A Lakers-t verte először a Philly, de Kobe kapott tapsot

Túlórát nyert a Dallas Portlandben - Marc Gasol karriercsúcsot szórt - Wall szezoncsúcsa sok volt a Cavsnek - Megvan az első a Philly-nek

Két sorozat is megszakadt ma hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában: a Cleveland első hazai vereségét szenvedte el idén, miután LeBron Jamesék kikaptak a Washingtontól, illetve idei első győzelmét ünnepelhetette a Philadelphia, akik a Los Angeles Lakerst kapták el. Marc Gasol karriercsúcsa szomorította a két alapemberét is visszakapó New Orleanst, Andrew Wiggins hibázott az utolsó pillanatokban, így csapata kikapott az Orlandótól, a Nets a Phoenixet is legyőzte, a Dallas pedig hosszabbítást nyert Portlandben. 

Visszajátszás: John Wall elkezdte a szezont?

Cleveland Cavaliers – Washington Wizards 85-97

Idei legjobb meccsét játszotta a Washington. A fővárosiak ellentmondást nem tűrően, 10-0-s futással kezdték a találkozót és egyetlen másodpercig sem voltak hátrányban - a harmadik negyedben már a húsz egység fölé is nőtt a különbség és bár a Cavs mindig közelebb tudott zárkózni, reális esélye egy pillanatig sem volt. Külön ki kell emelni a parádés estét produkáló John Wallt, aki 35 pontos szezoncsúcsot rámolt be, kiosztott tíz gólpasszt és megszerzett öt labdát – a Dudley-Porter-Gortat kezdő frontcourt kellően sok helyet biztosított neki, amit most tökéletesen használt ki.

Idei leggyengébb meccsét játszotta a Cleveland. A Wizards jó teljesítménye mellett meg kell említenünk a Cavaliers vesszőfutását, hiszen a hazaiak egészen botrányos dolgokat mutattak támadóoldalon. LeBron James egymaga kilenc labdát adott el, Kevin Love 2/10-et, JR Smith 3/14-et hajított mezőnyből, összességében 33%-kal dobtak és csak Dellavedovának köszönhették, hogy nem lett kiütés a vége – az pedig már nem egészséges, ha ő a mentsvár. A borzalmas mérkőzéssel a Cavs elszenvedte idei első hazai vereségét.

A Cavaliers legjobb dobói: James 24, Dellavedova 15/9, Smith 13/9
A Wizards legjobb dobói: Wall 35/9, Beal 18/3, Gortat 15

Philadelphia 76ers – Los Angeles Lakers 103-91

Megtört a jég – megvan az idei első Philly-győzelem. Nerlens Noel a padról érkezett, de így is megszerezte első idei győzelmét a Philadelphia, miután a második félidőben kereken húsz pontot vert a Los Angeles Lakersre – egyszerűen jól játszott most a Sixers. Járt a labda, szétosztottak 28 gólpasszt, berámoltak 14 triplát és a fordulás után már végig kézben tartották a meccset. Jól használták ki a Lakers hibáit és bár a meccs elején ellopta a show-t Kobe Bryant, így is megtörte 28 mérkőzés óta tartó nyeretlenségi sorozatát a hazai csapat.

Kobe Bryant elbúcsúzott Philadelphiától. A Lakers ikonja korábbi önmagát idézve nyitotta a találkozót, három triplát pörkölt be az első másfél percben (a közönség az M-V-P rigmussal fejezte ki örömét), az első negyedet pedig 13 ponttal és 50%-os mezőnymutatóval zárta. A folytatásban azonban előkerült az „idei” Bryant, így összességében 20 pontját 7/26-os mezőnymutatóval (4/17 tripla) érte el, a második félidőben folyamatosan ágyúzott, de nem talált – főleg ennek köszönhetően kaptak ki két negyed alatt húsz ponttal. A gárda újabb botrányos előadásában nem volt más öröm, mint az, ahogy a hazatérő Kobe Bryantet köszöntötték Philadelphiában – na meg persze az a bizonyos első másfél perc, maximum az első negyed…

A 76ers legjobb dobói: Covington 23/15, Grant 14, Noel 14
A Lakers legjobb dobói: Bryant 20/12, Clarkson 19/3, Randle 12, Russell 12/3

Brooklyn Nets – Phoenix Suns 94-91

Otthon nagyon megy. A 0-7-es rajt óta erősen összekapta magát a Brooklyn, hazai pályán pedig sorozatban negyedik sikerét aratta a gárda – ha így folytatják, „visszajöhetnek a meccsbe”, mert január végéig ők játsszák a legtöbb hazai találkozót. Ezen az estén nagyon meg kellett harcolniuk a győzelemért, mert a negyedik negyed elején még tíz pont körüli hátrányban játszottak, ám egy nagy rohammal felálltak és fordítottak innen – az utolsó percekben ismét nagyon jól védekeztek és Brook Lopez vezérletével végül be is húzták a találkozót.

Hiányzott Chandler a Sunsból. A festékben óriási fölényben voltak a hazaiak, 50-34-re nyertek innen és ebben nagy szerepe volt annak, hogy Tyson Chandler hiányában Alex Len védte a gyűrűt – ugyan kiosztott három blokkot és dupla-duplázott, sok betörést tudtak mellette feltenni (ráadásul cseréje sem igazán volt, így amikor nem volt fent, még rosszabb volt a helyzet). Ezt ezúttal kintről sem tudta megfelelően pótolni a Phoenix, a negyedik negyedben elfogyott a tudomány és az utolsó négy percben csak hat pontot tudtak szerezni – a gárda így 1-1-re áll hatmeccses idegenbeli túráján.

A Nets legjobb dobói: Lopez 23, Jack 11, Ellington 11/3, Larkin 11/3
A Suns legjobb dobói: Knight 26/9, Bledsoe 17/6, Len 13

Minnesota Timberwolves – Orlando Magic 93-96

Wiggins kezében maradt a hosszabbítás. Bár a harmadik negyed elején úgy tűnt, hogy sima győzelmet arat az Orlando (17 ponttal vezettek ekkor), ám Andrew Wiggins másképp gondolta és az ő vezérletével megindította a felzárkózást a Minnesota. Négy és fél perccel a mérkőzés vége előtt ki is egyenlítettek a hazaiak, ám ekkor ismét fellépett a Magic védekezése és elállította a vérzést – öt másodperc volt az órán, amikor egy gyorsindításból faultot harcolt ki Wiggins 92-94-nél. Az elsőt bedobta, a másodikat viszont elrontotta, így hiába szórt 27 pontot 60%-kal, a ő kezében maradt az egyenlítő pont. Érdekesség, hogy Towns továbbra is komoly gödörben van, 2/11-es mutatóval szenvedett össze hat pontot és a teljes negyedik negyedet a kispadon töltötte.

Védekezés a siker kulcsa. Oladipo továbbra is a kispadról érkezett a Magicnél, de ezúttal senkinek nem hiányzott – a vendégek védekezése 14 ponton tartotta a Minnesotát az első negyedben és a harmadik játékrész közepéig maximálisan kézben is tartották a meccset. Wiggins végül majdnem „beleköpött a levesbe”, de összességében így is 40% alatt maradt a Wolves mezőnyből, összesen öt triplát tudtak dobni és Rubióval együtt is csak 14 gólpasszt osztottak szét, Paytonék szinte tökéletesen hozták hátul, amit kell. Ezzel sorozatban negyedik győzelmüket aratták, 10-8-ra javult a mérlegük és rájátszást érő helyre zárkóztak fel.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 27/3, Martin 16/6, LaVine 12
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 18, Nicholson 15, Payton 14

New Orleans Pelicans – Memphis Grizzlies 104-113

Marc Gasol ihletett napja. A Memphis centerét érik kritikák ebben a szezonban, most azonban messze eddigi legjobb meccsét játszotta – 38 pontos karriercsúcsot hintett, leszedett 13 lepattanót, kiosztott hat gólpasszt és négy blokkot is. Már az első félidőben 22 egységet rámolt be, de a negyedik negyedben is folyamatosan szórta a kosarakat, büntetett pozícióból, duplázás ellen, középtávolról és a vonalról is, innen 16/16 dobást értékesített. Rá ma nem volt válasza a hazai csapatnak, ráadásul a kispad is hozzátette a magáét, így pontzáporos győzelmet aratott a Grizzlies.

Evans és Cole is visszatért. A New Orleans kerete nagyot erősödött Tyreke Evans és Norris Cole visszatérésével, de védekezésben ez egyelőre nem jelentkezett – mindenesetre Evans rögtön 20 pontos, 10 gólpasszos estét produkált és Cole is tíz egység fölé jutott. Anthony Davisnek most nem ültek a dobásai, de 17 pontos, 14 lepattanós dupla-duplája mellett 9 (!) blokkot osztott ki, ám rajta kívül szinte értékelhetetlen volt a Pelicans védekezése – ezzel együtt is nyert a festékből a Memphis és Marc Gasol ezzel együtt is azt csinált, amit akart. Jól jellemzi a hazaiak játékát, hogy a Grizzlies úgy dobott 113 pontot, hogy összesen két triplát süllyesztett el…

A Pelicans legjobb dobói: Evans 20/6, Davis 17/3, Anderson 16/6
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 38, Randolph 14, Lee 13, Barnes 13/3

Portland Trail Blazers – Dallas Mavericks 112-115 – hosszabbítás után

Dirk clutch volt. A Dallas német klasszisa nem viccelt, hiába vezetett szűk tíz ponttal a Portland az utolsó percekben, beemelt egy távoli kettest egy triplát és hat másodperccel a vége előtt egy támadópattanót is visszatett a helyére - ezzel küldte hosszabbításra a feleket. 28 pontos estéjét csak Deron Williams tudta túlszárnyalni, az újjászülető irányító 30 egységgel szezoncsúcsot dobott (11/17 mezőnyből, 6 pattanó, 8 gólpassz) és erre a duóra építve a túlórát már megnyerte a texasi csapat. Meg kell még említenünk a Portlandbe első alkalommal visszatérő és 18 pontot szóró Wesley Matthewst, illetve a 14 pontja mellé 21 (!) lepattanót megkaparintó Zaza Pachuliát is.

Lillard játszott. A Blazers irányítója tegnap hasfalsérülés miatt nem tudta végigjátszani a meccset, ám ma vállalta a játékot és 25 pontja mellett leszedett nyolc lepattanót és kiosztott tíz gólpasszt is - ez sem volt azonban elég az üdvösséghez. A végére eléggé elfáradtak a hazaiak, ráadásul a kezdőből Plumlee, Aminu és Vonleh sem volt használható, így bár a cserék hozzátették a magukét, a rotáció eléggé beszűkült - igaz, a vendégek is maximum nyolc játékost forgattak. A 100 mezőny- és 40 triplakísérlet azért elárulja, hogy a játékot nem akarta lassítani a Portland...

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 25/9, Leonard 23/12, Henderson 20/6
A Mavericks legjobb dobói: Williams 30/6, Nowitzki 28/6, Matthews 18/9

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus