A New Orleans megelőzte a Thundert!

A Pelicans meglepte a GSW-t - a  Thundernek esélye sem volt a Spurs ellen - 58-nál a Hawks - nagy meccset nyert a Heat

Helycsere történt a nyugati nyolcadik, rájátszást jelentő helyen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) keddi játéknapján, miután a címvédő Spurs lemosta a Thundert, a New Orleans viszont bravúrgyőzelmet aratott a ligaelső Warriors ellen. A Miami Goran Dragic vezérletével nagyon fontos meccset nyert a Charlotte-tal szemben, az Atlanta franchise-rekordot állított fel, három 30 pont feletti teljesítményt is hozott a Kings-Wolves, a Clippers pedig 48 óra alatt másodszor is legyőzte a Lakerst. Íme a részletek!

A játéknap legjobb videóit összegyűjtöttük Amiről a Festékben beszélnek c. rovatunkban!

Atlanta Hawks – Phoenix Suns 96-69

A második félidőben csak egy csapat volt a pályán. A nagyszünetben még csak kilenc ponttal vezetett a Hawks, a fordulás után azonban 24 perc alatt összesen kilenc (!) mezőnykosarat tudott szerezni a Phoenix. Az Atlanta jó védekezése mellett ehhez a Suns dekoncentráltsága is hozzájárult, de bár Carrollék sem brillíroztak elöl, volt hogy 32 pontos előnyben játszhattak – a vendégek egy ponttal dobták túl az 1981-ben született negatív franchise-rekordjukat.

58-nál a Hawks. A mai győzelemmel a franchise életében először megszerezték szezonbeli 58. sikerüket, ami mindenképpen méltó a parádés idényükhöz. A Millsapet helyettesítő Muscala Horforddal és Carrollal együtt 22/27-es mezőnymutatót hozott össze, visszatért már Schröder, éledezik a sokat kihagyó Mike Scott és egyre inkább készen áll a csapat a playoffra – az egyik legizgalmasabb kérdés idén, hogy ott mire lesz képes ez a gárda.

A Hawks legjobb dobói: Muscala 16, Teague 16/3, Carroll 16
A Suns legjobb dobói: Green 15/6, Bledsoe 9

Miami Heat – Charlotte Hornets 105-100

Dragic volt a kulcs a végén. A negyedik negyed elején még 11 pontos előnyben volt a Miami, azonban innen fel tudott zárkózni a Charlotte – egylabdás meccs lett belőle a hajrában és a hazaiakban felsejlett például a Pistons elleni 15 pontos előny elvesztése. Ezúttal átérezték a helyzet súlyát, Goran Dragic szerint olyan volt ez a találkozó, mint egy 7. meccs és az irányító úgy is játszott: 28 pontjával legtermékenyebb Heat-meccsét hozta, ebből 11-et az utolsó negyedben szerzett és a végső támadásokat rendre kosárral fejezte be – így a Miami harcban maradt a keleti nyolcadik helyért.

Pontatlanabb volt a Charlotte. A vendégeknél Gerald Henderson remekelt 29 pontjával (viszont kipontozódott), de Kemba Walker és Mo Williams is nagyon sokat rontott – csapatszinten mindössze 43%-kal tüzelt a Hornets. Bár Biyombo megfelelően pótolta Jeffersont (12 pont, 12 pattanó, 4 blokk), nyilvánvalóan nem vonta úgy magára a figyelmet, mint a klasszis center, ráadásul Kidd-Gilchrist hiányában Luol Deng is jó helyzeteket vállalhatott el a hazaiaknál – ezzel a vereséggel a Charlotte valószínűleg kiszállt a nyolcadik helyért folyó harcból.

A Heat legjobb dobói: Dragic 28, Deng 21/3, Wade 19
A Hornets legjobb dobói: Henderson 29/6, Walker 17, Mo Williams 15

New Orleans Pelicans – Golden State Warriors 103-100

Rájátszást érhet ez a győzelem. A Pelicans többször bizonyította már, hogy benne van a bravúr, de ez talán az idei eddigi legnagyobb győzelmük volt. Félidőben még 12 ponttal vezetett a Warriors, a fordulás után azonban beindult az addig hat pontnál tartó Anthony Davis, innentől 23 egységet rámolt be – ehhez hozzátartozik, hogy Andrew Bogut nyolc (!) blokkot osztott ki a harmadik negyed elejére, ám négy faultja miatt ekkor le kellett ülnie. Ezt kihasználva fordított a New Orleans, ezzel a sikerrel pedig megelőzte a Spurstől simán vereséget szenvedő Thundert és fellépett a nyugati nyolcadik helyre.

Néma maradt a síp. Az utolsó játéknál Steph Curry-nek (25 pont, 9 gólpassz, 5/8 tripla) még volt egy dobása az egyenlítésért, ám a felé repülő Cunningham hiába ütközte le, nem fújtak a bírók, majd az ebből fakadó lépéshibát sem vették észre, végül Curry dobása kimaradt a dudaszó pillanatában. A Bogut-Green páros túldobta Davist és 54-34-re nyert is a GSW a festékből, de a mindössze tíz kiharcolt büntetővel (és Klay Thompson súlytalanságával) el is veszítették ezt az előnyüket – egy hajszállal jobban akarta a sikert most a Pelicans.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 29, Pondexter 20/12, Evans 12, Cole 12/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 25/15, Green 24/9, Bogut 8, Speights 8

Oklahoma City Thunder – San Antonio Spurs 88-113

Egy negyed alatt eldőlt. Nem hagyott sok kérdést a címvédő, Kawhi Leonard vezetésével már az első percekben állva hagyta a Thundert – a második játékrész elején 35-10 (!) állt az eredményjelzőn. Innentől nem nagyon adta húsz pont alá a különbséget a Spurs, harminc fölé annál inkább és a bámulatosan játszó Leonard (26 pont, 10/15 mezőnyből, 4/4 tripla) mögé felsorakoztak Duncanék – az viszont gond, hogy Tony Parker Achilles-fájdalmak miatt elhagyta a parkettet. Gregg Popovich mind a 13 nevezett játékosának adott legalább tíz percet, 26-nál többet viszont senkinek…

Lenullázva. Az sem gyakran fordul elő, hogy Westbrook 26 percet tölt csak parketten, de ma ő sem tudott segíteni csapatán – 17 pontja és 6 labdaszerzése így is kiemelendő a Thunderből. Ezúttal nagyon hiányzott nem csak Durant de Ibaka is, Kantert is megfogta a Spurs (Splitter nélkül is), így egy pillanatra sem vetődött fel a felzárkózás lehetősége. Ma „osztálykülönbség” volt a felek között és nagy kérdés, hogy lelkileg hogy tud ebből felállni az OKC – bár legközelebb a Sacramentót fogadják, a szárnyaló New Orleansszal nehéz lesz lépést tartani innentől.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 17/3, Lamb 11, Waiters 10/3, Jones 10/3
A Spurs legjobb dobói: Leonard 26/12, Duncan 12, Belinelli 12

Sacramento Kings – Minnesota Timberwolves 116-111

Pont a rossz széria végén. Cousins távollétében gyengén kezdett a hazai alakulat, mely két emberre támaszkodott a mai estén, Gay-re (9/17 mezőnyből, 2/3 hárompontos, 7 lepattanó, 5 gólpassz), aki a második negyed elején táltosodott meg, valamint a karriercsúcsot szállító Casspira (12/20, 4/6 tripla). Az izraeli játékos 16 pontot szórt a harmadik játékrészben, ahol már 19 egységgel is vezetett a Kings, melynek fórja kitartott egészen a végjátékig. Az utolsó másodpercekre beálló Bhullar történelmet írt, ő az első indiai származású játékos, aki NBA mérkőzésen pályára léphetett. Sorozatban öt vesztesen megvívott találkozó után nyert újra a Kings.

A háromemberes csapat. Az ezer sebből vérző vendég gárda nagyon jól kezdte a mérkőzést, hiszen 31 pontot termelt az első negyedben. Viszont amilyen gyorsan megépítették előnyüket Martinék, olyan gyorsan adták le, s hagyták fordítani a Gay által vezetett hazaiakat. Egészen 19 pontig nőtt a két együttes közötti távolság, viszont a három húzóemberrel dolgozó vendégek nem adták fel. A szezoncsúcsát beállító Martin (13/31, 8 gólpassz), a dupla-duplázó LaVine (9/18, 11 gólpassz) és Wiggins (11/20, 8 lepattanó) triója egészen hatpontnyi közelségbe hozta a T’wolves-t, ennél azonban már nem tudtak közelebb érni a hősiesen helytálló vendégek. A mérkőzésbe került a két középső gyenge negyed, melyekben 24 pontot vert rájuk a Kings.

A Kings legjobb dobói: Gay 33/6, Casspi 31/12, Williams 18
A Timberwolves legjobb dobói: Martin 37/9, Wiggins 26, LaVine 21/3

Los Angeles Clippers – Los Angeles Lakers 105-100

Hárman oldották meg. Támadásbeli formációk tekintetében nem szükségeltetett szélesre nyitnia palettáját Doc Rivers-nek. A távolról hatékonyan tüzelő Redick (9/14 mezőnyből, 4/6 hárompontos), az újfent sokoldalú Griffin (11/20, 7 lepattanó, 6 gólpassz), valamint a dupla-duplát jegyző és karrierje során 13 ezer pont fölé jutó Paul (5/11, 10 gólpassz) megoldották a ponttermelést. A szerzett labdák és a gyorsindítások –melyekből 27 pontot szereztek- sok energiát spóroltak meg a hazaiaknak. Az első félidőben kialakított több mint tízegységnyi fórból néha engedett a Rivers-legénység, de győzelme nem forgott veszélyben. Legutóbbi 12 mérkőzéséből 11. sikerét aratta a Clippers.

Helytállás a lefújásig. Annak ellenére, hogy komoly minőség-, és mennyiségbeli különbség van a két együttes kerete között, a Lakers játékosai egy pillanatra sem játszottak úgy, mint akik alárendeltnek érzik magukat – pedig alig 48 órája komoly verésben részesültek a városi riválistól. Az újonc magasember, Black hatékony estét zárt (6/9 mezőnyből, 9 lepattanó), ahogy Davis is (22 perc, 11 lepattanó), a fővezér pedig ismételten Clarkson (7/17, 6 gólpassz) volt. A második félidőt nyerte a vendégként szereplő alakulat, viszont a végjátékban csak kozmetikázni tudták az eredményt. Ha a távoli dobásokkal nem álltak volna hadilábon, akkor meglephették volna a Clippers-t.

A Clippers legjobb dobói: Reddick 27/12, Griffin 27, Paul 19
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 20/3, Black 16, Johnson 15/9

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus