A Miami Heat legyőzte a Pacerst, de a Spursé az abszolút első kiemelés

Az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) péntek esti meccsein sok kérdésre választ kaptunk - először is arra, hogy a Spursé lesz végig az első kiemelés a playoffban. A Miami Heat a vártnál könnyebben győzte le a riválist Pacerst, így közel kerültek a keleti első helyhez. Mögöttük viszont cserélődtek a csapatok, a Bulls fellépett a harmadik helyre a Raptors Knicks elleni vereségével. Nyugaton a Thunder simán hozta a második helyet, a Rockets viszont kikapott Minnesotában, így a Portland még utolérheti a 4. helyen. A Timberwolvesban egyébként egy olyan játékos dobott 51 (!) pontot, akiről soha nem gondoltuk volna. A Suns újabb vereségével a Grizzlies visszaszerezte a nyolcadik helyet, de még csak most kezdődik az igazi tánc a Dallas-Phoenix-Memphis trió között. 

 

Orlando Magic - Washington Wizards 86 - 96

Csapatként aratott a Wizards. Nené (17 pont 20 perc alatt) máris formába lendült kihagyása után, John Wall (10 pont, 12 gólpassz) remekül mozgatta a társakat, Bradley Beal (16 pont, 3 szerzett labda) szintén hozta, ami tőle elvárható, így nem meglepő, hogy a keleti hatodik helyet visszaszerző Wizards végül az utolsó Magic elleni meccsét is megnyerte a két gárda idei korábbi találkozóihoz hasonlóan.

Az Orlando visszacsúszott a bottom 3-ba. Nikola Vucsevics nélkül nem meglepő, hogy simán kapitulált a 19-et szóró Afflalo és a dupla duplázó Nelson (12 pont, 11 gólpassz) irányította floridai alakulat, mely a Boston győzelme miatt újra hátulról harmadik a mezőnyben.

A Magic legjobb dobói: Afflalo 19/3, O'Quinn 13, Nelson 12
A Wizards legjobb dobói: Nené 17, Beal 16/6, Booker 14

Toronto Raptors - New York Knicks 100-108

Ezért hozták őket anno. New Yorkban nagy reményeket fűztek az Anthony-Stoudemire kettőshöz, de nem igazán váltak be eddig; most Anthony 30 pontot (8/17 mezőnyből, 13/14 büntető), 8 lepattanót, Stoudemire 24 pontot (10/14 mezőnyből) és 11 lepattanót tett be a közösbe. Ezúttal az is belefért, hogy nem ment a tripladobás, a végig szoros meccset a negyedik negyedben egy 8-2-es rohanással eldöntötték.

Valanciunas uralkodott. A fiatal center karriercsúcsot jelentő 21 lepattanót szedett össze, miközben a Knicks teljes kezdő ötöse csak 29-et. Valanciunas 21 lecsorgójából 8 támadó volt, a vendégek az egész meccsen csupán 7 ilyet gyűjtöttek be. A pontszerzés annyira nem ment neki (14 pont 14 dobásból) és hiába jutott 20 fölé Lowry és DeRozan is, még a 40%-ot sem érte el a Raptors mezőnyből.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 26/6, Lowry 25/12, Valanciunas 14
A Knicks legjobb dobói: Anthony 30/3, Stoudemire 24, SMitg 15/9

Boston Celtics - Charlotte Bobcats 106 - 103

Kinek jó ez az eredmény? A Washingtonnak és az Orlandónak, vághatnánk rá, hiszen a hatodik kiemelésért hajtó Charlotte hiába kapott 32 pontot és 10 lepattanót ex-bostoni vezérétől, Al Jeffersontól, most kritikus vereséget szenvedett, a Rondo nélküli Celtics pedig egy kilences vereségsorozatot tett össze, amivel letankolta magát az alsó hármasba, de most ez semmissé vált a mai diadallal. Ezen tények tudatában pláne furcsa, hogy a potenciális egyenlítő triplát a veterán Pargóra bízták a vendégek...

Mindenki termelt, aki számít. A 20-at szóró Jared Sullinger, a 22-őt dobó Avery Bradley, valamint a két 18 pontos bedobó, Bass és Green is kitettek magukért, de a kulcs az újonc Pressey karriercsúcsnak számító 13 gólpassza volt.

A Celtics legjobb dobói: Bradley 22/12, Sullinger 20/6, J. Green 18/3, Bass 18
A Bobcats legjobb dobói: Al Jefferson 32, Neal 13/3, Douglas-Roberts 12

Brooklyn Nets - Atlanta Hawks 88 - 93

15-ös hazai diadalmenet szakadt meg. A Nets franchise rekordja 15 otthoni győzelemnél állt meg, Deron Williams, Shaun Livingston és Andray Blatche pihentetését nem bírta el a Brooklyn, így ezzel a győzelemmel a 27 pontos, 10 lepattanós Paul Millsap fémjelezte Hawks szinte biztosan ott lesz a rájátszásban is, a másik New York-i gárda, a Knicks nagy bánatára.

Paul Pierce: 25 ezer. A hazaiak veterán ásza a maga 13 egységével nem szórta meg túlzottan az ellenfelet, de így is fontos mérföldkőhöz ért és a liga történetében tizennyolcadikként lépte át ezt a határt. 

Korver nullázott kintről. A Hawks NBA-rekorder triplavetője viszonylag rövid időn belül másodszor sem talált be távolról, de Teague-nek és Millsapnek köszönhetően ezt is elbírta a vendég gárda.

A Nets legjobb dobói: Ma. Plumlee 17, M. Thornton 14/6, Pierce 13/3
A Hawks legjobb dobói: Millsap 27/3, J. Teague 22, D. Carroll 12

Miami Heat - Indiana Pacers 98-86

Elrohant a Heat a harmadik negyedben. Az első félidőben még szoros volt a találkozó, a nagyszünet után azonban egy 16-0-s futással robbantott a címvédő, köszönhetően a Pacers eladott labdáinak. Ebből 16 volt összesen, melyekből a Miami 18 pontot szerzett - Dwyane Wade nélkül.

Hibbert nem volt faktor, James remekelt. A Heat ellen általában csodaszer Roy Hibbert, ezúttal teljesen kivették a játékból, mindössze öt pontot és egy lepattanót tudott hozzátenni. A lepattanózás egyébként is meglepő volt, ugyanis a hazaiak 40-31-re hozták ezt a csatát. LeBron James folytatta a remek sorozatát, ezúttal 36 pontot termelt be 50% felett, viszont csak egy(!) gólpasszt osztott ki.

Újra elöl a Heat, mi várható? A Miami így eggyel kevesebb vereséggel rendelkezik, mint a Vogel-legénység, de eggyel több meccset játszanak még. Jamesék elutaznak Atlantába és Washingtonba, majd fogadják a Sixerst, a Pacers pedig vasárnap az OKC-t látja vendégül, majd szerdán Orlandóban zárja az alapszakaszt.

A Heat legjobb dobói: James 36/6, Chalmers 13/3, Haslem 11
A Pacers legjobb dobói: George 22/9, West 18, Scola 12

Chicago Bulls - Detroit Pistons 106 - 98

Drummond hihetetlen estéje nem ért W-t. A Pistons fiatal centere Josh Smith távollétében a megszokottnál is nagyobb ütemben gyűjtögette a lecsorgó labdákat és már a félidőben 19-nél tartott, majd végül egy 26 pontos, 26 lepattanós dupla duplával szomorította a chicagói publikumot, viszont az utolsó negyedet 18 ponttal nyerte meg a DJ Augustin (24 pont, 6 gólpassz) irányította Bulls, mely hetedik sorozatban szerzett diadalával már egyedül a harmadik keleten.

Sokatmondó highlight. Hiába van rengeteg tehetség a Detroitban, a sok, nem túl magas (játék)intelligenciával megáldott Pistons-vezérek katasztrofális szezonjának végén találó volt a megjegyzés, mely szerint nem véletlen, hogy - Drummond teljesítményének elismerése mellett - lepattanókból összeállított csokrot kellett mutogatni a hivatalos meccsvideóban. 

A Bulls legjobb dobói: Augustin 24/3, Boozer 18, T. Gibson 17
A Pistons legjobb dobói: Drummond 26, Stuckey 22, Jennings 17/3

Memphis Grizzlies – Philadelphia 76ers 117-95

A Grizzlies hozta a kötelezőt. A Sixers elleni sikerrel ideiglenesen fellépett a 8. helyre a Memphis, és ehhez nem is kellett nagyon megerőltetniük magukat. A harmadik negyedben kicsit megrázta magát a Marc Gasol vezette társaság, a cseresorból hárman is parádéztak (Miller 19, Allen 15, Calathes 12 pontig jutott). Ezután jön viszont a neheze a Grizzliesnek, vasárnap a gyors játékot játszó Lakershez látogatnak, hétfőn a közvetlen rivális Sunshoz, szerda éjszaka pedig fogadják a szintén ellenfél Dallast. 

A Philly két és fél negyedig tartotta magát. Mindössze hétpontos hátrányban voltak a vendégek, ekkor viszont a Grizzlies egy 26-10-es futással eldöntötte a meccset. Védekezés megint nem nagyon volt (a Grizzliesnek ez volt idén a második legtöbb pontot hozó mérkőzése), láthatóan mindenki nagyon várja már, hogy véget érjen a rémálom, amit a 2013-14-es évnek hívnak. 

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 21, Miller 19/9, Allen 15.
A 76ers legjobb dobói: Young 18/6, Wroten 18, Williams 13/3.

Minnesota Timberwolves - Houston Rockets 112-110

Brewer megőrült. A bedobó 11 pontot átlagol a szezonban, de ma minden bejött neki (közte egy félpályás hármas) és óriási karriercsúcsot jelentő 51 pontig jutott 19/30-as mezőnymutatóval. Hat labdalopásával előidézte a Minny 39 leindításból szerzett pontját - ilyen számokat csak Jordan, Iverson és Barry tudott felmutatni korábban (50+ pont, min. 6 steal).

Dieng higgadt maradt a végén. Nem csak Brewer szárnyalt ezen a meccsen, a Love helyén játszó Cunningham 20 pontot, 13 lepattanót és 3 blokkot tudott felmutatni, az újonc center, Dieng pedig 20 lecsorgót kaparintott meg (ennek fele támadó), ráadásul a legjobbkor villant támadóoldalon is: az utolsó két kosarat ő szerezte, bár Harden 17 mp-cel a vége előtt kiegyenlített, de Dieng az utolsó pillanatokban visszapöcizte a labdát, ezzel nyert a Wolves.

Veszélybe került a Rockets. Már csak fél meccsel előzik meg a Blazerst és még játszanak a Spursszel - a Portland ellen mérkőznek az első körben, a kérdés csak a pályaelőny.

A Timberwolves legjobb dobói: Brewe 51/6, Cunningham 20, Rubio 16
A Rockets legjobb dobói: Harden 33/12, Parsons 27/12, Lin 14/9

Oklahoma City Thunder – New Orleans Pelicans 116-94

Az OKC hamar lerendezte. A 27-et szóró Durant és a 24 ponttal, valamint 7 gólpasszal záró Westbrook is csak fél órát volt játékban, de az Anthony Davist, Jason Smith, Jrue Holiday-t, Eric Gordont és Ryan Andersont eredetileg is kényszerből jegelő NOP még Evanst és Roberts-et is elvesztette most játék közben sérülés miatt, így sansza sem volt a vendég együttesnek.

Austin Rivers lassan beváltja a hozzá fűzött reményeket? Bár kellett ehhez, hogy rengetegen kidőljenek a posztjáról, de a korábbi középiskolai sztár és NCAA-reménység, Doc Rivers fia mai 18 pontos, 8 lepattanós és 5 gólpasszos produkciója már elismerésre méltó, pláne, hogy egy ideje folyamatosan kétszámjegyű dobóteljesítménnyel járul hozzá a Pelicans erőfeszítéseihez.

A Thunder legjobb dobói: Durant 27, Westbrook 24, Ibaka 16.
A Pelicans legjobb dobói: Miller, Rivers 18/6-18/6, Evans 13/3.

Milwaukee Bucks – Cleveland Cavaliers 119-116

Micsoda tankcsata! Hiába nem volt már tétje a PO-ról idén is lemaradó keleti kiscsapatok harcának, a Denget nem játszató Cavs nem csak megizzadt, de egy nézői szempontból igencsak szórakoztató meccsen ki is kapott az abszolút sereghajtó csarnokában.

Megállapíthatatlan jövőbeli szerepek. A Milwaukee összes vezérnek hozott kulcsemberét háttérbe szorították idén a vezetők Brandon Knight kivételével (24 pont, 4 gólpassz), viszont a kevésbé reményteli fiatalok mind képesek voltak díszes statisztikákat gyártani - igaz az eredmények nagyon nem jöttek. Most John Henson (15 pont, 6 lepattanó) és Khris Middleton (17 pont) voltak nyerőemberek a 14-et dobó Chris Wright (kicsoda?) mellett.

A Bucks legjobb dobói: Knight 24/9, Sessions 20, Middleton 17/9.
A Cavaliers legjobb dobói: Waiters 23/3, Jack 21/6, Thompson 18.

San Antonio Spurs – Phoenix Suns 112-104

Popovich nem pihentetéssel dönti el, ki legyen az elsőkörös ellenfél. Előző este Dallasban győzött a Spurs, ma pedig Tim Duncan és Manu Ginobili nélkül, de Tony Parkerrel a másik nagy hajrázó Sunst leckéztették meg. A Spursnek is kellett ez a siker, mert ezzel biztosították be abszolút első helyüket, így a playoff kezdetéig tartó bő egy hétben pihenhetnek a sztárok, a többi játékost pedig teljesen formába lehet hozni. Ez egyébként már most megkezdődött: a tavalyi playoffban triplarekordokat döntő, de idén jóformán láthatatlan Danny Green 33 pontos karriercsúcssal, közte hét hármassal tolta a szekeret…

Dragics hiányzott. A Suns ideiglenesen kicsúszott a playoff-helyekről, ráadásul sérült bokája miatt a csapat egyik húzóembere is hiányzott. Bledsoe és Gerald Green ugyan próbálta pótolni, de így sem pörgött eléggé a Phoenix. A Sunsnak back-to-back jön a közvetlen rivális Dallas idegenben, majd hétfőn a Memphis otthon – a hírek szerint Dragics már pályára fog tudni lépni mindkét összecsapáson. 

A Spurs legjobb dobói: D. Green 33/21, Leonard 18/6, Parker 18.
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 30/6, G. Green 27/12, Mark. Morris 20.

Utah Jazz - Portland Trail Blazers 99-111

Csendben visszajött a Blazers. Zsinórban harmadik sikerét aratta a Portland, és a Houston váratlan minnesotai vereségével egy meccsnyire van attól, hogy fellépjen a 4. helyre. Ma Damian Lillard negyedik negyedbeli megőrülése (14 pont) kellett a sikerhez, persze Wes Matthews remek dobásai és Aldridge kemény munkája (18 pont, 14 pattanó) és a kispad egészen kiegyensúlyozott teljesítménye is elkelt. Az utolsó két meccsen a Warriors és a Clippers jön szembe – szép feladat, de ha megoldják, odaérhetnek a 4. helyre, ami hazai pályát jelentene a playoff első körében. 

Felemás csapat. A Jazz ma két magasemberrel állt fel, illetve bekerült a kezdőbe Alec Burks is, aki rendre a kispadról hoz jó játékot. A két nagyember közül azonban csak Favors volt jó formában, Enes Kanter rengeteget hibázott, és ugyanez volt a helyzet a hátvédeknél is: Burks nagyon jól dobott, az újonc Burke viszont hiába adott 11 gólpasszt, az 5/16-os mezőnymutatót nem teszi ki az ablakba. A Jazz továbbra is utolsó nyugaton (összességében holtversenyben a 4-5. a Celticsszel), vagyis egy kis haszna azért volt a mai újabb buktának. 

A Jazz legjobb dobói: Favors 21, Burks 16/3, Kanter 15.
A Trail Blazers legjobb dobói: Matthews 21/9, Aldridge 18, Lillard 16/12.

Los Angeles Lakers – Golden State Warriors 95-112

Egy negyedig volt szoros. Hét sérültje nélkül állt ki a Lakers, és bár az első negyedben egálra hozták a nagy rohanást, a másodikban kijött, hogy mindössze nyolc emberrel gazdálkodhat Mike D’Antoni. A harmadik negyedben gyorsan 20 fölé ment a differencia, innentől nem volt kérdés, hogy a Lakers kikap, a Warriors pedig 11 meccses vereségsorozatot szakít meg ellenfele otthonában. 

Steph Curry Wilt Chamberlain környékén. Szezonbeli negyedik tripla-dupláját (30 pont, 12 gólpassz, 10 pattanó) hozta össze a GSW irányítója, ennél többet az elmúlt 50 évben csak Wilt Chamberlain (1963-64) tudott produkálni egy Warriors-szezonban. Helyettese, a nemrég a Lakerstől érkező Steve Blake is odatette magát (13 pont, 5-5 gólpassz és lepattanó) – ezzel a lendülettel nem tudott mit kezdeni a hazai csapat. 

Megvan a playoff. A Warriors egy nappal később a tervezettnél, de behúzta a rájátszó helyet, és majdnem biztos, hogy a 6. helyet szerzik meg. A csapatnál annak is örülhetnek, hogy David Lee, a gárda All-Star erőcsatára visszatért sérüléséből, és védjegyének számító 10 pontos, 10 pattanós dupla-duplával jelentkezett.

A Lakers legjobb dobói: Young 25/9, Hill 18, Kelly 14/6.
A Warriors legjobb dobói: Curry 30/12,Thompson 16/6, Speights 16.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus