A Memphis megállította a Warriorst

Gasolék véget vetettek Curry-ék sorozatának, Davis 31 ponttal és győzelemmel tért vissza, a Dallas New Yorkban, a Heat Brooklynban nyert

Marc Gasolék nyerték a liga első és második helyen álló csapatainak összecsapását Steph Curry-ék ellen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) keddi játéknapján - ezzel vége a Warriors győzelmi sorozatának. Simán nyert a Dallas New Yorkban, a Durant-Westbrook páros Sacramentóban is sikerre vezette a Thundert, Anthony Davis 31 ponttal és győzelemmel tért vissza, a Heat nyert Brooklynban, a Washington hozta a kötelezőt - nézzük, mi történt hajnalban!

A játéknap legszebb, legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Washington Wizards – Minnesota Timberwolves 109-95

Wall levezényelte, Butler bebiztosította. A Wizards irányítóját választották a Hét Játékosának Keleten, ma pedig ennek megfelelően kosarazott: már az első negyedben tíz pontot és hat gólpasszt jegyzett, végül 21 egységgel és 17 assziszttal zárt – nagyjából azt csinált, amit akart. Ennek ellenére felzárkózott a harmadik játékrészben a Minnesota és végül nagy szükség volt Rasual Butlerre, aki 23 egységgel zárt (4/5 tripla), amelyből 18-at az utolsó negyedben szerzett - erre már nem tudott mit lépni a Wolves.

A büntetőkkel hadilábon állt a Minny. A vendégek botrányosan használták ki lehetőségeiket a vonalról, az első félidőben 4/14-gyel céloztak innen, végül 20/35-tel zártak – hiába harcoltak ki sok faultot, nem tudtak belőle előnyt kovácsolni, ráadásul a kevesebb betörést és büntetőt 58,8%-os triplázással pótolta a Washington.

Young egyedül. Ugyan az elmúlt meccseken megszokott módon Muhammad ismét hozta magát, de igazából az erőcsatár húzta csapatát, 29 pontos szezoncsúcsot szállított, a harmadik negyedben pedig szinte egymaga hozta vissza a meccsbe a Wolvest: ebben a játékrészben 19 egységet rámolt be, tíz dobásából kilenc jó volt. Wiggins és a hátvédek viszont nem sokat tettek hozzá (LaVine-Williams-Brewer együtt 18 pont), Wallt nem tudták megfogni, ez pedig most nem fért bele.

A Wizards legjobb dobói: Butler 23/12, Wall 21/6, Gortat 15
A Timberwolves legjobb dobói: Young 29, Muhammad 21/3, Dieng 12

Brooklyn Nets – Miami Heat 91-95

Megmenekült a Heat. Wade vezérletével tíz ponttal vezettek a floridaiak a nagyszünetben, a negyedik negyedben pedig tizenhárommal, de a Brooklyn még felállt innen, előbb Joe Johnson, majd Bojan Bogdanovic emelt be egy fontos hármast leindításból és 93-91-re zárkóztak. Wade elrontott egy távoli hármast, de Bogdanovicra faultot fújtak közben belül, Deng pedig két büntetővel bebiztosította a győzelmet – Jack Shaqtinbe illően rontotta el az utolsó ziccert.

A Heatnél Wade volt a vezér, a Brooklynnál senki. Bosh és McRoberts nélkül is hozni tudta a lepattanózást a Miami, de a kulcs Wade játéka volt, aki sokat vállalt, végül 50%-kal szórt be 28 pontot és végig húzta csapatát, tartást adott az együttesnek – mellette Deng és Chalmers volt leginkább hasznos, de Napier és S. Williams triplái is kellettek. A Netsnél viszont senki nem vette hátára a csapatot, Joe Johnson négy triplája fontos volt, Deron Williams dupla-duplázott (15 pont, 11 gólpassz), Plumlee 21 egységig jutott, de hiányzott valaki, aki hatékonyan dob és feltüzeli a többieket is.

Fél órát állt a meccs. 29 percig pihentek a csapatok az első félidőben, mert az arénában szivárgott a víz – a játékosok jókedvűen tértek vissza a parkettre utána, újra bemelegítés következett, majd folytatódhatott a játék.

A Nets legjobb dobói: Plumlee 21, J. Johnson 16/12, D. Williams 15/3
A Heat legjobb dobói: Wade 28/3, Deng 18/6, Napier 11/9

Memphis Grizzlies – Golden State Warriors 105-98

Nem szórakozta el a Grizzlies. A második negyedben a hazai cseresor tolta meg a Memphis szekerét és egy 20-0-s rohammal állva hagyták a Warriorst, a 16 pontos szezoncsúcsot szállító Vince Carter három triplával vette ki ebből a részét – innentől végig vezettek a Grizzlik. A záró etapban egy 14-2-es futással 90-88-ra zárkózott a GSW, de Lee, Conley és Randolph révén mindenre volt válasza a hazaiaknak és nem engedték egyenlíteni a ligaelsőt.

Akit kellett, megfogott a Memphis. Klay Thompson hozta magát (50% mezőnyből, 4/5 tripla), de Steph Curry életét nagyon megkeserítették Conley-ék: az MVP-jelölt irányító mindössze 1/10-es triplamutatót tudott felmutatni, az utolsó tíz másodpercben két hármast is elrontott, a festékből pedig kiszorították. Draymond Greent is leszedték Randolph-ék, aki ugyan tíz pattanót, hat gólpasszt és öt blokkot is betett a közösbe, de most pontokra is szükség lett volna, abból pedig csak négy érkezett tőle 2/11-es mutatóval. Eközben Bogut hiányát kihasználva a magasok domináltak belül, végig a hazaiak kedvére alakult a találkozó.

Szuperrangadó volt. A Golden State továbbra is vezeti a ligát, egy meccsel előzik meg a második Memphist – bár sok jó csapat van Nyugaton és Keletről is lehet számolni egy-kettővel, jelenleg ez a páros tűnik a legerősebbnek az NBA-ben. A liga történetében egyébként most fordult elő először (!), hogy két olyan csapat találkozzon, akiknek legalább 19 győzelmük van 24 meccs után.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 24, Conley 17, Randolph 17
A Warriors legjobb dobói: Thompson 22/12, Curry 19/3, Speights 18

New Orleans Pelicans – Utah Jazz 119-111

A záró negyedben megállíthatatlan volt a New Orleans. Az első negyedben 5/5-tel célzó, végül 16 ponttal záró Trey Burke és a 29 pontot berámoló Enes Kanter vezérletével gyakorlatilag végig vezetett a Jazz, a center tíz pontot szórt a harmadik negyedben, ekkor már komolyabb fórt építettek ki. Az utolsó játékrészben aztán átrohant rajtuk a Pelicans, 41-22-re hozták ezt a tizenkét percet, Evans sorozatban három kosarat szerzett a végén leindításból és fordítottak – a Utah szezonbeli egyik legjobb (támadóoldalon) meccsét sem tudta megnyerni.

Davis visszatért. Nem hagyott ki sokat a Pelicans erőcsatára, ráadásul ma rögtön óriási meccsel jelezte, hogy még mindig MVP-jelölt lehet: 31 pontját 12/15-ös mezőnymutatóval érte el, kilenc pattanója mellett három sapkát is kiosztott. Ugyanakkor nem volt akkora hatása védekezésben, mint szokott, Haywardék 68 pontot szereztek a festékből és 50%-kal dobtak – igaz, a New Orleans 59,5%-kal, konkrétan azt csináltak a Jazz védekezésével, amit akartak. Ugyan Holidaynek ma nem ment (négy pont), de Ryan Anderson a padról 28 pontot és hat hármast tett a közösbe – viszont figyelmeztető, hogy ilyen támadójátékkal is majdnem kikaptak.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 31, Anderson 28/18, Evans 19
A Jazz legjobb dobói: Kanter 29, Hayward 17, Burks 16/3, Burke 16/6

New York Knicks – Dallas Mavericks 87-107

Presztízsből. Tyson Chandler nem szépen távozott a nyáron a Knickstől, őt tették felelőssé a New York tavalyi gyenge szereplése miatt. A Knicks idei újabb vesszőfutása és a 2012-es Év Védője dallasi remeklése nagyjából választ ad arra, hogy mi az igazság, ugyanakkor Chandlerben ott volt a tüske. Ma alig 25 perc alatt 8 pontja mellett 14 lepattanót szedett össze, az első negyedben pedig három zsákolást is bemutatott – tegyük hozzá, 36-24-re hozta a játékrészt a Mavericks, gyakorlatilag itt alapozva meg a győzelmet.

Félgőzzel is simán. Chandler mellett az egész csapat parádés mutatókat hozott össze: 50 százalék mezőnyből, 45 a triplavonal mögül, 8/8 büntető – kiosztottak 30 gólpasszt, nyerték a pattanócsatát, és védekezésben is remekeltek. Tették mindezt úgy, hogy a kezdőötösből Parsons, Nowitzki és Nelson is 24 percnél kevesebbet töltött a parketten, mivel a kispad is parádézott: kerek 50 pont érkezett tőlük.

Egy jó fél negyed. Körülbelül ennyit lehet elmondani pozitívumként a Knicksről, amely 34-15-re égett az első negyedben. Derek Fisher gyorsan le is kapta a kezdőit, a cseresor pedig egy 17-2-es futással felzárkózott – ennél több viszont nem volt a gárdában. Carmelo Anthony jó vállalásokkal eljutott 26 pontig, 5 gólpassza és 4 labdalopása is akadt – rajta kívül viszont senki nem tudott előlépni. Tim Hardaway Jr. 0/8-at hozott össze a triplavonal mögül, egyedül talán Pablo Prigioni 9 gólpassza említésre méltó – mindez persze nagyon kevés egy jó csapat ellen.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 26/6, Hardaway 14, Stoudemire, Jas. Smith 10-10.
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 16/3, Ellis 14, Parsons 13/9.

Sacramento Kings – Oklahoma City Thunder 92-104

Elkelt volna egy jó Sztojakovics. A legendás szerb triplavágó volt a nap sacramentói hőse, hiszen félidőben visszavonultatták 16-os számú mezét. A hazai nézők bánatára egyetlen jelenlegi Kings-játékos sem tudott ma a helyére lépni, „Peja”a csapat 28%-os triplamutatóját látva talán még be is szállhatott volna pár percre, kára nem származott volna belőle a gárdának.

Nem sok minden változott. Mike Malone vezetőedző kirúgása után először lépett pályára a Sacramento, de az ideiglenes szakvezető, Tyrone Corbin nem tudott csodát tenni. Az látszódott, hogy mindenki bizonyítani akar, ez azonban a futkározás mellett leginkább abban merült ki, hogy mindenki elvállalt dobásokat – akkor is, ha jó benne és akkor is, ha nem. A csapatjáték döcögött, a hátvédek és Rudy Gay is inkább dobott, mint passzolt – ha DeMarcus Cousins visszatér, máshogyan fog kinézni a gárda játéka, egyelőre ez nem az a playoff-ra esélyes alakulat, amit látni szeretnének Kalifornia fővárosában.

Hetedik. Sorozatban hetedik sikerét aratta a Thunder, természetesen megint Russell Westbrook (32 pont, 7 gólpassz, 6 pattanó, 4 labdaszerzés) és Kevin Durant (26 pont) húzta a gárdát – de nem csak róluk szólt a meccs. Serge Ibaka például 7 (!) blokkal jelentkezett, Steven Adams 10 pattanóval egészítette ki palánk alatti társa játékát, és a kispadról is jöttek a pontok. A legutóbbi 10 meccsükből ez volt a kilencedik sikerük – már nem közelednek a playoff-helyek felé, hanem gyakorlatilag odaértek: egy győzelemnyire vannak a 8. helyezett Pelicanstől.

A Kings legjobb dobói: Gay 22/3, Landry 14, Sessions 11/3.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 32/3, Durant 26/3, Morrow 10/9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus