A Lakers és a Grizzlies kezd magára találni

Három összecsapást rendeztek az NBA vasárnapi játéknapján, ezek közül kiemelkedett a nyugati második helyet birtokló Portland Trail Blazers torontói kirándulása, amelyet csak hosszabbításban nyert meg a jobb csapat. A másik két mérkőzés sima sikert hozott, a Los Angeles Lakers látványos játékkal verte a Pistonst, míg a Memphis Grizzlies sorozatban másodszor győzött idegenben, ezúttal a Kings arénájában. 

Toronto Raptors – Portland Trail Blazers 110-118 hosszabbítás után

Sorozatban a hatodik. Remek szériában van a Portland, amely zsinórban hatodik sikerét aratta – ennél jelenleg csak a Spurs tud hosszabbat (7). Az idegenben hagyományosan gyenge Blazers idén eddig otthon és idegenben is 4-1-es mérleggel áll, és a San Antonio mögött a 2. helyet foglalja el Nyugaton. 

A Blazers majdnem elszórakozta. Szoros első félidőt követően a Lillard-Aldridge-Batum triumvirátus vezérletével 10 pontos előnyre tett szert a vendégcsapat, 3 perccel a vége előtt is 100-89-re vezettek – a Raptors innen egyenlített ki előbb egy 8-0-s, majd egy 5-0-s rohammal. 

Rudy Gay, a hidegvérű. A Raptors kiscsatára a rendes játékidő végén dobott ziccerével küldte hosszabbításba a csapatokat. Az elmúlt négy évben ez volt a hatodik, az utolsó 10 másodpercben szerzett, győzelmet vagy hosszabbítást eredményező kosara, amivel a legjobb az NBA-ben, Carmelo Anthony-t megelőzve. 

Túl kevés, túl későn. A festékben 62 pontot termelő Raptors egyetlen hárompontost dobott be a rendes játékidőben, és hiába értékesítették két kinti dobásukat is a ráadásban, ez már nem sokat ért. A vendégek egyébként 15 triplát dobtak be, 47%-os hatékonysággal…

A Raptors legjobb dobói: Gay 30/3, DeRozan 29/3, Valanciunas 19.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 25/9, Aldridge 25, Batum 24/15.

Sacramento Kings – Memphis Grizzlies 86-97

Belelendül a Grizzlies? Elég gyengén rajtolt a Memphis a szezonban, 3-5-tel álltak, otthon szenvedtek vereséget gyengébb csapattól, és Zach Randolph gyermekének születése is bezavart a gárda játékába. Az elmúlt 3 napban azonban ez volt a második idegenbeli sikerük (az első a Lakers ellen) – jó lendületet adhat mindez a következő kettőhöz, amit a Clippers és a Warriors otthonában vívnak majd meg. 

Brutális védekezés, villogó húzóemberek. A Grizzlies 34 pontot engedélyezett az ellenfélnek az első félidőben, a másodikban pedig végig kézben tartották a meccset. Támadóoldalon a Randolph-Gasol-Conley trió kerek 60 pontot szerzett, majdnem 66%-os mezőnymutatóval. 

A Kingsnél továbbra sincs kialakult rotáció. Most Luc Mbah a Moute került be a Kings kezdőcsapatába a nagyon halvány John Salmons helyére – és annak ellenére játszotta messze a legtöbb percet (26) a kezdők közül, hogy 1/6-os mezőnymutatót tudott összehozni. A többi 4 kezdőjátékos egyike sem volt fent 20 percnél többet. Mike Malone, a Sacramento edzője frappánsan össze is foglalta a Kings jelenlegi helyzetét: ennél a csapatnál mostanában semmi sem folytonos. 

A Kings legjobb dobói: Outlaw 18/6, Thomas 15/9, Thornton 12/3.
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 22, Conley 19/9, Gasol 19.

Los Angeles Lakers – Detroit Pistons 114-99

Jordan Hill továbbra is extra. A Lakers erőcsatára 24 pontot és 17 lepattanót tett be a közösbe, mindkettő karriercsúcs. Ma Pau Gasol is igyekezett odatenni magát, kis híján tripla-duplát csinált (12 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz, 3 blokk) – ketten együtt tartották a frontot a palánkok alatt, egálra hozva a csatát a Pistons méregfogának számító Monroe-Drummond párossal szemben. 

Nem működött a Pistons védekezése. A saját palánk alatt nem tudtak dominálni, így a periméter-védekezésük is csak egy félidőig bírta a nyomást, fordulás után a Lakers 64 pontot szerzett. 

Járt a labda hazai oldalon. Összesen 33 gólpasszt osztottak ki egymás között a Lakers játékosai, Steve Blake járt az élen, aki egymaga 16 asszisztot kézbesített. A Los Angeles sokkal koncentráltabban is játszott (10/10 büntető, 40% tripla, 52% mezőnyből) – a túloldalon viszont Greg Monroe-t nem fogják megdicsérni 1/8-as büntetőmutatója miatt. A játék menete egyébként nagyon gyors volt, a nagy futásnak köszönhetően a két gárda összesen 27 büntetőt dobhatott. 

Fújhatnak egyet a Lakersnél. Az elmúlt 20 napban 12 alkalommal léptek pályára Gasolék, ez a legtöbb a ligában. Most azonban hosszabb pihenő következik, legközelebb szombaton hajnalban fogadják a Golden State Warriorst.

A Lakers legjobb dobói: Hill 24, Meeks 19/12, Young 19/6. 
A Pistons legjobb dobói: Jennings 23/12, Smith 18/9, Monroe 17.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus