A Knicks lassan búcsúzhat a playofftól - a Pacers pedig az első kiemeléstől

A Miami Heat legyőzte a Knickset, a Hawks viszont Indianában győzött – ezzel eldőlni látszik a keleti első és nyolcadik hely sorsa. Nyugaton hasonló forgatókönyv szerint zajlottak az események: a Spurs legyőzte a Memphist, a Suns viszont a Michael Jordant megelőző Duranttel felálló Thundert verte, így a Spurs gyakorlatilag már megnyerte a főcsoportot, míg a Grizzlies most már meccshátrányban kilencedik. A Dallas is győzött a playoffért harcolók közül, rajta kívül a 3-6. helyen tanyázók is egytől egyig sikernek örülhettek – ki könnyebben, ki nehezebben hozta össze a győzelmet. 

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Miami Heat - New York Knicks 102-91

Két énje volt a Knicksnek. Az egyik a labdajáratós, üres triplákat és pick and rollok után tiszta zsákolásokat kialakító csapat, a másik pedig a nem passzoló, emberről dobáló csapat. Az előbbi az első negyedben 13-mal is vezetett, az utóbbi viszont odaadta a meccset a Heatnek. Ugyan JR Smith tripláival életben tudtak maradni sokáig, a címvédő Wade nélkül is magabiztosan nyert.

Smith rekorder, Anthony küzdött. A dobóhátvéd 22 (!) triplát suhintott rá, ez NBA-rekord, ebből 10(!) be is talált, ez pedig franchise-rekord. Viszont a pumpálásért főleg ő volt felelős, illetve Anthony, akit nagyon zavart a vállsérülése, hiszen 4/17-es mezőnymutatóval szenvedett össze 13 pontot. Pedig nagyon kellettek volna a pontjai, hiszen LeBron James 38-ig jutott a túloldalon, de csapatként is 56%-kal dobott a Heat mezőnyből, 44%-kal pedig a triplavonalon túlról.

Center nélkül is jó volt a Heat. Sem Oden, sem Andersen nem volt bevethető ma, így center nélkül, összesen két erőcsatárral a keretben volt kénytelen kiállni a Miami, volt pillanat, amikor négy hátvéd mellett csak Haslem volt fent a pályán, de ennek ellenére nem maradtak le a lepattanózásban, csupán hárommal nyerte ezt a Knicks.

A Heat legjobb dobói: James 38/9, Chalmers 15/6, Bosh 14/3
A Knicks legjobb dobói: Smith 32/30, Felton 15/6, Anthony 13/3

Los Angeles Clippers – Los Angeles Lakers 120-97

Dobásbiztonságból jeles. Az ellenfél nem késztette különösebb erőkifejtésre a hazai gárdát, ám így is dicséretre méltó precizitással dobtak. Az első három negyedben 61%-os mezőnymutatón álltak, s csak negyedik negyedbeli rontásukon (56,6%) múlt, hogy nem sikerült megdönteniük a szezoncsúcsukat (58,5%). Paulon nem igazán találtak fogást a vendégek kisemberei, hibátlanul triplázott, kiosztott 6 gólpasszt, de egyik sem Jordan, vagy Griffin zsákolással ért gyűrűbe.
 
Lassan elfogy a Lakers. Több szempontból is várja a szezon végét a fennállásának második leggyengébb szezonját futó püspöklila-arany mezes együttes, mely 52. vereségével franchise rekordot állított be ma éjjel. Sajnos lassan már nem lesz hadra fogható játékosuk. Bazemore a második negyed elején megsérült és már nem tért vissza, Young pedig egy jókora jeges csomaggal a lábán ülte ki a találkozó második felének döntő részét. A félidőig még tartották magukat a vendégek, onnan azonban beindult a henger, nem tudtak megálljt parancsolni a Clippersnek.
 
Rekordok. DeAndre Jordan sorozatban 236. mérkőzésén lépett parkettre, mely az aktív NBA játékosok között a leghosszabb sorozat, s a negyedik legjobb széria a klub történetében. A Clippers az első csapat az 1966/67-es Golden State Warriors után, mely ugyanabban a szezonban legalább háromszor verte húsz ponttal a Lakerst.
 
A Clippers legjobb dobói: Paul 23/12, Griffin 23, Redick 15/3
A Lakers legjobb dobói: Hill 22, Young 18/6, Meeks 17/6

Sacramento Kings - Dallas Mavericks 91-93

Csúnya meccs, fontos győzelem. Túlzás lenne állítani, hogy a Dallas sziporkázó játékkal rukkolt ki, többször is el tudtak lépni néhány ponttal, de a Kings mindig visszajött a mérkőzésbe. Dirk Nowitzkit nagyon szépen szedték le a pályáról (15 pont, 5/17 mezőnyből, egyetlen lepattanó), azonban a Mavs hátvédjei ellen nem volt orvosság: A végjátékban fontos triplát és 2+1-es játékot csináló Monta Ellis, valamint a negyedik negyedben két hármast bezúzó Carter mellett Jose Calderon is jól játszott, 50 százalékos mezőnymutatóval, 4 triplával jelentkezett. Ezzel a győzelemmel a Mavs megerősítette playoffot érő helyét. 

A Sacramento csak magát hibáztathatja. Rudy Gay és DeMarcus Cousins végig jól teljesített, a csapat pedig az utolsó szűk két percben folyamatosan a vonalra parancsolta az ellenfelet, akiknél Marion két szabaddobást, Nowitzki pedig 7.7 másodperccel a vége előtt egyet mellédobott – így a Kingsnek esélye nyílt egyenlíteni. A játék azonban a középtávolról nem magabiztos Cousinsra jött ki, aki elrontotta a potenciális egyenlítő dobást. 

A Kings legjobb dobói: Gay 32/3, Cousins 28, McCallum 8.
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 23/6, Carter 17/12, Nowitzki 15/6.

Indiana Pacers - Atlanta Hawks 88-107

Történelmi mélyponton a Pacers. Az első félidőben 23(!) pontot volt képes szerezni a Vogel-legénység 20%-os hatékonysággal, tripla nélkül, ami negatív franchise-rekord. A kezdők 13 pontig jutottak összesen, Roy Hibbert ki sem jött a második félidőre, így pont és lepattanó nélkül fejezte be a találkozót, ami újonc éve óta nem fordult elő vele.

Antics remekelt. A center karriercsúcsnak számító 18 pontot szerzett, ráadásul alig tudott hibázni, 7/8-as mezőnymutatót hozott össze, ebből 3/4 tripla volt. Az Atlanta csapatként is nagyon hatékony volt, 56%-kal dobtak mezőnyből és 44%-kal kintről, több gólpasszt osztottak ki és nyerték a lepattanózást is.

Hogy alakul Kelet? A Heatnek kettővel van már kevesebb veresége, mint a Pacersnek, de nehezebb a sorsolásuk, valószínűleg a pénteki egymás elleni meccs dönti el a dolgot. A Knicks viszont már hárommal többször kapott ki, mint a Hawks, ezt pedig nem nagyon lehet már ledolgozni.

A Pacers legjobb dobói: George 18/3, West 13, Hill 12/6
A Hawks legjobb dobói: Teague 25/6, Antics 18/9, Millsap 17/3

Houston Rockets - Denver Nuggets 130-125 hosszabbítás után

Őrült meccs. A Nuggets és a Rockets is kezdőirányítói (Lawson, Beverley) nélkül állt fel, ennek ellenére igazi pontesőt láthattunk. Az első negyed után a Nuggets 5 ponttal vezetett, erre a Houston egy 47-25-ös második játékrésszel válaszolt – a kispadról Canaan az első félidőben három, Omri Casspi 2 triplával tolta szekeret. Sokan gondolhatták, hogy eldőlt, de nem a denveriek: egy 36-19-es harmadik negyeddel vágtak vissza Quincy Miller dobásaira építve, de a Lawsont helyettesítő, egykori csapata ellen játszó Aaron Brooks is 13 gólpassznál járt már ekkor. A negyedik negyed végén (itt a 26-ig jutó Fournier villogott) is nekik állt a zászló, de a végjátékot és a hosszabbítást már nem bírták. 

James Harden megmentette, Parsons megnyerte. A 32 pontig, 10 gólpasszig és 4 labdalopásig jutó sztár 116-108-as vendégvezetésnél indult be, két ziccert szórt be, ezzel zárkózott a Houston. 117-114-nél Randy Foye kezében volt a győzelem, de kihagyott egy büntetőt, az ellentámadásból pedig Harden nagy triplát dobott. Foye ezután még kihagyott egy tempót – a hosszabbításban pedig jött Chandler Parsons, aki két hármast termelt be. 

A Rockets legjobb dobói: Harden 32/9, Lin 19/3, Asik 18.
A Nuggets legjobb dobói: Fournier 26/18, Brooks 24/6, Q. Miller 19/9.

San Antonio Spurs - Memphis Grizzlies 112-92

Parker kiszállt, Leonard és Ginobili beszállt. Az első negyedben mindössze tíz pontot szerzett a Grizzlies, pontosan annyit, mint a Spurs francia irányítója, de Parker hátfájdalmak miatt elhagyta a parkettet és nem is tért vissza, MRI-re megy a mai nap folyamán. Hiányában Kawhi Leonard óriási meccset játszott, 26 pontjával beállította karriercsúcsát, ráadásul 12/13-as mezőnymutatóval tette mindezt. Ginobili sem tétlenkedett, 8/11-es hatékonysággal szintén 26-ig jutott, ez pedig számára szezoncsúcsot jelentett.

Bajban volt belül a Memphis. A Randolph-Gasol páros együtt mindössze 14 pontot ért el 16 rádobásból, márpedig az ő játékuk meghatározó a Grizzlies eredményességét tekintve. Rajtuk kívül ráadásul Allen (4 pont), Lee (4 pont, 1/7) és Miller (0 pont) is nagyon rossz napot fogott ki, így James Johnson hiába szórt húszat, nem nyerhettek a vendégek.

Lemaradnak a Grizzlik? Gasolékat lehajrázta a Phoenix, jelenleg egy meccsre vannak a nyolcadik helytől, de nincsenek túl jó formában és a sorsolásuk is nehéz.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 26/6, Ginobili 16/12, Duncan 13
A Grizzlies legjobb dobói: Johnson 20/6, Conley 18/6, Davis 9

Golden State Warriors - Utah Jazz 130-102

A Splash Brothers érzi a playoff közelségét. Klay Thompson és Stephen Curry 64 pontot, közte 12 (!) hármast tett be a közösbe, amit Curry még 16 gólpasszal toldott meg. Fantasztikusan járt a labda hazai oldalon, 34 gólpassz került kiosztásra - már az első negyed után 13 ponttal vezetett a GSW, így sima győzelmet aratott az Andrew Bogutot már bevető gárda. 

A Jazz igyekezett. A Burks-Burke hátvédduó próbált lépést tartani az ellenfél nehéztüzéreivel, 48 pontot dobtak, az újonc Burke adott mellé 15 gólpasszt, de komolyabb esélyük nem volt a sikerre – amikor nagyon kellett, a Warriors tekert egyet a fordulatszámon, amit képtelenek voltak lekövetni. 

A Warriors legjobb dobói: Thompson 33/21, Curry 31/15, Green, Iguodala 11/3-11/3.
A Jazz legjobb dobói: Burke 24/6, Burks 24, Hayward, Favors 10-10.

Phoenix Suns - Oklahoma City Thunder 122-115

Dragic még Durantet is elhomályosította. A Suns hátvédje pazar megoldásokkal szedte szét a vendégek védekezését, 11/19-es hatékonysággal elért 26 pontja mellett valódi vezér volt a pályán, mindössze egyetlen labdát adott el, és a csapata 58%-kal tüzelt mezőnyből. Durant 38 pontig jutott 11 lepattanóval (zsinórban 41. alkalommal járt 25 felett, lehagyva ezzel Michael Jordant), de 50% alatt maradt mezőnyből, a triplái pedig pláne nem ültek (4/15).

Csapatként volt jobb a Suns. Többet járt a labda a hazaiaknál, így Dragic mellett Tucker, Green és Morrisék is borzasztó hatékonyan dobtak, de Bledsoe is eljutott 18 pontig. A Thundernél Durant mellett csak Westbrook 33 pontja (12/26 mezőnyből, 2/9 tripla, 8 gólpassz, 5 eladott labda) jelentett volna üdvösséget, normális esetben persze ennek is elégnek kellett volna lennie.

Komolyan gondolja a Phoenix. Miután többen lesajnálták őket, hogy kicsúsznak a legjobb nyolcból, a legutóbbi tíz meccsükből nyolcat megnyertek és egy meccsel vezetnek a Memphis előtt. A Thundernek viszont már hátra kell tekintgetnie, a Clippersnek ugyan kettővel több veresége van, de annyival többet is játszottak Griffinék.

A Suns legjobb dobói: Dragic 26/6, Green 24/15, Tucker 22/12
A Thunder legjobb dobói: Durant 38/12, Westbrook 33/6, Ibaka-Jackson 11-11/3

Portland Trail Blazers - New Orleans Pelicans 100-94

Portlandben is melegszenek a húzóemberek. LaMarcus Aldridge 25 pontot, 18 pattanót és 4 blokkot, a Lillard-Matthews hátvédpár 41 pontot, Nicolas Batum pedig 16 egységet, valamint 12 pattanót szállított, a harmadik negyedben pedig a hazaiak megtörték az addig jól küzdő New Orleanst. A Trail Blazers 50. győzelmét aratta a szezonban, ezzel az 5. helyen állnak Nyugaton. Négy meccsük van hátra, ezeken a legfőbb céljuk az lehet, hogy a kiegészítő embereket is formába hozzák – várhatóan a Clippers vagy a Rockets ellen kezdenek az első körben, őket csak a kezdőötössel nem fogják legyőzni. 

A Pelicans becsületesen helytállt. Anthony Davis hátfájdalmai ellenére ott volt a parketten, de erősen limitálta a sérülés (6/18 mezőnyből, 5 pattanó, 4 blokk), mellette még öten értek el legalább 10 pontot – ez azonban ismét csak a tisztes vereséghez volt elég. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 25, Matthews 21/9, Lillard 20.
A Pelicans legjobb dobói: Morrow 17/6, Davis 15, Rivers 14/3.

 

Az NBA küzdelmeiben ma egy nap szünet következik, mivel holnap hajnalban az NCAA döntőjét rendezik a texasi Arlingtonban. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus