A houstoni csapatjáték felülmúlta Westbrookot

Westy 49-et dobott, de az utolsó pillanatban mégis kikaptak - gálázott a Spurs - száguld az Atlanta - nyert a Toronto és a Detroit.

Hiába dobott nyolc triplát és 49 pontot Russell Westbrook, a hajrában többször is hibázott, a Houston pedig két, utolsó másodpercben elsüllyesztett Nené-büntetővel megnyerte az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali rangadóját. A Toronto Kyle Lowry vezérletével lenyomta a Jazzt, a Spurs bemutatót tartott  Denverben, sorozatban ötödször is nyert az Atlanta, kikapott Detroitban a Charlotte, míg a Portland a Lakerst, a Suns pedig a Dallast verte meg.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Indiana Pacers - Brooklyn Nets 121-109

Megvan a kötelező. Az első negyedben kialakított hétpontos előnyt a harmadik játékrészben fejelte meg a Pacers, egy 18-4-es etapot futottak a hazaiak és állva hagyták a Brooklynt - innen még egyszer visszakapaszkodtak a vendégek, de reális esélyük már nem volt a győzelemre. Paul George (26 pont, 10/18 mezőnyből) mellett ismét parádézott Myles Turner (25 pont, 15 pattanó, 5 blokk) és Jeff Teague (21 pont, 9/13 mezőnyből, 15 gólpassz) is, ez a trió azt csinált a Nets védekezésével, amit akart - akkor zárkózott fel ismét a Brooklyn, amikor ők ültek, velük a pályán elég nagy volt a különbség. A gárda így végül hozta a kötelezőt és sorozatban negyedik győzelmét is behúzta, következőleg a New Yorkot fogadja.

Semmi meglepő. Zsinórban negyedik, utóbbi tizenegy meccséből a kilencedik vereségét könyvelhette el a Nets, idegenben 1-17-re romlott a társaság mérlege - védekezésben ezúttal sem tudtak hozzászólni a meccshez, tulajdonképpen az történt, amire számíthattunk. Kenny Atkinson igyekezett figyelni játékosai perceire, hiszen négy este alatt három összecsapást vívnak, így a kezdő hátvédpár, Whitehead és Bogdanovic mindössze 13, ill. 12 percet töltött parketten, 26-nál többet pedig egyedül a padról beszálló Dinwiddie-nek engedélyezett.

A Pacers legjobb dobói: George 26/6, Turner 25/6, Teague 21/6
A Nets legjobb dobói: Booker 16/6, Hamilton 16/12, Dinwiddie 13/3, Kilpatrick 13/3

Toronto Raptors - Utah Jazz 101-93

Lowry jelentette a különbséget. Eléggé hasonlított a forgatókönyv a két csapat két héttel ezelőtti meccsére: akkor és most is hátrányból fordított a negyedik negyedben a Toronto és akkor is Kyle Lowry extrája hozta a kanadaiak győzelmét. Az irányító azon a mérkőzésen 19, most 16 pontot szórt a záró etapban, összesen 33-ig jutott (10/17 mezőnyből) és vezérletével kereken tíz egységet vert ellenfelére a Raptors az utolsó tizenkét percben - folyamatosan hozta a kulcsfontosságú játékokat, képtelen volt őt megállítani a Jazz. Ez elég is volt a hazai sikerhez, az egyébként keményen védekező, de elöl harmatos vendégektől nem érkezett válasz, így a Toronto 14 gólpasszal és 40% alatti mezőnymutatóval is értékes győzelmet aratott.

Sokba kerültek az eladott labdák. Alapvetően mindkét csapat gyengén dobott és aktívan védekezett, a harmadik negyedben például alig 30%-kal dobott a Toronto és a Utah is - éppen ezért jelentettek rengeteget az eladott labdák. Márpedig a vendégek 19 alkalommal elveszítették a játékszert, amelyekből kaptak 27 pontot, ezzel szemben ők öt egységet tudtak szerezni a Raptors négy labdavesztéséből - az itt meglévő nagy különbség mellett még engedtek 21 támadópattanót is, ezekkel a hibákkal lenullázták a kiváló védekezést. Ezzel együtt 44 percen keresztül vezettek, de Lowry feljavulása már sok volt nekik, az irányító úgy bontotta meg őket a hajrában, ahogy akarta, így zsinórban másodszor is kikaptak - most Minnesotába látogatnak ötmeccses idegenbeli túrájukon.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 33/12, DeRozan 23, Valanciunas 18
A Jazz legjobb dobói: Mack 17/3, Hayward 16/6, Gobert 15

Detroit Pistons - Charlotte Hornets 115-114

Kis híján elszórakozta a Detroit. Ezúttal remekül játszott a Pistons, támadásban villogtak a periméter-játékosok, védekezésben pedig kiválóan lassították a Walker-Batum párost, így magabiztosan vezettek is. Remekül használták Boban Marjanovicsot, aki már félidőben nyolc támadópattanónál járt, végül 15 ponttal és 19 lecsorgóval zárta 22 percét, abszolút dominált a palánk alatt. A záró etapot 15 pontos előnyből kezdhették meg a hazaiak, ám ekkor valami megtört védekezésben, hirtelen elvesztették a fonalat, Kemba Walker alaposan megszórta őket és 113-113-nál egyenlített a Charlotte. Reggie Jackson azonban bő egy másodperccel a vége előtt kiharcolt egy faultot Walkeren, bedobta a két büntetőt, ez pedig győztes játéknak bizonyult, mert a Hornets már nem tudott válaszolni - nagyon fontos győzelmet aratott a Pistons és győzelemmel indulhat el ötmeccses túrájára.

Egy másodperc kellett volna a Charlotte-nak. Nem igazán ment a játék a vendégcsapatnak, de a záró etapban nagyon feljavultak, főleg Kemba Walker: az irányító egymaga húsz pontot szórt ebben a játékrészben, csapatszinten pedig 44-ig jutottak. A hatalmas feltámadás azonban nem bizonyult elégnek, Walker faultolta Jacksont, majd 0,5 másodperccel az órán Marco Belinelli próbált meg egy rafkós dolgot: ő végezte el az oldalbedobást és a rajta védekező Marcus Morris hátára dobta a labdát. Ebből azonnal be is vágott egy palánkos triplát, de elkésett vele, lejárt az idő, így végül elbukott a csapat - vereséggel kezdték ötmeccses idegenbeli vándorlásukat, most San Antonióba utaznak.

A Pistons legjobb dobói: Harris 25/9, Jackson 22/3, Morris 20/9
A Hornets legjobb dobói: Walker 32/12, Williams 19/6, Hawes 18/9

New Orleans Pelicans - Atlanta Hawks 94-99

Nincs szükség Kyle Korverre. Idén magához képest gyengébben játszik a dobógép, ki is került a kezdőből már egy ideje, ezen az estén pedig egyáltalán nem lépett pályára - valószínűleg azért, mert már eldőlt, hogy Clevelandbe cserélik. Nem is volt rá szükség, a gárda remekül védekezett, elöl hozta magát Dennis Schröder, a végjátékban pedig ők koncentráltak jobban: az irányító egy triplát, Millsap egy duplát süllyesztett el, eközben két támadást is kivédekeztek, majd mindkét említett bedobálta a büntetőit is, amivel lezárult az összecsapás. A Hawks már sorozatban ötödik győzelmét aratta, amivel Kelet legjobb formában lévő csapatának számít és már negyedik, másfél meccsre a Bostontól.

A végjátékot elrontotta a Pelicans. Az első negyedet megnyerték a hazaiak és félidőben is vezettek még, ugyan a fordulás után már hátrányba kerültek, de egy 12-2-es rohammal ismét felzárkóztak. Az utolsó szűk négy percben azonban hibát hibára halmoztak, sorozatban hat dobást rontottak és eladtak egy labdát, ez idő alatt pedig a Hawks megnyerte a meccset - Hield háromszor is megkapta a lehetőséget, de mindet elrontotta, igaz, Holiday és Davis sem tudott mihez kezdeni. A védekezés megint dicsérhető, erre a stabilitásra mindenképpen építhetnek a továbbiakban, de egy nyerhető meccset veszítettek el - igaz, a nyugati alsóház botrányos teljesítménye miatt így is közel vannak a rájátszáshoz.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 20, Holiday 18/12, Hield 15/12
A Hawks legjobb dobói: Schröder 23/6, Millsap 17/3, Hardaway Jr. 14/12

Houston Rockets - Oklahoma City Thunder 118-116

Westbrook 49 pontja sem volt elég. Újabb érdekes meccsen van túl a Thunder, hiszen irányítója két ponttal maradt el a szezoncsúcsától, elvállalt 34 dobást, bedobott belőle 16-ot és bár nem számít jó tripladobónak, 15 hármasából beakadt nyolc - utóbbi karriercsúcs, egészen extrán tüzelt ma kintről. Ezzel együtt is 14 pontos hátrányból kezdhették meg a negyedik negyedet, de érdekes módon éppen akkor produkáltak egy 20-7-es etapot, amikor Westbrook ült és bár visszatérése után ismét termelte a pontokat, a hajrában nem tudott segíteni. Szűk két perccel a vége előtt már ők vezettek 116-114-re, ám az OKC mindhárom támadását ő vállalta el és dobta mellé ezt követően, míg a Rockets az utolsó másodpercben két Nené-büntetővel megnyerte a meccset - hiába dolgozta le tetemes hátrányát a Thunder, a legutolsó pillanatban mégis alulmaradt. Westbrook sorozatban harmadszor vállalt legalább 28 mezőnydobást, de csapata mindhárom meccset elveszítette, ezzel visszacsúszott a nyugati hetedik helyre.

Megúszta a Rockets. A második negyedtől kezdve úgy tűnt, hogy kézben tartja a meccset a hazai alakulat, szépen járt a labda, Harden (26 pont, 6/16 mezőnyből, 12 gólpassz), Gordon (22 pont, 5/10 tripla) és Nené (6/6 mezőnyből) vezérletével pedig meg is léptek az OKC elől. A harmadik játékrészben már 18 egység is volt közte, ám a záró etapban elfogyott az erő, a támadójáték megtorpant, a vendégek pedig ezt kihasználva egyenlítettek. Az utolsó percekben nem csak Westbrook, de a Houston is sorra követte el a hibákat, azonban előbb Harden egyenlített, majd jött Nené, aki egy remek figura és Harden passza után mehetett a gyűrűre - a fault után nem hibázott a vonalról. Ez a figura végül győzelmet ért, a Rockets zsinórban hatodszor is nyert és most back-to-backre utazik Orlandóba.

A Rockets legjobb dobói: Harden 26/6, Gordon 22/15, Nené 18
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 49/24, Oladipo 17/12, Kanter 15

Dallas Mavericks - Phoenix Suns 95-102

A vége a Phoenixé volt. Szorosan alakult a találkozó, a Suns védekezése magához képest stabilan állt a lábán és nem engedett végzetes futásokat a Mavsnek - ráadásul az ex-dallasi Tyson Chandler vezetésével 53-31-re megnyerte a lepattanózást, uralta a palánk alatti területet. Ennek ellenére szűk két és fél perccel a vége előtt egálban voltak a felek, de ekkor jött Eric Bledsoe, egymaga bevert hét pontot, csapata egy 9-2-es futást prodkált, a texasiak pedig nem tudtak válaszolni - a 26 pontos, 7 gólpasszos irányító vezérletével közvetlen riválisa otthonában győzött a Phoenix. Az együttes most fogadja a Clevelandet, majd lejátszik két meccset Mexikóvárosban, az egyiket éppen a Dallasszal szemben.

Andrew Bogut nagyon menni akar. A védekezésben idén is ligaelitnek számító, nyáron érkező center nemrég azt nyilatkozta, hogy mindenképpen távozik, legkésőbb a szezon végén - ezúttal a pályán is jelezte szándékát, hiszen pont és lepattanó nélkül, öt faulttal zárta húsz percét. Az ő teljesítménye nagyon hiányzott a palánk alól, a periméterről Barnes, Williams, Curry és Harris is termelt, de még a benti problémák és Wesley Matthews betlije is belefért volna, ha a legvégén nem esik össze a gárda - ám a sorozatban elrontott négy támadás, a túloldalon Bledsoe-val soknak bizonyult.

A Mavericks legjobb dobói: Williams 20/6, Barnes 19, Curry 16/3
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 26/6, Booker 22/9, Knight 17/3

Denver Nuggets - San Antonio Spurs 99-127

Egy negyedet kapott a Nuggets. A nyitó etapban még (főleg hátul) akadozott a Spurs gépezete, kaptak 33 pontot, majd ezt követően szigorítottak a védekezésen - félidőben már ők vezettek, a harmadik negyedben megléptek, a záró etapban pedig tetemesre növelték a különbséget. Az ismét remeklő Kawhi Leonard mellett sorra bombázta be a középtávolikat és a közelieket LaMarcus Aldridge, de Pau Gasol (7/8 mezőnyből, 9 pattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) és Tony Parker (10/11 mezőnyből, 9 gólpassz) is félelmetes hatékonysággal dolgozott - erre nem lehetett válasza a Denvernek. Gregg Popovich csapata végül 56,7%-kal célzott mezőnyből, 50%-kal triplázott és kiosztott 34 gólpasszt, az első negyed után lejátszotta a hazaiakat - következőleg a Charlotte-ot fogadják Danny Greenék.

Csak kapkodták a fejüket a hazaiak. Arra lehetett számítani, hogy védekezésben nem lesz komoly faktor a Nuggets, de arra talán nem, hogy ennyire esélytelennek bizonyul - a Spurs-játékosok azt csináltak, amit akartak, Gallinariék mindenről lemaradtak. Ezt ráadásul támadásban sem tudták ellensúlyozni, Mudiay nagyon eltűnt, a kinti dobógépeket (Harris, Barton) levette a pályáról a San Antonio, besültek a hazaiak fegyverei - egy fokozattal végig lassabban játszottak, végül komoly pofonba szaladtak bele. Vasárnap hajnalban Oklahoma City-ben javíthatnak, az sem lesz egyszerű...

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 19, Gallinari 15/3, Arthur 13/6
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 28/3, Leonard 24/9, Parker 21/3

Portland Trail Blazers - Los Angeles Lakers 118-109

Damian Lillard visszatért. Öt kihagyott meccs után lépett ismét pályára a Blazers irányítója és rögtön le is tette a névjegyét, 4/4 jó dobással kezdett, 21 pontja mellett kiosztott tíz gólpasszt, remekül vezényelte a hazaiak támadásait. Mellette villogott CJ McCollum és Evan Turner is, ez pedig elégnek bizonyult ahhoz, hogy túldobják a triplákkal szenvedő Lakerst - a fordulatos, sok futással tarkított mérkőzés utolsó öt percét 16-6-ra nyerte a Portland. Az 53,1%-kal tüzelő Stotts-legénység zsinórban három jó, de legalábbis vállalható meccset hozott és következőleg akár vissza is veheti a nyugati nyolcadik helyet a Kingstől - még nem késő összeszedni magukat.

Kevésbé ültek a Lakers dobásai. Nem tüzeltek kiegyensúlyozottan a vendégek ágyúi, a negyedik negyedben tíz pontot szerző D'Angelo Russell 0/8 triplával zárt, de Lou Williams és Nick Young sem igazán találta magát. Csapatszinten alig jutottak 40% fölé mezőnyből, mindössze 15 gólpasszt osztottak szét, ebből is látszik, hogy nem működött igazán olajozottan a támadójáték, ez pedig a mérkőzésbe került most - a hajrában éppen egy gyengébb szériájuk következett, amit kihasznált a Blazers. Az arany-lilák négy meccsre vannak a Kingstől, de csak féllel előzik meg a nyugati sereghajtó Dallast...

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 27/9, Lillard 21/12, Turner 20/3
A Lakers legjobb dobói: Russell 22, Clarkson 21/12, Randle 17

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus