A Memphis elkapta a Hawkst, a Portland nyert Houstonban

Randolph-ék túlizmozták az Atlantát, Harden 45 pontja is kevés volt a Blazers ellen, ismét buzzerrel bukott a Suns

Memphisben bukott az eddigi ligaelső, James Harden szezoncsúcsa ellenére a Portland nyerni tudott Houstonban, a Phoenix pedig ismét az utolsó pillanatban kapott ki az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnapi játéknapján. Gálázott a Thunder és a Cavs, Pau Gasol a Bullsnak, George Hill a Pacersnek szállította a győzelmet, Torontóban maradt alul a Spurs, szépen játszva nyert a Wolves - lássuk a részleteket!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Oklahoma City Thunder – Los Angeles Clippers 131-108

Robbantott az újonc. A találkozó során akadt olyan pillanat, amikor már több mint 30 ponttal vezetett a Thunder, pedig Perkins eltiltása mellett újabb veszteség érte a csapatot, Adams kézsérülés miatt a második negyed végén kidőlt. Az extra játéklehetőséget kapó, s a szezonban eddig mindössze 8 (!) pályán töltött perccel rendelkező újonc McGary dupla-duplázott (23 perc, 8/9 mezőnyből, 10 lepattanó), alaposan meghálálta Brooks mester bizalmát. A nagy különbségnek köszönhetően kímélhette sztárjait az OKC, mely a sikernek hála, már 50%-os mérleg felett áll.

Csak egy félidő. Az első két negyedben tudta tartani magát a Griffin és Redick nélkül kiálló vendég együttes. A félidőben még csak tíz pont állt a két csapat között, melyet a Thunder további 16-tal toldott meg a harmadik tizenkét percben, ahol az érdemi kérdések el is dőltek. A Clippers számára komoly érvágásként hatott Griffin kiválása, a lepattanócsatát ugyanis brutális különbséggel, 29-54-re bukták el a vendégek és a 131 kapott pont sem épp a Rivers-legénység védekezésének hatékonyságáról tanúskodik.

A Thunder legjobb dobói: Durant 29/6, Westbrook 19/3, McGary 19
A Clippers legjobb dobói: Crawford 21/9, Paul 18, Hawes 17/6

Cleveland Cavaliers – Los Angeles Lakers 120-105

Pörgött a nagy hármas. Az első negyedben Irving (10/14 mezőnyből, 5/8 tripla, 10 gólpassz) adott ízelítőt támadásbeli kvalitásaiból, a második játékrész végén, mely egyben a mérkőzésről is döntött, Love (11/18, 7/8 tripla, 10 lepattanó) bő két perc alatt négy triplát süllyesztett el a Lakers gyűrűjében. Pontszerzés terén a hármasból James (8/16, 10 lepattanó, 8 gólpassz) volt a legcsendesebb, viszont ő állt legközelebb a tripla-duplát jelentő teljesítményhez. Úgy fest, hogy már nem csak ő érzi, hogy mekkora felelősség van rajtuk. A második negyedben megszerzett előnyét egészen a mérkőzés végéig őrizte a mezőnyből és hárompontosból egyaránt 54%-os dobóformát hozó Cavs.

Hamar elfogyott a kezdeti lendület. Jól indította a mérkőzést a vendég gárda, folyamatosan tapadtak a Cavs-re, hála a ponterősen kezdő Johnsonnak. Ám ahogy Johnsont lelassították a Lovagok, úgy vett vissza a tempóból a Lakers, pontosabban nem tudtak a vendégek lépést tartani a támadásban nagy csapásszámmal dolgozó hazaiakkal. Pedig a Lakers komoly mennyiségű támadólepattanót (19) gyűjtött be és mindössze 7 eladott labdát vétett, de a védekezésbeli hiányosságokat ezekkel a mutatókkal nem tudták Clarksonék kompenzálni.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 32/21, Irving 28/15, James 22/6
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 20, Davis 16, Johnson 15/6

Memphis Grizzlies – Atlanta Hawks 94-88

A festékben nyert a Memphis. Mike Conley is remekül játszott, Tony Allen nagyon hasznos volt, de igazán a Gasol-Randolph páros hozta a győzelmet a hazaiaknak. Ugyan ők sem dobtak túl hatékonyan, de 27 pontjuk mellé 25 lepattanót szedtek le és levették a pályáról a Millsap-Horford duót – utóbbiak együtt tíz pontot tudtak csak hozzátenni 4/21-es mezőnymutatóval. A palánk alatt Koufos is besegített, végül 55-37-re nyerték a lepattanócsatát (17-3 a támadók aránya) és 52 pontot szereztek a festékből a Hawks 34 egységével szemben – emellett tízzel több büntetőt dobhattak, így az is belefért, hogy összesen csak három triplát értékesítsenek.

Végig szoros volt. A harmadik negyed végén meglógott a Hawks hét ponttal, de erre egy 15-3-as futással válaszolt a Memphis – egész mérkőzésen egy-két kosár volt a különbség a felek között. 86-86-nál is döntetlen volt az állás, de az utolsó három percben Conley vezérletével a Grizzlies egy 8-0-s etapot produkált, erre pedig már nem tudott reagálni a keleti éllovas – itt már sérült bokával játszott a 22 pontos Jeff Teague, de edzője szerint egész jól mozgott és egy kis jég megoldhatja a problémáit.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 21/6, Gasol 16, Randolph 11, Green 11/3
A Hawks legjobb dobói: Teague 22/3, Bazemore 14/6, Schröder 11/6, Scott 11/9

Charlotte Hornets – Indiana Pacers 102-103

Óriásit hajrázott az Indiana, elszúrta a Hornets. Egyszer már a hazaiak kezében volt a találkozó, hiszen félidőben 17 ponttal vezettek, de volt az 21 is – azonban a harmadik negyedtől kezdve átvette az irányítást a Pacers és ledolgozta a hátrányát. Az utolsó percben Watson triplájával majd két büntetővel átvették a vezetést, de Marvin Williams hármasa 14 mp-cel a vége előtt megint a Charlotte-ot juttatta előnyhöz. Ráadásul úgy tűnt, hogy kivédekezték az utolsó támadást – ám George Hill az alapvonalról visszafordulva üres helyzetben találta magát és egy közeli tempóval megnyerte a meccset csapatának.

Eltűntek a jó védekezések. Talán Kidd-Gilchrist hiánya miatt volt képtelen megállítani ellenfelét a 2015-ös év legjobb védekezésével bíró Hornets, de a nagyszünet után 64 pontot kaptak – Steve Clifford szerint idei legrosszabb kosárlabdájukat mutatták be. A vendégeknél a West-Stuckey páros mellett az öt triplát elsüllyesztő Watson és a dupla-duplázó Scola vitte a prímet a fordulás után, a Charlotte-nál pedig Al Jefferson (30 pont, 13 pattanó) és Brian Roberts húzta a csapatot – végül George Hill klasszisa és a hazaiak elváltása döntött.

A Hornets legjobb dobói: Jefferson 30, Roberts 19/9, Henderson 13
A Pacers legjobb dobói: Watson 22/15, Scola 15, Stuckey 15, West 15

Detroit Pistons – Minnesota Timberwolves 101-112

Egy megingás belefért. A back-to-back második felét kiülő Rubio nélkül is remekelt a Minnesota, a kezdőcsapat megállíthatatlannak bizonyult. Pekovics 29 pontig jutott Drummond ellen, Kevin Martin 21-et szórt, Young (16 pont) csak egy dobást hibázott, Wiggins pedig sokoldalúan játszott – sőt, Williams és a padról beszálló LaVine is elérte a tízet. Vezetett is a Wolves már 19 ponttal a harmadik negyedben, de a hibátlanul dobó Drummond vezérletével visszakapaszkodott négy egységre a Pistons – itt aztán Wiggins bepörkölt egy triplát és egy 18-6-os etappal behúzta zsinórban harmadik győzelmét a vendégcsapat.

Védekezés nélkül nem megy. Elöl ma is megvolt a Detroit, Drummond és Augustin mellett Monroe vagy éppen a padról érkező Tolliver is hozzátette, amit kellett – viszont képtelenek voltak megfogni a Minnesotát. A vendégek 61%-kal tüzeltek az első negyedben, végül 51%-on zártak, kiharcoltak 34 büntetőt és szétosztottak 26 gólpasszt – nemes egyszerűséggel túldobták a Pistonst.

A Pistons legjobb dobói: Augustin 20/6, Drummond 17, Monroe 15, Caldwell-Pope 15/6, Tolliver 15/9
A Timberwolves legjobb dobói: Pekovics 29, Martin 24, Wiggins 18/3

Orlando Magic – Chicago Bulls 97-98

Megnyert meccset bukott el a Magic. Bő két perccel a vége előtt még hat ponttal vezetett a hazai csapat, de előbb Oladipo adta el a labdát, majd Rose dobhatott üres triplát húsz másodperccel a vége előtt. Egypontos vezetése tudatában nyugodtnak kellett volna maradnia az Orlandónak, de ezúttal Fournier lépett vissza saját térfelére, Rose kihagyott kettesét pedig Gasol visszasegítette a gyűrűbe. Ennek ellenére megvolt a hazaiak esélye, de Vucsevics kettese után Harris ziccert rontott, így hihetetlen blamával kapott ki a Magic.

Pau Gasol nagy formában. Ugyan Jimmy Butler 27 pontja és nagy védekezései is nagyon kellettek a sikerhez, valamint Noah is talán idei legjobb meccsét hozta, a spanyol erőcsatár zsinórban 12. dupla-dupláját szállította – ezúttal 25 pontig és 15 lepattanóig jutott. Gasol ezzel idén már 33. dupla-dupláját hozta, amivel vezeti a ligát – hasonló számokat éppen a Magic centere, Vucsevics produkál idén, aki ma azonban csak 14 pontot és 7 pattanót tudott hozzátenni.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 18/3, Harris 15/6, Vucsevics 14, Fournier 14/3
A Bulls legjobb dobói: Butler 27/9, Gasol 25, Noah 18

Houston Rockets – Portland Trail Blazers 98-109

Tűzijáték volt. Csak úgy potyogtak a pontok, a nagyobbnál nagyobb kosarakat nagyobbnál nagyobb blokkok szakították meg – igazán látványos mérkőzést vívtak a felek. Az első félidőben 61 pontig jutott a Portland és vezetett is 13-mal, de Harden extrájával felzárkóztak a hazaiak. Az utolsó bő két percben négy pont körül mozgott a különbség, de mindenre tudtak válaszolni Lillardék, Batum triplája (bő egy perccel az órán) után pedig a közönség elkezdett szivárogni a kijáratok felé.

Harden szezoncsúcsa is kevés volt. A Rockets dobóhátvédje 45 ponttal zárt (az idei másik, Blazers elleni meccsen 44-ig jutott) és bár csak 11/25-tel dobott mezőnyből, ezt 19/23 büntetővel pótolta – gyakorlatilag végig nála volt a labda, de nem is nagyon tudtak mit kezdeni vele a vendégek. Mellé viszont senki nem tudott fellépni, így a 24-et szóró Aldridge és a tripláit büntetőkkel pótló Lillard vezérletével jóval hatékonyabban játszott a Portland – ők 52%-kal, míg a texasiak csak 37%-kal tüzeltek mezőnyből.

A Rockets legjobb dobói: Harden 45/12, Smith 16/12, Motiejunas 10
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 24, Lillard 23/3, Lopez 14

Toronto Raptors – San Antonio Spurs 87-82

Nincs meg az 1000. siker. Gregg Popovich-nak még várnia kell a mérföldkőre, a Spurs ugyanis szezonja legrosszabb dobóformájával rukkolt ki.  33.3 százalékkal dobtak mezőnyből, az erősségüknek számító triplákat 25 százalékkal értékesítették – különösen a veterán húzóemberek nem találták a játékukat. Tim Duncan (3/14), Tony Parker (4/13) és Manu Ginobili (3/13) is extra védelmet kapott, de az ifjú Kawhi Leonard sem remekelt (5/17). Így a padról beszállva hiába játszott pontosan Belinelli és a sérülésből visszatérőben lévő Tiago Splitter, a második félidőben mindössze 36 pontot szenvedett ki magából a San Antonio – nem ritka, hogy egy negyed alatt szórnak ennyit. Így is nyerhetett volna a Spurs, de az utolsó két percben teljesen elfogytak a dobásaik.

Kibrusztolta a Raptors. Nem játszott szépen a Toronto, de végig nagyon koncentráltak voltak a játékosok, különösen védőoldalon látszott az akarat. Jonas Valanciunas 16 pattanóba kapaszkodott bele és kiosztott négy sapkát a kanadai télben, a két kezdő csatár, James Johnson (20 pont, 8/10 mezőnyből) és Amir Johnson (15 pont 6/8-as mezőnnyel) pedig tőlük szokatlan módon támadásban voltak extrák. A Raptors így végig ott volt a bajnok nyomában, sőt a Johnson-duó segítségével az utolsó szűk két percben 8-0-s futással zárta le a meccset.

Nem indult jól a rodeós túra. Zsinórban 9 meccset tud le idegenben a Spurs, mivel a szokásos évi San Antonio Rodeo zajlik a csarnokukban - legközelebb március 4-én játszanak otthon.

A Raptors legjobb dobói: J. Johnson 20/3, DeRozan 18, A. Johnson 15.
A Spurs legjobb dobói: Belinelli 12/6, Duncan 12, Leonard 11/3.

Sacramento Kings – Phoenix Suns 85-83

DeMarcus Cousins döntött. A Kings három húzóembere közül Darren Collison és Rudy Gay sem lépett pályára sérülés miatt, így a centerre maradt a munka dandárja. Nem is tétlenkedett, 28 pontját 50 százalék feletti hatékonysággal szerezte, mellette 12 pattanót és 2 blokkot tett a közösbe. Bár hat labdát eladott, a Kings nem hogy szépen tartotta magát, de a záró negyed előtt 73-59-re vezetett. Ekkor azonban tekert egyet a fordulatszámon a Suns, és a végjátékra utolérték ellenfelüket. A Collison helyén kezdő Ramon Sessions két kosara tartotta a lelket a Sacramentóban, majd az utolsó percben Cousins előbb egy ziccerrel jelentkezett, majd az utolsó pillanatokban bedobta a győztes középtávolit is.

Bledsoe és Len hiányzott. A villámléptű hátvéd első gyermeküket szülő felesége mellett maradt, így a tavaly még Sacramentóban kosarazó Isaiah Thomas kezdett. Ő nem is vallott szégyent, ám a háromhátvédes rendszer Gerald Greennel közel sem volt olyan hatékony, mint Bledsoe-val. Hozzá kell persze tenni, hogy az erőcsatár Markieff Morris borzalmas napot fogott ki, 20 kísérletéből mindössze 3 akadt be – ráadásul az utolsó percben két dobást is elrontott. A center Alex Len is pihent bokasérülése miatt, a helyén kezdő Miles Plumlee nagyon harcos volt (12 pattanó, 4 blokk), de gyorsan összeszedte a faultjait, így mindössze 23 percig lehetett pályán tartani – Cousins köszönte is a lehetőséget. Összességében a Phoenix bánhatja ezt a mai meccset, mert a rettentő sűrű nyugati mezőnyben ilyen elmaradt győzelmek nagyon fájhatnak majd a végelszámolásnál.

A Kings legjobb dobói: Cousins 28, McLemore 13/9, Sessions 10.
A Suns legjobb dobói: Thomas 26/9, Dragic 13, Green 9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus