A Houston sem tudta megállítani a Golden State-et

Végig vezetett a GSW a Rockets ellen - behúzta a kulcsmeccset a Portland és a Miami is - nem hibázott a Wizards - kikapott a Pacers.

Steph Curry vezérletével Houstonban is nyert a sorozatban nyolcadik sikerét elkönyvelő Warriors az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így idén is elérte a hatvan győzelmet – jól hangolt a Spurs elleni csúcsrangadóra. A rájátszásért küzdő csapatok között is érdekesen alakultak a dolgok, a Portland az ex-denveri Nurkic parádéjával behúzta a kulcsmeccset a Nuggets ellen, a Heat pedig Hassan Whiteside dudaszós kosarával győzött Detroitban, így a floridaiak is javítottak a helyzetükön – nyert a Bucks, a Hawks és a Wizards, a Pacers ellenben hazai pályán kapott ki a Minnesotától.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Charlotte Hornets – Milwaukee Bucks 108-118

Egy félidő gála. Az első két negyed során lejátszotta a pályáról ellenfelét a Milwaukee, szenzációsan működött a gárda támadójátéka – ennek köszönhetően a nagyszünetben 22 pont volt közte, a fordulás után már csak be kellett osztani ezt az előnyt a vendégeknek. Antetokounmpo és Middleton bontásai mellett most remekelt Brogdon (14 pont, 10 gólpassz) és 26 pontos szezoncsúcsot hajított az üres helyzetekből Tony Snell, ráadásul Greg Monroe is jól szállt be a padról – minden a helyén volt, az első félidőben 70% felett (!) tüzelt mezőnyből a Bucks és bár a fordulás után sok üres dobást elrontottak Middletonék, így sem forgott veszélyben a győzelmük.

Elbukott a Hornets. Steve Clifford szerint csapata nem érezte át igazán a mérkőzés fontosságát, nem volt meg a mindent elsöprő akarat és ez különösen védekezésben látszott – hiába az eddigi jó forma, éppen a kulcsmérkőzést veszítették el simán. Támadásban igyekezett a Walker-Kaminsky-Lamb trió, főleg a második félidőben, de Nic Batum ezúttal elveszett, a triplák nem ültek, Marco Belinelli pedig meg is sérült – hiába kozmetikáztak az eredményen, ezzel a vereséggel három meccs a hátrányuk a nyolcadik Miamival szemben.

A Hornets legjobb dobói: Walker 26/12, Kaminsky 20/6, Lamb 16/3
A Bucks legjobb dobói: Snell 26/12, Antetokounmpo 20/3, Brogdon 14/6, Middleton 14

Indiana Pacers – Minnesota Timberwolves 114-115

Izgalmas végjáték. Az egész mérkőzés a futásokról szólt, hol egyik, hol másik csapat produkált egy-két jobb percet, rendkívül hullámzó volt a játék. Hat perccel a vége előtt kilenc ponttal vezetett a Pacers és úgy tűnt, hogy stabilizálta magát, de a Minnesota folyamatosan eljutott a gyűrűig és innentől kis túlzással minden támadását ponttal fejezte be – igaz, az utolsó percben így is négy egységgel előrébb járt az Indiana. Három másodperccel a vége előtt aztán jött a slusszpoén: Ricky Rubio tripladobás közben harcolt ki faultot Jeff Teague-gel szemben, bár a visszajátszások szerint ez nem feltétlenül volt így – a spanyol irányító viszont 112-114-nél mindhárom büntetőjét beverte, amellyel végül megnyerte a meccset csapatának. Érdekesség, hogy a nem éppen a dobásáról híres Rubio 13/13 büntetővel jutott el 21 pontig 10 gólpassza mellett és utolsó szabaddobásaival hatmeccses vereségszériát tört meg a gárda – sőt, idegenben március elseje óta nyert először.

Ez kellett volna a Pacersnek. A gyenge formában lévő, idegenben különösen verhető Minnesota ellen kötelező lett volna a győzelem a playoff-helyekért küzdő Indiana számára, de nem tudta uralni a találkozót a gárda. Támadásban Paul George mindent megtett (37 pont, 12/21 mezőnyből) és Jeff Teague-re sem lehetett panasz (20 pont, 10 gólpassz), sőt, még a csapatszinten bedobott 5/18 hármas is belefért volna egy stabilabb védekezéssel – most azonban képtelenek voltak mit kezdeni a Towns-Dieng magasember-párossal. Előbbi 37, utóbbi 19 pontig jutott, mindketten bedobálták a hármasokat is és nagyon komoly károkat okoztak a Pacersnek, igaz, az utolsó fault nélkül ezzel együtt is behúzta volna a győzelmet a hazai alakulat – nem így lett, így lépéshátrányba került az ötödik-hatodik helyhez képest és csak egy meccsel előzi a Miamit.

A Pacers legjobb dobói: George 37/12, Teague 20, Ellis 19
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 37/9, Rubio 21, Dieng 19/6

Brooklyn Nets – Philadelphia 76ers 101-106

Most csak Lopez játszott jól. Nem igazán működött a Nets játéka ezen az estén, a center (26 pont, 10/15 mezőnyből, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk) remeklése mellett csak Jeremy Lin sokoldalú játékát lehet kiemelni (11 pont, 6 pattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés), de a dobás neki sem ment – csapatszinten csak 40%-kal céloztak mezőnyből és 30% alatt tripláztak, így pedig ők nem igazán tudnak mérkőzést nyerni. Nem voltak ettől messze így sem, szoros volt a végjáték, másfél perccel a vége előtt még vezettek is, de pontot már nem tudtak szerezni, ellenben kaptak hatot ennyi idő alatt, így hazai pályán szenvedtek vereséget.

Luwawu-Cabarrot is fejlődik. A több ígéretes Philly-fiatal mellett eddig nem ejtettünk sok szót a nem egyszerű nevű újoncról, Timothe Luwawu-Cabarrotról, akit az első kör végén választott ki a Sixers és értékes 3&D prospectnek tűnik. A fiatal márciusra bekerült a kezdőbe és 24 percet játszik átlagban, ami alatt bő nyolc pontot hoz és bár a dobása még kiegyensúlyozatlan, ezen az estén például 17 egységet vert be 4/10 triplával, kilenc lepattanóval és három gólpasszal, egyre többször mutatja meg, hogy van benne potenciál. Mellette Saric ezúttal is remekelt, de Covingtont és Stauskast is ki lehet emelni, a gárda elég sokat játszott alacsony szerkezetben és a hajrában ki is harcolta a győzelmet – jelenleg 28 sikernél tart az együttes, következőleg az Atlantát fogadja.

A Nets legjobb dobói: Lopez 26/9, Hollis-Jefferson 11, Lin 11
A 76ers legjobb dobói: Saric 23/3, Covington 21/3, Luwawu-Cabarrot 17/12

Atlanta Hawks – Phoenix Suns 95-91

Schröder extrája kellett. Sorozatban hét vereség után izzadta ki ezt a győzelmet az Atlanta, pedig a támadójáték semmivel sem nézett ki jobban, mint eddig – a Suns-B fegyvereit viszont sikerült megoldani védekezésben, így nem kellett a nagy tűzerő. Hiába a korai vezetés, a negyedik negyedben már így is hátrányban volt a Hawks és valószínűleg el is bukta volna a meccset, ha nem érkezik a legjobbkor Dennis Schröder – két támadásból két triplát vágott be, ezzel megtolta csapata szekerét és átlendítette övéit a holtponton. Vezérletével egy 17-1-es futást produkált a hazai alakulat és ez elégnek bizonyult a győzelemhez, a német irányító végül 27 ponttal és 9 gólpasszal zárt, Mike Budenholzer legénysége pedig igyekszik megkapaszkodni az ötödik helyen – a Philly ellen Bazemore már talán játszhat, Sefolosha és Millsap viszont továbbra is maródi.

Nagyon gyenge ez a Suns. Bledsoe, Chandler, Knight és Barbosa után most Devin Booker sem lépett pályára a vendégeknél, így gyakorlatilag egyetlen hátvéd, Ulis volt ott a kezdőben – ennyi meghatározó játékos nélkül elég harmatos volt a produkció néhány jobb időszakot leszámítva. Összességében gyengén dobtak mezőnyből, kintről és a büntetővonalról is, egyedül TJ Warren dicsérhető, de ő is eladott hat labdát – zsinórban kilencedik vereségét könyvelte el a gárda.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 27/6, Ilyasova 18/6, Prince 15/3, Howard 15
A Suns legjobb dobói: Warren 24, Ulis 15/3, Jones 13/3

Detroit Pistons – Miami Heat 96-97

Whiteside döntött. Kiemelt jelentőséggel bírt a találkozó, hiszen mindkét csapat gyenge formában van, a Heat a keleti nyolcadik helyen igyekszik megkapaszkodni, míg a Pistons éppen a floridaiakat próbálja utolérni. Éppen ezért számít rengeteget Hassan Whiteside támadópattanója: a nem a szép játékról szóló, küzdelmes mérkőzés nagy részében a Heat járt előrébb, de a negyedik negyedben felszívta magát a Detroit, fél perccel a vége előtt már négy ponttal vezetett. Itt azonban villant Goran Dragic, majd a végső dudaszó pillanatában Whiteside visszapöcizett egy támadópattanót, amellyel megnyerte a meccset a vendégeknek – ezt az utolsó támadást már háromszor elrontotta a Miami, de a center végül megmentette az ügyet és ez kritikus győzelmet eredményezett csapatának. Ugyan a Heat ezúttal sem játszott igazán jól, de ezzel a sikerrel egy meccs az előnye a Chicagóval szemben és úgy fest, hogy már csak a Bullsra kell figyelnie, a Pistons és a Hornets tisztes távolból követi Dragic-ékat – ha ezek a csapatok utolérik őket, akkor valószínűleg már úgyis mindegy…

Ezt is elrontotta a Pistons. Megteremtette magának az esélyt a Detroit, hogy visszajöjjön még ebbe a szezonba az elmúlt hetek gyengélkedése után, de hiába vezetett négy ponttal fél perccel a vége előtt, nem tudta lehozni az összecsapást. Egy buta hibából ingyen pontot adtak a Heatnek, aztán kaptak egy duplát, majd elvesztették a labdát, végül az utolsó támadásnál engedtek egy támadópattanót Dragic-nak, aztán egyet Whiteside-nak, aki Drummond felett be is tolta azt a gyűrűbe. Ezzel zsinórban ötödször, az utóbbi kilenc találkozóból pedig nyolcadszor kaptak ki és eltávolodtak a rájátszástól – bár lemondaniuk nem kell róla egyelőre, ez lehetett volna a sorsfordító találkozó számukra.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 25/6, Smith 19, Harris 19/12
A Heat legjobb dobói: Dragic 28/3, Whiteside 17, J. Johnson 16/3

Houston Rockets – Golden State Warriors 106-113

Curry visszaszokott. Az utóbbi találkozókon egyre inkább tényleges irányítót játszik Steph Curry és sokat van nála a labda, ennek pedig meg is van az eredménye – jönnek a pontok, a gólpasszok, csapata pedig sorozatban nyolcadik győzelmét aratta. A kétszeres MVP vezérletével már az első negyedben rommá verte ellenfelét a Warriors és 17 pontos előnyt épített ki, igaz, ezt később bőven lefaragta a Rockets, de a vezetést nem adta ki a kezéből a ligaelső – Curry végül 32 ponttal, 10 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt, mellé Klay Thompson és Draymond Green is fellépett, jól játszott a gárda. A második félidő végül elég szorosan alakult, de mindig érkezett válasz Iguodaláéktól, így Steve Kerr megszerezte 200. győzelmét edzőként, méghozzá a liga történetében leghamarabb, 238 mérkőzés alatt – a Warriors ráadásul idei 60. sikerét könyvelhette el, zsinórban harmadik évben érte el ezt a számot.

Harden és a triplák is limitálva. A remek támadójáték mellett a GSW védekezése is összeállt erre az estére, szépen elvették a Rockets fegyvereit – James Harden ugyan hozta idei 20. tripla-dupláját, de csak 5/20-at dobott mezőnyből 1/9 triplával, ráadásul a többi dobógép sem találta a ritmust. Ryan Anderson hiányzott, a Williams-Ariza-Gordon sor pedig összesen 3/16 hármast tudott elsüllyeszteni, csapatszinten 5/31-gyel zártak, ez pedig érthetően nem fért bele, főleg úgy, hogy nagyon hamar komoly hátrányba kerültek – hiába a 23-mal több kiharcolt büntető, nem tudták ellensúlyozni ezt a hiányosságukat. A texasiak számára nem volt különösebb tétje ennek az összecsapásnak, de nem tudtak üzenni Curry-éknek a playoffra, igaz, hétvégén még egyszer találkoznak a felek – addig a GSW elmegy San Antonióba, a Houston pedig Portlandbe. Plusz adalék, hogy James Harden kisebb csuklósérüléssel bajlódik, mivel csapata már mindenképpen harmadik (csak matematikailag nem egyelőre) Nyugaton, talán érdemes lenne némi pihenőt adni neki.

A Rockets legjobb dobói: Harden 24/3, Capela 21, Williams 17
A Warriors legjobb dobói: Curry 32/9, Thompson 25/15, Green 19/3

Portland Trail Blazers – Denver Nuggets 122-113

Ez tényleg hatalmas öngól lehet. Verheti a fejét a falba a Denver, ha végül lemarad a rájátszásról, hiszen éppen ők adtak hatalmas segítséget legnagyobb riválisuknak – a deadline-nál Jusuf Nurkic-ot postázták Portlandbe, aki azóta megtáltosodott és vele a Blazers most már megelőzte Malone együttesét. Nurkic ezúttal elképesztő estét produkált és karriercsúcsot jelentő 33 pontját 12/15-ös mezőnymutatóval szerezte, leszedett 16 lepattanót is és parádésan játszott volt csapata, valamint Nikola Jokics ellen, ráadásul a 39 pontos CJ McCollum is tarthatatlan volt, így a Portland megnyerte a kulcsmeccset – a két gárda a nyugati nyolcadik helyért küzd és azonos mérleggel érkeztek erre az összecsapásra. A Denvernél ugyan szintén voltak jó egyéni teljesítmények támadásban (Jokics 17-8-8-at hozott például), de védekezésben képtelenek voltak lelassítani a Blazerst, így bár nemrég még stabil előnyük volt az utolsó playoff-helyen, most egy meccs hátrányból kell visszavágniuk a maradék nyolc derbi alatt – most viszont még zsinórban négy idegenbeli találkozót kell megvívniuk…

Minden dicséretet megérdemel a Blazers. Nagyon mélyről szedte össze ezt a szezont a Portland és most már egy meccsel vezet a Denver előtt, ráadásul megnyerte az egymás elleni szériát is az alapszakaszban, így minden esélye megvan arra, hogy bejusson a rájátszásba – ráadásul bár játszanak még kétszer a Jazz-zel, egyszer a Houstonnal és egyszer a Spursszel is, összesen két idegenbeli találkozójuk van hátra. Ezen az estén nagyot játszottak, bár Damian Lillardra eléggé felkészült a Nuggets, McCollum élt a lehetőséggel és parádés meccset hozott, a negyedik negyedben is ő volt a gárda vezére, neki és Nurkic-nak köszönhetően az is belefért, hogy a kispadról csak Aminu szóljon hozzá érdemben. A záró etap nagy részében már kontrollálta a játékot a hazai alakulat, így magabiztosan várhatja a hajrát.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 39/9, Nurkic 33, Lillard 19/12
A Nuggets legjobb dobói: Nelson 23/12, Harris 19/3, Chandler 17/3, Jokics 17/3

Los Angeles Lakers – Washington Wizards 108-119

Az utolsó negyedben bukta el a Lakers. Jól játszott a hazai alakulat, a Russell-Clarkson páros remekül bontotta a védekezést (50 pont, 20/40 mezőnyből, 10 lepattanó, 12 gólpassz) és a többiek is hozzátették a magukét, 50%-kal célzott az együttes. A harmadik negyedben különösen elkapták a ritmust Randle-ék és megléptek 13 ponttal, a záró etapban viszont elfogyott az erő és bő három perccel a meccs vége előtt átvette a vezetést a Wizards - itt megtört a hazai ellenállás, pillanatok alatt összeomlottak és eldőlt a mérkőzés. A fiatal csapat nem bírta végig a 48 percet, de szégyenkezni valója így sincs, három és fél negyeden keresztül minden pályára lépő elvégezte a feladatát - péntek hajnalban Minnesotában folytatja az együttes.

38 év. Ennyi idő telt el a Washington legutóbbi divízió-győzelme óta, ez volt a leghosszabb ínséges időszak ezen a téren az NBA történetében - ezzel a győzelemmel immár biztossá vált, hogy idén megszakad a széria. Igaz, nem jött könnyen a siker a fővárosiak számára, de végül John Wall (34 pont, 14 gólpassz) szenzációs játékával hozták a kötelezőt, így sorozatban negyedik győzelmüket aratták és másfél meccsre megközelítették a Clevelandet - közben menekülnek a rohamtempóban érkező Toronto elől, nagyon izgalmas lesz a keleti hajrá.

A Lakers legjobb dobói: Russell 28/12, Clarkson 22/6, Ennis 11/6
A Wizards legjobb dobói: Wall 34/3, Porter 16/3, Beal 16/3

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus