A Lakers életjeleket mutatott a Raptors ellen

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) vasárnapi játéknapján öt összecsapást rendeztek, amelyek közül a legnagyobb csatát két gyengébb csapat, a Magic és a Celtics mérkőzése hozta. A Lakers továbbra is mumusa a Raptorsnak, különösen januárban. Mindkét nyugati élmenő (Spurs, Thunder) sima hazai sikert aratott - ugyanígy tett a Phoenix is, amely egyúttal közvetlen riválisát szakította le a playoffért folyó küzdelemben. 

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Toronto Raptors - Los Angeles Lakers 106 - 112

Ez ám a meglepetés. A Lakers megint nem várt forrásokból merített erőt, hiszen a már korábban a sufniból előszedett Kendall Marshall (10 pont, 11 gólpassz) mellett a második körben választott újonc Ryan Kelly (17 pont, 5 lepattanó) is nagyot játszott, életében először kezdőként. Ezen felül a 29-et szóró Nick Young és a 22 egysége mellé 9 pattanót is begyűjtő Pau Gasol is villogott a vezérek közül. A Bryant, Nash, Blake, Farmar, Henry ötös távollétében igen komoly fegyvertényt hajtott végre a D'Antoni-legénység, melynek határozottan jól áll az underdog szerep. 

Már eldőlőben volt a csata. 15-tel ment az otthon hat meccse veretlenként harcba induló Raptors, de ekkor indult be igazán a 7-ből 5 triplakísérletét pontokra váltó Nick Young, a 23-at szóró DeRozan és a megint kiválóan irányító Kyle Lowry (21 pont, 9 gólpassz) viszont már nem tudták időben újra "felmelegíteni a tüzet", így alulmaradt a Toronto.

Borítékolható volt? A két gárda idei első találkozóját Los Angelesben a Raptors nyerte, azonban amióta a Toronto a ligához csatlakozott (1995), a Lakers még egyetlen szezonban sem vesztette el a kanadaiak elleni különpárharcot – a lila-sárgák mostani sikerével a sorozat idén sem szakad meg. A Lakers tehát hagyományosan szeret a Raptors ellen játszani - különösen januárban, hiszen január 22-én lesz nyolc éve, hogy Kobe Bryant a Torontónak 81 pontot szórt. 

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 23, Lowry 21/9, Patterson 17/6
A Lakers legjobb dobói: N. Young 29/15, P. Gasol 22, Kelly 17/3

Orlando Magic - Boston Celtics 93-91

Hullámvasút. A vendégek kezdték jobban a meccset, nyolc ponttal vezettek az első etap után, azonban a másodikat 35-20-ra hozta a Magic. Szünet után visszakapaszkodott a Celtics, de a végjátékot a hazaiak bírták jobban.  A Celticsnek menet közben a rotációját is át kellett alakítania, Jerryd Bayless mindössze nyolc percet játszott, mert megsérült a lábujja. Jeff Green is megijesztette a drukkereket, az első negyed hajrájában a térdéhez kapott, de vissza tudott térni, ám nem nagyon találta a dobásait (4/11) – igaz, 15 büntetőjéből 13-at a helyére küldött. 

A Celtics elrontotta a végét. Jeff Green 89-91-es hátránynál verte meg védőjét, Arron Afflalo-t, kosarával kiegyenlített – azonban a plusz egy büntetőt kihagyta. Ezt követően kivédekezték a Magic támadását, de Kris Humphries nem tudta leszedni a lepattanót, igyekezetében faultolta Tobias Harrist, aki nem hibázott a vonalról. Ezután is nyerhetett volna a Boston, hiszen 10 másodpercük maradt – de még csak rádobásig sem tudtak eljutni. 

Afflalo mellett Glen Davis volt a hős. A hazaiak hátvéd-kiscsatára jól limitálta Greent, karriercsúcsot jelentő 13 lepattanót kapkodott le, és 6 gólpasszt is adott. Davis, aki annak idején a nemrég visszatérő Rajon Rondo (21 perc, 6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 3 eladott labda) oldalán nyert bajnoki címet Bostonban, nem sok vizet zavart a negyedik negyedig – akkor viszont csapata 27 egységéből 11-et magára vállalt. 

A Magic legjobb dobói: Afflalo 20/6, Harris 18, Davis 17.
A Celtics legjobb dobói: Green 22/3, Humphries, Bradley 18-18.

Oklahoma City Thunder – Sacramento Kings 108-93
 
Veretlenség, sorozatok. A zsinórban 135. teltházas mérkőzését játszó Thunder soha nem kapott még ki hazai pályán a Kingstől (10-0). Az OKC mai sikerének kulcsaként Ibaka és Durant újabb kimagasló teljesítményét kell megemlítenünk: előbbi harmadik, utóbbi hetedik alkalommal érte el egymás utáni mérkőzéseken a 20-as, illetve 30-as ponttermést.
 
Isaiah Thomas társak nélkül. Az irányítón nem múlt semmi, már az első félidőben 27 pontnál járt, ám úgy nem lehet meccset nyerni, hogy rajta kívül enyhe jóindulattal is csak két ember nyújt értékelhető teljesítményt. Ezzel szemben a hazaiaktól hat játékos lépte át a tíz pontos határt.

A Thunder nagyon beszigorította a védekezését. A gárda cserecentere, az új-zélandi újonc Steven Adams egymás után harmadik meccsén pontozódott ki, azonban az elmúlt mérkőzéseken nagyon jól működött az OKC védelme - emlékezhetünk, a minap a Rocketsot idegenben tartották 19 ponton a második félidőben, most pedig az extra támadójátékáról ismert Kings nem jutott el százig. Rudy Gay, a Sacramento kiscsatára szerint túl kemények is voltak a hazaiak - őt a bírók le is küldték a pályáról, annyira hevesen reklamált egy elmaradt faultot. 

 A Thunder legjobb dobói: Durant 30/9, Ibaka 20, Jackson 16/6
A Kings legjobb dobói: Thomas 38/12, Cousins 16, Thompson 11
 
San Antonio Spurs – Milwaukee Bucks 110-82
 
Messze a következő győzelem. Egymás után kilencedjére kapitulált a Bucks, mely a 2014-es naptári évben még nem nyert mérkőzést. Kilátástalan játékot produkáltak a vendégek, 37,5%-kal dobtak mezőnyből, büntetők terén nem érték el a 60%-os pontosságot, 37-55-re elbukták a lepattanócsatát. 8 percig tartott számukra a mérkőzés, onnan már csak a vereség nagysága volt kérdéses
 
Szőnyegbombázás a cseresortól. Parker, Green és Splitter nélkül állt ki a Spurs, melyben nagyot alkottak a kiegészítő emberek. A hazaiaknál összesen heten értek el legalább tíz pontot, emellett magabiztosan (11/18) tripláztak, s 28 gólpasszt osztottak ki. Az 58 pontot összeszedő kispad vezére az ausztrál Patty Mills volt, aki egy hónap után (GSW elleni győzelem) újra villantott egy nagy meccset.
 
A Spurs legjobb dobói: Mills 20/12, Belinelli 14/6, De Colo 13/9, Ayres 13
A Bucks legjobb dobói: Knight 21/6, Antetokounmpo 11/9, Sanders – Henson 10-10

Phoenix Suns - Denver Nuggets 117-103

Közvetlen riválisát győzte le a Suns. A mérkőzés előtt a Phoenix 22-17-tel, a Denver 20-19-cel állt, egy esetleges vendégsiker esetén a két csapat nagyon közel került volna egymáshoz a tabellán. Hiába kezdett be a Suns (34-25), a végül kerek 30-ig jutó Channing Frye 18 pontos első félidejére volt szükség, hogy a vendégek ne vezessenek. Fordulás után 71-57-re meglépett a Phoenix, de a 4. negyedet is csak ötpontos hátrányban várta a Denver, sőt három pontra felkapaszkodtak – majd ezt követően teljesen összeomlott a palánk alatti védekezésük. 

A negyedik negyedben jöttek a Suns csere-nagyemberei. Marcus Morris mind a 10 pontját az utolsó játékrészben szerezte, ikertestvére, Markieff Morris 7 egységet szerzett ekkor, és az újonc ukrán center, Alex Len is 6 egységet tett a közösbe. Kellett is a nagyemberek segítsége, mert a kezdőcenter Miles Plumlee bokasérülést szenvedett. A Suns-kispad a hazai pályán most visszatérő Leandro Barbosával és Ish Smith-szel kiegészülve összesen 55 pontot termelt. 

Nem volt védekezés. Ty Lawson (17 pont, 14 gólpassz) és a vezetőedző Brian Shaw is kerek-perec kimondta: ma egyszerűen nem működött a Nuggets védekezése. Kenneth Faried mindössze szűk 13 percet töltött a parketten, eközben összeszedett 3 személyi hibát és nem nagyon tudott mit kezdeni a 12/16-tal dobó Channing Frye-jal, a kispadról pedig nem volt olyan opció, amely jó lett volna a palánk alá: Timofej Mozgov túlságosan lassú volt a Suns fiatal nagyemberei ellen, JJ Hickson és Anthony Randolph pedig soha nem a védőmunkájáról volt híres. 

A Suns legjobb dobói: Frye 30/15, Markieff Morris 16, Dragic 15.
A Nuggets legjobb dobói: Chandler, Fournier 17/9-17/9, Lawson 17.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus