A korábbi évek hangulatát idézte a Heat-Pacers

Túlórában verték Wade-ék George-ékat - gálázott a Spurs és a Cavs, Curry egészséges - a Kingstől kapott ki az OKC - ismét nyert a Philly

Hiába vezetett már 18 ponttal is az Indiana Miamiban, a Heat előbb hosszabbításra mentette, majd ott meg is nyerte a keleti rangadót az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A Golden State a parádézó Splash Brothers és az újabb tripla-duplát jegyző Green vezérletével verte a Charlotte-ot, a Cleveland kiütötte a Torontót, a Spurs pedig a Milwaukee-t - az OKC ellenben Kevin Durant nélkül otthon kapott ki a Kingstől. A Minnesota ellen is nyerni tudott a Philadelphia, a Detroit állva hagyta az Orlandót, visszavágott a Brooklynnak a Boston, kiszenvedte a győzelmet a Rockets, Damian Lillard viszont vesztes meccsen tért vissza a Portlandbe. 

Cleveland Cavaliers – Toronto Raptors 122-100

A hátvédek elintézték. LeBron Jamestől most nem kellett extra, dobott húsz pontot, majd kiülte a teljes negyedik negyedet, ugyanis Kyrie Irving és JR Smith is megszórta a Torontót – ők ketten 49 pont rámoltak be. Irving volt most a fővezér, folyamatosan nyomás alatt tartotta a Raptors védekezését (10/16 mezőnyből, 6 pattanó, 8 gólpassz), Smith pedig nyolc triplát pörkölt be – vezérletükkel a nagyszünet után meglépett a Cavs, de James, Love, Thompson és Dellavedova is jól játszott, így csapatszinten végül 55%-os mezőny- és 51%-os triplamutatóval (17-et süllyesztettek el!) zártak.

Nagyon hiányzott Carroll. A kiscsatár térdfájdalmai miatt kihagyta a találkozót, hiánya pedig nagyon meglátszott csapata védekezésén akkor is, ha nem az ő posztjáról kapták a legtöbbet – hiába működött jól a támadójáték, a 122 engedett pont nem férhet bele. Lowry ismét dupla-duplázott és DeRozan sem játszott rosszul, de őket egy az egyben túl tudták dobni Irvingék, más pedig nem tudott fellépni – a második félidőt kereken húsz ponttal nyerte a Cleveland, itt már nem volt esélye a Raptorsnak.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 25/6, Smith 24/24, James 20/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 23/9, DeRozan 19, Patterson 15/9

Philadelphia 76ers – Minnesota Timberwolves 109-99

Éledezik a Philadelphia? Előbb érkezett Jerry Colangelo, majd Ish Smith, most Elton Brand, a gárda pedig az utóbbi hat mérkőzéséből a harmadikat nyerte meg úgy, hogy előtte összesen egy győzelmet tudott aratni. A második félidőben már az ő akaratuk érvényesült ezúttal, a 21 pontos, 11 gólpasszos Smith vezérletével a negyedik negyedben megléptek (az irányító ekkor egymaga nyolc pontot szórt), hátul pedig öt blokkot osztottak ki ebben a 12 percben – a győzelmektől elszokott közönség tombolt, a gárda pedig megnyerte a találkozót. Brand egyébként öltönyben nézte a meccset, viszont Noel és Okafor együtt kezdett, igaz, előbbi végül csak húsz percet töltött parketten.

Nagy a baj Minnesotában. A szezon eleji lendület már jó ideje kiveszett a csapatból, de az a letargikus játék, amit most előadtak, nem sok jóra utal. Csak Rubio és Muhammad játszott 27 percnél többet, Townst megfogta Noel, igaz, Wiggins legalább a pontokat hozta – ez azonban kevés, a Wolvesnál továbbra sincsenek triplák (2/5 összesen, másnál az egy fél negyed…) és nincs védekezés, azt csinált velük a Sixers, amit akart, pedig Smith-en kívül ott sem igazán volt stabil támadófegyver. A Minny sorozatban harmadik vereségével egyre lejjebb csúszik…

A 76ers legjobb dobói: Smith 21, Holmes 17, Landry 16
A Timberwolves legjobb dobói: Muhammad 20/3, Wiggins 16, Dieng 14

Brooklyn Nets – Boston Celtics 94-103

Visszavágott a Boston. Nem hozott túl nagy színvonalat a találkozó, a Nets eladott labdáinak köszönhetően már az első negyedben tíz pont körüli előnyt épített ki a Celtics, ami később volt 19 is, de nagyrészt nyolc-tíz körül mozgott. Ugyan a hajrában közelebb zárkóztak a hazaiak, a 25 pontos karriercsúccsal jelentkező Jae Crowder 2+1-es akciójával végleg bebiztosította sikerét a Boston – Crowder egyébként már az első negyedben 14 pontot szórt, de mellette többen is hozták a pontokat, még négyen jutottak tíz fölé. Bradley hiányában Sullinger a padra, Olynyk pedig a kezdőbe került, Turner volt a kezdő kettes, a szerkezet pedig végül bejött, a Nets támadójátékát kellően tudták limitálni.

Kellett volna Jack. Ugyan a festékből is kikaptak a hazaiak, de a Lopez-Young páros most is hozzátett 42 pontot, sőt, Young leszedett 15 lepattanót is – ráadásul Joe Johnson is összekapta magát, 21 ponttal jelentkezett. Azonban a sérült Jarrett Jack helyén kezdő Larkin semmi érdemit nem tudott hozzátenni a meccshez, az együttes összességében 37%-kal dobott és 6/28 (21%) hármast tudott elsüllyeszteni – ilyen támadópotenciállal nem tudták kihasználni a Boston hibáit és nem tudták megfordítani a találkozót.

A Nets legjobb dobói: Young 23/6, J. Johnson 21/6, Lopez 19
A Celtics legjobb dobói: Crowder 25/6, Thomas 19/3, A. Johnson 12, Turner 12, Sullinger 12/3

Detroit Pistons – Orlando Magic 115-89

Parádésan játszott a Pistons. Gyakorlatilag a játék minden elemében felülmúlta ellenfelét a hazai csapat, hiszen 14 triplát süllyesztett el, 54-30-ra (!) nyerte a lepattanózást, húsz pontot szerzett leindításból és a hamar megszerzett előnyt egy pillanatra sem adta ki a kezéből. Félidőben tíz ponttal vezetett a Detroit, a fordulás után pedig egyre inkább gálameccsé alakult a történet, a különbség volt már harminc pont is – külön öröm volt a hazaiak számára, hogy Brandon Jennings 18 perce alatt 17 pontot, hat gólpasszt és több látványos megoldást tett a közösbe. Ő is kezd belendülni, ez pedig nagyot dobhat a Pistons eredményességén.

Gödörben a Magic. Elfrid Payton ezúttal sem léphetett pályára a vendégeknél, ráadásul most Evan Fournier is nagyon rossz napot fogott ki (0/6 mezőnyből), így nem sok esélye volt a gárdának. Vucsevics és Frye sem töltött sokat a parketten, előbbi a lepattanókat tekintve nem tudott mit kezdeni Drummonddal és bár Oladipo igyekezett hátára venni csapatát, a védekezés sem működött, így tükörsima vereség lett a vége. A Magic sorozatban harmadik vereségével kicsúszott a keleti első nyolcból, igaz, azonos mérleggel áll jelenleg a nyolcadik Detroit…

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 21/15, Drummond 17, Jennings 17/9
A Magic legjobb dobói: Oladipo 18/3, Vucsevics 16, Nicholson 14/6

Miami Heat – Indiana Pacers 103-100 – hosszabbítás után

Megmenekült, majd nyert a Miami. Az első negyedben már tízpontos előnyt épített ki a Pacers és a teljes mérkőzés során a vendégek vezettek – egészen az utolsó percekig, amikor egy büntetővel 88-87-es előnybe került a Heat. Ennek ellenére úgy tűnt, hogy idén harmadszor is győzni tud az Indiana a floridaiak ellen, de Wade a dudaszó pillanatában egyenlített és hosszabbításra küldte a feleket. Itt a 27-et szóró dobóhátvéd és a 31 pontos, 11 lepattanós Chris Bosh vezérletével behúzta a találkozót a Heat, így sorozatban harmadik győzelmével tapad a Chicagóra a keleti második-harmadik helyen. Érdekesség, hogy Whiteside és McRoberts sem játszott, így Chris Andersen kezdett centerben, de tíz perce alatt -24-es (!) +/- mutatót hozott össze – más bevethető magasember hiányában szinte végig small-ballozott a Miami.

A festékben kapott ki a Pacers. Hiába nem volt igazi centere a Heatnek, hiába volt egyedül Bosh minőségi magasember, mégis a palánk alatt veszítette el a meccset az Indiana. A festékből 52-30-ra (!) győzött a Miami, a rendes játékidő végén Wade is könnyen szerzett kosarat betörésből, majd a hosszabbítás végén 101-100-nál két támadópattanót is szedtek a hazaiak, amivel eldöntötték a meccset. Paul George ugyan beszórt 32 pontot, de ezt 12/29 dobással hozta össze és bár Ellis is termelt, a kulcsszituációkból rendre a Heat jött ki jobban. George Hill ételmérgezés miatt kihagyta a találkozót, CJ Miles pedig hét perc játék után megsérült – ennek ellenére 18 ponttal vezetett az Indiana a harmadik negyedben, innen omlottak össze és veszítették el a derbit.

A Heat legjobb dobói: Bosh 31/6, Wade 27, Dragic 13/3
A Pacers legjobb dobói: George 32/15, Ellis 17/3, Mahinmi 13

Milwaukee Bucks – San Antonio Spurs 98-123

Nincs új a nap alatt. Már meg sem lepődünk az újabb kiütéses Spurs-sikeren, Gregg Popovich együttese Tony Parker nélkül sem adott esélyt a Milwaukee-nak. A második negyedben Jonathon Simmons egymaga 12 pontot rámolt be, ekkor lépett meg a San Antonio, a második félidőben pedig könnyedén, félgőzzel növelte előnyét a gárda – Kawhi Leonard ismét eljutott 24 pontig, de az 56 egységet termelő kispad is megér egy említést, különösen a 18 pontjával karriercsúcsot szerző Simmons. Danny Green csak 14 percet töltött pályán, a Spurs azonban így is megszerezte sorozatban ötödik, szezonbeli harmincadik győzelmét – utóbbitól rajtuk és a GSW-n kívül mindenki legalább hat sikerre van még…

Tehetetlen volt a Bucks. A hazaiak támadójátéka nem működött rosszul leszámítva azt, hogy továbbra sem tudnak triplát dobni – ezúttal 3/12-vel zártak a vonalon túlról. Hiába jutott azonban a kezdőötös minden tagja tíz pont fölé, a kispadról semmi segítség nem érkezett, emellett a védekezésüket folyamatosan szétszedte a Spurs több demoralizáló kosárral – a harmadik negyed elejétől már nem volt kérdés a győztes kiléte, a Milwaukee továbbra is nagyon messze van a playoff-helyektől.

A Bucks legjobb dobói: Middeton 19, Carter-Williams 16/3, Monroe 15
A Spurs legjobb dobói: Leonard 24/9, Simmons 18, Aldridge 16

Oklahoma City Thunder – Sacramento Kings 104-116

Nagy skalpot gyűjtött a Sacramento. Ahogy arra lehetett számítani, mindkét csapat erőltette a rohanást, azonban Kevin Durant nélkül nem bírta tartani a lépést a Thunder – a harmadik negyed végén és a negyedik negyed elején meglépett a Kings, innentől pedig már nem adta ki a kezéből a győzelmet a vendégcsapat. Cousins 33 pontos, 19 pattanós dupla-duplát szállított, Rondo (13 pont, 9 pattanó, 19 gólpassz, 5 szerzett, 6 eladott labda), Belinelli, Gay és Collison is hozta a pontokat, meglepetésre megnyerték a lepattanózást és 39 büntetőt harcoltak ki, amit nem tudott ellensúlyozni az OKC. A sikerrel George Karl megelőzte Phil Jacksont, és már egyedül áll a legtöbb alapszakasz-sikert számláló edzők örökranglistájának ötödik helyén.

Westbrooknak sem ment. Durant hiányában az irányítónak kellett volna a hátára vennie csapatát, ez azonban most nem sikerült – az első félidőben még nem játszott rosszul, de a másodikban csak 2/15-öt dobott mezőnyből, 15 gólpasszára pedig jutott hét eladott labda is. Ugyan a meccs nagy részében Ibaka és Morrow termelte a pontokat, a hajrában nagyon kellett volna egy vezér, illetve a velük kapcsolatban többször emlegetett védekezés sem volt megfelelő, így megszakadt a győzelmi széria és beleszaladtak egy pofonba hazai pályán.

A Thunder legjobb dobói: Ibaka 25/9, Morrow 20/9, Westbrook 17/6
A Kings legjobb dobói: Cousins 33/6, Belinelli 21/6, Gay 16/3

Utah Jazz – Houston Rockets 91-93

Kiküzdötte a Houston. A Jazz védekezésével az egész találkozó során szenvedett a vendégcsapat, a harmadik negyedben már tizenöt pontos hátrányban is volt, de James Harden egymaga futott egy 7-0-s etapot, amivel elindította övéit. A negyedik negyedben utolérte ellenfelét a Rockets, majd szintén Harden kosarával át is vette a vezetést és az összeálló védekezésüknek köszönhetően meg is tartották azt – Rodney Hood hat másodperccel a vége előtt egyenlíthetett volna, de háromból csak két büntetőt értékesített, így nagy csatában szakította meg bukószériáját a texasi csapat.

Tipikus Jazz-meccs. Gobert, Favors és Burks nélkül is remekelt a Utah, a Lyles-Withey kettőssel is nyerték a lepattanózást, ráadásul Hayward, illetve az újfent extrát játszó Rodney Hood (23 pont, 5/6 tripla) vezérletével a kosarakat is szerezték – félidőben 58 (!) pontnál jártak. A fordulás után azonban váltott védekezésben a Rockets, így a hazaiak innentől csak 33 egységet tudtak hozzátenni, a rengeteget hibázó (30 pont, 9/25 mezőnyből, 8/9 büntető, 8 eladott labda) Harden vezérletével végül  kibrusztolta a győzelmet a Houston – pedig Szakállt egy szurkoló még szembe lézerezéssel is igyekezett zavarni…

A Jazz legjobb dobói: Hood 23/15, Hayward 20/9, Lyles 13/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 30/12, Howard 16, Ariza 13/9

Portland Trail Blazers – Memphis Grizzlies 78-91

Lillard visszatérése nem sikerült. Remek formában volt az utóbbi időszakban a Portland sztárirányítója nélkül is, mindenki azt várta, hogy Lillard további lendületet fog adni a csapatnak – nem így lett, 17 pontját borzalmas triplázással (2/10) szenvedte össze, 7 gólpasszára 7 eladott labda jutott. Igazságtalanság lenne azonban csak az ő nyakába varrni a vereséget, CJ McCollum hozzá hasonlóan csak szenvedett a kőkemény Grizzlies-védekezés mellett, így nem volt senki, aki felpörgesse a támadójátékot. Az első félidőben még el lehetett mondani, hogy a Portland felvette a kesztyűt (34-38), a 3. negyedet viszont tükörsimán bukták, onnantól nem volt apelláta.

 Zach Randolph beleszokott a csere-szerepbe. A Grizzlies veterán erőcsatára elfogadta, hogy a meccsek elején Marc Gasollal párban több hátrányt jelentenek, mint előnyt, és szépen lassan a második sor vezérévé lépett elő. Ma 26 pontot és 18 pattanót szállított a padról, a kritikus 3. negyedben 9 ponttal segített, a végjátékban pedig ő verte vissza a Trail Blazers utolsó, kétségbeesett felzárkózási kísérletét. Rajta kívül Courtney Lee pontos dobásait lehet kiemelni, a többiek nagyon gyengén céloztak (csapatszinten alig 38%), ugyanakkor 21 labdaeladásba hajszolták bele Lillardékat, és teljesen szétszedték ellenfelük támadójátékát (14 gólpassz).

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 17/6, McCollum 16/3, Aminu 15/6.
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 26, Lee 16, Chalmers 10/3.

Golden State Warriors – Charlotte Hornets 111-101

Szinte teljes fegyverzetben a GSW. Több, mint egy hónap után tért vissza a kiscsatár Harrison Barnes, Stephen Curry pedig kisebb meglepetésre játszott, és nem is rosszul: 30 pontot rámolt be. Párja, Klay Thompson szintén kerek 30-at vágott, de ez sem volt elég, hogy ellopják a show-t Draymond Greentől, aki zsinórban harmadik mérkőzésén tripla-duplázott (13 pont, 15 pattanó, 10 gólpassz). Ehhez jött még a kiválóan dobó Marreese Speights 15 egysége a padról, nem meglepő, hogy a GSW már 18 ponttal vezetett három játékrész után. Green sorozatához hasonlót 1960 óta nem láthattunk Warriors-mezben (a ligában is mindössze 15 játékosnak sikerült a bravúr), egyébként szezonbeli hetedik tripla-dupláját szállította.

Elfogyott a Hornets. Ameddig tudta, tartotta a lépést Steve Clifford csapata, nagyszünetig 54 pontot termeltek be, fordulás után viszont egyre jobban érződött Nicolas Batum és Al Jefferson hiánya – ráadásul az extrát játszó Jeremy Lamb (22 pont) a meccs végén az orvosi szobában kötött ki, meg kellett röntgenezni a jobb kezét. A Hornets zsinórban negyedik vereségét szenvedte el, és bár még mindig 17-17 a mérlege, távolodik a playoff-helyektől.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 30/18, Curry 30/15, Speights 15.
A Hornets legjobb dobói: Walker 22/3, Lamb 22, Lin 13/3.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus