A Grizzlies és a Suns is győzött a nyolcadik helyért folyó különcsatában, így továbbra nyitott a kérdés: kik alkotják majd a nyugati playoff mezőnyét?

 

Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 122-100

Szép szezonbefejezés. A Cavaliers utóbbi tíz meccséből a hatodikat nyerte meg, előbb Kyrie Irving nélkül, majd az All-Star irányítóval erősödve. A fáradt Pistons ellen igazán nehéz dolguk sem volt, miután már az első félidőben (69-37) kiütötték ellenfelüket. Dion Waiters ismét remekelt, de rajta kívül még hatan értek el legalább 10 pontot (Irving nem volt köztük, miután mindössze 23 percet játszott), illetve 57 százalékkal dobtak – és ne feledkezzünk meg a 41 kiosztott gólpasszról sem. 

A Pistonsnak nem volt köze a meccshez – és a szezonhoz sem. Ötvenedik vereségét szenvedte el a Detroit, amelynél nagyon nem jött be Josh Smith és Brandon Jennings nyári leigazolása, a csapat ugyanolyan rosszul teljesít, mint előtte. A háromszoros bajnok alakulat 2009 óta még csak a playoffba sem jutott be. 
 
A Cavaliers legjobb dobói: Waiters 22/12, Zeller 18, Hawes 15/9.
A Pistons legjobb dobói: Jerebko 17/12, Jennings 17/3, Monroe, Stuckey 15-15.
 
Orlando Magic - Brooklyn Nets 115-111

Megkezdődött a rápihenés. A 2014-es naptári évben óriási futást rendezett a Nets, hogy normális playoff-helyre érjen oda, most pedig sorban kiültetik a húzóembereket, hogy legyen is értelme később ennek a nagy rohanásnak. Ma Paul Pierce és Shaun Livingston kapott pihenőt, míg a sérülésből visszatérő Kevin Garnett mindössze 16 percet lehetett fent. Így is remek támadójátékot mutatott be a Brooklyn, de az végig érezhető volt, hogy védőoldalon nem fognak megszakadni a győzelemért – ezzel a vereséggel egyébként gyakorlatilag biztos, hogy 5. helyen végeznek. 

A Magic kicsit feladta a tankot. Sorozatban második győzelmét aratta az Orlando, ezzel utolérték a tabellán a Bostont, így holtversenyben birtokolják a harmadik legrosszabb pozíciót. Pedig Nikola Vucsevics nem is játszott, a center Achilles-problémák miatt ült ki – ennek ellenére hatékonyabb volt a Magic a palánkok alatt. Arron Afflalo remek játéka mellett érdemes említeni E’Twaun Moore-t, aki úgy dobott 17 pontot (közte 5 triplát), hogy nem volt rontott kísérete. 
 
A Magic legjobb dobói: Afflalo 25/6, Moore 17/15, Harris 16/3.
A Nets legjobb dobói: Johnson 31/6, Teletovic 17/15, Plumlee 16.
 
Toronto Raptors - Philadelphia 76ers 125-114

Egy lépéssel közelebb. A Toronto újabb győzelmével még mindig a keleti harmadik helyet birtokolja, és az már szinte biztos, hogy pályaelőnnyel kezdi majd a playoffot. Ma a Sixers ellen örömjáték volt a pályán, a Raptors rá annyira nem jellemző módon inkább megpróbálta túldobni ellenfelét, ami végül a kerek 100 pontot hintő kezdőötösnek köszönhetően sikerült is. 

A Philly már csak a becsületéért küzd. Mostanában már nem kapnak 30-40 pontos veréseket, láthatóan szeretnének 1-2 meccset nyerni – azonban most látszik, hogy ezt a csapatot nem a győzelemre tervezték. Hiába dobtak 52 százalékkal, védekezésük nem létezett, így ma is csak annak örülhettek, hogy Michael Carter-Williams még egy lépéssel közelebb került az Év Újonca Díjhoz (19 pont, 9 pattanó, 8 gólpassz). 
 
A Raptors legjobb dobói: Lowry 29/6, Valanciunas 26, Patterson 17/9, DeRozan 17.
A 76ers legjobb dobói: Sims 22, Carter-Williams 19, Anderson 17/15.
 
Washington Wizards - Charlotte Bobcats 88-94 hosszabbítás után

Előzött a Bobcats. A Charlotte nagy lendületben van, és a csapat történetének második playoff-jára készülve szeretnének minél jobb helyen végezni. Al Jefferson és Kemba Walker vezetésével az eddig hatodik helyen álló Washingtont érték utol ezzel a sikerrel. A rendes játékidő végén az irányító passzából a center egyenlített ki, a ráadásban pedig mint a hét Bobcats-pontot ők szerezték. 

Gortat remeklése kevés volt. A lengyel center 27 pontot szórt Jefferson mellett, a rendes játékidő vége előtt 10 másodperccel nagyon fontos kosarat dobott be - azonban mellé nem nagyon nőttek fel a társak. Az egyébként szinte észrevétlenül tripla-duplát elérő (14 pont, 12 pattanó, 11 gólpassz) Wall és Beal nagyon rosszul dobott, a 15-20 pontokra bármikor képes Trevor Ariza 39 perc alatt nullázott, a kispad pedig gyakorlatilag Nene Hilarióból állt. Nem jött jókor ez a vereség a Wizardsnak, mert jelen állás szerint a Heat-Pacers duó valamelyikével kezdenek a rájátszásban. 
 
A Wizards legjobb dobói: Gortat 27, Booker 16, Wall 14.
A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 20, Walker 17/9, Neal 16/3.
 
Atlanta Hawks - Boston Celtics 105-97

A Boston majdnem megviccelte a Hawksot. A harmadik negyedben 12 pontot vertek ellenfelükre Rondóék (19 pont, 12 gólpassz), és hét ponttal vezettek. Aztán jött a menetrendszerű összeomlás a negyedik negyedben, az Atlanta egy 35-20-as rohammal visszavágott. Rondo mellett Avery Bradley volt jó, a gyűrűhöz közelebb dolgozók már elég nagy hibaszázalékkal dolgoztak – pedig a túloldalon Pero Antics sem játszott, helyén a veterán Brand vitézkedett. 

Fontos siker. A Hawks és a Knicks is 78 lejátszott meccsel áll, és jelenleg 2 győzelemmel számlálnak többet az atlantaiak, vagyis a Knicks esélyei a minimálisra csökkentek. Elton Brand remekül ugrott be a kezdőötösbe, a nagyember 13 pontos és 13 pattanós dupla-duplával adott tartást csapatának – a szurkolóik annak is örülhettek, hogy Korver és Teague is kezdi megtalálni a dobóformáját, ketten jó százalékkal termeltek be 7 triplát. 
 
A Hawks legjobb dobói: Teague 19/9, Korver 17/12, Millsap 14.
A Celtics legjobb dobói: Bradley 24/12, Rondo 19/6, Sullinger 15/3.
 
Memphis Grizzlies - Miami Heat 107-102

A záró etapban tarolt a Memphis. A meccs nagy részében a Heat vezetett, de az utolsó negyedet egy 18-4-es futással kezdték a vendégek, ebben pedig nagy szerepe volt a végül 26 pontig jutó Mike Conley-nak, aki a labdaszerzések után rendre betalált kintről. Erre már nem tudott válaszolni a Miami, így két nap alatt két vereséget könyvelhetnek el.

James továbbra is egyedül, Randolph parádézott. A Miami 6-osa a tartalékos összeállítás miatt már jó ideje extrát hoz, ezúttal is 37 pontig jutott (14/23 mezőnyből, 3/5 tripla), de a triplákon (60%-kal dobták ezeket) kívül nem tudtak a többiek igazán hozzátenni. Márpedig a festékben Zach Randolph volt az úr, már az első negyedben eljutott 17 pontig 8/8-as mezőnymutatóval, végül 25-tel és 12/15-tel zárt (közte egy triplával), ráadásul leszedett 11 lepattanót is. Mellette Gasol is egy 20 pontos, 14 lepattanós dupla-duplát szállított, miközben a Heatnél center nem, és erőcsatár is csak Bosh volt a keretben.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 26/9, Randolph 25/3, Gasol 20
A Heat legjobb dobói: James 37/9, Lewis 17/12, Bosh 13/3

Milwaukee Bucks - Indiana Pacers 102-104

Mindenki péntekre. A Heat vereségének köszönhetően előzhetett a Pacers, de Frank Vogel a teljes kezdőcsapatát pihentette, hogy mindenki friss legyen a pénteken, Miamiban lejátszandó ütközetre. A döntés bevált, Evan Turner kis híján tripla-duplázott (23 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz), de Scola is eljutott 24 pontig és 9 lepattanóig. Sőt, végül a győzelmet is megszerezték, mert Mahinmi felesleges faultja után (5 mp-cel a vége előtt három büntetőt dobhatott a Bucks, amivel egalizáltak), Copeland megoldotta egy az egyben és megnyerte a meccset.

Újra elöl az Indiana. A Miami zsinórban elszenvedett két vereségével utolérte ezek számában a Pacerst, ráadásul a címvédő eggyel kevesebbet játszott, így fél meccsel le van maradva jelenleg. Pénteken Miamiban összecsapnak a felek és ez a meccs fogja eldönteni a keleti elsőség kérdését.

A Bucks legjobb dobói: Knight 25/3, Sessions 20/6, Middleton 16/3,
A Pacers legjobb dobói: Scola 24, Turner 23/9, Copeland 18/12  

Minnesota Timberwolves - Chicago Bulls 87-102

Sok volt a back-to-back. A Wolves 24 órával korábban szép győzelmet aratott a Spurs felett, az elmúlt héten egyébként mellettük a Miamit és a Memphist is megverték, de most elfogyott az erő a keményen védekező Bulls ellen. Barea és Kevin Martin kiülte a meccset, Pekovics eleve sérült volt, és ma Kevin Love sem találta a dobásait (7/20, 17 pont) – a kezdőben szerepet kapó Brewer, Dieng és Hummel pedig ezúttal nem tudott felnőni a feladathoz. 

Joakim Noah útban az Év Ötöse és az Év Védője Díj felé. A Bulls centere újabb tripla-duplával emlékeztette a szavazókat, hogy élete formájában játszotta végig az idényt. Jó játékára építve a Bulls zsinórban hatodik sikerét aratta, és tartja a lépést a Torontóval. Noah mellett Taj Gibson is igyekszik, ma 13 ponttal, 5 pattanóval és 3 blokkal jelezte, hogy ő a Legjobb Hatodik Ember Díját szeretné a vitrinbe. Ebben egyébként vetélytársa lehetne DJ Augustin, ha nem szezon közben érkezett volna – a hátvéd ma is a Bulls legjobb pontszerzője volt. 
 
A Timberwolves legjobb dobói: Love 17/6, Rubio 15/3, Turiaf 11.
A Bulls legjobb dobói: Augustin 21/12, Hinrich 16/6, Dunleavy 15/6, Noah 15.
 
New Orleans Pelicans - Phoenix Suns 88-94

Nem jött be az edzői húzás. Az Anthony Davis nélkül játszó Pelicans kezdői rettenetes napot fogtak ki, azonban a cserék nagyon összekapták magukat, négyen érték végül a 10 pontos határt, és a vége előtt 3 perccel mindössze egyetlen pontos hátrányban voltak. Ekkor Monty Williams, a New Orleans edzője úgy gondolta, hogy a cseresor próbálja meg megnyerni a meccset – ez a lépés utólag nagyon rossznak bizonyult.

Megint a kisemberek nyerték meg. A Green-Dragics-Bledsoe hátvédtrió 57 pontot szórt be, és onnan kaptak segítséget, ahonnan ritkán szoktak: a védekezőspecialista PJ Tucker 6/9-es mezőnyözéssel szerzett 15 pontot. A végjátékban nagyon szépen védekezett a Suns, erre a későbbiekben is szükségük lesz, mert 4 meccsel az alapszakasz vége sem dőlhetnek hátra, könnyen kicsúszhatnak még a 8. helyről.
 
A Pelicans legjobb dobói: Withey 17, Morrow, Miller 14/3-14/3.
A Suns legjobb dobói: Green 21/12, Dragics 20/6, Bledsoe 16/3.
 
Denver Nuggets - Houston Rockets 123-116

Apró öröm a rossz szezon végén. Sorozatban 11 alkalommal is több hazai győzelemmel, mint vereséggel fejezi be a szezont a Nuggets. Randy Foye nagyon extra napot fogott ki (30 pont, 15 gólpassz), de a két nagyember, Faried és Mozgov is kitett magáért. A Nuggets 101 mezőnykísérlettel próbálkozott, és 50-et be is dobott. 

A Rockets nem erőltette. Az eredmény becsapós, egyik houstoni kezdőjátékos sem töltött 26 percnél többet a parketten, a negyedik negyedben már a cserék játszottak 17 pontos hátrányban. A kispadosok kozmetikázták az eredményt, de úgy tűnt, hogy a Houston nem akarja mindenáron a győzelmet, fontosabb az egészség – ezzel gyakorlatilag el is dőlt, hogy a 4. helyen végeznek Nyugaton. 
 
A Nuggets legjobb dobói: Foye 30/12, Faried 23, Mozgov 22.
A Rockets legjobb dobói: Lin 18/12, Parsons 16/6, Daniels 12/12, Asik 12.
 
Portland Trail Blazers - Sacramento Kings 100-99

Hihetetlen győzelem. A Blazers kezdői megint jól dolgoztak, 50 százalék feletti hatékonysággal jutottak 84 pontig, a kispadról viszont Thomas Robinsonon kívül nem érkezett segítség – egészen az utolsó pillanatokig. Két pontos hátránynál arra a Dorell Wrightra jött ki a figura, aki addig mind a négy dobását, közte három triplakísérletét elhibázta – az utolsót viszont nem, ezzel nyert a Portland, és tartja nyugati 5. helyét. A statisztikusok utánanéztek: a 10. NBA-szezonját taposó Wrightnak a középiskola óta nem volt győztes kosara…

Szerencsétlen volt a Kings. Hiába Rudy Gay és Isaiah Thomas hiánya, DeMarcus Cousins (30 pont, 12 lepattanó), illetve az újonc hátvédduó, McLemore és McCallum (23 pont, 8 gólpassz) nagyon szépen tartotta versenyben a Sacramentót. A végjátékra azonban elfogyott az erő, Cousins két dobást (közte egy ziccert) is elhibázott. 
 
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 22, Lillard 19/9, Matthews 19/6.
A Kings legjobb dobói: Cousins 30, McCallum 23/12, McLemore 16/3.
 
Los Angeles Clippers - Oklahoma City Thunder 101-107

Ilyen a teljes Thunder. Karácsony óta mindössze másodszor állhatott ki az OKC az alap kezdőjével, míg a Clippersnél Jamal Crawford továbbra sem volt bevethető. A vendégek sztárjai kicsit megcserélték a szerepeket, Durant 27 pontját nagyon gyenge százalékkal dobálta össze (8/26 mezőnyből, 1/7 tripla), Westbrooknak viszont négy gólpassz kellett volna egy harmincpontos tripla-duplához. Durant egyébként a hajrában javított, szinte végig vezettek, de a végén szükségük volt az ő büntetőire, amik nem hagytak esélyt a hazaiaknak.

Hiába dominált a palánk alatt a Clippers. Griffin és Jordan nagyjából kétszer annyi pontot és lepattanót szedtek össze, mint az Ibaka-Perkins duó, de a festékben ennek ellenére nem tudtak uralkodni, a kisemberek betöréseit nem tudták megállítani. Ugyan a Thunder kintről nem dobott jól, kulcspillanatokban a büntetők hozták meg nekik a győzelmet - Griffin és Paul is hibázott a végén a vendégektől.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 30, Paul 25/9, Collison 12/3
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 30, Durant 27/3, Ibaka 15/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus