A Mavs lemészárolta a Lakerst, bukott a Cavs és a Bulls

Nowitzkiék földbe döngölték Bryantéket, a Cleveland és a Chicago is gyengén játszva kapott ki, a Toronto kiütötte a Milwaukee-t

 

A játéknap legjobb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban tekinthetitek meg. 

Két győzelem után ma újabb hatalmas pofonba szaladt bele a Lakers az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság aktuális játéknapján, Bryantéket most a Dallas mosta le a pályáról. Megint gödörben a Cleveland, LeBron Jamesék borzasztóan játszva kaptak ki Washingtonban, a tartalékos Bulls pedig Portlandben vesztett meccset és újabb fontos játékost. A Toronto kiütötte a Milwaukee-t, nagyon nyert a címvédő Spurs és a listavezető Grizzlies, a Denver a New Orleanst is átlépte - nézzük a részleteket!

Charlotte Hornets - Orlando Magic 100-105

Három negyeden keresztül rendben ment minden. Nehezen lehet magyarázatot találni a korábban már nagy különbséggel, 23 ponttal vezető Hornets összeomlására. Walker (7/19 mezőnyből, 12 lepattanó, 8 gólpassz) és Jefferson (11/20 mezőnyből, 11 lepattanó) számlájára nem lehetett írni a hazaiak vereségét. Akkor hat igazán sokkolóként a csapat visszaesése, ha látjuk, hogy csak 7 eladott labdát vétettek, a záró negyedben pedig egyet sem, ellenben kihagytak 19 mezőnydobást. 

Bombasztikus negyedik negyed. A franchise történetének harmadik legnagyobb feltámadását produkálta a Magic, mely komoly hátrányból fordította meg a találkozót. Fournier, Ben Gordon és Willie Green kirángatták az együttest a mély gödörből, egészen elképesztő dobáspontosságot mutattak be a vendégek az utolsó felvonásban, 21-ből 15-tál zártak, 41 pontot rámoltak be a teljes letargiába eső hazaiaknak. Nem elhanyagolható tény, hogy úgy szereztek a vendégek 60 pontot a festékből, hogy csupán 6 támadólepattanót szereztek meg.

A Hornets legjobb dobói: Jefferson 24, Neal 17/3, Walker 15/3
A Magic legjobb dobói: Fournier 21/3, Harris 17, Payton 16

Philadelphia 76ers - Phoenix Suns 96-122

Egy negyed után könnyed edzőmeccs. A nyitó játékrész után még vezetett a hazai alakulat, azonban csak eddig engedte játszani ellenfelét a Suns. A 41-17-es második negyedben megmutatta, hogy milyen különbség várható a találkozó végén, kétség nem fért ahhoz, hogy melyik gárda nyeri a találkozót. A mezőnyből 51%-os hatékonysággal célzó vendégeknél nyolc játékos jutott el legalább tíz pontig. Közülük kiemelkedett a masszív dupla-dupla közelébe jutó Isaiah Thomas, aki 24 perc alatt 23 pontot (6/9 mezőnyből, 9-ből 9 büntető) és 8 gólpasszt szállított.

Rekordokra hajt a 76ers. Már csak kevés, összesen négy vereség hiányzik a 76ersnek ahhoz, hogy története legrosszabb szezonkezdetét produkálja, ugyanis az 1972-73-as szezonban a gárda 0-15-tel nyitott. Ezzel párhuzamosan még további két kudarccal beállítanák a New Jersey Nets NBA rekordját a negatív nyitány tekintetében, valamint méltán pályáznak a 82 mérkőzés alapján teljesített legrosszabb mérleg címére is (9-73).

A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 18, McDaniels 17/3, Shved 15/9
A Suns legjobb dobói: Thomas 23/6, Markieff Morris 18, Bledsoe 13/3

Atlanta Hawks - Detroit Pistons 99-89

Teague vezér szerepkörben. Támadó oldalon és védőmunkában egyaránt kiemelkedett a hazaiak irányítója. Szezonbeli pontcsúcsot dobott (9/15 mezőnyből, 8-ból 8 büntető), továbbá a 6 gólpassz mellé 2 blokkot is tett a közösbe. Ezen felül jó védőmunkával rukkolt elő, Jennings-et 9 ponton (6-ból 2 mezőnyből, 4 eladott labda) tartotta, mely Caldwell-Pope (4 pont, 1/7 mezőnyből) kritikán aluli dobóformája miatt érzékenyen érintette a vendégeket. A hazai kezdőcsapat 79 ponttal vette ki részét a győzelemből, kis túlzással öten lerendezték a Pistonst.

Hatékonyság nélkül nincs győzelem. A már említett hátvédek limitálása mellett a cserepadról sem érkezett hatékony támadójátékos. Augustin hiába jutott tíz pont fölé, ehhez rengeteg dobást (4/17 mezőnyből) használt el. Az a tény szinte mindenki számára megcáfolhatatlan, hogy 37%-ös mezőny- és 19%-os külső dobáspontossággal nem lehet mérkőzést nyerni idegenben. A különbség különösen annak tükrében hízelgő a Pistonsra nézve, hogy a Hawks már 19 ponttal is vezetett. A vendégeknél egyedül Drummond dupla dupláját (13 pont, 16 lepattanó) lehet kiemelni, de csodát tőle sem lehetett várni ezen az estén.

A Hawks legjobb dobói: Teague 28/6, Millsap 15, Horford 14
A Pistons legjobb dobói: Smith 16, Augustin 14/3, Drummond 13

Toronto Raptors - Millwaukee Bucks 124-83

Hazai gála, remek kivitelben. Egy negyeden át még viszonylag elfogadhatóan tartotta magát a Bucks, de a folytatásban jött a demoralizáló hazai játék. 64-30 arányban nyerték Lowry-ék a két középső játékrészt, s nagyon közel álltak ahhoz, hogy a franchise történetének legnagyobb arányú győzelmét könyvelhessék el. A harmadik negyed után 101-56-ot mutatott az eredményjelző, ami  csapatrekord a differencia tekintetében, később pedig már 52 pontos fór is állt is a Raptors neve mellett, a végén azonban kiengedtek a hazaiak, így a kivégzéstől megmenekült a Bucks.

Tragikus este a Bucks számára. A négy nap leforgása alatt harmadik - közte a Nets elleni háromszori hosszabbításos - mérkőzését játszó Bucks már az első negyed végén is alig bírta tartani a lépést a hazaiakkal, onnan pedig rémálomként hatott a mérkőzés Knightéknak. Csupán három játékos jutott a vendégeknél tíz pont fölé, a lepattanócsatát pedig elképesztő különbséggel, 30-57-re bukták el. Érdekesség, hogy előző öt vesztesen megvívott mérkőzésén összesen 41 pontos különbséget hozott össze a Millwaukee, melyet most egy este sikerült elszenvedni.

A Raptors legjobb dobói: Williams 22/15, Lowry 20/9, Valanciunas 18
A Bucks legjobb dobói: Parker 15/3, Ilyasova 14/6, Knight 11/3

Memphis Grizzlies – Boston Celtics 117-100

A Gasol-Randolph párosra nem volt ellenszer. A Memphis két nagyembere pozícióból dominálta a mérkőzést, ha hozzájuk került a labda, szinte biztosan kosár következett az első félidőben, 10/15-ös mutatót hoztak ketten. A spanyol center végül 32 egységgel beállította karriercsúcsát (tömték labdával a második félidőben), Randolph pedig egy 16 pontos, 16 lepattanós dupla-duplát szállított három negyed alatt – a záró etapot a padon töltötte.

Szenvedett a Boston. Védekezésben nem tudták megállítani Gasolékat, de a támadójátékuk sem működött, Rondót nagyon megfogták Conley-ék (4 pont, 4 gólpassz), Greennek sem ment (3/11 mezőnyből) és bár az Olynyk-Sullinger páros együtt 31 pontot hozzátett, ők is kiszorultak a periméterre – igaz, innen legalább betaláltak (együtt 6/11 tripla).

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 32, Leuer 19/3, Randolph 16
A Celtics legjobb dobói: Olynyk 18/9, Sullinger 13/9, Green 12

Minnesota Timberwolves – San Antonio Spurs 92-121

Parker és a triplák. A francia irányítónak nem igazán erőssége a távoli dobás, ma 3/3 hármast süllyesztett el – a Spurs összesen 61%-kal dobott egyébként kintről. Parker 25 perc alatt jutott el 28-ig, a Rubiót nélkülöző Minny nem tudott ellene mit tenni, folyamatosan támadta a gyűrűt és dobásai kétharmadát értékesítette is. Mellette egyébként Danny Green (18 pont, 4 tripla), Diaw (13 pont, 9 pattanó) és Duncan (9 pont, 10 pattanó, 4 blokk) emelhető ki - hozzá kell tenni, hogy csak Green játszott 26 percnél többet…

Anthony Bennett karriercsúcsa. Rubio mellett Young, Pekovics és végül Kevin Martin sem lépett pályára, a tavalyi 1/1-es pedig villantott a második félidőben és húsz pontig jutott 9/14-es mezőnymutatóval. Ezen kívül viszont sok öröme nem volt a Wolvesnak, Mo Williams 15-öt rámolt be egy félidő alatt, de a szünet után nem tett hozzá, Wigginsnek nem ment, összességében 41%-kal dobtak, 53-34-re bukták a pattanózást és harmincat vert rájuk a Spurs három negyed alatt.

A Timberwolves legjobb dobói: Bennett 20, Williams 15/6, Wiggins 14
A Spurs legjobb dobói: Parker 28/9, Green 18/12, Leonard 14/3

Oklahoma City Thunder – Brooklyn Nets 92-94

A végére elfogyott a Thunder. Jól játszott Scott Brooks csapata, kilenc ponttal is vezetett a második félidőben, de az utolsó negyedben mindössze 27%-kal dobtak mezőnyből, így fordított a Nets és bár a hajrában visszakapaszkodtak még a hazaiak, Reggie Jackson buzzere kimaradt, így zsinórban ötödik vereségüket könyvelhették el. Ez egyébként idén nagy gyenge pontjuk, hiszen öt meccset buktak négy, vagy kevesebb ponttal, az utolsó három percben csak 36%-kal céloznak ebben a szezonban.

Jarrett Jack nagyon kellett. Bár Deron Williams és Brook Lopez többé-kevésbé hozta az elvártat, Joe Johnson ismét rendkívül passzív volt, így nagy szükség volt a padról érkező veterán hátvédre. Jack 23 ponttal tolta meg a Nets szekerét 53%-os hatékonysággal, folyamatosan támadta a gyűrűt és vele a többieknek is jóval könnyebb volt – ráadásul védekezésben is rendkívül hasznos volt ma.

A Thunder legjobb dobói: Jackson 21, Ibaka 16, Morrow 11/9
A Nets legjobb dobói: Jack 23/3, Williams 17/6, Lopez 16

Washington Wizards - Cleveland Cavaliers 91-78

A vezér és a magaslati védekezés sikere. Wall egyszemélyes, tarthatatlan támadásbeli fegyverkényt kergette őrületbe a vendégeket. Pontos dobáskiválasztással (12/20 mezőnyből) és hatékony mezőnymunkával (6 lepattanó, 7 gólpassz, 4 szerzett labda) vezette sikerre a fővárosiakat. A magasemberek amellett, hogy hozták a lepattanócsatát, remekül limitálták az ellent, valamint a festékből 16-tal több pontot szereztek (50-34). A Wizards úgy nyert magabiztosan, hogy mindössze 9-szer állhattak a hazai játékosok a büntetővonalra és onnan csak 5 dobást váltottak pontokra. 

Tovább nyúlik a rossz sorozat. Harmadik vereségét könyvelhette el egymás után a Cavs, mely 19 eladott labdával és egészen gyenge, 36%-os mezőnymutatóval hozta le a mérkőzést. Irving 0/6-ot dobott kintről, Love szezonbeli leggyengébb játékát hozta (8 pont, 8 lepattanó, 4 eladott labda), a negyedik negyedben pedig James látványossá tette frusztrációját. Sokat elmond a Cavaliers erőlködéséről, hogy a mérkőzés utolsó 9 (!) percében nem találtak be mezőnyből, továbbá az a tény is, hogy a csapatból csak hárman jutottak el tíz pontig. 

A Wizards legjobb dobói: Wall 28/3, Beal 12/6, Seraphin 12, Nene 10
A Cavaliers legjobb dobói: James 22/6, Irving 22, Varejao 10

Dallas Mavericks – Los Angeles Lakers 140-106

Ízekre szedték a Lakerst. A Dallas a liga legponterősebb támadócsapata, ez nem volt kérdés a meccs előtt sem, most azonban szezoncsúcsot értek el ebben, gólpasszokban (37) és mezőnyszázalékban (62) is. Mindegyik bődületes szám, amit amellett, hogy a vendégek védekezése nem létezett, a rendkívül könnyed és önzetlen játéknak is köszönhettek – gyakorlatilag csak jó dobóhelyzeteket vállaltak el, minden támadásban megcsinálták az extrapasszt és sakk-mattig játszották őket. Nowitzki 8/10-zel, Ellis 7/10-zel, Parsons 8/13-mal dobott, mindhárman elérték a húszat, Ellis tíz gólpasszt is kiosztott. Minden negyedben minimum dobtak harmincat, volt, hogy negyvenet – mindezt úgy, hogy senki nem játszott fél órát sem.

Kobe nem változik. A Lakers ikonja első nyolc dobását zsinórban elrontotta, sőt, több olyan is volt, ami még a gyűrűt sem érte el – ennek ellenére 22-szer próbálkozott, amiből végül 6-ot értékesített és 17 ponttal zárt. Mellette Jeremy Lin viszont hatékonyan dolgozott, 8/11-es mezőnymutatóval 18-ig jutott, Hill és Sacre pedig dobást sem hibázott, mindenesetre a Dallas győzelme egy másodpercig sem forgott veszélyben.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 23/6, Parsons 21/6, Ellis 20/9
A Lakers legjobb dobói: Lin 18/6, Bryant 17/3, Hill 16

Denver Nuggets – New Orleans Pelicans 117-97

Csak ijesztgetett a Pelicans. 14-2-vel kezdtek a vendégek, Anthony Davis hamar berámolt tíz pontot és úgy tűnt, a vezetésével mészárlást rendez a New Orleans. Egy időkérés után aztán egyenesbe jött a Denver, a negyed végén már ők vezettek és ezt folyamatosan növelték is – Davis pedig 18 ponttal, 7/17-es mezőnymutatóval zárta a találkozót. Az ő dominanciája nélkül Anderson betlizett (2/11 mezőnyből, 0/5 tripla), csapatszinten pedig még a 40%-ot sem érték el.

Gallinari játékban is visszatért. 19 hónap szünet után tért vissza idén az olasz kiscsatár, de eddig nem igazán ment neki a játék. Ma viszont 22 perc alatt 17 ponttal szezoncsúcsot ért el, ráadásul ehhez mindössze hét mezőnykísérletre volt szüksége (5/7, 3/4 tripla). Rajta kívül is öten lépték át a tíz pontot a hazaiaknál, hatékonyan dolgoztak kint és bent is, Fariedéknek pedig külön jár a piros pont Davis lelassításáért.

A Nuggets legjobb dobói: Afflalo 19/3, Faried 19, Chandler 18/9
A Pelicans legjobb dobói: Davis 18, Gordon 13/9, Ajinca 12, Holiday 12/3

Golden State Warriors - Utah Jazz 101-88

Nagyon gyorsan eldőlt. Négy napot pihenhetett a GSW (aminek egyébként meglesz az ára, ötmeccses túrára indulnak), és ez rögtön az első perctől látszott: az első negyedben 15, a másodikban 7 pontot vertek ellenfelükre – pedig nem a Splash Brothers rendezett dobófesztivált: Stephen Curry kifejezetten rosszul dobott. Volt viszont helyette más, hatan értek el legalább 11 pontot, és csapatként 50 százalékkal tüzeltek mezőnyből. A Warriors zsinórban negyedik sikerét aratta, és ugyanannyi vereséggel áll, mint a két listavezető (Grizzlies, Raptors). 41 éve nem kezdték 9-2-vel a szezont…

Szétszedték a Jazz játékát. A csapat két húzóemberét, Trey Burke irányítót és az erőcsatár Derrick Favorst gyakorlatilag teljesen kikapcsolták a játékból, így a center Kanter és a mindenes Hayward jobb estéje semmire nem volt elég. 20 labdát adott el a Utah, félidőre minden eldőlt – annak örülhetnek, hogy a kispadról Rudy Gobert kiváló dobásokkal (12 pont, 6/7 mezőnyből) szállt be, a veterán Steve Novak pedig 3 triplával jelezte, hogy kaphatna nagyobb helyet is a rotációban.

A Warriors legjobb dobói: Iguodala 17/6, Thompson 14/3, Speights, Barnes 14-14.
A Jazz legjobb dobói: Kanter 18, Hayward 12/3, Gobert 12.

Portland Trail Blazers - Chicago Bulls 105-87

Chicagói Hope Kórház. Rose és Gasol jó ideje hiányzik, Kirk Hinrich az előző meccsen szenvedett mellkas-sérülést – ma pedig Taj Gibson érkezett le ellenfele lábára és ment ki elég csúnyán a bokája a harmadik negyedben. Addigra azonban már komoly hátrányban volt a Bulls, a félidőben 19 ponttal ment a Blazers – volt olyan szakasza a meccsnek, amikor 28-cal vezettek. A vendégeknek egyetlen örömük lehet: a spanyol-szerb Nikola Mirotic a sérülések miatt először mutathatta meg, mire képes: 24 pontot dobott, beszórt 4 triplát, kiharcolt 8 büntetőt, mellé pedig 11 pattanót kapkodott le.

Nicolas Batum visszatért. Gyorsan sikerült kikúrálni a francia mindenes térdsérülését, és bár most még csak 21 percnyi játékidőt kapott, jól mozgott. A meccset a többi kezdő nyerte meg, élükön Damian Lillarddal: 26 perc alatt 21 pontot termelt, mindössze két rontott dobással, és hibátlan, 4/4-es triplázással, mellé pedig 9 gólpasszt osztott szét. Ebből a lendületből mindenki profitált, a harmadik negyed derekán így nyugodt szívvel megtehette Terry Stotts vezetőedző, hogy az összes kezdőjét leültesse.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 21/12, Aldridge 16/6, Lopez, Matthews 12-12.
A Bulls legjobb dobói: Mirotic 24/12, Brooks 14/6. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus