A Pacers a Chicago Bullst is megverte

Az Indiana Pacers továbbra is veretlen, ezúttal a gyengélkedő Derrick Rose vezette Chicago Bullst győzték le. A Memphis Grizzliest szülés és sérülések hátráltatták, a Golden State Warriorst pedig Steph Curry újabb sérülése. A Clippers Orlandóban égette meg magát, a San Antonio Spurs és a Westbrook-Durant kettős által repített Oklahoma City Thunder viszont újabb győzelmet kaparintott meg.

A nap legérdekesebb, legfontosabb jeleneteit állandó napi rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Indiana Pacers - Chicago Bulls 97-80

Történelmi kezdés. Az Indiana még soha nem indította 5-0-val a szezont, mióta az NBA-ben van. Legutóbb az 1971-72-es szezonban tudtak ilyen nyitányt produkálni - még az ABA-ben-, az akkor bajnoki címet ért számukra.

Born Ready végre tényleg kész. A végig nagyon hullámzó meccs negyedik negyedének közepén kettő ponttal állt jobban a vendég csapat (67-69). Jött azonban Stephenson és Scola - előbbi 9, utóbbi 6 pontot szerzett egy három és fél perc alatt lerendezett 18-4-es futás alkalmával, ami el is döntötte a találkozót. Stephenson tette ezt úgy, hogy eddig a pontig mindössze 1/10 volt mezőnyből.

Totális uralom. Az Indiana mindenben ellenfele fölé kerekedett - simán nyerték a lepattanócsatát (52-40), több blokkjuk volt (7-5), jobban ment a csapatjáték is (21-15 gólpassz), a Bulls támadógépezete pedig ezen az estén is csődöt mondott (35.6% mezőnyből, 33.3% triplából).

Rose továbbra is csak szenved. A Bulls ACL-szakadás után visszatérő irányítója ma 15 mezőnykísérletből szerzett 17 pontot, de öt rádobott hármasából csak egy ment be, ráadásul 2 gólpassz mellett 4 eladott labdája volt, 0 szerzett mellett.

A Pacers legjobb dobói: George 21/6, West 17, Stephenson 15/9.
A Bulls legjobb dobói: Rose 17/3, Deng 17, Hinrich 12/6.

 

Minnesota Timberwolves - Golden State Warriors 93-106

Barnes visszatért. A Golden State másodéves üdvöskéje, Harrison Barnes újra játékra jelentkezett, és nagyon hatékony bemutatkozáson van túl - kevesebb mint 14 perc alatt 14 pontot szórt, és győztes meccsen léphetett újra pályára.

Klay Thompson a triplakirály? A Warriors legjobbja ezen a napon megint a vajkezű dobóhátvéd volt, aki 30 pontot szórt, közte hat triplát - a szezonban eddig 56%-kal céloz kintről. A negyedik negyedben hat és fél perc alatt dobott 19 egységet, gyakorlatilag egymaga tartotta látótávolságon kívül a Wolvest.

Erőfölény. A mérkőzés a harmadik negyedben dőlt el, 52-52 után egy 9-0-s vendég sorozattal, innentől kezdve csak a Warriors volt előnyben. JJ Bareának kellett fognia Thompsont, ami fizikai adottságait figyelembe véve nem is sikerülhetett neki, a zónát pedig átdobta az első félidőben kintről 0/8-as mutatóval bíró, végül 8/20-as triplaaránnyal záró Warriors.

Curry megsérült. A Golden State irányítója a harmadik negyedben kapott lábához, amikor Ricky Rubio ráesett. A harmadik felvonást még végigjátszotta a játékmester, a negyedikben azonban nem lépett pályára.

A Timberwolves legjobb dobói: Love 25/3, Martin 23/6, Brewer 18/3.
A Warriors legjobb dobói: Thompson 30/18, Lee 22, Iguodala 20/3.

 

Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks 107-93

Dallasi rémálom a Thunder ellen. Sorozatban 11. meccsüket vesztették el a texasiak az Oklahoma City ellen, nagyon nem megy Nowitzkiéknek Durantékkel szemben.

Szerepcsere? A Thunder két sztárja, Durant és Westbrook közül ezúttal utóbbi pontosabb volt mezőnyből, 10/20-szal zárta a vonatkozó statisztikát és 22 pontig jutott, míg a 7/16-os mezőnymutatóval 23 egységet szerző Durant ezúttal kiosztott 10 gólpasszt is.

Négy jó perc elég volt. Az első két negyedben szinte végig szoros volt a meccs, a félidő utolsó két percében, illetve a harmadik negyed első két minutumában azonban futott egy 10-0-t a hazai együttes, 12 pontos előnyről pedig már nem engedték vissza a Maverickst.

23 eladott labda is belefért. Az Oklahoma 23, míg a Dallas 21 labdát adott el a találkozón, de mivel a hazaiak megnyerték a pattanócsatát (44-36), 54% fölött dobtak mezőnyből, és ezúttal a triplamutatójuk is elfogadhatóra sikeredett (5/13), így viszonylag könnyedén diadalmaskodtak.

A Thunder legjobb dobói: Durant 23/3, Westbrook 22, Ibaka 17/3.
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 20/3, Crowder 17/9, Marion 17/6.

 

Charlotte Bobcats - Toronto Raptors 92-90

0-2 és 2-0. A Bobcats 24 órán belül másodszor is nyert (először a Knicks ellen), a Raptors 24 órán belül másodszor is elbukott (először a Heat ellen). 

Fura meccs volt. A Bobcats 14 ponttal nyerte az első negyedet, a Raptors ugyanennyivel a másodikat. A második félidőben mégis a hazaiak kontrollálták játékot – egészen az utolsó percekig, amikor a Toronto kihasználta sorozatos hibáikat. A legvégén viszont 2 pontos hátrányban a vendégek nem tudtak faultolni, az óra pedig lepörgött, nyert a Bobcats. 

Biztosan McRoberts a megoldás? A Bobcats erőcsatára világéletében egy nagyon hasznos cserejátékos volt, most viszont sorozatosan a kezdőben kap helyet. Ma az ő és Biyombo bénázásain majdnem elment a meccs – miközben a drafton negyedik helyen húzott Cody Zeller alig kap játékidőt. 

A Bobcats legjobb dobói: Henderson 23, Kidd-Gilchrist 14, Taylor-McRoberts 13/3-13/3. 
A Raptors legjobb dobói: Gay 20, DeRozan 14/6, A. Johnson 13/3. 

 

Orlando Magic - Los Angeles Clippers 98-90

Nik Vucevic élete meccse. Nem túlzás, hiszen a Magic ifjú montenegrói centere kerek 30 pontot és 21 lepattanót szorgoskodott össze, és a végjátékban is remekelt. Csapata utolsó 12 pontjából 10-et vállalt magára, minden lepattanót leszedett, a végén sorozatban bedobott 6 büntetőt – sőt, még Chris Paul triplakísérletét is betakarta hat másodperccel a vége előtt. 

A Clippers ezt ellazázta. Az első félidő után 57-42-re vezetett az Orlando, a 32-15-re megnyert 3. negyed után viszont már a hazatérő JJ Redick által húzott LAC állt előrébb. A negyedik negyedben viszont úgy tűnt, elhitték, hogy megtörték az ellenállást. 

E’Twaun Moore a másik hazai hős. A csereirányító a 4. negyed közepén két nagyon fontos triplát dobott be, miközben a túloldalon igencsak besültek a cserék. 

A Magic legjobb dobói: Vucevic 30, Moore 12/6, Oladipo 11/6, Nelson 11/3, Afflalo 11.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 23, Paul 18, Redick 17/6. 

 

Philadelphia 76ers - Washington Wizards 102-116

Vissza a valóságba. 3-0-lal nyitotta az évet a 76ers, Carter-Williams újoncként lett a hét játékosa – ez viszont már sorozatban a 2. vereségük volt, ráadásul otthon. A Sixers kispadja ma nagyon gyenge volt, mint ahogy a periméter-védekezésük is: franchise-rekordot jelentő 18 hárompontost termelt be a Wizards, javarészt teljesen üres helyzetekből. 

Heten 10 pont felett. A Washington teljes kezdőötöse és két cserejátékos is elérte a 10 pontot, Marcin Gortat dupla-duplázott (19 pont, 12 lepattanó), és a csapatszinten kiosztott 32 assziszt jól mutatja, milyen jól pörgött a Wizards. A 11 eladott labda pedig azt, hogy mennyire koncentráltak voltak, aminek köszönhetően végül megszerezték első sikerüket idén. 

A 76ers legjobb dobói: Turner 24/3, Hawes 23/6, Carter-Williams 19/3.
A Wizards legjobb dobói: Wall 24/15, Gortat 19, Beal 17/6. 

 

Boston Celtics - Utah Jazz 97-87

Első. Megtört a jég, és 4 szoros vereség után megvan a Celtics és Brad Stevens vezetőedző első győzelme. Eddig az utolsó negyedekben kaptak ki Jeff Greenék, most azonban semmit nem bíztak a véletlenre: a második félidőben felépített 25 pontos előny már elég volt a végén. 

Remeklő kispad. Vitor Faverani alig 6 percet kapott ma a Boston centereként, a helyén Jared Sullinger (12 pont) és az újonc kanadai Kelly Olynyk (14 pont) játszott – kiválóan, melléjük csatlakozott a veterán Gerald Wallace is (9 pont, 9 pattanó). 

Irányító nélkül nem megy. A még mindig nyeretlen Jazznél nagyon nem járt a labda, alig 14 gólpassz jött össze vendégoldalon, emellett 1/10-et teljesítettek a triplavonal mögül – mindkettő borzasztóan gyenge mutató. 

A Celtics legjobb dobói: Bass 20, Green 18/9, Olynyk 14. 
A Jazz legjobb dobói: Hayward 28/3, Kanter 22, Jefferson 13. 

 

San Antonio Spurs - Phoenix Suns 99-96

Back-to-back. A Spurs Denverből, a Suns New Orleansból hozta el a győzelmet alig 24 órával korábban, a fáradtság azonban nem látszott egyik csapaton sem, mindkét gárda közel 50%-kal dobott. 

Danny Green elkezdte a szezont. A Spurs dobóhátvédje az első négy meccsen 14 pontot szerzett – összesen, ma viszont 19-ig jutott 8/11-es mezőnymutatóval, ezen kívül centereket megszégyenítő 4 blokkot osztott ki. 

Tony Parker one man show. A Spurs kiválóságát alaposan megizzasztotta Eric Bledsoe levédése, a mérkőzés utolsó 8 percében viszont fordult a kocka: a francia 15 pontot szerzett, és megnyerte a meccset. 

A Morris-ikrek továbbra is remekelnek. Markieff 23 pontot és 12 lepattanót, Marcus 11 pontot és 6 pattanót tett a közösbe a Sunsban. 

A Spurs legjobb dobói: Parker 20/3, D. Green 19/9, Duncan 17.
A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 23, G. Green 15/9, Plumlee 15.

 

Memphis Grizzlies - New Orleans Pelicans 84-99

Balszerencsés Grizzlik. Mindössze hét perc játék után elvesztették Zach Randolphot, aki szülő feleségéhez rohant be a kórházba, majd a harmadik negyedben Jerryd Baylesst (jobb térd), aztán az addig 26 pontjával vezérként játszó Mike Conleyt is, akit lekönyököltek. Bayless és Conley valószínűleg játszik a következő találkozón.

Árulkodó statisztikák. A Pelicans 39-29 nyerte a lepattanócsatát, ami a Memphis esetében egyenlő a vereséggel (még Randolph nélkül is). A 18 eladott labda is beszédes, ezeknek kö-szönhetően több, mint kétszer annyi fastbreak-pontot tudott szerezni a New Orleans. Náluk öten is elérték a tíz pontot, a Grizzliesnél Conley-n kívül csak Gasol. 

Davis folytatja. A tavalyi 1/1-es idén bombaformában kezdte a szezont, ezúttal 18 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés és 3 blokk került a neve mellé. Ezzel szemben a túloldalon Randolph hiányában sem tudott előlépni Gasol, mindössze 11 pontot és egy lepattanót tett be a közösbe.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 26, Gasol 11, Miller 9/9.
A Pelicans legjobb dobói: Gordon 19/3, Davis 18, Evans 16.

 

Milwaukee Bucks - Cleveland Cavaliers 109-104

Hiányzókkal is megy. A Bucksból három kezdőjátékos is hiányzott, Sanders, Ilyasova és Knight sem léphetett pályára ilyen-olyan okokból, de a helyettük játszók jól használták ki az adódó lehetőséget.

Szoros végjáték. Már-már biztosnak tűnt a Bucks-győzelem, azonban egy 13-0-s futással 103 91-ről 103-104-re fordított a Cleveland. Az utolsó pontokat azonban a hazaiak tudták megsze-rezni, így 25 mp-cel a vége előtt Butler hustle kosarával visszavették a vezetést, és nem en-gedtek több pontot a vendégeknek.

Irving csak majdnem. A Cavs irányítója a 13-0-s rohanásból 10 ponttal vette ki a részét (ösz-szesen 29-ig jutott), ám az utolsó pillanatokban két rontott dobásával és eladott labdájával semmissé tette ezt.

Pontosabb hazaiak. A Milwaukee 50%-kal dobott mezőnyből, 56,5-del a triplavonalon túlról és 92% felett a büntetővonalról. 

Reddet elbúcsúztatták. Kedden jelentette be visszavonulását a Bucksban 11 szezont eltöltő hátvéd, felállva tapsolta a kilátogató több, mint 14 000 néző.

A Bucks legjobb dobói: Mayo 28/18, Neal 23/12, Pachulia-Henson 14-14.
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 29/12, Waiters 21/3, Miles 14/12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus