A Memphis Grizzlies fontos lépést tett a rájátszás felé

Már biztos, hogy Houston-Portland találkozó lesz a PO első körében, és a Grizzlies is egyre közelebb van a célhoz. Keleten viszont a Pacers Thunder elleni győzelme azt jelenti, hogy most ők állnak az első helyen, míg a 3-4. pozícióban helycsere történt: a Raptors megelőzte a New Yorkban kikapó Chicagót. A Minnesotában ma Kevin Love és Gorgui Dieng őrült meg, ez viszont nem jelentett győzelmet - visszavonuló edzőjük viszont vastapsot kapott Sacramentóban. 

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Indiana Pacers - Oklahoma City Thunder 102-97

Magára talál a Pacers? Bár Roy Hibbert karrierje egyik leggyengébb meccsén van túl (0 pont, 0/9 mezőnyből, 6 lepattanó), az Indiana az elmúlt hetek bukdácsolásai után komoly skalpot tűzött az övére. Hibbert vesszőfutása ellenére közel 53 százalékkal dobtak mezőnyből, ezen belül 45 százalékkal tripláztak. West remek dobásokkal, George jó mezőnymunkával (12 pattanó) vétette észre magát, Lance Stephenson pedig szezonbeli ötödik tripla-duplájával (ez a legtöbb idén az NBA-ben!) húzta a szekeret. 

Nagyon jó volt a Pacers-pad. A csereirányító Watson 20 ponttal feledtette George Hill gyengébb napját, míg a két csere-magasember, Scola és Mahinmi 21 ponttal (9/11-es mezőnnyel) Hibbertét. 

Nem Westbrook napja volt. Hiába szórt 38 pontot az MVP-jelölt Kevin Durant, csapattársa 7/23-as mezőnnyel dolgozott, amit nem szépített meg a 9 pattanó és a 7 gólpassz sem. Az irányító ma elővette rosszabbik énjét, ami akkor is vállalkozik, ha láthatóan nem megy neki a játék. Serge Ibaka így alig jutott labdához, és a sérülésből formába lendülni próbáló Sefolosha-Perkins páros is mindössze 4 dobással kísérletezhetett.

A Pacers legjobb dobói: West 21, Watson 20/12, George 20/9.
A Thunder legjobb dobói: Durant 38/6, Westbrook 21/9, Butler 13/3.

Detroit Pistons - Toronto Raptors 107-116

Nem tudta menedzselni az összeomlást a Pistons. 42-26-ra hozta az első negyedet a Toronto, innentől kezdve a kispadról kevés segítséget kapó hazaiak csak futottak az eredmény után. A Monroe-Drummond nagy palánk alatti munkája (37 pont, 27 pattanó, 4 blokk) mellé nem tudott felnőni Brandon Jennings (6/18 mezőnyből, 7 gólpassz), így hiába jött vissza a negyedik negyed kezdetére egy pontnyi távolságra a hazai gárda, a végjátékban esélyük sem volt. 

Szezonrekord beállítva. 47 sikerével a 2001-es és a 2007-es Raptors eredményét már biztosan megismétli a kanadai gárda, ráadásul DeRozanék a Bulls vereségével lehetőséget kaptak arra, hogy megszerezzék a 3. helyet keleten. Ha megverik a Bucksot és a Knickset, akkor meg lesz ez a bravúr. A Pistons ellen egyértelműen a DeRozan-Lowry páros döntött, ketten 58 pontot hintettek be, nagyon szépen védték le Jenningset, és még az is belefért, hogy Lowry kipontozódott. 

A Pistons legjobb dobói: Monroe 23, Stuckey 18, Jennings 17/6.
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 30/6, Lowry 28/12, Valanciunas 18.

Brooklyn Nets - Orlando Magic 97-88

A harmadik negyed döntött. A nagyszünetig a Magic vezetett pár ponttal, de fordulás után 12 perc alatt hét triplával lőtte darabokra az Orlando védekezését a Brooklyn, utána már nem volt kérdés, hogy a foghíjas vendégek nem fordítanak. A hazai kispad sziporkázott, Teletovics 20 pontot szállított, Mason Plumlee pedig 17 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával helyettesítette Kevin Garnettet és Paul Pierce-t – a két veterán egyike sem játszott 20 percet, mivel Pierce kisebb vállsérülést szenvedett, Garnett pedig elég keményen fogott talajt, és nem kockáztatták egyikük játékát sem.

Orlandóban már a végét várják. Az O’Quinn-Dedmon palánk alatti duóval kezdett a Magic, ez már sokatmondó volt, mennyire veszik komolyan az összecsapást. Ráadásul egyik kezdő sem kapott 26 percnél többet, a cserék is megkapták a lehetőséget a bizonyításra, illetve hogy megmutassák magukat. 

A Nets legjobb dobói: Teletovics 20/12, Johnson 17/9, Plumlee 17.
A Magic legjobb dobói: Harris 18/3, Oladipo 14/9, Nicholson 12.

New York Knicks - Chicago Bulls 100-89

Szépségtapasz. Egy nappal korábban vált biztossá, hogy a Knicks nem jut be az idei playoffba – a csapat erre úgy reagált, hogy az ősi rivális Bullst leckéztette meg. Nagyon keményen védekezett a New York, 16 labdaeladásba kergették bele a vendégeket, Anthony és JR Smith mellé pedig felnőtt Tim Hardaway Jr. is, aki a padról beszállva szórt egy húszast. A két középső negyedben dőlt el a meccs, ekkor a Knicks 16 pontot vert ellenfelére. 

Figyelemhiány vagy helyezkedés? Nagyon gyengén támadott ma a Bulls, a két irányító, Hinrich és Augustin is rossz napot fogott ki, amit Joakim Noah majdnem tripla-duplája (13 pont, 17 pattanó, 9 gólpassz) sem tudott semmissé tenni. Hiába szerzett hat játékos is legalább 10 pontot, a Toronto megelőzte őket a tabellán – ugyanakkor elképzelhető, hogy azért vették kicsit lazábban a meccset a chicagóiak, mert el akarják kerülni a Miamit a második körben – jelen állás szerint a Pacersszel meccselnének. 

A Knicks legjobb dobói: Hardaway 20/6, Smith 17/15, Anthony 17/3.
A Bulls legjobb dobói: Butler 17/6, Dunleavy 13/3, Noah, Gibson 13-13.

Portland Trail Blazers - Golden State Warriors 119-117 hosszabbítás után

Megvan az ötödik hely. A Trail Blazers ezzel a sikerrel bebiztosította, hogy a Houston ellen lép pályára a playoff első körében, sőt még halovány esélyük is van arra, hogy megelőzzék texasi vetélytársukat, és ők legyenek pályaelőnyben. A Trail Blazers ma nagyon kiegyensúlyozottan játszott, Aldridge és Lopez a pontok mellett (42-ig jutottak) limitálta David Lee-t és Andrew Bogutot (6 pont, 13 pattanó, Lee 33 perc alatt kipontozódott), ezzel elérték, hogy a Warriors játéka teljesen kiszoruljon a periméterre. Bár Draymond Green egyenlítő hármasa nem volt bekalkulálva a 4. negyed végén, és a végjátékban is izgulniuk kellett egy kihagyott Lillard-büntető miatt, a formájuk egyre jobb, és ez bizakodásra adhat okot a drukkereiknek. 

A Splash Brothers ma kevés volt. Stephen Curry hiába szórt 47 pontot (közte 7 hármast), és adott a negyedik negyed végén egy parádés gólpasszt, a ráadás végén nem jutott labdához, szépen vették ki a játékból a hazai védők. Hátvédtársa, Klay Thompson hat tripláig jutott, azonban a legvégén ő sem került a játékszer közelébe, amit Andre Iguodala dobott el – ám hibázott, így a Warriorsnak még hátrafelé is tekintgetnie kell, mert matematikailag még a Dallas és a Memphis is megelőzheti. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 26, Matthews 24/12, Batum 18/9, Williams 18/3.
A Warriors legjobb dobói: Curry 47/21, Thompson 25/18, Iguodala 15/3.

Sacramento Kings - Minnesota Timberwolves 106-103

Kétszer is majdnem elbutáskodta a Kings. A DeMarcus Cousins (35 pont, 15 pattanó, 3 blokk) vezérelte Sacramento simán elbírta Rudy Gay hiányát, és könnyebb is lehetett volna a siker, ha a végjátékban kicsit okosabbak. Előbb Cousins reklamált meg egy Love javára befújt faultot, aminek köszönhetően 4 pontra feljött a Minny, majd 102-98-nál az újonc McLemore ütött oda egy támadólepattanóért való küzdelemben, ami után két pont lett a különbség. A legvégén aztán már odafigyeltek a hazaiak, Cousins és McLemore is hibátlanul büntetőzött, így annyi győzelmet (28) már szereztek, mint tavaly. 

Most Love őrült meg. Előző meccsükön Corey Brewer a semmiből szórt 51 pontot (ma 10-ig jutott), ma Love jutott 43-ig, 17 kiharcolt büntetővel és 4 hármassal. Mellé felnőtt Gorgui Dieng is, a center 21-et termelt, 14 pattanóval és 2 blokkal, az utolsó másodpercben még egy triplát is beszórt – a hátvédek viszont ritka rossz napot fogtak ki. Rubio és Kevin Martin nem szerzett mezőnykosarat, cseréjük, JJ Barea 2/11-et gurított, ilyen játékkal még Sacramentóban is nehéz nyerni. 

A közönség dupla öröme. Nem csak csapatuk sikerének örülhettek, hanem annak is, hogy Rick Adelmannek tapsolhattak. A Wolves jelenlegi vezetőedzője visszavonul a szezon végén, ám a 2000-es évek elején a Kings történetének egyik legjobb (Chris Webber, Sztojakovics, Divacs, Mike Bibby fémjelezte) csapatát edzette – nem véletlen, hogy messze ő kapta a legnagyobb tapsot az este folyamán. 

A Kings legjobb dobói: Cousins 35, McLemore 19/9, Thomas 14/3.
A Timberwolves legjobb dobói: Love 43/12, Dieng 21, Mbah a Moute 12.

Los Angeles Lakers - Memphis Grizzlies 90-102

A kötelező megvan. A Grizzlies könnyedén hozta a Lakers elleni meccset, a hazaiak nem tudtak különösebben nagy ellenállást kifejteni a playoffért harcoló ellenfelükkel szemben. Mike Conley 75 százalékkal dobott 24 pontot, és adott 8 gólpasszt, Marc Gasol pedig a palánkok alatt volt korlátlan úr (18 pont, 15 pattanó, +24-es plusz-mínusz mutató), emellé a kispadról is jöttek az extrák (Mike Miller 3 triplája, illetve Ed Davis 3 blokkja). Ezzel a sikerrel elérték, hogy holnap hajnalban a Suns ellen nem rajtuk lesz a nagyobb teher, mert ha ki is kapnak, akkor is azonos mérleggel állnak, és az egymás lleni eredmények nekik kedveznek. 

Hetedik zsinórban. Nem szakadt meg a Lakers szezonvégi rossz sorozata, az újra csak nyolc egészséges játékossal felálló LA a félidő után nem sokat tudott hozzátenni. Mentek, hajtottak becsülettel, a 29 gólpassz dicséretes – de az esélytelenek nyugalmával játszhattak.

A Lakers legjobb dobói: Meeks 20/3, Johnson 15/9, Young 14/12.
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 24/6, Gasol 18, Miller 13/9. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus