A Memphis Grizzliesé az utolsó rájátszó hely, a Pacers az első keleten

Az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali összecsapásain eldőlt, hogy mely 16 csapat alkotja a playoff mezőnyét: a Grizzlies Phoenixben aratott sikerével biztosította be pozícióját. A Warriors szőnyegbombázással tette semmissé Love 40 pontját, a Wizards alaposan leverte a Jamest és Bosht pihentető Miamit (így a pályára sem lépő Pacers megszerezte a keleti első helyet), a Toronto franchise-rekordot ért el, a nyugati éllovasok viszont vereségekkel tűntek ki.

 

Philadelphia 76ers - Boston Celtics 113-108

Szépen zárta otthon a rettenetes évet a Sixers. Utolsó hazai meccsét megnyerte a rekord hosszúságú vereségsorozatot összehozó Philly, és valószínűleg Michael Carter-Williams Év Újonca Díját is elintézték ma. Az irányító 9/13 mezőnymutatója mellett 14 pattanót, 6 gólpasszt, 4 labdalopást és 2 blokkot tudott felmutatni. Mellette a másik hátvéd, Tony Wroten említhető, vezetésével a kispad 54 pontot szórt.

A Boston nem erőltette meg magát. Kelly Olynyk kezdett centerben, és az újonc magasember karriercsúcssal érte el, hogy jó eséllyel a legjobb 10 újonc közé választják majd be. Mellette Green és Bradley is elérte a 20 pontot, Rondo két pont híján tripla-duplázott (8 pont, 14 gólpassz, 11 lepattanó) – a többiek viszont mintha a pályán sem lettek volna, különösen védekezésben tűnt fel a nemtörődömség. Persze valószínűleg nem azért ültették ki Jared Sullingert, hogy növeljék a győzelmi esélyeiket.

A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 21, Wroten 20, Young 15/3.
A Celtics legjobb dobói: Olynyk 28/6, Green 27/6, Bradley 23/6.

Toronto Raptors - Milwaukee Bucks 110-100

Toppon a Toronto! Ma éjjeli győzelmének köszönhetően franchise rekordot állított fel a kanadai alakulat, ugyanis megszerezték idénybeli 48. sikerüket. Ilyen mennyiségű diadalt még egy kiírásban sem arattak, s jó eséllyel pályáznak a konferencia 3. helyére. A Raptors valóságos szőnyegbombázást végzett az elején bekezdő (5/5 hárompontos) Vasquez vezetésével (8/12 mezőny, 5/9 tripla, 7 gólpassz) összesen 14 hárompontost rámoltak be.

Semmit sem ért a jó dobóforma. Ebben a szezonban ritkán láthattunk olyat a Bucks neve mellett, hogy mezőnyből 52%-os, a triplavonalon túlról pedig 60%-os (!) hatékonysággal dobtak volna. Ma este ez történt, ám sokra nem mentek ezekkel a remek mutatókkal. Bár az első félidőben komoly hátrányt szedtek össze, a záró negyedben felzárkóztak, de többre nem futotta tőlük. Pedig öten értek el legalább 12 pontot a vendégektől. A hazaiak 46-32-re nyerték a lepattanócsatát, végig vezettek, akadt olyan periódus a találkozó alatt, amikor már 22 ponttal is.

Előre az 1/1-ért! Vereségével bebiztosította a Bucks, hogy utolsóként zárják az idei szezont, így nekik lesz a legnagyobb esélyük arra, hogy 1. helyen választhassanak a nyári drafton.

A Raptors legjobb dobói: Vasquez 25/15, Lowry 24/9, Valanciunas 14
A Bucks legjobb dobói: Sessions 21/6, Adrien 19, Knight 18/3

Washington Wizards – Miami Heat 114-93

Tükörsima volt. James és Bosh is kihagyta a találkozót, de a pályán lévők sem tették oda magukat, a Wizards az első félidőben 70%-kal(!) célzott mezőnyből. A második negyedben 43 pontot szereztek, egy 30-8-as rohanással hagyták állva a Miamit, később 36 ponttal is vezettek.

Kintről büntetett a Washington. Ariza, Beal és Harrington is remekelt a triplavonalon túlról, 12/19 triplát süllyesztettek el, miközben a Miami összesen hét hármast tudott értékesíteni. A Wizards emellett 36 gólpasszt osztott ki és megnyerte a lepattanócsatát is, így az is belefért, hogy 53%-kal értékesítsék a büntetőket.

Első a Pacers. Feladta a reményt a Miami, pihentette az utóbbi időben kifacsart sztárokat, így valószínűleg a Charlotte lesz az ellenfelük az első körben.

A Wizards legjobb dobói: Ariza 25/15, Nene 18, Harrington 16/12
A Heat legjobb dobói: Beasley 18, Douglas 14/3, Allen 13/9

Atlanta Hawks – Charlotte Bobcats 93-95

Az utolsó negyed a Bobcatsé volt. 15-tel vezetett a tartalékos Atlanta a harmadik játékrész végén, innen jött fel megállíthatatlanul a Charlotte és át is vették a vezetést. Lou Williams aztán 2,6 másodperccel a vége előtt elsüllyesztett egy tempót, ezzel úgy tűnt, hosszabbításra mentette a meccset – de ennyi is elég volt a vendégeknek, az oldalbedobás után Douglas-Roberts kapta a labdát és egy floaterrel kicsikarta a győzelmet.

Jefferson volt a vezér, de a kisemberek nyerték meg. A center ezúttal is tarthatatlan volt, 27 pontját bőven 50% felett hozta, ráadásul leszedett 15 lepattanót is – az ő révén nyerte ezt a különcsatát a Bobcats. A negyedik negyedben mégse ő, hanem a cserehátvédek, Neal és Ridnour léptek elő, nehéz dobásokat süllyesztettek el kulcspillanatokban.

A Hawks legjobb dobói: Scott 20/3, Williams 13, Mack 13/6
A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 27, Neal 17/6, Ridnour 10

Chicago Bulls – Orlando Magic 108-95

Noah nem lassít. A Bulls centerének két gólpassz hiányzott a tripla-duplához 18 pont és 10 lepattanó mellett, ezzel ő osztotta ki a legtöbb asszisztot a hazaiaknál. Mellette dupla-duplázott Boozer (13 pont, 13 pattanó), de Dunleavy (22 pont) és Fredette (17) nehéz kosarai is a legjobbkor estek be.

O’Quinn és Nicholson kevés volt. Előbbi 20 pontját 9/11-es mezőnymutatóval érte el és leszedett mellé 7 lepattanót is, utóbbi 19-ig jutott 8/9-cel mezőnyből és 3/3-mal a triplavonalon túlról. Két ilyen dobóteljesítmény is kevés volt azonban, hiszen például Tobias Harris 12 dobásából csak kettőt tudott értékesíteni  - összességében nem dobtak jobban a vendégek, mint a Chicago.

Az utolsó meccs dönt. A Raptors és a Bulls is nyert, így továbbra is holtversenyben állnak a harmadik helyen keleten, de a Torontónál van a tiebraker, ha nyernek a Knicks ellen, ők a harmadikak.

A Bulls legjobb dobói: Dunleavy 22/9, Noah 18, Fredette 17/3
A Magic legjobb dobói: O’Quinn 20, Nicholson 19/9, Afflalo 13/3

Houston Rockets – San Antonio Spurs 104-98

Szenvedtek a Spurs sztárjai. Duncan, Parker és Ginobili is játszott ugyan, de egyiküknek sem volt nagy hatása a meccsre, hárman együtt 32 pontot szereztek és egyikük sem érte el az 50%-ot mezőnyből. A hátrányukat a kiegészítők, Diaw, Belinelli, Ayres és Joseph vezérletével dolgozták le, de végül ez kevésnek bizonyult.

A palánk alatt dominált a Houston. Howard és Jones több támadó lepattanót (9) szedtek le, mint a teljes Spurs (8), ebből egyébként ötöt Tim Duncan kaparintott meg. A Houston mindkét centere masszív dupla-duplát ért el, így a 18%-os triplázás is belefért a Rakétáknak.

Megvan a söprés. Idén mind a négy meccsüket a Houston nyerte – ez nem túl jó jel a vendégek számára, hiszen a playoff második körében könnyen összefuthatnak. A Spurs különösen a triplákkal áll hadilábon ebben a párharcban, ebben mindenképpen javulniuk kell.

A Rockets legjobb dobói: Parsons 21/6, Jones 20, Howard 20
A Spurs legjobb dobói: Belinelli 17/6, Duncan 12, Ayres 12

New Orleans Pelicans – Oklahoma City Thunder 101-89

Evans tarthatatlannak bizonyult. Davis nélkül is nyerni tudott a Pelicans, köszönhetően a brillírozó hátvédnek. Közvetlenül a meccs előtt kapott engedélyt a játékra, majd egy 41 pontos (karriercsúcs), 9 lepattanós, 8 gólpasszos, 3 labdaszerzéses teljesítménnyel vezette győzelemre csapatát.  Austin Rivers kiállítása után (Collisonnal akaszkodott össze a második negyed közepén) egyedül vette kézbe a dolgokat és onnantól 37-et szórt – nem volt szüksége társakra.

Csak Ibaka villogott. Westbrookot pihentette Scott Brooks, de Kevin Durant sem zárt jó meccset, 25 pontját 9/23-as mezőnymutatóval érte el és eladott 7 labdát. Ibaka viszont kihasználta Davis hiányát, egy 22 pontos, 16 lepattanós dupla-duplát szállított, de a Thunder gyenge dobóformája (40% mezőnyből, 28% triplából) ezúttal nem fért bele.

Megszakadtak a sorozatok. A Pelicans nyolc vereség után tudott nyerni, a Thunder ellen pedig tíz bukás után tudtak győzelmet aratni – legutóbb 2011 januárjában múlták felül őket.

A Pelicans legjobb dobói: Evans 41/3, Babbitt 12/9, Ajinca-Miller 10-10/6
A Thunder legjobb dobói: Durant 25/9, Ibaka 22, Butler 19/9

Utah Jazz - Los Angeles Lakers 104-119

Öt játékos és utána a sötétség. A kezdőötös remekelt a Jazzben, 91 pontot hoztak össze, de a cserék ma nagyon gyengék voltak, nem jött az a lendület, ami kellett volna a győzelemhez – tegyük hozzá, lehet, hogy annyira ezt most nem is nagyon bánják Utahban. Ezzel a vereséggel ugyanis biztossá vált, hogy a Lakers előttük végez a táblázaton, így jobb esélyekkel indulnak a lottery-sorsoláson. Mindenesetre a hazai búcsú nem sikerült, a Jazz Minnesotában fejezi be a szezont.

Nick Young megőrült. 41 pontot hajított be a kispadról beszálló hátvéd-kiscsatár, amit Meeks és Hill is 20 pont feletti dobóteljesítménnyel fejelt meg – de még Robert Sacre is 12 pontot termelt, ebből el lehet képzelni, hogy mennyire vette komolyan a meccset a jó magasemberekkel fölösen ellátott Utah. Kendall Marshall 15 gólpasszal vezényelte a támadásokat, védekezésre pedig ma nem is volt szükség. A győzelem azt jelenti, hogy a Lakers várhatóan a hatodik legrosszabb mérleggel zár.

A Jazz legjobb dobói: Burks 22/6, Hayward 21/3, Kanter 19.
A Lakers legjobb dobói: Young 41/18, Meeks 23/6, Hill 21.

Phoenix Suns - Memphis Grizzlies 91-97

A Grizzliesé az utolsó hely. Az első negyedben már 10 pontos előnybe kerültek a vendégek, akiknél Mike Miller és Zach Randolph a legjobbkor kapta elő playoff-formáját. Bár a Suns a negyedik negyedre visszajött, de a végjátékban előbb Mike Conley dobott egy fontos triplát, majd Randolph tett helyére egy ziccert. A vendégek majdnem 52 százalékkal dobtak mezőnyből, a lepattanócsatát 42-30-ra nyerték, és mindössze 15 gólpasszon tartották a Sunst.

A Phoenix nem bírta el a terhet. Markieff Morris extrát játszott a padról beszállva (21 pont, 3 blokk), azonban a csapatot eddig cipelő Dragics-Bledsoe-Green trió egy kicsit csődöt mondott. Hiába szerzett Dragics például 5 labdát, ő és társai is sokkal kevesebbszer próbálkoztak dobással, mint a szezonban – különösen Green négy mezőnykísérlete nagyon kevés. A palánkok alatt is nagyon kevés volt a Suns, nem tudtak mit kezdeni Randolph-fal és a 18 pontig jutó Gasollal.

A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 21, Frye 14/6, Dragics 14.
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 32, Miller 21/15, Gasol 18.

Golden State Warriors - Minnesota Timberwolves 130-120

A Warriorsé a hatodik kiemelés – de nem örültek. A Timberwolves ma is elfelejtett védekezni, így a hazai nehéztüzérek nem is tétlenkedtek, szétlőtték a vendégek gyűrűjét. Bár Klay Thompson ma inkább töltött, mint talált, helyette David Lee (12/14 mezőnyből) és Draymond Green (7/9 mezőnyből) segítette ki Stephen Curry-t. A győzelemnek köszönhetően valószínűleg a Los Angeles Clippersszel találkoznak a playoff első körében – ha így lesz, akkor nagyon hiányozni fog Andrew Bogut, aki már most sem léphetett pályára, mivel eltört az egyik bordája.

A Wolves egy negyed után megpihent. Kevin Love vezetésével hiába kezdett egy 42-28-as első negyeddel a Minny, a folytatásban leginkább csak nyomozták a labdát védekezésben. Támadásban ma sem volt gond, Corey Brewer 10/13-as mezőnnyel jutott 22 egységig, csapatszinten 53 százalékkal dobtak (a triplákat is), 37 gólpasszt osztottak ki.

20 éves csúcs. Utoljára az 1993-94-es évadban ért el 50 győzelmet egy szezonban a Warriors, ezt most meg is haladhatják.

A Warriors legjobb dobói: Curry 32/21, Lee 25, Green 20/12, Thompson 20/6.
A Timberwolves legjobb dobói: Love 40/15, Brewer 22, Rubio 15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus