A Houstont is megverte, a playoff kapujában a Dallas!

Parádés védekezéssel győzött a Mavs - a Cavst dobta szét a Pacers - tartalékolt az OKC - hozta a kötelezőt a Hornets és a Celtics

Parádés védekezésének köszönhetően megnyerte a Houston elleni ki-ki meccset a Dallas Mavericks az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így óriási lépést tett a rájátszásba jutás felé. Az Indiana szétdobta a LeBron James nélkül kiálló Clevelandet, a szinte teljes kezdőcsapatát nélkülöző OKC Portlandben kapott ki, hozta a kötelezőt a Charlotte és a Boston, a Detroit pedig a hajrában tudott fordítani – a Lakersnél D’Angelo Russell franchise-rekordot állított fel. Íme a részletek!

Indiana Pacers – Cleveland Cavaliers 123-109

James nélkül nem. Kyrie Irving vagy Kevin Love hiánya nem igazán szokott feltűnni a Clevelandnél, de LeBron James nélkül egész másképp fest a csapat – így történt ezúttal is. Elsősorban védekezésben hiányzott a tartás az együttesből, elöl rendben voltak, hiszen Irving és Love (utóbbi 18 perc alatt szórt 23 pontot) is remekelt, viszont a periméteren képtelenek voltak megfogni az Indianát, így a harmadik negyedben eldőlt a találkozó. Érdekesség, hogy James a második negyed kezdetéig nem is ment oda a kispadhoz – amikor megérkezett, ujjongás és „booo”-zás is elhangzott a lelátón…

Nagyon működött a támadójáték. Az Indiana 36 pontot szórt az első negyedben és 70-nél járt félidőben – mindkettővel szezoncsúcsot döntött, ez jól jelzi, hogy mennyire voltak ma produktívak George-ék. Tizenhat hárompontost pörköltek be 50% feletti hatékonysággal, mezőnyből pedig 56%-kal tüzeltek, így nem igazán adtak esélyt a Clevelandnek – a második negyedben egy 14-0-s futással léptek meg, majd a fordulás után húsz pont környékére növelték előnyüket. A Pacers így sorozatban harmadik győzelmét aratta és fél meccsel vezet a Detroit előtt.

A Pacers legjobb dobói: George 29/12, Miles 21/18, S. Hill 15/3, Mahinmi 15
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 26/3, Love 23/9, Smith 10, Frye 10/6, Jefferson 10/3

Orlando Magic – Detroit Pistons 104-108

A negyedik negyedben jobb volt a Pistons. Nagyon kellett ez a győzelem a vendégcsapatnak, de a második negyedben beszedett hátrányt csak a záró etapban, egy 12-2-es futással tudta eltüntetni. Az utolsó percekben Reggie Jackson, Tobias Harris és Caldwell-Pope is fontos kosarat szerzett, bő három perccel a vége előtt vették át a vezetést és innentől már meg is tartották azt – érdemes kiemelni még a 16 lepattanóval és 4 blokkal jelentkező Drummondot is. A gárda három nehéznek ígérkező derbivel zárja az alapszakaszt és 2,5 meccs az előnye a Chicagóval szemben – ezért volt kulcsfontosságú számára ez a siker.

A kritikus időszakban becsődölt a Magic. A hazai alakulat az említett Pistons-futás idején sorra rossz dobásokat vállalt és eladott labdákat vétett, a triplákkal pedig egész este szenvedett (4/15) – ráadásul a védekezését sem volt túl nehéz feltörni. Nik Vucsevics és Andrew Nicholson jól szállt be a padról, a kezdőben Elfrid Paytont és (bizonyos időszakokban) Evan Fournier-t lehetett dicsérni, de a hajrában nem volt senki, aki megtolja a gárda szekerét – sem védekezésben, sem támadásban. Ennek köszönhetően nem tudták tartani a lépést és lehajrázta őket a Detroit, igaz, Scott Skiles szerint most már az számít, hogy mit tanulnak az ilyen meccsekből.

A Magic legjobb dobói: Fournier 19, Payton 17, Oladipo 16/3
A Pistons legjobb dobói: Jackson 24/3, Caldwell-Pope 18/6, Drummond 13, Harris 13/6, Bullock 13/9

Washington Wizards – Brooklyn Nets 121-103

Sessions előkerült. John Wall térdproblémái miatt nem lépett pályára ezen az estén, ám a helyén kezdő Ramon Sessions 18 ponttal, 13 gólpasszal és csak egy eladott labdával húzta csapatát – vezérletével 50%-kal tüzeltek a fővárosiak és végig jó ritmusban kosaraztak. Az első félidőben még többé-kevésbé tartotta magát a Nets, a fordulás után azonban még egy sebességgel feljebb kapcsolt a Wizards és a különbség a harminc pontot is megközelítette – igaz, így is csak matematikai esélyük maradt a playoffra.

Ez a Nets „B” volt. Brook Lopez és Thaddeus Young mellett Willie Reed sem léphetett pályára, mert személyes okok miatt elhagyta a csapatot – így alacsony szerkezettel próbálkoztak a vendégek Hollis-Jeffersonnal négyesben. Thomas Robinson lubickolt is egyedüli magasként (23 pont, 10 lepattanó), Ellington is hozta magát, viszont Bogdanovic nagyon rossz napot fogott ki, holott neki kellett volna termelnie a pontokat – így az első félidő végéig tudtak látótávolságon belül maradni. A Nets ezzel már sorozatban hatodik vereségét szenvedte el.

A Wizards legjobb dobói: Beal 25/9, Sessions 18/6, Gortat 16
A Nets legjobb dobói: Robinson 23, Kilpatrick 15/3, Ellington 14/12

Boston Celtics – New Orleans Pelicans 104-97

Meg kellett küzdenie a sikerért a Bostonnak. Előzetesen sima hazai győzelemnek tűnt ez a találkozó, de hiába vezetett tizenhat ponttal is a Celtics, a Pelicans a második félidőben méltó ellenfél volt és a negyedik negyedben nyolcszor is egálra álltak a csapatok. Egészen az utolsó percig húzódott a döntés, ekkor több kulcsfontosságú védekezést mutattak be a hazaiak, majd a büntetővonalról meg tudták nyerni a derbit. Isaiah Thomas 32 pontig és nyolc gólpasszig jutott, de összességében elég sokat rontott a gárda – a siker azonban végül megszületett, így a harmadik-negyedik helyen állnak Bradley-ék.

Ez is nagy szó. Öt legjobb pontszerzője nélkül, mindössze nyolc aktív játékossal érkezett a mérkőzésre a Pelicans és senki nem átlagolt többet a pályára lépők közül nyolc pontnál – ehhez képest parádésan tartotta magát a gárda. A 23 eladott labda nagyon sokba került, az utolsó két percben több jó helyzetet is elhibáztak támadásban, de a Douglas-Frazier páros, valamint a cserepadra kerülő Luke Babbitt így is tartást adott az együttesnek – az elvárásokat túlteljesítették ezzel a kerettel.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 32/9, Crowder 14/6, Bradley 13/3
A Pelicans legjobb dobói: Douglas 19/6, Frazier 18/3, Babbitt 16/6

New York Knicks – Charlotte Hornets 97-111

Kemba Walker összekapta magát. Két fájó vereség után ma jól játszott a Hornets, Kemba Walker már az első negyedben beszórt 13 pontot és végül 34 egységgel zárt – a negyedik negyedben is végig nyomás alatt tartotta a New Yorkot, kulcsfontosságú kosarakat szerzett. Mellé fellépett Al Jefferson, illetve a kezdőbe bekerülő Frank Kaminsky (három magassal kezdett a Charlotte), így sem Batum hiánya, sem Lin gyengébb napja nem volt faktor – az irányító egy könyöksérüléssel bajlódik. A Charlotte így fél meccsre van a Miamitól és egyre az Atlanta-Boston párostól.

Rövidre sikerült a felzárkózás. A negyedik negyedben egy nagy rohammal megpróbálta eltüntetni hátrányát a hazai alakulat, de nem jutott sokáig – vitatható bírói ítéletek és az ezekből fakadó reklamálás miatt kiállították Robin Lopezt, majd Kemba Walker lezárta a találkozót. Porzingis és Calderon nélkül is kiegyensúlyozott támadójátékot hozott a New York, de nem igazán akadt vezér – Carmelo Anthony-nak nem ment a játék, így a hajrában nem volt reális esélyük a győzelemre.

A Knicks legjobb dobói: Williams 17/3, Vujacic 16/12, Anthony 15
A Hornets legjobb dobói: Walker 34/21, Jefferson 24, Kaminsky 16/6

Dallas Mavericks – Houston Rockets 88-86

Kulcsfontosságú győzelem. Igazi ki-ki meccset játszottak a csapatok, a tétnek megfelelő feszültséggel és védekezéssel. A Mavs Deron Williams kiválása óta sorozatban ötödik ellenfelét tartotta 90 pont alatt, elöl pedig JJ Barea volt a vezér ezúttal is – a hátvéd 27 pontot szórt, közte egy nagyon fontos 2+1-es játékkal, amellyel 85-85-re módosította az eredményt. Az utolsó pillanatokban több remek védekezést is bemutattak a hazaiak, majd öt másodperccel a vége előtt Devin Harris állhatott a büntetővonalra – nem hibázott, ezzel megnyerte a mérkőzést csapatának.

Nem bírta a nyomást a Rockets. Az utolsó negyedben teljesen összeomlott a vendégek támadójátéka, a záró 16 labdabirtoklásukból csak háromszor szereztek pontot, az utolsó szűk négy percben nem dobtak kosarat és James Harden is zsinórban három támadást rontott el. A dobóhátvédnek 22 mezőnykísérlet kellett 26 pontjához (és eladott hat labdát is), Dwight Howardot fontos pillanatban hackelte a Mavs és azt sem tudták kihasználni, hogy a túloldalon Dirk Nowitzki csak hét pontig jutott. Ezzel a vereséggel a Houston két meccsre szakadt le texasi riválisától és a Jazz is egy teljes meccsel jár előttük – Hardenék csak kilencedikek és négy találkozó van hátra az alapszakaszból…

A Mavericks legjobb dobói: Barea 27/12, Matthews 16/12, Harris 10/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 26/12, Beasley 15, Howard 14

Portland Trail Blazers – Oklahoma City Thunder 120-115

Mégis pihentek a kezdők. Bár Billy Donovan vonakodott kiültetni sztárjait, hogy ne essenek ki a ritmusból, most mégis úgy döntött, hogy szabadnapot kapnak: így hiányzott Kevin Durant, Russell Westbrook, Serge Ibaka és Andre Roberson is. Támadásban így is rendben volt a gárda, hiszen az Adams mellett kezdő Enes Kanter 33 pontos, 20 lepattanós brutális dupla-duplát szállított (előbbi karriercsúcs), mellette pedig Waiters és Morrow is hozta magát. A gond a védekezéssel volt, hiszen a Portland azt csinált, amit akart, így az eredményt csak a mérkőzés végén tették szorossá a vendégek – folytatás Sacramentóban két nap múlva.

Kibújt a szélárnyékból a Portland. A gárda ezzel a sikerrel utolérte a gyenge formával és nehéz sorsolással rendelkező Memphist a nyugati ötödik helyen, ha pedig meg is előzi, akkor éppen a Thundert kerüli el a playoff első körében – ebben az esetben a Clippers lesz az ellenfél. Ugyan Damian Lillardnak most nagyon nem ment (2/13 mezőnyből), McCollum, Aminu és Crabbe vezérletével 72 pontig jutottak az első félidőben (szezoncsúcs) és húsz egység felett is járt az előnyük – ugyan az utolsó negyedben kicsit visszavettek, a győzelmük nem forgott veszélyben. Ezzel a szezon előtt nem sokra tartott gárda biztosította helyét a rájátszásban.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aminu 27/9, McCollum 26/12, Crabbe 16/12
A Thunder legjobb dobói: Kanter 33/3, Waiters 25/3, Morrow 19/9

Los Angeles Lakers – Los Angeles Clippers 81-91

Most már tényleg jöjjön a playoff. A Clippersnél nem játszott Jamal Crawford, Austin Rivers és Wesley Johnson, de így is viszonylag simán jött az idei 50. győzelem. Paul Pierce visszatért kisebb sérülése után és Blake Griffin is kezd visszarázódni (13 pont, 8 pattanó 25 perc alatt), így gyakorlatilag nem maradt már teendő az alapszakaszra – csak a sérülések elkerülése. Ez nem sikerült teljesen, Jeff Green a harmadik negyedben landolt túl keményen és nem tért vissza a parkettre, erre éppen nincs szüksége a csapatnak…

Russell a végén kapott labdát. A kiközösített irányító kilenc pontot szerzett az utolsó negyedben, addig nem nagyon találta magát – viszont bedobta 124. tripláját, amellyel franchise-rekordot állított fel az újoncok között. Nick Van Exel csúcsát adta át a múltnak és ő a legfiatalabb az NBA történetében, aki legalább 120 hármast süllyesztett el egy szezon során. Másnak nem igazán örülhettek az arany-liláknál, Kobe Bryant csak erőlködött (bár jól kezdett), egyedül Randle lepattanózását lehet kiemelni tőlük.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 17/3, Russell 13/6, Clarkson 13/3
A Clippers legjobb dobói: Redick 15/9, Jordan 15, Paul 13/3, Griffin 13

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus