A Memphis még mindig a Clippers mumusa

A Portland Trail Blazers tovább száguld, zsinórban hetedik győzelmüket aratták a sérülésektől sújtott Nets otthonában. A Bulls és a Mavs kicsit nyögvenyelősen, de hozta a hazai kötelező sikert, a Thundernek is két sztárja remeklésére volt szüksége a szívós Nuggets ellen. A Warriors simán nyert Utahban, de Steph Curry megint megsérült. A nap legnagyobb meccse az előző évad egyik nagy playoff-csatájának résztvevői között zajlott: a Grizzlies ismét jobbnak bizonyult a Clippersnél, a Tony Allen által fejbe rúgott Chris Paul rémálmaiban mostanában valószínűleg a Memphis elleni mérkőzések kísértenek. 

A nap legfontosabb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Brooklyn Nets - Portland Trail Blazers 98-108

Száguld a Blazers. Sorozatban hetedik győzelmét aratta a Trail Blazers, ráadásul tegnap még Torontóban léptek fel – és hosszabbítást is játszottak a Raptors ellen. Természetesen megerősítették helyüket a nyugati második helyen. 

Kifulladt a Nets. Az első negyedben a sérült Deron Williams helyén játszó Shaun Livingston, illetve a Brooklyn első 10 pontját szerző Kevin Garnett vezetésével 40-31-re vezettek a hazaiak. A második negyedben azonban a Blazers előbb megállította a nagy rohamot, majd a 3. negyedben Lillard, Aldridge és Wes Matthews vezetésével fordított is. Ekkorra Livingston teljesen egyedül maradt, Garnett az első 5 perc után mindössze 4 pontra volt képes, Paul Pierce pedig 2/12-es mezőnyt hozott össze. 

Elmaradt a testvércsata. Brook Lopez, a Nets All-Star centere bokasérüléssel bajlódik, így nem léphetett pályára ikertestvére, Robin Lopez ellen. 

A Nets legjobb dobói: Livingston 23, Garnett 16, Johnson 13/3.
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 27, Matthews 24/15, Lillard 19/6. 

Chicago Bulls - Charlotte Bobcats 86-81

Nem volt ponteső. A védelmek domináltak az összecsapáson, összesen 16 blokkot osztottak ki a csapatok, a Bulls 54-44-re hozta a lepattanóharcot, és úgy tudott nyerni, hogy 36%-kal dobott mezőnyből – ellenfele 36.3-mal. Különösen a kezdőirányítók játékán érződött, hogy mindkét csapat a periméter-védekezéssel akart nyerni: Derrick Rose 4/13-mal, Kemba Walker 3/14-gyel zárt mezőnyből, ketten összesen 8 gólpasszra voltak képesek. 

Luol Deng volt a mérleg nyelve. Az angol kiscsatár 50%-kal dobta a kétpontosokat és a triplát, valamint 12 büntetőt harcolt ki, amiből 10-et be is vágott. Emellett 8 pattanóba kapaszkodott bele, és kiosztott 2 blokkot is – hab volt a tortán, amkor 82-81-nél ő verte be azt a hármast, amivel megnyerte a meccset a Bulls. 

A Bulls legjobb dobói: Deng 21/3, Butler 14/6, Rose 12/3, Boozer 12.
A Bobcats legjobb dobói: Taylor 20/6, Henderson 16/6, McRoberts 11/9. 

Oklahoma City Thunder - Denver Nuggets 115-113

A Thunder duója alkotott. Kevin Durant 38 pontot termelt be, 16 büntetőt harcolt ki, és még 6 gólpassz is belefért. Russell Westbrook ’csak’ 30 egységig jutott, de majdnem tripla-duplázott (12 lepattanó, 7 gólpassz) – a végjátékban pedig nagyon fontos kosarat dobott. 

4-0. A Thunder idén még veretlen otthon, és most annak is örülhettek, hogy a Nuggets ellen egy hárommeccses kudarcszériát tudtak megszakítani. 

JJ Hickson, Ty Lawson és a kispad remeklése is kevés volt. Hickson 18 pontot és 19 pattanót szorgoskodott össze, az irányító majdnem 30 pontot termelt, a kispadról pedig nagyobbnál nagyobb játékok érkeztek – a Thunder kettősével szemben azonban ez is kevés volt. 

A Thunder legjobb dobói: Durant 38/9, Westbrook 30/9, Jackson 14/6. 
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 29/3, Hickson 18, Fournier 12/6. 

Dallas Mavericks - Philadelphia 76ers 97-94

Monta Ellis egy félidőnyi előnyt adott. A Mavericks nyáron igazolt hátvédje alig 3 pontot szerzett az első félidő legvégéig, akkor viszont egy buzzer tempóval küldte pihenőre a csapatokat. A második félidőben aztán beindult a henger, 19 pontot és 5 gólpasszt rakott a közösbe. Ellis egyébként eddig mindegyik (11) dallasi meccsén elérte a 18 pontot – erre a csapat több, mint 30 éves történetében senki nem volt képes, sőt a korábbi legjobb is csak két ilyen mérkőzésig jutott. 

Rick Carlisle egy negyednyi előnyt adott. Furcsa kezdőötössel állt fel a Dallas, centerben a kiscsatár Jae Crowder kezdett. A felállás enyhén szólva sem jött be, hamar érkezett Samuel Dalembert, aki rendet is vágott a palánkok alatt (14 lepattanó). Jose Calderont kell még megemlítenünk, aki a 90-87-es vezetésnél, nagyon fontos pillanatban termelt be egy hárompontost. 

Eltűnt a kispad Philly-ben. Tony Wroten kezdett a sérült Michael Carter-Williams helyén, remekül is játszott (19 pont, 5 labdaszerzés), Hawes és Young is dupla-duplázott, Evan Turner kis híján tripla-duplát ért el (26 pont, 9 pattanó, 7 gólpassz) – a cseresorból azonban mindössze 13 pont érkezett, és a játék többi elemében sem villogtak a kiegészítő emberek. 

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 24/3, Marion 20/6, Nowitzki 20/3. 
A 76ers legjobb dobói: Turner 26/6, Wroten 19, Anderson 14/9.

Utah Jazz - Golden State Warriors 87-98

Nem volt szoros csata, de sima sem. A liga legalján szerénykedő Jazz az első negyedben még csak három pontos hátrányban volt, a másodikban viszont 37-17-re hengerelt a Warriors, eldöntve az érdemi kérdéseket. Fordulás után a Jazz tíz pontot faragott a hátrányból, de a 4. negyedben végig jól menedzselte az előnyt a GSW. 

Harrison Barnes idei első jó meccse. A tavalyi évben a playoffban hatalmasat játszó újonc idén sérülés miatt kihagyta az első meccseket, és Andre Iguodala javára ki is került a kezdőcsapatból. Mostanra találta meg a játékát: 17 pontját 70%-os mezőnyözéssel szedte össze, padról érkező lendülete kulcsfontosságú volt. 

Steph Curry megint megsérült. Bár a Warriors 8-3-mal áll (1991 óta nem történt ilyen!), megint aggódhatnak irányítójuk miatt. A negyedik negyed elején Marvin Williamsszel küzdöttek egy szabad labdáért, amikor a Jazz kiscsatára véletlenül a földön fekvő Curry nyakára-fejére esett rá, akit le kellett támogatni, nem is tért vissza. 

Jazz: kilátástalan. Eddig hiába verték bucira Tyrone Corbin fiait, mindig el lehetett mondani: legalább palánk alatt szép jövő áll előttük. Nos, ma ezt sem lehet: 57-40-re vesztették el a lepattanókért vívott küzdelmet, Enes Kanter és Derrick Favors közösen 18 pontot és 13 lepattanót produkált – a török center plusz-mínusz mutatója mínusz 33 volt…

A Jazz legjobb dobói: Hayward 18/6, Williams 16/6, Clark 10/6, Favors 10.
A Warriors legjobb dobói: Curry 22/12, Thompson 17/9, Barnes 17/6. 

Los Angeles Clippers - Memphis Grizzlies 102-106

A Grizzlies lesz a mumus? A Memphis a 2013-as playoff első körében emlékezetes párharcban verte ki a Clipperst, mondhatni, hogy riválisokról van szó. Azóta mindkét helyen új mester van, azonban Doc Rivers, a LAC új edzője szerint nem sok minden változott, úgy nyilatkozott a meccs után: megint a Grizzlies diktálta a tempót, játszották a saját játékukat, a Clippers pedig megint beleesett abba a csapdába, hogy hagyta őket. 

Tony Allen nélkül is megy. A liga talán legjobb periméter-védője alapköve a Grizzlies játékának, most viszont már az első negyedben kiállították, miután nemes egyszerűséggel fejbe rúgta Chris Pault. Allen vitatta a szándékosságot, azonban a bírók a visszanézés után Flagrant-2 típusúnak minősítették az esetet, ami azonnali kiállítással jár. 

A Memphis kispadjának is köszönheti sorozatban harmadik idegenbeli győzelmét. Randolph, Marc Gasol és Conley ismét kiválóan teljesített, de a cserék is igyekeztek minél többet hozzátenni: Mike Miller fontos hármasokat szerzett, Kosta Koufos pedig hibátlan dobásokkal (5/5) jutott el 10 pontig, és 9 pattanót is lekapott. 

Chris Paul semmire nem jó szériája. Az idény 11. Clippers-meccsén is dupla-duplázott az irányító (18 pont, 11 gólpassz, 9 lepattanó), amivel lassan Magic Johnson-i magasságokba ér – a negyedik negyedben azonban teljesen eltüntették a pályáról.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 23, Paul 18, Barnes, Redick 12/3-12/3.
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 26, Gasol 23, Conley 15/6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus