A mélyben a Cleveland, a csúcson a Boston

Az Atlanta is győzött a Cavs otthonában - zsinórban nyolcadszor nyert a Celtics - Harden 56, Porzingis 40 pontot dobott. 

Egyre mélyebbre zuhan a Cavaliers az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, LeBron Jamesék attól az Atlantától is kikaptak hazai pályán, amely a találkozó előtt sorozatban nyolc vereséget gyűjtött be. Megállíthatatlan viszont a Boston, Kyrie Irvingék zsinórban nyolc sikernél járnak, egymás után ötödször nyert a Minnesota, Damian Lillard vezetésével lenyomta az OKC-t a Portland, a Memphist is megverte a Lakers, James Harden és Kristaps Porzingis pedig karriercsúcsot dobott: előbbi 56, utóbbi 40 ponttal vezette győzelemre csapatát. 

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

Cleveland Cavaliers - Atlanta Hawks 115-117

Félelmetesen gyenge a Cleveland. Ugyan legutóbb LeBron James 57 pontjával kiharcolt egy győzelmet a Cavaliers, ezúttal a liga egyik leggyengébb csapatától is kikapott, méghozzá otthon, ráadásul bár a vége szoros lett, tulajdonképpen simán. Tyronn Lue már az első hét percben elhasznált két időkérést, mert a Hawks 27-11-re meglépett, majd Dwyane Wade extrájával (19 pont a nagyszünetig) közelíteni tudtak a hazaiak, de a második félidőt is végig tíz pont feletti hátrányban töltötték. Az utolsó három percben sikerült ténylegesen zárkózniuk, elsősorban Kyle Korver révén, tizenkét másodperccel a vége előtt (7-5 után először) bejöttek egy labdán belülre, de Frye utolsó triplája kimaradt, majd Wade sem tudta visszapöcizni a lecsorgót, így újabb nagyon kínos vereség lett a vége. James (26 pont, 13 gólpassz), Wade (25 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) és Korver (19 pont a negyedik negyedben) ugyan dicsérhető, de itt most már drasztikus változásra van szükség, mert eltelt tíz meccs és a bajnokesélyesnek tartott Cleveland a liga leggyengébb csapatai ellen bukik sorra hazai pályán - ez akkor sem elfogadható, ha Kevin Love-ot kórházba szállították meccs közben, mert betegen vállalta a játékot és rosszul lett.

Még a Hawks is belerúgott a földön fekvőbe. A szezonnyitó óta nem nyert meccset az Atlanta, sorozatban nyolcszor kapott ki, ráadásul Muscala, Ilyasova, Delaney, Bembry és Plumlee sem volt bevethető - ez sem számított, a Cleveland fölé tudtak nőni a vendégek. Az erőtlenül, enerváltan játszó hazaiak minden hibáját ki tudták használni, Dennis Schröder (28 pont, 9/13 mezőnyből, 9 gólpassz) a gárda élére állt és a harmadik negyedben egymaga dobott sorozatban tizenegy pontot, Luke Babbitt és Taurean Prince is sokat hozott támadásban, így komoly bravúrral törték meg rossz szériájukat - bár lehet, hogy manapság minden vendégcsapatnak kötelező már nyernie Clevelandben és ez nem számít bravúrnak...

A Cavaliers legjobb dobói: James 26, Wade 25/3, Korver 23/15
A Hawks legjobb dobói: Schröder 28/6, Prince 17/9, Babbitt 17/12

Los Angeles Clippers - Miami Heat 101-104

Magára ijesztett a Miami. Idei legjobb teljesítményét hozta nagyjából három negyeden keresztül a Dion Waiterst nélkülöző Heat, a szenzációs támadójáték és jó kinti dobóforma mellé most nagyon keményen zárt a védekezés is, elvették a Clippers játékát, ennek megfelelően az első negyedet meg is nyerték 14 ponttal, majd a harmadikban már 25 egység is volt közte. Lezárni azonban nem tudták a meccset, a záró etapban lefagytak, eladtak villámgyorsan hét labdát, lendületbe hozták a hazaiakat, akik egy 16-0-s futással visszajöttek, sőt, a vezetést is átvették, ám nyolc másodperccel a vége előtt James Johnson elsüllyesztett két clutch büntetőt, Blake Griffin kihagyta a győztesnek szánt triplát, így Josh Richardson az utolsó pillanatban bebiztosíthatta a vendégek sikerét. Erik Spoelstra érthetően nem volt a legelégedettebb a meccs után, de csapata végül nagy idegenbeli sikert aratott, így utazhat tovább a Warriors otthonába.

Gallinari megsérült. Az olasz kiscsatár saját bevallása szerint már egy hete csípősérüléssel bajlódik, de most súlyosbodott a helyzet, a második félidőt kénytelen volt kiülni, alig tudott menni - a csapat szerint elutazik velük az idegenbeli túrára és meglátják, hogy bevethető lesz-e valamikor. A gárdánál most jobban sajnálják ezt a mérkőzést, ahol borzasztó játékkal kerültek 25 pontos hátrányba, majd a cseresor megmentette őket a kiütéstől (Lou Williams például 13 pontot dobott a negyedik negyedben), végül több hibát is elkövettek: 101-100-as vezetésüknél, 17 másodperccel az órán Austin Rivers mindkét büntetőjét elhibázta, az utolsó figurát elrontották, hogy aztán Blake Griffin ne tudja átdobni Hassan Whiteside-ot. Két nap alatt kétszer is kikapott így a LAC, amely már csak 5-4-re áll és most a Spurshöz látogat.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 23/6, Williams 22/6, Rivers 12/6
A Heat legjobb dobói: Whiteside 21, T. Johnson 19/9, Ellington 17/15

Orlando Magic - Boston Celtics 88-104

A nyolcadik. Ismét lecsapott a liga legjobb védekezése, a Boston úgy nyerte meg ezt a találkozót, hogy támadásban kifejezetten gyengén játszott, de kilencven pont alatt tudta tartani az Orlandót - Evan Fournier-t leradírozták a pályáról Brownék, a liga legjobban triplázó csapatát 21% alá szorították kintről, abszolút dominált Brad Stevens alakulata. Magabiztossá végül csak a negyedik negyedben vált a vendégsiker, amikor a Smart-Rozier páros további extra energiát hozott a kispadról beszállva és az addig nyolc-tíz pontos előny húsz egység fölé hízott. A Boston így zsinórban nyolcadik sikerét is elkönyvelte, a széria alatt egyszer sem kapott 94 pontnál többet, ráadásul közben beépítik Marcus Morrist is - legutóbb debütált, most már a kezdőben kapott helyet (12 pont, 7 lepattanó), igaz, Stevens szerint Atlantában nem játszik majd. 

Formán kívül az Orlando. Mióta DJ Augustin is kidőlt és nincs komoly irányító a Magicnél, borzasztó erőtlen a támadójáték, így sorozatban két vereségbe szaladt bele a társaság. Frank Vogel szerint ez most a bostoni védekezést is dicséri, mert szinte mindig levédekezték azt, amit első szándékból szerettek volna megcsinálni, játékosai pedig nem voltak elég türelmesek ahhoz, hogy másik megoldást találjanak. Mindenesetre a megszokott játékukból nem sok látszott, Fournier, Vucsevics és Ross is eléggé elveszett, csapatszinten 6/29 hármassal és 36,3%-os mezőnymutatóval zártak, nem nagyon volt esélyük. Most már csak 6-4-re állnak, ideje összeszedniük magukat, csütörtök hajnalban a New Yorkot fogadják. 

A Magic legjobb dobói: Gordon 18/3, Simmons 14, Vucsevics 13/3
A Celtics legjobb dobói: Brown 18/9, Horford 14/9, Tatum 13/6

Toronto Raptors - Washington Wizards 96-107

Bradley Beal bombaformában. A Wizards dobógépe sorozatban harmadszor jutott el legalább 36 pontig, ezúttal 38-at szórt 16/26-os mezőnymutatóval, 4/6 triplával és négy gólpasszal, teljességgel tarthatatlannak bizonyult, így nagy győzelemre vezette a fővárosiakat. Szükség is volt tőle az extrára, mert John Wall a vállsérülése miatt kihagyta ezt az összecsapást, a helyette játszó Tim Frazier is fájó csuklóval lépett pályára, igaz, négy pontja mellett kiosztott azért nyolc gólpasszt eladott labda nélkül. A gárda egyébként már az első negyedben meglépett 15 ponttal és ezt a különbséget képes is volt tartani, egyszer vezényelt komoly futást a Raptors, amellyel 88-85-re zárkózott, de ekkor előlépett Beal és vezérletével ismét stabilizálták magukat a vendégek. Az utóbbi idő gyenge játéka és sorozatos vereségei után nagyon kellett nekik már ez a siker, most a Dallast fogadják hazai pályán.

Lowry hamar kivált. A Raptors irányítója nem bírt magával, alig tizenkét percnyi játék után beszedett gyorsan két technikait és a kiállítás sorsára jutott, ezzel alaposan megnehezítette csapata dolgát - őt nem igazán lehetett pótolni, hiányzott némi tűzerő a társaságból. DeMar DeRozan mindent megtett, de egyedül nem tudta tartani a lépést Beallel, ráadásul Valanciunas (19 perc, 5 fault, 6 pont) sem hozott sok hasznot, így kikaptak a Wall nélküli Washingtontól - pocsékul (5/24) dobtak kintről, elvesztették a lepattanózást, kihagytak tíz büntetőt, finoman szólva is rossz napjuk volt. 

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 26, Powell 19/3, Wright 11/3
A Wizards legjobb dobói: Beal 38/12, Porter 19/9, Gortat 11

Houston Rockets - Utah Jazz 137-110

Harden karriercsúcsa. A Rockets vezére nagyon érezte a gyűrűt ezen az estén és úgy dobott 56 pontos karriercsúcsot, hogy magához képest nem vállalt sokat, csak hihetetlenül hatékonyan tüzelt: az első tíz dobását értékesítette, végül 25 mezőnykísérletéből 19 beakadt, nyolc triplájából hét landolt a gyűrűben, mindezt ráadásul 11/12 büntetővel is megtoldotta. Az már csak hab a tortán, hogy kiosztott 13 gólpasszt is, egészen félelmetes teljesítménnyel kápráztatta el a houstoni publikumot és finoman szólva is ízekre szedte a liga egyik legjobb védekezését, vezérletével kiütéses győzelmet aratott csapata. Összességében 23 triplát bombázott be egyébként a hazai alakulat, a harmadik negyedben sikerült 48 pontot felrakni a táblára és zsinórban harmadszor is nyert Mike D'Antoni legénysége - kirobbanó formában várhatják a padlón lévő Clevelandet. Harden egyébként az utolsó szűk nyolc percet már kiülte, így egy ponttal elmaradt a Rockets franchise-rekordjától...

Csak asszisztált a Jazz. Nem nagyon tudtak mást tenni a vendégek, mint megtapsolni James Harden elképesztő teljesítményét, ezúttal nem lehetett keresnivalójuk - félidőben már 18 volt közte, három negyed után 30, képtelenek voltak változtatni. Ezek után továbbra is nyeretlenek idegenben, de Quin Snyder nem volt különösebben kiakadva, szerinte energia nélkül védekeztek, de amikor Hardennek ilyen napja van, akkor nem lehet megállítani - most mehetnek haza és fogadják a Philadelphiát. 

A Rockets legjobb dobói: Harden 56/21, Gordon 20/18, Ariza 14/12
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 17/9, Gobert 13, Favors 12/6, Hood 12/3

San Antonio Spurs - Phoenix Suns 112-95

A harmadik negyed döntött. Az első félidőben még jól járatta a labdát a Suns, keresték a mismatcheket, a jó helyzeteket a vendégek, ez a második negyedben párosult egy jó dobóformával is, így vezettek a nagyszünetben. A fordulás után azonban eszközölt néhány változtatást védekezésben a Spurs, a Phoenix pedig nem tudott erre reagálni, a harmadik negyedet 21 pontottal vesztette el Jay Triano alakulata - itt véget is ért a történet, lehetett pihenni, harminc percnél senki nem játszott többet. Összességében a kétszer annyi eladott labda és a kulcsjátékosok (Booker, Chriss, a fejfájással bajlódó Warren) gyengébb formája nem fért bele, ma este ráadásul back-to-backet játszanak, amivel egy komoly idegenbeli túrát zárnak le.

Popovich előzött. A Spurs legendás trénere 1156. győzelmét aratta az NBA-ben, ezzel megelőzte a sportág másik legendáját, Phil Jacksont, mégsem beszélt erről a találkozó után - Popovich a texasi tragédiáról emlékezett meg a mérkőzést követő interjújában, majd elköszönt. A hazaiak összességében jó támadójátékkal, illetve a kispadról érkező újabb kiváló teljesítménnyel (51 pont) arattak győzelmet, méghozzá zsinórban a másodikat, most a Clippers lesz a következő ellenfelük.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 21, Mills 17/9, Green 14/6
A Suns legjobb dobói: Warren 17, Daniels 14/12, Jackson 12/6, Len 12

New York Knicks - Indiana Pacers 108-101

Porzingis MVP-üzemmódban. Bődületes formában van a Knicks magasembere, idei kilenc meccséből most érte el hetedszer a harminc pontos határt, ezúttal karriercsúcsot jelentő negyvenig jutott (15/24 mezőnyből, 8/9 büntető, 1 eladott labda), egészen extra teljesítménnyel. Az utolsó 13 percben egymaga 24 (!) egységet rakott fel a táblára, volt egy időszak, amikor zsinórban 15-öt szerzett, vezetésével 19 pontos hátrányból állt fel és fordított a New York, majd meg is nyerte a végjátékot - ráadásul a kosarai mellett leszedett nyolc lepattanót és kiosztott hat blokkot is, szenzációs estét produkált. Mellette érdemes kiemelni az újonc Frank Ntilikinát, aki extra védekezése mellett szórta a gólpasszokat a negyedik negyed elején, a végén pedig bevágott egy clutch triplát is, óriási érdemei voltak a hazai sikerben. 

Ezt elrontotta a Pacers. Szűk három negyeden keresztül uralták a mérkőzést a vendégek, kiváló támadójátékuknak köszönhetően fokozatosan növelték az előnyüket és a harmadik játékrész hajrájában már 19 egységgel vezettek, úgy tűnt, hogy bebiztosítják a győzelmüket. Ekkor váltott azonban ritmust Porzingis, Sabonisék pedig képtelenek voltak vele mit kezdeni, ezt ráadásul súlyosbította, hogy támadásban is elfogyott a lendület - a Knicks váltásai komoly problémákat okoztak Oladipóéknak, öt percig nem dobtak pontot, ez pedig megpecsételte a sorsukat. Az utolsó két percben aztán már nem tudtak fordítani a dolgok menetén, négyből csak egy dobásukat értékesítették, eladtak egy labdát is, így végül vereséget szenvedtek - szerda hajnalban a New Orleanst fogadják, ott lehet javítani. 

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 40/6, Hardaway Jr. 16/3, Ntilikina 10/6
A Pacers legjobb dobói: Young 18/12, Oladipo 17/3, Sabonis 16

Minnesota Timberwolves - Charlotte Hornets 112-94

Teague volt a vezér. Az első negyedben még a többieket próbálta megdobatni a Wolves irányítója és két pontja mellett kiosztott hét gólpasszt, a második játékrészben viszont a pontszerzés terén is jeleskedett: bevert három triplát leindításból, hozzátett még egy kettest is, vezetésével 17 pontos előnyhöz jutottak a hazaiak. Támadásban nagyon könnyedén játszott a Minnesota, Teague mellett Butler, Wiggins, Towns, Gibson és Crawford is hozzátette a magáét, ez pedig elég tűzerő volt ahhoz, hogy tartsák az előnyüket - emellett most védekezésben is jól tették a dolgukat, nem forgott veszélyben a győzelmük. Tom Thibodeau legénysége ezzel zsinórban ötödik sikerét jegyezte, erre pedig utoljára 2009 januárjában volt példa - sorozatban hatot legutóbb a 2003-2004-es idényben húzott be a gárda, amikor máig utolsó playoff-szereplését produkálta...

Walker nélkül nincs játék. Kemba Walker csak szenvedett a Minnesota védekezése ellen, kilenc pontját 4/15-ös mezőnymutatóval szerezte és bár kiosztott kilenc gólpasszt, így képtelen volt jól működtetni a támadójátékot - ezt alaposan megérezték a vendégek, nagyon messze voltak most a jótól. Rossz dobásokat vállaltak, nem beszéltek egymással, kapkodtak, a türelmes és magabiztos Wolves pedig ezeket könnyedén megbüntette, a második félidőben már csak a tisztes helytállás lehetett a vendégek célja - sorozatban másodszor is kikaptak, így utaznak tovább New Yorkba. 

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 20/3, Teague 18/12, Towns 16
A Hornets legjobb dobói: Zeller 16, Howard 13, Williams 13/9, Lamb 13/6

Portland Trail Blazers - Oklahoma City Thunder 103-99

Anthony és Westbrook "elintézte". Nem volt jó meccse Russell Westbrooknak, a regnáló MVP 25 pontját gyenge hatékonysággal szerezte, de nem is a 10/25-ös mezőny, hanem a 2/7-es büntetőzés (!) volt kritikán aluli. Hiába játszott jól Paul George és a padról beszálló Felton (15 pont), a Blazers irányította a mérkőzést, és a harmadik negyedben el is húzott. Ekkor "lépett elő" Carmelo Anthony, aki egy flagrant 2-vel kiállíttatta magát – bár Donovan mester szerint nonszensz, hogy Nurkic-ra fújtak egy faultot, majd Anthony-t kiállítják könyöklésért, a visszajátszás alapján teljesen jogosnak tűnt az ítélet. A negyedik negyedben még egyszer visszajött 90-88-ra a Thunder, 20 másodperccel a vége előtt, 98-94-nél is lett volna esélyük feljönni egy pontra, de Westbrook mindhárom büntetőjét kihagyta…

Ez a Nagy Hármas nem annyira híres, de veszélyes. Damian Lillard folytatta a kilábalást az első hetek lehangoló dobásteljesítményei után, zsinórban negyedszer jutott 30 pont fölé, mellette pedig 13 gólpasszt osztott szét, ezt a ritmust pedig felvette a hat triplát behintő McCollum, illetve a 11/15-ös mezőnymutatót összehozó Nurkic is. A támadójáték ezzel rendben is volt, mindig lehetett mibe kapaszkodni, védekezésben pedig a kezdő erőcsatár, Aminu hiányában a többiek tették oda magukat, 44-32-re nyerték a pattanózást. Ez a mérkőzés is bizonyította, hogy az OKC-Wolves-Nuggets-Blazers-Jazz alkotta Északnyugati Csoportban senkinek nem lesz olyan, hogy könnyű csoportmeccs… 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 36/3, Nurkic 25, McCollum 22/18.
A Thunder legjobb dobói: George 27/12, Westbrook 25/9, Anthony 15/6. 

Los Angeles Lakers - Memphis Grizzlies 107-102

A Grizzlies is kipipálva. A hazaiak kezdőötöse megint remekül működött, Brook Lopez éppen feltámasztja a karrierjét (21 pont, 5 gólpassz, 2 blokk), Ingram (20 pont, 7 gólpassz) és Kuzma (13 pont, 12 pattanó) megint szétatletizálta az ellenfelet, Caldwell-Pope pedig 15 pontja és 7 pattanója mellett a végjátékban nagyon fontos pillanatokban állt a sereg élére. A 9 gólpasszig jutó, de továbbra is borzasztóan dobó Lonzo Ball ismét jól mozgatta a csapatot, amely így azt is elbírta, hogy a Memphis simán feladta az újoncot a triplán túl (1/8) – a kispadról Clarkson és Randle (12 pont) is 60 százalékkal tüzelt, nem csoda, hogy 22 pontos előnyben is volt a Lakers. A végén viszont majdnem elszórakozták a nagy előnyt, ebből most szerencséjükre úgy tanulhattak, hogy a győzelem azért meglett. 

Parsons hiányzott. A nem villámlábú Marc Gasol időnként lassított felvételnek tűnt a pályán, hiába volt közel a tripla-duplához (10 pattanó, 7 gólpassz), rendre odaértek a dobásaira, mindössze 6/18-cal célzott, így hiába Conley és Evans jó dobóformája, még egy megbízható opció kellett volna támadásban. Chandler Parsons lehetett volna ez, de a sérülékeny kiscsatárt pihentették a back-to-back második felén, így lehetett fent 41 percig James Ennis, aki nem váltotta meg a világot. 5 perccel a vége előtt még 15 pontos hátrányban volt a Memphis, innen visszakapaszkodtak 103-100-ra, sőt ők támadhattak – Caldwell-Pope azonban leblokkolta Ennis ziccerét, a túloldalon pedig beverte a középtávolit, eldöntve ezzel a meccset. 

A Lakers legjobb dobói: Lopez 21/12, Ingram 20, Clarkson 15/3.
A Grizzlies legjobb dobói: Evans 26/9, Conley 23/9, Gasol 15/6.

A tabella ide kattintva megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus