A New York-i kosárlabda újabb fekete napja

Mára virradóra 11 mérkőzést rendeztek meg az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, s rengeteg érdekességgel találkozhattunk eme sűrű játéknapon. A Brooklyn Nets nem csak a egy újabb meccset vesztett el az Indiana ellen, de Brook Lopez után Deron Williams is kidőlt a sorból. A másik New York-i gárda, a Knicks ugyan nyert Orlandóban, de lesérült Carmelo Anthony és Raymond Felton is. Charlotte-ban és Miamiban is csak a hosszabbítás döntött, a Dallas Houstonban nyert texasi rangadót, a Phoenix nem lassít, a Golden State pedig Denverben tudott fontos derbit hozni. Jöjjenek a részletek!

Charlotte Bobcats - Milwaukee Bucks 111 - 110 - hosszabbítás után

Bucks: így kell hosszabbításban kikapni. A Milwaukee rövid időn belül negyedszer vesztett meccset túlóra után. Most OJ Mayo beverte a rendes játékidő végén a triplát, amivel egállal végződött a negyedik negyed, a ráadásban viszont Kemba Walker (25 pont, 9 lepattanó, 10 gólpassz) higgadtsága a vonalról győzelmet ért a hazaiaknak.

Al Jefferson megtalálta a helyét. A Bobcats idén nyáron szerződtetett franchise playere most is 26 pontot, illetve 9 lepattanót tett a közösbe, amivel a már említett Walker mellett egyértelmű vezére volt a már majdnem 50 százalékon álló Charlotte-nak.

Brandon Knight tartja a szintet. A Milwaukee korábban igencsak szerencsétlennek tartott ifjonca ma is extrát nyújtott (26 pont, 8 lepattanó, 14 gólpassz), úgy látszik, Milwaukee-ban hiába került a liga leggyengébb csapatába, itt van lehetősége kibontakozni.

A Bobcats legjobb dobói: Al Jefferson 26, Walker 25/6, Tolliver 12/12, C. Zeller 12
A Bucks legjobb dobói: Knight 26/6, Middleton 19/9, Mayo 14/6, Henson 14

 

Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 92 - 115

Andrew Bynum: 0/11. A Cavaliers, egyébként egyre inkább formába lendülő centerét "megették" Andre Drummondék (14 pont, 11 lepattanó) a palánk alatt. A korábbi Lakers-játékos mind a 11 mezőnykísérletét elhibázva pontot sem szerzett, ráadásul a hazaiaknál Waiters hiányzott, nem is csoda, hogy a derbi korán eldőlt - nem a Brown-legénység javára.

Jennings és Smith érzik egymást. A Pistons új hierarchiájában két olyan vezér viszi a prímet, akiket a nyáron szerzett meg a Detroit. Az irányító 21 pontos, 13 gólpasszos dupla duplával játszott kulcsszerepet Irvinggel (21 pont, 7 gólpassz) szemben, míg a korábbi zsákolókirály 25 pontos, 8 lepattanós estén van túl.

Mi lesz veled Cleveland?! Mike Brown együttese 10-17-es, igen pocsék mérleget tudhat magáénak, amire a sérülések sem jelenthetnek mentséget, ráadásul a két idei szépreményű újonc, az 1/1-es Anthony Bennett (7 pont, 2 lepattanó) és Szergej Karaszev (0 pont, 8 játékperc) is inkább amortizálódik, mint fejlődik ebben a gárdában.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 21/9, T. Thompson 17, T. Zeller 13
A Pistons legjobb dobói: Josh Smith 25/6, Jennings 21/6, Stuckey 14/3, Drummond 14

 

Orlando Magic - New York Knicks 98 - 103

Raymond Felton túl korai visszatérése. A Knicks irányítójának lába már többször felmondta idén a szolgálatot, de most megint erőltetnie kellett a játékát Mike Woodson mesternek, aminek az lett az eredménye, hogy Felton (13 pont, 4 gólpassz) a hajrá előtt rásérült a combhajlítójára.

Győzelem - dupla vezéráldozattal. Felton elvesztésénél még nagyobb gond New Yorkban, hogy Carmelo Anthony (19 pont) is "odaveszett" a csatában, a vendégek ásza a harmadik negyedben dőlt ki a sorból és már vissza sem térhetett a 26 pontos Afflalo és a 20 pontos, 7 lepattanós Davis fémjelezte Orlando ellen.

Iman Shumpert döntött. A Knicks sok cserepletykában emlegetett fiatalja akkor szerzett labdát és kosarat, amikor a nagy hátrányból felálló Magic Nelson (17 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) főszereplésével már teljesen a New York nyakán volt.

A Magic legjobb dobói: Afflalo 26/15, G. Davis 20, Nelson 17/3
A Knicks legjobb dobói: Anthony 19/9, JR Smith 18/9, Felton 13/6, Bargnani 13

 

Brooklyn Nets - Indiana Pacers 86 - 103

Teljes katasztrófa Brooklynban. Alig pár nappal rá, hogy kiderült, Brook Lopezt az egész szezonra elvesztette a Nets, Andrej Kirilenko visszatérése tovább tolódott, Paul Pierce 1999 óta először nullázott (7-ből 0 mezőnyből) és még ki is állították, Deron Williams bokája pedig megint megsérült. Az már csak "mellékes", hogy Jason Kidd legénysége simán kikapott otthon a Pacerstől és két hónap után a meccsei egyharmadát(!) nyerte csupán meg eddig...

Born Ready lassan tényleg kész. Az érdekes becenevű Lance Stephenson 26 pontos karriercsúccsal jelentkezett, plusz hozta a sokoldalú játékot (7 lepattanó, 5 gólpassz, 2 szerzett labda, 7-ből 4-es triplázás), nem csoda tehát, hogy Danny Granger nullázását elbírta az Indiana és fel sem merül a 26-ot szóró Paul George húzta keleti listavezetőnél, hogy esetleg a kezdőbe tegyék a korábbi franchise playert.

A Nets legjobb dobói: Joe Johnson 17/3, Garnett 12, Terry 11/9, Blatche 11
A Pacers legjobb dobói: George, Stephenson 26/12-26/12, Da. West 13

 

Miami Heat - Atlanta Hawks 121 - 119 - hosszabbítás után

A nap meccse. A sorozatban 97. NBA-meccsén is legalább egy triplát szerző Kyle Korver (15/15 pont), valamint a 26 pontos, 8 gólpasszos Jeff Teague és a bent szépen takarító Millsap (25 pont, 10 lepattanó), Horford (21 pont, 11 lepattanó) páros átlagon fölüli teljesítményeivel végig harcban volt a győzelemért a Hawks, sőt, a rendes játékidő végén James (38 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és a tripladobás közben faultolt Ray Allen (19 pont, 6 lepattanó) extra dobásaival tudott csak hosszabbításra menteni a bajnok.

Michael Beasley meccset nyert! A korábbi 1/2-es nem arról volt híres az utóbbi években, hogy mérkőzéseket nyert volna meg aktuális csapatainak, ám most ő állhatott oda a hosszabbítás végén a vonalra egy egységnyi hátrányban és nem hibázott, ezzel pedig a Wade-nélküli, s menet közben Bosh-t is elvesztő Heat volt a jobb ma.

LeBron James egyedül dobta túl az ellent. Az MVP egymaga többet dobott a ráadásban és a rendes játékidő utolsó perceiben (11-10), mint a teljes Atlanta, melynek egyébként még volt esélye a diadalra, de Kyle Korver elrontotta az alley-oop ziccert a dudaszó pillanatában.

A Heat legjobb dobói: L. James 38/12, R. Allen 19/3, Chalmers 12/3, C. Andersen 12
A Hawks legjobb dobói: J. Teague 26, Millsap 25/21, Horford 21/3

 

Houston Rockets - Dallas Mavericks 104 - 111

Howard most kevés volt "egyedül". A Rockets centere újfent kitett magáért, hiszen 29 pontja mellett 15 lepattanót és 4 gólpasszt is jegyzett, ám James Harden hiányát úgy sem bírta el a Rockets, hogy a visszatérő Jeremy Lin (20 pont), a mindig hasznos Chandler Parsons (21 pont, 5 lepattanó) és a csereként remeklő Aaron Brooks (18 pont, 5 gólpassz) is átlagon felülit nyújtott.

Dirk Nowitzki nagy estéje. A német sztár 31 pontot szórt, a meccs legfontosabb kosarait dobta, s nem mellesleg előrelépett a 13. helyre a mindenkori dobók listáján, ezen felül pedig kiosztotta 3000. gólpasszát is.

A Rockets legjobb dobói: D. Howard 29, Parsons 21/3, Lin 20/3
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 31/3, Ellis 18/6, V. Carter 16/6

 

Memphis Grizzlies - Utah Jazz 104 - 94

Józanodnak a Macik. A Memphis Mike Conley visszatérésével és James Johnson (9 pont, 5 lepattanó, 4 blokk) leigazolásával némileg stabilizálta saját helyzetét és a belátható időn belül felépülő Marc Gasollal a sorban talán még megmentheti ezt a szezont. A 22 pontos, 10 lepattanós, 7 gólpasszos Zach Randolph formája ezen felül pláne örömre adhat okot.

A kispad nagy napja. Régóta gond a Grizzlies-nél, hogy a cseresor nem eléggé produktív, de most a hiányzó Pondexter nélkül is 51 pontot tett a közösbe a hazaiak második sora, ami elég is volt a majdnem tripla duplázó Gordan Hayward (16 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz) húzta Utah-val szemben.

A Grizzlies legjobb dobói: Z. Randolph 22, Balyess 17/12, M. Miller 15/9
A Jazz legjobb dobói: R. Jefferson 18/9, Burke 18/6, Hayward 16/6, Favors 16

 

San Antonio Spurs - Toronto Raptors 112 - 99

A Spurs helyre tette a Raptorst. A Rudy Gay elcserélése óta kemény sorsolása ellenére is 5-2-es mérleggel érkező, s 24 órával korábban Oklahoma Cityben elsőként nyerő Toronto nem tudott igazán közel kerülni a W-hez San Antonióban, ahol teljes kerettel állt fel a Spurs és a 26-ot berámoló Parker irányításával könnyedén leigázta a 23 pontos, 9 gólpasszos Lowry húzta kanadaiakat.

Danny Green éledezik. A tavalyi fináléban döntő rekordot elérő triplavető borzasztó formában van és ki is került a texasiak kezdőjéből, ám ma csereként 14-et dobott, közte 6-ból 4-es hármasmutatóval.

Így is (4.) PO-helyen. A kiemelési rendszernek köszönhetően a Toronto számára jelenleg egy 11-15-ös mérleg is elég ahhoz, hogy vezesse az Atlanti Csoportot és ez által a negyedik helyet foglalja el az egész Keleti Konferenciában.

A Spurs legjobb dobói: Parker 26/3, Ginobili 18/3, D. Green 14/12
A Raptors legjobb dobói: Ross 23/9, Lowry 23/6, Derozan 13/3

 

Denver Nuggets - Golden State Warriors 81 - 89

Andre Iguodala győztes, de népszerűtlen visszatérése. A Golden State nyáron Denverből megszerzett hátvéd-bedobója a maga 12 pontjával és 6 lepattanójával fontos szereplője volt a mai estének, de a bemutatásnál volt csapata szurkolóitól "kapta az áldást" rendesen.

David Lee élete formájában. A tavaly már az All-Starra is meghívott GSW-nagyember 28 pontos, 10 lepattanós dupla duplájával hátán vitte a kintről most gyengén dobó (16-ból 7 tripla) Warriorst, ráadásul a Denver benti emberei is fickándoztak mellette.

Visszaesőben a Nuggets. Persze így sem lehet arra panasz, amit Gallinari és McGee nélkül, újonc vezetőedzővel szereplő coloradóiak művelnek eddig az alapszakaszban, ám feltűnő, hogy a Denver messze sem olyan masszív otthon, mint volt a korábbi években, s talán most többet használ Ty Lawsonéknak, ha idegenben nem igazán van rajtuk nyomás.

A Nuggets legjobb dobói: Lawson 16/3, A. Miller, Mozgov 14-14
A Warriors legjobb dobói: D. Lee 28, Curry 14/6, K. Thompson 13/3

 

Phoenix Suns - Los Angeles Lakers 117 - 90

Az egész mezőny abszolút meglepetéscsapata. A Suns már hét győzelemmel áll 50 százalék felett, s hiába járunk a szezon első harmadában, gyakorlatilag az arizonaiak játékát és eredményeit elnézve innen már csak ők ronthatják el (vagy tankolhatják le) a hátralévő kétharmadot, avagy eshetnek ki a PO-szereplők közül.

Az egész mezőny abszolút megeleptésembere. Miles Plumlee eddig alig tudott megrangadni az NBA-ben, ma viszont 17 pontos, 20 lepattanós (karriercsúcs), 2 blokkos performanszával igazolta, hogy legit kezdőcenter a ligában, hiába, hogy csak a hatodik helyen drafolt Alex Len és a még sokáig sérült Emeka Okafor távolléte miatt kerülhetett a Phoenix első ötösébe...

Ennyire tartalékosan már csoda lett volna. A Lakers Bryant, Nash, Farmar és Blake személyében négy fontosabb láncszemét is kényszerből jegeli, Pau Gasol pedig egy ütközés után dőlt ki a második félidőben, ilyen formán pedig nem csoda, hogy kiütés szagú vereséget szenvedett el a 22-őt szóró Gerald Green vezette Phoenix otthonában a szebb napokat is látott klub.

A Suns legjobb dobói: G. Green 22/18, Marc. Morros 19/15, Mil. Plumlee 17
A Lakers legjobb dobói: N. Young 19/6, Meeks 18/6, Henry 13

 

Sacramento Kings - New Orleans Pelicans 100 - 113

Halott koncepció? Sacramentóban úgy gondolta a vezetőség, hogy Derrick Williams (7 pont, 2 lepattanó) és Rudy Gay (11 pont, 12-ből 2 mezőnyből) megszerzése elindítja a franchise-t a győzelmi ösvényen. Az eredmény?! Eddig totális katasztrófa, vegyítve egy kis csapategység-rombolással (érdemes kontrasztként megnézni, azóta mi változott mondjuk Torontóban).

Thomas és Cousins hiába jók, ha... Ha nincs támadásban mellettük senki más, aki hasznos is lenne a Kings számára, illetve a csapatvédekezés minden este csődöt mond. Az apró játékmester most 21 ponttal és 5 gólpasszal jelentkezett, a center pedig 24 pontos, 14 lepattanós dupla duplát ért el Anthony Davisszel szemben, mégis simán kikapott otthon a Sacramento a nem éppen élcsapatnak mondható NOP-től.

Tyreke Evans büntetett. A Kings többek közt a poszttalan Evans karrierjét is megtörte azzal, hogy kiváló újonc szezonját követően rendre rosszul használta a kisembert, aki ma először visszatérve vendégként 25 pontot, 6 lepattanót, 12 gólpasszt és 3 labdaszerzést jegyzett, Anhony Davisszel (21 pont, 11 lepattanó) és Jrue Holiday-jel (17 pont, 10 gólpassz) karöltve ők vezették győzelemre a centerben tartalékos Williams-legénységet, igaz Eric Gordon sérülése, illetve csúnya esése miatt nem lehetett felhőtlen öröme a New Orleansnak.

A Kings legjobb dobói: Cousins 24, I. Thomas 21/9, M. Thornton 19/6
A Pelicans legjobb dobói: T. Evans 25, A. Davis 21, Holiday 17/9, E. Gordon 17/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus