A Miami Heat ismét legyőzte LeBron James korábbi csapatát

13 összecsapást rendeztek ma, és a 13-as szám nem is hozott szerencsét néhány csapatnak és játékosnak. A 11 győzelmes sorozatot produkáló Spurs Oklahomában, míg a Trail Blazers Phoenixben szenvedett vereséget, Chris Paul combizma és Jeremy Lin térde is megsérült – utóbbiak azért örülhetnek, hogy csapataik, a Clippers és a Rockets sima sikert arattak. A két keleti nagyágyú, a Heat és a Pacers idegenbeli győzelemmel erősítette meg pozícióját, LeBron James ismét oktatta volt csapatát. A Washingtonnal egyre komolyabban kell számolni, és a Lakers sem enged az 50%-os mérlegből. A húzóemberek sérülésétől sújtott Bulls és Grizzlies lélektanilag nagyon fontos pillanatban tudott győzni, mindez azonban nem jött össze a Knicksnek és Netsnek – a két gárda jelenleg Kelet 13. és 14. helyét birtokolja. 

A nap legfontosabb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Charlotte Bobcats – Indiana Pacers 74-99

Védelmek háborúja. Az Indiana kapta a legkevesebb, a Charlotte pedig a harmadik legkevesebb pontot a szezon eddigi részében, így talán nem meglepő, hogy mindkét csapat 40% alatt maradt a mezőnyből, a Pacers három negyed után még a 30-at sem érte el.

Watson nagy estéje. A vendégek csupán 8 ponttal vezettek a negyedik negyed elején, ám ekkor beindult az eddig 6 pontot átlagoló hátvéd, zsinórban öt triplát süllyesztett el, összesen 18 ponttal és 6/7-tel zárt a vonalon túlról.

Hazai hátvédek és centerek gondban. Kemba Walker 3/17-es, Gerald Henderson 3/15-ös mezőnymutatót produkált ezen az estén, pedig ketten együtt összesen négy kinti dobást eresztettek el. A vendégek 57-43-ra nyerték a lepattanócsatát, Hibbert és Stephenson is elérte a tízet, a hazaiaktól ezt senki nem mondhatta el magáról.

A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 16, Walker 15/6, Henderson 10
A Pacers legjobb dobói: Watson 18/18, Stephenson 15, George 15/3

Orlando Magic - Philadelphia 76ers 104-95

Glen Davis és Nik Vucevic ellopta a fényt. Az idei draftosztály eddig elég gyenge, de két hátvéd, Michael Carter-Williams és Victor Oladipo kifejezetten ígéretesnek tűnik. Ma mindketten kiválóan teljesítettek, mégsem elsősorban róluk szólt a meccs, hanem a Magic két nagyemberéről. A 2011-ben a Philly által draftolt, de a Howard-cserében Orlandóba kerülő Vucevic brutális dupla-duplát (21 pont, 16 pattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) szállított, Davis pedig 19 pontig jutott. 

Hiányzott Spencer Hawes. A Philly centere kisebb térdsérüléssel küszködik, távollétében alacsonyabb szerkezetben játszott a 76ers. Emiatt jóval hatékonyabb volt a periméter-védekezésük (a remekül triplázó Magic csak 4 hármast dobott be), ugyanakkor a palánk alatt jókora lyukak tátongtak, amit nem bírtak el a vendégek.

A Magic legjobb dobói: Vucevic 21, Davis 19, Oladipo 18/3, Afflalo 18.
A 76ers legjobb dobói: Young 26/6, Carter-Williams 23/9, Turner 17/3. 

Boston Celtics - Memphis Grizzlies 93-100

Jó kezdés, jó cserék. Körülbelül így lehet összefoglalni a Grizzlies mai meccsét. Az első negyedet 27-13-ra hozta a kezdőötös, ezzel megadva a kellő lendületet, a kiegészítő emberek pedig felvették a ritmust: Jerryd Bayless 22 pontig jutott, Ed Davis lepattanózással, Nick Calathes játékszervezéssel (7 gólpassz), Mike Miller jó dobásokkal tolta a győzelemmel újra pozitív tartományba (8-7) kerülő Grizzliest, amelyben Kosta Koufos a dobásokat leszámítva jól helyettesítette Marc Gasolt.

Egy negyednyi előny. Jeff Green, a Celtics ásza is kiemelte meccs utáni interjújában: nem adhatnak ilyen fórokat az ellenfeleknek, különösen nem rutinos csapatoknak. Az első negyed rettenete után ő és Jared Sullinger állt a Boston élére, de mivel az egyébként erős padról ma nem jött érdemi segítség (17 pont), nem volt esélyük a fordításra. 

A Celtics legjobb dobói: Green 26/3, Sullinger 23/3, Bradley 16/6.
A Grizzlies legjobb dobói: Bayless 22/3, Conley 14, Randolph 13.

Brooklyn Nets - Los Angeles Lakers 94-99

Cserecsata. Back-to-back játszott mindkét gárda, így várható volt, hogy a kiegészítő emberek nagyobb szerephez jutnak – végül főszerepet kaptak. A sokat (és joggal) kritizált Mirza Teletovic 17 pontig, Alan Anderson 14-ig jutott a Netsben, csapatuk utolsó 9 pontját ők szerezték - de a túloldalon még náluk is voltak jobbak. Nick Young és Jordan Farmar előző este is remekelt, ma sem adták alább: ketten együtt 41 pontig jutottak, ráadásul betermeltek 9 hárompontost. 

A Nets kezdőötöse nem bírta a tempót. Az idősebb játékosokból álló kezdők egyike sem dobott 40% felett, a nehéztüzérek közül Pierce 4/17-tel, Joe Johnson 6/19-cel zárt – az lett volna a csoda, ha ezt a hátrányt a cserék képesek lettek volna behozni. Pierce-nek külön rosszul eshetett a mérkőzés, ugyanis a hajrában Wesley Johnson egy iszonyatosan nagy zsákolást mutatott be rajta.

A Nets legjobb dobói: Johnson 18/6, Teletovic 17/12, Anderson 14/9, Blatche 14.
A Lakers legjobb dobói: Young 26/12, Gasol 21, Farmar 15/15.

Cleveland Cavaliers – Miami Heat 84 – 95

Jamest már nem utálják Ohióban? A hazai szurkolók „Come home LeBron!” feliratú táblákat lengettek a csarnokban, a Miami sztárja ezt megköszönte, majd 28 ponttal terhelte a clevelandi kosarat. James tizedszer győzte le volt csapatát, mióta botrányos körülmények között távozott innen – 11 mérkőzésből.

Waiters nem akar menni? A héten olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Cavs árulja tavalyi elsőkörös választottját, Dion Waiterst, a hátvéd ez ellen szezoncsúcsot jelentő 24 ponttal tiltakozott.

Kellenek a kispadok. A Cavs kezdőjátékosai mindössze 10 dobást értékesítettek 39 kísérletből, 26 pontot szereztek, miközben a cserék 58-at. A Miaminál a remek szezont futó Michael Beasley egymaga többet dobott, mint a kezdőként pályára lépő Bosh, Chalmers és Lewis együtt.

A Cavaliers legjobb dobói: Waiters 24/12, Irving 16, Clark 13/9
A Heat legjobb dobói:  James 28/3, Wade 22, Beasley 17

Detroit Pistons - Chicago Bulls 79-99

A Chicago nagyon összekapta magát. Két napja a Jazz otthonában mélypontra jutott a Bulls, míg a Pistons viszonylag jó formába lendült az elmúlt napokban. A várttal ellentétben azonban a vendégek sokkal jobbak voltak, csapatvédekezésükkel a második félidőben szó szerint leradírozták ellenfelüket (26 pontig jutott a Pistons), támadóoldalon pedig Luol Deng és Taj Gibson vezetésével ott verték meg a Detroitot, ahol a legfájóbb: a palánkok alatt.
 
Rodney Stuckey, és más senki. A mostanában extra cserehátvéd ma sem lassított, de nem akadt társa. Josh Smith és Andre Drummond az utolsó 20 percben, a csapat játékának fazonszabásza, Brandon Jennings az utolsó bő 30 percben nem talált kosárba, ezzel gyakorlatilag teljesen lebénult a Pistons játéka a 2. félidőre.

A Pistons legjobb dobói: Stuckey 25, Smith 13/3, Jennings 12/3.
A Bulls legjobb dobói: Deng 27/3, Gibson 23, Snell 13/9, Hinrich 13/6, Noah 13.

Houston Rockets - Atlanta Hawks 113-84

A Hawks egyre mélyebb gödörben. Zsinórban harmadik meccsét vesztette el az Atlanta, de a látszat ellenére a mai nem volt ilyen sima. A Rockets 11 ponttal vezetett az első negyed után, de a vendégek tartották magukat, és 10 pont volt a hátrányuk a 4. negyed kezdetén. Ekkor azonban a hazaiak cseresora gyorsan lerendezte a meccset. A vereséget nem lehet egyértelműen az irányító, Jeff Teague nyakába varrni, de a 0/5-ös mezőnymutató azért beszédes – mennyiségben és minőségben is. 

Nem folytatódott a sorozat – de nincs is vége. Kyle Korver ma nem lépett pályára kisebb sérülés miatt, tehát továbbra is 88 mérkőzést számlál tripla-sorozata. Cartier Martin 4 hármassal jól pótolta.

Nem teljes az öröm Houstonban. James Harden lábsérülése lassan javul, ma sem léphetett pályára, ráadásul ma alig 4 perc után a szezonban eddig kiváló formát mutató Jeremy Lint is le kellett cserélni térdsérülés miatt. Szerencsére a pad hosszú: Aaron Brooks és Francisco Garcia legszebb napjaikra emlékeztetően játszottak, de Ömer Asik (10 pont, 9 pattanó) és Omri Casspi (9/3) is nagyon igyekeztek pótolni a kiesőket.

A Rockets legjobb dobói: Brooks 21/12, Garcia 21/9, Parsons, Jones 14/6-14/6.
A Hawks legjobb dobói: Millsap 16/3, Martin 14/12, Horford 14.

Milwaukee Bucks - Washington Wizards 92-100 hosszabbítás után

Az új pálya sem hozott szerencsét. Ma avatták fel a Bucks új parkettáját (október végén szerették volna, de annyira csúszós volt, hogy egy előszezon-meccs el is maradt miatta), azonban ez sem jelentett fordulópontot a Bucks eddigi szezonjában. Nagyon nagyot küzdött a foghíjas csapat, tényleg mindenki igyekezett a maximumot nyújtani,  OJ Mayo a rendes játékidő végén fantasztikus triplával mentett hosszabbításra - viszont a ráadásban esélyük sem volt.

Rájátszást érő helyen a Wizards. A fővárosiak sorozatban harmadik meccsüket megnyerve 7-8-as mérleggel is a keleti 6. helyen állnak. Ma egyértelműen a center Marcin Gortat volt a vezér, aki több büntetőt (3/5) hagyott ki, mint mezőnykísérletet (11/12). A győzelem lehetett volna könnyebb is, azonban a már említett egyenlítő tripla előtt a Wizards nem faultolt, pedig még mezőnyben büntetők nélkül megtehették volna – de emiatt valószínűleg nem bánkódik a másik húzóember, John Wall, akit jelöltek november hónap legjobbjának. Valószínűleg nem ő fogja kapni az elismerést, de ez is jelzi, hogy egyre komolyabban számolnak a Washingtonnal. 

A Bucks legjobb dobói: Mayo 21/9, Middleton 13/3, Iljasova 12.
A Wizards legjobb dobói: Gortat 25, Wall 19/9, Webster 18/12.

Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets 110-117

Elfogyott Kevin Love mágiája. A Timberwolves csapata vezére kisebb formahanyatlásával együtt süllyed egyre mélyebbre, újabb vereségükkel már negatív (8-9) a mérlegük. Love az elmúlt időszakban elég rossz volt támadásban, rengeteg dobást hibáz, ma sem volt ez másképp (7/19). Ez még nem akkora gond, mert a csapat többi tagja tudja pótolni a kieső pontokat, de a végjátékokban nagyon hiányzik egy jó formában lévő Love. A Wolvesnak van azonban más gondja is, a védekezés: túl sok pontot kapnak, a Denver ellen ez ott csúcsosodott ki, hogy az utolsó negyedben a Nuggets csak a festékből vagy a büntetővonalról szerzett pontokat – és nem is keveset, 27-et. 

Nagyszerű formában a Nuggets. A denveriek fordított utat járnak be, mint ellenfelük, gyenge szezonrajt után ma már zsinórban negyedik győzelmüket aratták, és felkapaszkodtak a nyugati 6. helyre. A támadójátékuk egyre jobb, ma 51 százalékkal dobtak mezőnyből, 50-nel a triplavonal mögül, és a 76%-os büntetőzés is rendben volt. Lassan kezd összeérni a társaság, és így az új edző, Brian Shaw remek munkája is egyre látványosabb eredményekkel jár. Ma nyolc Nuggets játékos ért el kétszámjegyű ponttermést…

A Timberwolves legjobb dobói: Martin 29, Pekovic 21, Love 19/9.
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 23/3, Robinson 15/9, Chandler 14.

Oklahoma City Thunder - San Antonio Spurs 94-88

Megszakadt a széria. 11 meccses nyerősorozatot szakított meg a Thunder, és két legyet ütött egy csapásra: a Spurs elleni győzelemmel egyetlen meccsnyire megközelítette a nyugati első San Antoniót a táblázaton, emellett jelenleg ők a legjobb formában lévő nyugati csapat, zsinórban 5 sikerrel. 

Ma nem a Spurs kispadja volt a nyerő. Russell Westbrook rettenetes estét fogott ki, Reggie Jackson azonban előlépett a cseresorból, mellette Jeremy Lamb is remekelt. A harmadik negyedben szerezte meg az előnyt a Thunder egy 25-15-ös etappal, majd Jackson vezérletével visszaverték a Spurstől lassan megszokottá váló negyedik negyed elején bemutatott rohamot – innen a mezőnyből mindössze 39%-kal dolgozó vendégek már nem tudtak újítani. 

A Thunder legjobb dobói: Durant 24/3, Jackson 23/3, Ibaka 17.
A Spurs legjobb dobói: Parker 16, Leonard 14/3, Ginobili 12/3. 

Dallas Mavericks - Golden State Warriors 103-99

A jobban koncentráló csapat nyert. A Dallas a liga egyik legtöbb labdát elszóró csapata, ma azonban csak hat alkalommal adták el a labdát, míg a túloldalon az eléggé enerváltan játszó Warriors 19-szer. Füstölgött is Mark Jackson, a GSW mestere a lefújás után, mert csapata az első percek után már egyszer sem vezetett, és amikor lehetőség nyílt volna a Dallas utolérésére, mindig jött egy bosszantó hiba valamelyik játékosától – leginkább Curry-től, Thompsontól vagy Draymond Greentől.

Megszakadt Monta Ellis nagy sorozata. Zsinórban 15-ször dobott legalább 10 pontot új csapatában a Mavericks hátvédje, ami bődületesen nagy csapatcsúcs volt – valamikor ennek is véget kellett érnie, szerencsére mindez nem került a csapat győzelmébe. Ellis ma 2/16-tal dolgozott mezőnyből, és frusztráltságát egy technikaival vezette le. 

Samuel Dalembert volt a hős. A Mavs centere notórius késő az edzésekről, emiatt például az előző meccsen büntetésből nem is kezdett. Most mindenhová időben odaért – leginkább az utolsó másfél percben volt jó az időzítés: előbb zsákolt egy egészségeset, majd pár másodperccel a vége előtt leblokkolta Green triplakísérletét. 

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 22, Crowder 12/9, Calderon 12/6.
A Warriors legjobb dobói: Curry 29/18, Thompson 20/9, Lee 20.

Phoenix Suns – Portland Trail Blazers 120 – 106

Minden sorozat megszakad. A Blazers remekül kezdte a szezont, vezetik a csoportjukat a Thunder előtt, és egy 11 győzelemből álló sorozatot produkáltak – ez most a 7-7-tel álló Phoenix otthonában ért véget.

A hazai dobók ihletett napja. Dragic 31 pontot és 10 gólpasszt jegyzett ezen az estén, Damian Lillard minden védekezésbeli hiányosságát kihasználta. Rajta kívül Frye is 25 pontig illetve 9 lepattanóig jutott 10/12-es mezőnymutatóval, ráadásul a két Morris is 19 ill. 15 pontot tett be a közösbe. A túloldalon Aldridge remekelt, de Lillard (bár 16 pontig eljutott) nem szedett lepattanót és irányító létére egyetlen (!) gólpasszt osztott ki.

Sima vezetés, sima vereség? A Blazers 16 ponttal vezetett a második negyedben, ám ekkor Frye és Dragic beindult, a félidőig egy 38-17-es etapot produkált a Suns, így megfordították a meccset, a végén pedig simának mondható, 14 pontos győzelmet arattak.

A Suns legjobb dobói: Dragic 31/12, Frye 25/9, Markieff Morris 19
A Blazers legjobb dobói: Aldridge 24, Lillard 16/9, Batum 15/3

Los Angeles Clippers – New York Knicks 93-80

Bajban a Knicks. Zsinórban hetedszer kapott ki a Chandlert továbbra is nélkülöző New York, jelenleg 3-11-es mérleggel áll, ennél csak az ezer sebből vérző Bucks gyengébb Keleten.

Bajban lehet a Clippers is. Egy Griffinnek adott gólpassz közben megsérült Chris Paul, a combhajlító izmához kapott oda, majd be is kellett mennie az öltözőbe, nem térhetett vissza a pályára.

Kintről semmi? A jó dobókkal rendelkező vendégek 3/20-at produkáltak a vonalon túlról, ebből egy J.R. Smith kissé szerencsés hármasa volt. De a tripláikra a hazaiak sem lehettek büszkék, 6/25-ös mutatóval fejezték be a meccset, ráadásul ebből három Redick nevéhez fűződik.

Anthony egyedül kevés. A tavalyi pontkirály ezúttal is eljutott 27 pontig (igaz 23 dobásból), sőt Bargnani (20 pont, 10 lepattanó) személyében még komoly segítsége is akadt, ám a többiek szinte semmit nem tudtak hozzátenni a támadójátékhoz, 80 szerzett ponttal pedig nehéz meccset nyerni.

A Clippers legjobb dobói: Redick 15/9, Paul 15/3, Griffin 15
A Knicks legjobb dobói: Anthony 27, Bargnani 20, Felton 12/6
 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus