A Pacers újabb vereségével képbe került a Miami Heat

Ma újra Kevin Durant volt a főszereplő, aki megint nem adta 30 pont alá, a Thunder pedig könnyedén győzött. A nyugati playoff-ért hajtó négyesből három csapat lépett pályára, de mindhárom kikapott – a Trail Blazers ennek köszönhetően megerősítette 5. helyét. Keleten is bonyolódik a szituáció: a Pacers újabb betlije révén a Heat utolérte őket az élen, míg a Knicks egy bravúrgyőzelemmel most már teljesen a Hawks nyakán van a 8-9. helyen. A Bulls csereembere révén győzött Bostonban, míg a Raptors olyan eredményt ért el, amire hét éve nem volt példa a kanadai csapat életében. 

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Oklahoma City Thunder - Utah Jazz 116-96

Nem volt kérdés. A Jazz minimális ellenállást sem volt képes kifejteni a Perkinst, Sefoloshát és Reggie Jacksont is nélkülöző Thunder ellen, az első negyedben mindössze kilenc pontot tudtak szerezni, sorra adták el a labdákat, így a második játékrészben már 28-cal is vezettek a hazaiak. Ugyan innentől a három triplát beszóró Jefferson és a dupla-duplázó (18 pont, 12 lepattanó) Kanter révén közelebb zárkózott a Utah, a záró etap már csak formalitás volt.

Durant folytatja. KD35 ezúttal nem egészen fél órát töltött a pályán, de ez alatt is eljutott 31 pontig brutális hatékonysággal (9/13 mezőnyből, 4/6 tripla, 9/9 büntető), ráadásul 9 gólpasszt is kiosztott. Ezzel már csak két 25 pont feletti meccs kell neki Michael Jordan rekordjához.

Mindig a jó megoldást választották. Vagy ha nem, a rossz dobóhelyzet is kosarat ért. A Thunder 55%-kal célzott mezőnyből és 61(!)%-kal a triplavonalon túlról, ebben Durant mellett nagy szerepe volt az 5/5 hármast értékesítő Caron Butlernek. Folyt a labda, 13 dobásnál senki nem vállalt többet, ráadásul a 12 pályára lépő közül 11-en pontot szereztek.

A Thunder legjobb dobói: Durant 31/12, Westbrook 19, Ibaka 17
A Jazz legjobb dobói: Kanter, Jefferson 17/9, Hayward 16

Cleveland Cavaliers - Indiana Pacers 90-76

Csak megvillanni tudott az Indiana. Az első percektől kezdve jobban játszott a Cavs, félidőben már 13 ponttal is vezettek a hazaiak. Aztán a nagyszünet után úgy tűnt, hogy talpra áll a Pacers, sikerült jól kivitelezni néhány figurát és fel is zárkóztak hat egységre, innentől azonban becsukta a kaput a Cleveland, egy 9-0-s futással ismét elléptek és a vendégek már nem is kerültek tíz pont alá.

Volt baj a Pacersnél, a Cavsnek nem hiányzik Irving. Az utóbbi öt meccsen 77 pontot átlagol a keleti listavezető, ezúttal is csupán 37%-kal tüzeltek mezőnyből, ráadásul még a büntetőiket is csak 63%-kal értékesítették. A Cleveland viszont remekel ezzel a kezdőötössel (4-1-re állnak így), a vezérszerepet átvevő Waiters mellett ezúttal Thompson dupla-duplával jelentkezett és Jack is hasznosan játszott. De számukra is volt negatívum: Varejao válla megsérült.

Mégsem lefutott? A Pacers hívei alighanem megnyugodhattak a Miami elleni győzelem után, hogy kedvenceik kilábaltak a hullámvölgyből. Azóta azonban két vereség következett, Hibbert ismét gyengén játszik, és jelenleg ugyanannyi vereségük van, mint legfőbb riválisuknak - úgy, hogy még mennek Miamiba.

A Cavaliers legjobb dobói: Waiters 19/3, Deng 15, Hawes 13
A Pacers legjobb dobói: George 15/9, Weset 14, Stephenson 11/6

Brooklyn Nets - Minnesota Timberwolves 114-99

Három negyedre volt hitelesítve a Minny. Bár Kevin Love nem fogott ki jó napot (5/14 mezőnyből, 9 pattanó), a Wolves három játékrész után csak három pontos hátrányban volt. Brewer, Martin és Pekovics remek dobásokkal, Ricky Rubio 12 gólpasszal jelentkezett, a cserék közül pedig Gorgui Dieng 11 pattanót szedett össze. A negyedik negyed azonban rémálomszerűen alakult számukra. 

A cserékre nem volt válasz. Pierce és Joe Johnson voltak a legeredményesebbek, de a cserék hozták le a meccset. Andray Blatche az egész mérkőzésen veszélyt jelentett, Alan Anderson és Miles Plumlee pedig a negyedik negyedes robbantásból vette ki alaposan a részét.

Ennél már csak erősebb lehet a Nets. Így is mindössze két meccsnyire vannak a keleti dobogótól, de a héten várhatóan visszatér a csapatba Kevin Garnett és Andrej Kirilenko – a két rutinos klasszissal még nehezebb dió lesz Jason Kidd alakulata.

A Nets legjobb dobói: Pierce 22/15, Johnson 19/3, Blatche 14.
A Timberwolves legjobb dobói: Martin 21/3, Brewer 21, Love 14/3.

Orlando Magic - Toronto Raptors 93-98

Hét év után pozitív tartományban. 42. győzelmét aratta idén a Toronto, ez azt jelenti, hogy hét év után először zárnak több sikerrel, mint vereséggel. A Magic elleni meccs is lehetett volna simább, a nagyszünetben 19 ponttal vezettek, ám a második félidőben elvesztették a ritmust, az Orlando majdnem fordított. 

DeRozan megállíthatatlan volt. 16 büntetőt dobhatott a Raptors All-Starja, többet, mint a teljes Magic (14). Ennek ellenére az Orlando vezetőedzője nem fogta erre a vereséget – nem is foghatta, mert bár 78-78-nál utolérték a Raptorst, fiai három labdát adtak el sorozatban, amiből ellenfelük hat pontot szerezve kontroll alá vehette a mérkőzést. 

Vucsevics hiábavaló 20,10-e. A 22 pontig és 10 pattanóig jutó montenegrói center nagy csatát vívott a litván Valanciunasszal (20 pont, 9 pattanó), mellette a két irányító, Jameer Nelson és Victor Oladipo, illetve Mo Harkless pörgött valamennyire – de nagyjából ennyi volt a Magic ma. Hiába dobtak 55%-kal (a Raptors mindössze 45-tel), csak egy pillanatra sejlett fel a győzelem esélye, a fontos percekben hibát hibára halmoztak. 

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 22, Nelson, Oladipo 16/6-16/6.
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 28/3, Valanciunas 20, Lowry 16/6.

Boston Celtics - Chicago Bulls 102-107

Megint DJ Augustin döntött. A decemberben a szabadlistáról összeszedett irányító sokadik nagy meccsét játszotta a Bullsban. A Celtics ellen 33 pontig jutott a kispadról beszállva, ebből 16-ot a negyedik negyedre tartogatott – amikor a vendégek megnyerték az összecsapást. 

Joakim Noah továbbra is extra. Bár ma nem tripla-duplázott, 13 pontja mellé 8 pattanót és 13 (!) gólpasszt jegyzett a Chicago nagyembere, sokkal járult hozzá ahhoz, hogy a Bulls kezdötösének mindegyik tagja elérje a 10 pontos határt. 

A Boston ismét összeomlott a végén. Hiába dupla-duplázott Rajon Rondo (17 pont, 11 gólpassz) és a kispadról beszálló Jared Sullinger (16 pont, 10 pattanó), az utolsó negyedben védőoldalon sorozatos bakikat követtek el, amit a Chicago kíméletlenül megbüntetett.

A Celtics legjobb dobói: Rondo 17/6, Green 16/12, Sullinger 16/6.
A Bulls legjobb dobói: Augustin 33/9, Butler 15/9, Boozer 14.

Golden State Warriors - New York Knicks 84-89

A Knicks kapar a playoffért. Carmelo Anthony-éknak most már bravúrgyőzelmek is kellenek, hogy megelőzzék az Atlantát – és ők el is kezdték a hosszú menetelést. Anthony ma nem dobott jól (19 pont, 7/21 mezőnyből), azonban ezt megtette helyette JR Smith (8/17) és a papája egykori csapata ellen játszó Tim Hardaway Jr. (6/12). Ezzel a sikerrel győzelmek számában utolérték az Atlantát. 

Jó taktikát választott a Knicks. A vendégek hagyták tombolni Steph Curry-t (32 pont, 6 tripla), aki dobált is becsülettel – viszont mindössze 1 gólpasszt oszthatott ki. Mivel a GSW palánk alatti duója (Lee és Bogut) nem léphetett pályára, a Knicks nagyemberei (Stoudemire és Chandler) szépen lassan megették helyetteseiket, Jermaine O’Nealt és Speightsot. 

A Golden State elszalasztotta az esélyt. Így sem ég a ház egyelőre a Warriorsnál, a hatodik helyen 2 meccsel előzi meg a mögötte lévő triót a tabellán – azonban közülük ma a Grizzlies és a Suns is kikapott, azaz kicsit még jobban elléphettek volna Mark Jackson fiai. 

A Warriors legjobb dobói: Curry 32/18, Thompson 15/9, Iguodala 12/3.
A Knicks legjobb dobói: Smith 21/9, Anthony 19, Hardaway Jr. 15/9, Stoudemire 15.

Portland Trail Blazers - Memphis Grizzlies 105-98

A Trail Blazers alaposan feljavult. Az utóbbi pár napban óriási feltámadást produkálnak az oregoniak, ma a Nyugat másik nagy hajrázója, a Grizzlies ellen nyertek simán. Három játékrészt követően 16 pontos előnyben voltak, innen a Memphisnek már nem volt esélye győzni. LaMarcus Aldridge kiválóan dobott, csapattársai jól dolgoztak a keze alá, és az is bőven belefért, hogy mindössze 5 hármast értékesítettek. 

A Grizzliesnek bele kell húznia. Nem tudta kihasználni a Dallas és a Phoenix botladozásait a Grizzlies, így most jelen pillanatban ők állnak a 9., nem playoffot érő helyen. A vendégek vesztét ma éppen rossz védekezésük okozta, Aldridge-ot csak későn tudták limitálni, és végig a Trail Blazers akarata érvényesült. Támadóoldalon hiába adtak 28 gólpasszt, a dobásaik nem igazán ültek: különösen Mike Conley szenvedett Damian Lillard mellett, de a két nagyember 20 pontot elérő produktumai is becsapósak: az Aldridge-Lopez duó nagyon szépen védekezte le őket a kulcsmomentumok során. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 28, Williams 17/3, Matthews 15/6.
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 21, Gasol 20, Conley 16/6.

Los Angeles Lakers - Phoenix Suns 115-99

Átfutott ellenfelén a Lakers. Bár Chris Kaman óriási munkát végzett a palánkok alatt (28 pont, 17 pattanó, 6 gólpassz), a meccset máshol nyerte meg a hazai csapat. Bár a Suns csak 13 labdát adott el, ebből 22 pontot szerzett a Los Angeles, Jodie Meeks 22 pontig jutott, és egykori csapata ellen Kendall Marshall is összekapta magát: jó százalékkal dobott 13 pontot, mellé pedig 13 gólpasszt és 3 labdalopást pakolt, sőt még egy blokkja is akadt. Az iszonyatos iramot diktáló Lakers úgy szerzett 115 pontot, hogy mindössze 5 triplájuk akadt be…

A Sunst saját fegyverével verték meg. A Phoenix a liga egyik leggyorsabb, leginkább pontra törő alakulata, azonban a Lakers még rajtuk is túltesz, hiszen az idei játékuk másról sem szól, mint a futásról és a dobásról. Már az első félidőben látszódott, hogy nagy gondban lesz a Suns, mivel 18 pontos hátrányban voltak a nagyszünetben. A Los Angeles sok esetben azonban összeomlik a második félidőben – ehhez viszont általában az kell, hogy kapjanak egy jó kis védekezést. Ez az, ami elmaradt ma a Phoenix részéről. 

A Lakers legjobb dobói: Kaman 28, Meeks 22/3, Kelly 17/6.
A Suns legjobb dobói: Green 22/9, Dragics 17/6, Mark. Morris 16/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus