A Jazz is elverte a Cavst, a GSW simán nyerte a rangadót

Hayward révén a Utah is legyőzte LeBronékat, a Grizzlies Phoenixben nyert, Lowry 35-öt szórt Bostonban, a Warriors simán verte a Clipperst

Tizenkét meccses dömpinget rendeztek ma hajnalban az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban és LeBron Jameséket most Gordon Hayward és a Utah győzte le nagy meccsen. A Memphis és a Warriors is hibátlan maradt, Gasolék Phoenixben nyertek, Curry-ék pedig a Clippers ellen hoztak rangadót. Kyle Lowry 35 ponttal vezette győzelemre a Raptorst, 131-et szórt a Kings, nyert a címvédő Spurs. Nézzük a részleteket!

A játéknap legfontosabb jeleneteivel foglalkozó videós posztunkat itt találjátok!

Charlotte Hornets – Miami Heat 96-89

Jeffersonra nem volt válasza a Heatnek. Chris Andersen sérülés miatt kihagyta a derbit, így a Charlotte folyamatosan erőltette a centert a gyűrű alatt – sem Bosh, sem Williams, sem Hamilton nem tudott vele mit kezdeni hosszútávon. Big Al végül 28 ponttal zárt 25 dobásból tíz lepattanóval és három blokkal, viszont cseréje, Cody Zeller is 13 pontot, ill. 8 lepattanót tett hozzá, kevesebb, mint húsz perc alatt – itt tudta megnyerni a meccset a Hornets.

Wade és Bosh most egyedül maradt. Szépen játszott a Heat, járt a labda, viszont a nagy duón kívül egyénileg senki nem tudott igazán villogni – ők együtt 48 pontot szereztek, Bosh 13 pattanót, Wade 7 gólpasszt tett mellé. Deng továbbra sem illik a képbe elöl (9 pont), most a hármasok sem estek és összességében is 40% alatt tüzeltek a vendégek.

A Hornets legjobb dobói: Jefferson 28, Walker 18/6, Zeller 13
A Heat legjobb dobói: Wade 25, Bosh 23/3, Deng 9, Williams 9/9

Philadelphia 76ers – Orlando Magic 89-91

Most a Magic jött ki jobban a végjátékból. Az Orlando eddig folyamatosan a negyedik negyedben tette semmissé a jó meccseit, ma végig egálközelben tudtak maradni és bár Sims tempójával négy mp-cel a vége előtt egyenlített a Philly, Fournier labdájából Harris dobhatott egy középtávolit, amivel dudaszóra meg tudta nyerni a meccset a vendégcsapat.

Noel megsérült. A Philly újonc centere 16 percnyi játék után elhagyta a parkettet, miután megsérült a bal bokája – a játékos viszont nem tudja, mikor történt az eset és azt sem, hogy meddig lesz harcképtelen.

Több volt a jó teljesítmény az Orlandónál. Harris 18 pontja mellett Vucsevics, Ben Gordon és Fournier is elérte a tíz pontot, Frye pedig dupla-duplázni is tudott – a hajrában is ők bizonyultak higgadtabbnak, Harris tudta eldönteni a meccset. A Sixersnél Tony Wroten ismét remekelt, 27 pontot szórt be 8 gólpasszal, illetve Brandon Davies is eljutott húszig (9/11 mezőnyből!), de rajtuk kívül csak McDaniels atletikus megmozdulásait lehet kiemelni – ez pontosan egy Harris-tempóval bizonyult kevesebbnek a kelleténél.

A 76ers legjobb dobói: Wroten 27/12, Davies 20, McDaniels 12/3
A Magic legjobb dobói: Harris 18, Vucsevics 17, B. Gordon 15

Boston Celtics – Toronto Raptors 107-110

Kyle Lowry kezébe vette a dolgokat. Valanciunas és Amir Johnson sem léphetett pályára, így az irányító előlépett – 17 dobásból eljutott 35 pontig és teljesen tarthatatlannak bizonyult. Ráadásul ő nyerte meg a meccset a Raptorsnak, amikor az utolsó percben, egál állásnál elcsente a labdát Smarttól, majd adott egy gólpasszt DeRozannak, végül Rondo büntetői után egy nehéz tempóval beállította a végeredményt.

Kevés hiányzik a Bostonnak. A Kelták Dallasban is kevéssel maradtak alul, most Rondo tripla-duplázott, Sullinger és Olynyk is nagy dupla-duplát hozott, Green húsz pontot szórt és a Bradley-Smart páros is tíz pont felett zárt – mindenki jól tette a maga dolgát, de most Lowry-val nem tudtak mit kezdeni, hiába jó védő Rondo és Bradley is. Óriási, 55-24-es különbséget mutatott a lepattanózás a javukra, 17 támadót kaparintottak meg a Raptors nagyembereinek hiányát kihasználva – mégsem tudták ezt győzelemre váltani.

A Celtics legjobb dobói: Green 20/6, Sullinger 19, Olynyk 18/6
A Raptors legjobb dobói: Lowry 35/6, DeRozan 23, Patterson 14/12

Brooklyn Nets – Minnesota Timberwolves 91-98

A legvégére hagyta a Minnesota. Másfél perccel a vége előtt még a Brooklyn vezetett, ekkor Rubio egy nehéz kosárral egyenlített, majd odaadta Pekovicsnak, aki faulttal együtt is bedobta. Lopez támadófaultja miatt nem tudott válaszolni a Nets, aztán Young floatere is beakadt, így a Minny nagy meccset nyert idegenben.

A vendégek jobban tették a dolgukat. Rubio dupla-duplával vezette csapatát, Kevin Martin 26 pontot rámolt be főként a periméterről, Pekovics és Young is dupla-duplázott, de Andrew Wiggins is eljutott 17 pontig – igaz, a cserepad nem sokat tett hozzá. Ezzel szemben a Brooklynnál a fő fegyver Lopez csak tíz egységig jutott 14 dobásból Pekovicsék szorításában, Joe Johnson 22 pontja mellett kulcspillanatban adta el a labdát, így pedig nehezen nyernek mérkőzést.

A Nets legjobb dobói: J. Johnson 22/3, Williams 19/9, Jack 14
A Timberwolves legjobb dobói: Martin 26/12, Wiggins 17/3, Pekovics 16

Detroit Pistons – New York Knicks 98-95

Anthony szenvedett, mégis majdnem nyert a Knicks. A kiscsatár 5/21-es mezőnymutatót dobált össze, de Hardaway Jr (20 pont) és Jason Smith (17 pont, 7/11 mezőnyből) vezetésével így is közel tudtak kerülni a végére (13-mal nyerték az utolsó negyedet), főleg a Pistons kihagyott büntetői után – de ők sem tudtak pontosan célozni a legvégén, így rövidnek bizonyultak.

A hármasok mentették meg a Pistonst. A liga legrosszabb tripladobó csapata a Detroit, így ha tudjuk, hogy a négy fő opció (Jennings, Drummond, Monroe és Smith) összesen 28%-kal dobott (bentről mindent elrontottak), csúnya verést vizionálhatunk – mégsem így lett. Ugyanis Caldwell-Pope, Jerebko és Augustin is elkapta a fonalat távolról, 11 hármassal szezoncsúcsot döntött a Detroit. Monroe azért hozta a számait végül, 23 ponttal és 18 lepattanóval jelentkezett.

A Pistons legjobb dobói: Monroe 23, Caldwell-Pope 20/12, Jennings 12/3, Augustin 12/6
A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr 20/12, Ja. Smith 17, Shumpert 15/12, Stoudemire 15

Milwaukee Bucks – Chicago Bulls 86-95

Egy félidőt aludt a Bulls. Derrick Rose visszatért a Bulls kezdőjébe, azonban az első félidőben igencsak hiányzott Joakim Noah a palánkok alatt, a Bucks 53 pontot rámolt be. Jól mozgott ekkor a Milwaukee, nem is nagyon lehetett senkit kiemelni, mindig előlépett valaki egy jó kosárral vagy egy jó védekezéssel. A második félidő már nem volt ilyen tündérmese, a Chicago elkezdett védekezni, és a végén sima győzelmet aratott – bár volt két kicsit véleményes támadóhiba, amit ráfújtak a Bucksra.

Jimmy Butler diplomázott. A Bulls kiváló védője most nem csak nagyszerű dobásokkal vezette sikerre csapatát, de szedett 6 pattanót, adott 7 gólpasszt és 4 labdát is szerzett – ebből hármat a harmadik negyedben, amikor lelassították a hazai csapatot. Butler egyébként jól ismeri Milwaukee-t, és ha már erre járt, tegnap át is vette a diplomáját a helyi Marquette Egyetemen.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 13, Middleton 11, Knight 10.
A Bulls legjobb dobói: Gibson 23, Gasol 22, Butler 14.

Washington Wizards – Indiana Pacers 96-94 - hosszabbítás után

Wall ellenállhatatlan. Magasra tette saját maga és csapata számára a lécet a fiatal játékos, melyet úgy fest könnyedén ugrik meg. A hosszabbításban 7 pontot termelt, rajta egy pillanatig nem múlt a fővárosiak sikeressége. Pedig a Wizards a hazai pálya ellenére nagyon gyenge dobóformát (37%) mutatott, de az eladott labdákból szerzett pontok terén mutatott fölény (23-10), és a pontos büntetőzés (21/23) célba juttatta őket.

A Pacers kezében volt a döntés. A vendégek hatalmas fölénnyel nyerték a lepattanócsatát (57-43) és a rendes játékidő végén a karrierje legjobb mérkőzését produkáló Sloan egyenlítő duplája után még Pierce számára kínálkozott lehetőség, hogy a Washington számára behúzza a meccset, hibázott. A hosszabbításban közelebb állt a győzelemhez a Pacers. Nagy visszatérést produkáltak az utolsó egy percben és két dobásuk volt a győzelemhez, egyenlítéshez, de előbb Hibbert triplát, majd Copeland kettest hibázott, így sorozatban negyedik sikerét aratta a Wizards. A Pacers az első öt mérkőzés alapján 1990 óta nem kezdett ilyen rosszul (1-4).

A Wizards legjobb dobói: Wall 31/3, Temple 16/12, Gortat 14
A Pacers legjobb dobói: Sloan 31/12, Copeland 19/9, Hill 14/3

San Antonio Spurs – Atlanta Hawks 94-92

A széria folytatódik. Utoljára 1997. február 15-én nyert a Hawks San Antonióban, vagyis Tim Duncan továbbra is veretlen az Atlanta ellen hazai pályán – zsinórban 17. buktáját könyvelhette el itt a vendégcsapat. Pedig most nagyon közel voltak a sikerhez a DeMarre Carrroll és Paul Millsap húzta vendégek, akik periméter játéka ugyan nagyon gyenge volt, de a palánkok alatt ezt kompenzálták. A végjátékban azonban Kyle Korver negatív főszereplővé lépett elő, előbb a triplánál fautolta Ginobilit (3 büntető), majd Tim Duncan osztott ki neki egy sapkát a túloldalon, majd 92-92-es állásnál ismét faultolta Ginobilit, aki köszönte és megnyerte a meccset.

A nagy hármas felemás estéje. Tim Duncan dupla-duplázott (17 pont, 13 pattanó), emellett volt 6 blokkja, 4 gólpassza és 3 labdalopása is – viszont Tony Parker 7 gólpasszára 7 eladott labda jutott, Ginobili pedig a büntetőkön kívül csak szenvedett (2/7 mezőnyből). Persze a klasszist az különbözteti meg a jótól, hogy ilyenkor is képes meccset nyerni, ahogyan azt az argentin is tette.

A Spurs legjobb dobói: Duncan, Parker 17-17, Ginobili 12.
A Hawks legjobb dobói: Carroll 17/9, Millsap 17, Scott 12/6.

Phoenix Suns – Memphis Grizzlies 91-102

Jó kezdés után visszaesés. Bledsoe és Markieff Morris vezetésével alaposan bekezdett a hazai csapat, mely meglepte vendégét. Előbbi 16, utóbbi 11 pontot tett a közösbe az első 24 percben. Társuk azonban nem igazán akadt, mivel a kezdőcsapat másik három tagja 12 pontot tett a közösbe, 6/17-es mezőnymutatóval. A kispadról beszálló Tucker nagyon jól dolgozott (11 lepattanó), de Thomas is dicsérhető, aki a vezető kettősnek támogatást tudott adni.

Memphis-henger a második félidőben. A harmadik negyedben váltott védekezésén a vendég alakulat, mindössze 19 pontot engedélyeztek a hazaiaknak. Négy perc leforgása alatt a 9 pontos hátrányukat 5 egységnyi előnybe fordították. Itt még próbálta magát tartani a Suns, de a negyedik játékrész elején akadt egy négy perces periódus, ahol csak két pontot szereztek, tovább növelte a különbséget a Grizzlies és újabb sikert könyvelhetett el.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 23/6, Mark. Morris 20/6, Thomas 15/3
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 24/9, Lee 22/12, Gasol 18

Utah Jazz – Cleveland Cavaliers 102-100

Hayward a hős. A Jazz alaposan meglepte ellenfelét, hazaiak nagyon jól kezdték a mérkőzést, uralták a festéket, Favors és Kanter pedig az őrületbe kergették Blatt mestert. Akadt a találkozónak olyan pontja, melyen mormonföldiek 16 pontos fórban játszhattak. Ám a Cavs nagyot szenvedve feljött, James 3,4 másodperccel a lefújás előtt triplájával egalizált. A döntő dobást a meccs legjobbja, Hayward vállalta magára, melyet értékesített.

Irving és James vitték a "show-t". A mérkőzés rámutatott a Cavs alapvető hiányosságaira, melyek már a tegnapi találkozójuk második félidejében is látszódtak. Magas poszton felőrölte a Utah ellenfelét, így hiába próbálta meg a James - Irving duó megmenteni a meccset, a back-to-back két kudarcot hozott a ohióiaknak. Előbbi játékos 42, utóbb 44 percet töltött a parketten.

Beszédes statisztikák. A Dellavedova nélkül kiálló vendégek hátvédjei összesen 38 pontot értek el, ebből Irving 34 egységet vitt el. Lepattanózásban 41-30 arányban múlta felül ellenfelét a Jazz, s légelhárításuk is jól funkcionált Rudy Gobert (3 blokk) vezetésével. Ami a legmegdöbbentőbb különbséget mutatja, az a csapatjáték. A Utah játékosai 26, míg a Cavs kosarasai csupán 6 (!) gólpasszt jegyeztek.

A Jazz legjobb dobói: Hayward - Favors 21-21, Kanter 18/3, Burks 11/3
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 34/6, James 31/9, Love 14/3

Sacramento Kings – Denver Nuggets 131-109

DeMarcus Cousins visszavágott. Néhány napja nyert ugyan a Kings Denverben, de elég szépen lefogták a Kings nagyemberét. Ez ma nem sikerült: bár alig 22 és fél perc alatt kipontozódott, ennyi idő is elég volt neki, hogy 30 pontot termeljen be és szedjen 11 pattanót. A Denver szerencsétlenségére Rudy Gay is 75 százalékkal tüzelt mezőnyből, illetve rajtuk kívül még négyen érték el a 10 pontos határt – 4-1-gyel áll a Kings, erre több, mint 10 éve nem volt példa.

Másodjára nem kelt fel a Denver. A Kings egy 40-19-es első negyeddel nyitott, ebből lefaragott néhány pontot a Nuggets, de a harmadik játékrészt 37-18-ra bukták, innentől nem volt kérdés a vereség. Továbbra is próbálják menedzselni sérülésből visszatérő játékosaik idejét (Gallinari, McGee), ez azonban egyelőre nagyon az eredményesség rovására megy. Akadtak jó teljesítmények a csapatban, de a rotáció még mindig kaotikus, ami meg is látszik az eredményeiken. A védekezésük is romokban hever, 37 faultot ütöttek be, sokszor nagyon buta szituációkban - ezekből 50 büntetőt dobhatott az ellenfél.

A Kings legjobb dobói: Cousins 30, Gay 29/9, Landry 18.
A Nuggets legjobb dobói: Foye 19/9, Chandler 13/9, Lawson 13.

Golden State Warriors – Los Angeles Clippers 121-104

Steve Kerr eddig nyerő. Sokan féltették a Warriorst, amikor nyáron a legendás játékos, de nulla edzői múlttal rendelkező Kerr átvette a csapatot Mark Jacksontól, azonban eddig sikertörténet a váltás. Steph Curry és Thompson továbbra is ellenállhatatlan, és a kezdőötösben történt változások (Barnes Iguodala, Draymond Green a sérült David Lee helyén) is remekül sültek el. A Warriors úgy verte 17 ponttal a Clipperst és őrizte meg veretlenségét, hogy a negyedik negyedben 10 pontnyit kozmetikázott a vendégcsapat. Rossz hír az ellenfeleknek, hogy Curry helyettese, Shaun Livingston kezd belelendülni, David Lee pedig visszatért…

Kijózanító pofon. Blake Griffin 14 pontja még szódával elmegy, de egy lepattanója már jól jelzi, mennyire nem volt ma képben a LAC. Chris Paul is kiosztott 12 gólpasszt, de semmire nem ment vele a csapata, és Crawford is hiába termelt megint jól a padról, a GSW csapatjátéka teljesen más dimenzióban működött.

A Warriors legjobb dobói: Curry 28/12, Green 24/12, Thompson 19/9.
A Clippers legjobb dobói: Crawford 24/9, Jordan 17, Paul 15.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus