A Miami Heatbe már beletört a Phoenix bicskája

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) ma hajnali játéknapján hét összecsapást rendeztek. Az óriásölő Suns a Dwyane Wade-et nélkülöző Heatet nem tudta legyűrni, a Thunder viszont közvetlen riválisa otthonában győzött - közös pont, hogy a Heat és az OKC legnagyobb sztárja is extrát játszott. A hiányos Grizzlies elbírta a Wizards hátvédjének 37 pontos karriercsúcsát, a Dallas viszont nagyon nagy verésbe szaladt bele Charlotte-ban. A Chicago centere tripla-duplájára építve nyert, a Cavaliersben pedig a kispad hozta meg a sikert - és az draftelső Anthony Bennett első igazán jó estéjét az NBA-ben. Los Angelesben tankcsata zajlott, a Lakers kikapott a Jazztől - egyúttal történelmi mélypontra érkezett. 

 

A nap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Charlotte Bobcats - Dallas Mavericks 114-89

A két középső negyed volt a Dallas veszte. Minimális különbség volt a két csapat között az első negyedet követően, ekkor azonban a Bobcats magasabb sebességi fokozatba kapcsolt – kisebb meglepetésre ma a magasemberek domináltak. A második negyed elején a már sokszor leírt center, Bismack Biyombo (10 pont, 5/5 mezőnyből) kezdte a táncot, majd csatlakozott hozzá a triplavető nagyember, Anthony Tolliver (22 pont) – végül az ismét 30 pontig jutó Al Jefferson fejezte be a munkát, így lett 89-65 a harmadik negyed végére. 

Josh McRoberts valószínűtlen mutatója. A Lakers korábbi kiegészítőembere jó védekezésének köszönhetően Charlotte-ban kibérelte a kezdő erőcsatár pozíciót. Most is remekül dolgozott védőoldalon, Dirk Nowitzki nem nagyon tudott kibontakozni mellette (a német erőcsatár kisebb bokasérülést is összeszedett, de vissza tudott térni) – emellett pedig irányítókat megszégyenítő 13 gólpasszt osztott ki! Az már csak ráadás, hogy mindössze 4 dobást engedett el, mind a négyet a triplavonalon túlról, és abból háromszor be is talált. 

A Dallas védekezése nem működött. A Bobcats irányítója, Kemba Walker a nagyemberek árnyékában szép csendben majdnem tripla-duplázott (7 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz), jól adta a ritmust támadóoldalon. Ennek következtében majdnem 55%-kal dobtak mezőnyből, 50-nel a tripláról (és 80-nal a büntetővonalról), illetve 45 mezőnykosarukra 42 (!) gólpassz jutott – utóbbi egyébként franchise-rekord. A Dallas egyszerűen nem tudott mit kezdeni a Charlotte-tal, akik egy sebességi fokozattal magasabban játszottak ellenfelüknél – és jelenleg a nyolcadik, playoffot jelentő helyen állnak keleten. 

A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 30, Tolliver 22/15, Henderson 15/3.
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 16/6, Ellis 16, Harris 9/3.

Cleveland Cavaliers - Sacramento Kings 109-99

Éledezik a Cavs. Zsinórban harmadik meccsüket nyerték meg a Lovagok, mióta Chris Grant GM távozott. Harcosabbá vált a gárda, ezúttal megnyerték a lepattanócsatát, hússzal több pontot szereztek a festékből, mint ellenfelük, 57(!)%-kal dobták a hárompontost, és kiosztottak harminc gólpasszt. 18-cal is vezettek, majd amikor a negyedik negyed elején Landry kosaraival feljött a Kings, egy 7-0-s rohanással eldöntötték a találkozót.

Bennett kezdi megszokni az NBA-t? A Cleveland hatalmas bustnak kikiáltott 1/1-ese az értékelhetetlen szezonkezdet után kezd magára találni. Ezúttal nagyjából fél órát töltött a parketten, ez alatt karriercsúcsot jelentő 19 pontot (6/9 mezőnyből, 3/3 tripla) és szintén annak számító 10 lepattanót szerzett, a vendégek edzője pedig szó szerint ezt mondta: "Bennett szétrúgta a fenekünket".

Nem kellett Irving-extra. A Cavs vezérének nincs igazán jó szezonja, bár az utóbbi találkozókon ő is jobban játszik, ezúttal csupán 13 pontot és 6 gólpasszt tett be a közösbe. De Bennett mellett Thompson is dupla-duplázott, Deng és Waiters a húsz pontot is elérték, előbbi 4/5 triplával, utóbbi 8 gólpasszal. A Kingsnél Cousins és Gay is gyenge dobóformát mutatott, bár a center így is eljutott 21 pontig és 10 lepattanóig.

A Cavaliers legjobb dobói: Deng 22/12, Waiters 20/6, Bennett 19/9
A Kings legjobb dobói: Cousins 21, Thomas 16/3, Gay 14

Chicago Bulls - Atlanta Hawks 100-85

Már az elején meglógott a Bulls. Az első negyedben rögtön 33 pontot szereztek a hazaiak, ráadásul egy 8-0-s rohanással zárták le a játékrészt, ami megalapozta a meccs alakulását. A 16 pontos előnyük később 25-re is hízott, és bár Lou Williams révén nyolcra zárkózott a harmadik negyed végén a Hawks, ennél közelebb nem tudtak kerülni.

A palánk alatt uralkodtak a Bikák. A hazaiak 57 lepattanót szereztek a vendégek 28 lecsorgójával szemben, ami brutális különbség. A magasemberek sziporkáztak, Noah tripla-duplázott (19 pont, 16 lepattanó, 11 gólpassz), Gibson pedig egy masszív dupla-duplával jelentkezett (24 pont, 12 lepattanó), de Jimmy Butler is 12 pontot, illetve 13 lepattanót tett be a közösbe. A Hawksnál senki nem ért el tíz lepattanót, Paul Millsap 15 pontja érdemel említést, illetve a padról érkező Elton Brand ideig-óráig képes volt harcolni a gyűrű alatt.

Korver: 119. A Hawks bedobójának nem lehet annyira rossz napja, hogy egy triplát ne tudjon bedobni, ezúttal négy kísérletéből kettő volt sikeres, ha csak valami különleges nem történik vele (pl sérülés), akkor a sorozatának vége beláthatatlan.

A Bulls legjobb dobói: Gibson 24, Noah 19, Dunleavy 15/3
A Hawks legjobb dobói: Millsap 15, Williams 13/3, Teague 12

Memphis Grizzlies - Washington Wizards 92-89

Kevés volt a karriercsúcs. A vendégek hátvédje, Bradley Beal 37 pontig jutott 15/24-es mezőnymutatóval, mellette még három kezdőjátékos eljutott legalább 10 pontig – ennek ellenére végig a Wizardsnak kellett kapaszkodnia. John Wallt (5 pont, 2/10 mezőnyből, 5 gólpassz, 4 eladott labda) gyakorlatilag levette a pályáról a Memphis csapatvédekezése, míg a kispadról összesen 10 pont érkezett – ez a két összetevő alapjaiban határozta meg a Wizards mai lehetőségeit. A második félidőt ugyan 52-40-re nyerték, 82-80-ra vezettek is, azonban ezt követően szűk hat perc alatt 7 pontot engedélyezett számukra hazai gárda – a végén pedig az egész este rettenetesen dobó Wallra jött ki az egyenlítő triplalehetőség, aki nem élt vele. 

Újra 50 százalék alatt. A Wizardsnak lassan nemezise ez a mutató: hol elérik, néha meg is haladják, azonban eddig még mindig visszaestek a "vonal alá" – most 25-26-tal állnak. Eddig ez nem okozott gondot, mert így is kényelmesen tartották a playoff-helyüket, mostantól viszont oda kell figyelniük, mert a 10. helyen álló Knicks (20-31) sincs túl messze tőlük. 

Nagyszerű csapatjáték – alapemberek nélkül. A Grizzlies periméter-játéka a két agytröszt, Mike Conley és Tony Allen nélkül is egészen jól működött Beal 37 pontja ellenére is: Courtney Lee (13 pont, 2 labdaszerzés) csak 1-2 kimaradt tripla miatt bosszankodhat, Nick Calathes (18 pont, 8/12-es mutatóval, 7 pattanó, 6 gólpassz, 2 labdalopás) pedig gyakorlatilag hibátlanul helyettesítette Conley-t. A kispadról is jött lendület, James Johnson 13 pontot szórt, míg Marc Gasol és Zach Randolph kicsit visszafogottabb volt támadásban, de azt bőven kompenzálták védőoldalon. A nyugati nyolcadik helyen álló Dallas (31-22) vereségével a Grizzlies (28-23) még közelebb került az áhított célhoz. 

A Grizzlies legjobb dobói: Calathes 18/3, Gasol 18, Lee 13/3, Randolph, Johnson 13-13.
A Wizards legjobb dobói: Beal 37/15, Nene 17, Ariza 10/3, Gortat 10.

Phoenix Suns - Miami Heat 97-103

A végén James döntött. Két és fél perccel a vége előtt még csak hárommal vezetett a Heat, ám ekkor jött James egy tempóval, majd két labdaszerzéssel (az egyiket egy óriási zsákolással fejezte be), ezzel pedig egy perc alatt eldöntötte a találkozót.

James inkább meccs közben zsákol. A regnáló MVP 37 pontot, 9 gólpasszt és 5 labdaszerzést jegyzett, és ha már a zsákolóversenyre nem megy, néhány leindításnál megmutatta, hogy mire lehetne számítani tőle. Wade hiányában (migrénje volt) Chris Bosh is 21 pontot szerzett (8/11 mezőnyből, 2/2 tripla), de rajtuk kívül nem igazán lépett elő senki, viszont a festékben 46-30 ra nyert a Miami, ezt nem tudta ellensúlyozni a Suns.

Dragic helyett Green. A pazar formában lévő Goran Dragicra fókuszált a Heat védelme, aki így 4/12-es mezőnymutatóval jutott el 15 pontig, (igaz kiosztott 9 gólpasszt és szerzett négy labdát), de így sokkal több hely nyílt Greennek, aki köszönte szépen és 26 pontot termelt öt triplával. Zsinórban tízszer nyert a Suns, ha ő húsz fölé jutott, ez a sorozat most megszakadt.

A Suns legjobb dobói: Green 26/15, Frye 15/9, Dragic 15/6
A Heat legjobb dobói: James 37/6, Bosh 21/6, Chalmers 13/3

Portland Trail Blazers - Oklahoma City Thunder 95-98

Fordulatos volt a hajrá. Lopez kosarával vezetett kettővel a Blazers, majd bő másfél perccel a vége előtt jött Jeremy Lamb a sarokból, és egy triplával átvette a vezetést a Thunder. Nem született kosár sokáig, az utolsó támadásnál Lillard kezéből kicsúszott a labda, jöhetett az OKC. Faultolnia kellett a Blazersnek, de ezúttal Durant kezéből csúszott ki, mielőtt faultolhatta volna Batum, így ismét jöhetett a Portland, 12 mp-cel a vége előtt. Aldridge tempója azonban lejött a gyűrűről, Lillard vaktában elengedett triplája pedig el sem érte azt, így furcsa végjátékban nyert Scott Brooks csapata.

Durant felemás. A liga legjobb pontszerzője ezúttal is eljutott 36-ig (bár 28 dobást kellett ehhez vállalnia) és leszedett 10 lepattanót is. Azonban rendkívül frusztráltan játszott, eladott nyolc labdát, ítéltek ellene technikait is, és ő adta vissza a Portlandnek a labdát a hajrában. Viszont kiegészítette most Lamb, aki 19 pontig jutott 8/11-es mezőnymutatóval és egy kulcsfontosságú triplával.

Borzasztóan dobtak a hazaiak. 37,6%-kal célzott mezőnyből a Blazers, amihez Wesley Matthews 2/10-es, Aldridge pedig 5/22-es mutatóval járult hozzá, de Lillard sem lehetett magára büszke, mezőnyből 5/15-tel, a triplavonal mögül 1/7-tel tüzelt.

A Trail Blazers legjobb dobói: Batum 18/9, Lopez 17, Lillard 16/3
A Thunder legjobb dobói: Durant 36/3, Lamb 19/6, Jackson 17/3

Los Angeles Lakers - Utah Jazz 79-96

Álomkezdés után rémálom. 7-0-val nyitott a Jazz, azonban így is 27-16-ra hozta az első negyedet a Lakers Chris Kaman és Shawne Williams 8-8 pontjára alapozva. A második negyedben aztán jött a hidegzuhany: három csereember, Jeremy Evans (14 pont, 3 labdalopás, 2 blokk), Enes Kanter (6 pont, 11 lepattanó) és Alec Burks (24 pont, 8/11 mezőnyből) remeklésére alapozva a Jazz 32-10-zel vágott vissza, és innentől kézben tartotta az összecsapást. 

Chris Kaman továbbra is remek. 25 pontja mellé 14 lepattanót is lekapott a cserepletykákban szereplő nagyember, volt még 4 gólpassza és 3 blokkja, ráadásul megint 24 alkalommal próbálkozhatott dobással. Steve Nash viszont ma csak szűk 17 percet volt a pályán – a harmadik negyedben megint arra a lábára kapott ütést, amely miatt hónapokat kellett kihagynia, és amely pár napja ismét megsérült.

Mélypont. Utoljára január 3-án, éppen a Jazz ellen győzött a Staples Centerben a Lakers, azt követően a mai volt sorozatban a hatodik hazai veresége – ilyenre korábban egyszer volt példa 1960, a csapat Los Angelesbe költözése óta: 1992-93-ban, amikor Magic Johnson visszavonulása miatt építették újjá a gárdát.

A Jazz nyerte a tankcsatát. A Lakers látványosan behúzta a féket a találkozó háromnegyedében, így a Jazz rossz játékkal is behúzott egy W-t – ennek köszönhetően pedig a két gárda egyaránt 18 győzelemmel áll, csak a Sacramento Kingset előzik meg Nyugaton. 

A Lakers legjobb dobói: Kaman 25, Johnson 15/3, Williams 11/6.
A Jazz legjobb dobói: Burks 24/3, Hayward 15/6, Evans 14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus