A Knicks nyolc emberrel is legyőzte a Miami Heatet

Az NBA-ben ma csak két összecsapást rendeztek, amelyek elsősorban arról szóltak, hogy melyik csapat hogyan tudja pótolni hiányzóit. Meglepetésre a Knicksnek ez jobban sikerült, mint a Heatnek, így Carmelo Anthony-ék lelkesítő győzelmet arattak a bajnok felett. A nap másik mérkőzésén a Nuggets edzői stábja találta el a helyes taktikát, és a csapat a Thunder szupersztárja helyett elsősorban a saját játékára koncentrálva nagyon sima győzelmet aratott.

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 
 
New York Knicks – Miami Heat 102-92
 
Kivették a féket a csapatból? JR Smith-t 50 ezer dollárra büntette a liga a Shawn Marion cipőfűzőjével történt eset miatt, és a csapatnál úgy döntöttek, hogy a mai rangadón nem játszhat. Nem érződött azonban a sokszor öncélúan kosarazó tavalyi Legjobb Hatodik Ember hiánya: a Knicks mindössze nyolc embert forgatva és a megfázással bajlódó Tyson Chandlert pihentetve is képes volt arra, hogy az első negyed hatpontos hátránya után a következő három játékrészt megnyerje – vele együtt a meccset is. Carmelo Anthony remek volt (29 pont, 12/24-es mezőnymutató, 8 pattanó, 5 gólpassz, 2 szerzett labda), de Raymond Feltont még nagyobb dicséret illeti, mert gyakorlatilag most ő a Knicks egyetlen valódi (egészséges) irányítója – kiválóan adta is a ritmust, 14 gólpasszt osztott ki.
 
A Knicks nagyon odatette magát. A fokozatos feljavulás a kinti dobásoknak és a lepattanóknak köszönhető: 1/10-zel kezdtek a triplavonalon túlról, de 8/14-zel zártak, Carmelo Anthony (3) és Iman Shumpert (4) járt az élen ebben a kategóriában, míg a pattanóharcot 43-32-re hozta a Knicks, emiatt (is) lehetett jóval több (82-68) mezőnykísérletük, mint a Miaminak. A Heat hiába dobott 54% felett, a Knicks alig maradt el tőlük (53.7).
 
Botrányos büntetőzés. A Miami 52, a Knicks 50 százalékkal dobott a büntetővonalról, ám amíg a Knicks mindössze 10 alkalommal próbálkozhatott, a Heat 21-szer állhatott oda. James 7/11-es mutatója már-már megszokottan közepes, viszont Dwyane Wade 0/6-jára nincs magyarázat.
 
Kétszemélyes maradt a Heat. A James-Wade pároson kívül Norris Cole volt még hasznos, azonban a rutinos húzóemberek közül Chris Bosht (6 pont, 9 pattanó) lejátszotta egykori torontói csapattársa, Andrea Bargnani (19 pont 9/13-as mezőnymutatóval), míg a szintén hatpontos Ray Allen vezetésével a kispad is mindössze 13 pontot tett a közösbe. Igazságtalan lenne elhallgatni, hogy a csapatvédekezés két nagyon fontos láncszeme, Shane Battier és Mario Chalmers is hiányzott, de ez sem lehet magyarázat a többi rutinos róka betlijére –miközben a túloldalon Amar’e Stoudemire 14 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával segített.
 
A Knicks legjobb dobói: Anthony 29/9, Bargnani 19, Stoudemire 14.
A Heat legjobb dobói: James 32/3, Wade 23/3, Cole 12/6.
 
Denver Nuggets – Oklahoma City Thunder 101-88
 
Egy félidőig tudta tartani a lépést a Thunder. Már a nagyszünetben is 60-51-re vezetett a Nuggets, ám ekkor még reménykedhettek vendégoldalon, hogy a 24 pontnál tartó Kevin Durant mellé valaki más is fellép. Nos, ez nem történt meg, Durant elfáradt, Reggie Jacksonnak csak felvillanásai voltak, Serge Ibaka pedig nem szerzett pontot a második félidőben. Derek Fisher a 4. negyedben beszórt ugyan négy triplát, de ez már csak arra volt elég, hogy 23 pont helyett csak 13-mal kapjon ki az OKC.
 
Az F-betűs hátvédek okozták az Oklahoma vesztét. Randy Foye hat, míg cseréje, Evan Fournier 4 triplát szórt be, nem véletlen, hogy csapatuk legeredményesebb játékosai lettek. Mellettük Ty Lawson 16 pontja mellett 14 gólpasszt osztott ki, míg a JJ Hickson-Kenneth Faried duó keményen állta a sarat védőoldalon (26 lepattanó).
 
Nem okoztak gondot a hiányzók hazai oldalon. Míg a vendégeknél most nagyon elkelt volna egy Russell Westbrook-féle megőrülés, addig a Denvernél szépen pótolták a hiányzókat. Elméletileg a legrosszabb helyen, kiscsatár poszton hiányzott Wilson Chandler (hogy Danilo Gallinarit ne is említsük), ám Brian Shaw vezetőedző nem foglalkozott Kevin Duranttal, hanem jól mérte fel, hogy a periméteren nagyon sebezhető a Thunder - mindkét oldalon. Annak ellenére kinti dobásokkal operált csapata, hogy ez nem a Nuggets erőssége, a hazaiak 14 triplát termeltek be 45 százalék feletti, kiváló hatékonysággal – miközben a túloldalon sziszifuszi munkával fojtották meg az OKC játékát: ellenfelük nem adott el sok labdát, de mindössze 11 gólpasszt tudott felmutatni.
 
A Nuggets legjobb dobói: Foye 24/18, Fournier 19/12, Lawson 16/6.
A Thunder legjobb dobói: Durant 30/3, Jackson 13/3, Fisher 12/12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus