A Phoenix Suns a keleti listavezető otthonában is győzött

Ma három összecsapást rendeztek az NBA-ben, a legnagyobb meglepetést a Suns idegenbeli győzelme jelentette a keleti listavezető otthonában. A Knicks a Cavaliers ellen gálázott egy újonc hathatós támogatásával, a Warriors pedig csoportriválisa ellen aratott magabiztos sikert. 

 

Indiana Pacers - Phoenix Suns 94-102

Goran Dragic és Lance Stephenson legális doppingja. A két, remek szezont futó hátvéd egyikét sem hívták meg az All-Star Gálára (Dragicnak még a sérülések miatt lehet esélye), ami láthatóan pozitív irányba terelte őket. A Suns szlovén irányítója 50 százalék feletti mezőnymutatóval lett a mezőny legeredményesebbje (28 pont, 7 gólpassz), a Pacers hátvédje pedig tripla-duplával (14 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) jelezte, hogy nem ért egyet a döntéssel – ez volt idén a negyedik ilyen bravúrja, amivel a liga legjobbja. 

A Suns majdnem túl korán elhitte. A minap a Bucks ellen is így járt a Suns: korán nagy előnyt épített, aztán hagyta feljönni az ellenfelet. Most az első negyedben 36-19-re vezetett a Phoenix, és félidőre is megmaradt az a tekintélyes fór: Dragic 19, a korábban a Pacersben játszó Gerald Green 12 pontot szerzett ebben a periódusban. Fordulás után viszont a Stephenson-West-Hibbert trió mellé megérkezett Paul George és George Hill is, ennek köszönhetően hárompontnyira olvadt a hátrányuk. 

A vendégek kispadja agyonverte a hazaiak cseréit. Összesen hét egység érkezett a Pacers cseréitől, ami alapvetően határozta meg a végjátékot. A Sunsnál a negyedik negyed első három percében 12 egységet szórt a Marcus Morris (16 pont), Markieff Morris (15 pont) és Leandro Barbosa (9 pont) vezette kispad. Innen még vissza tudott jönni a visszatérő kezdők vezetésével az Indiana, de a végén nagyon érződött, hogy túl sok erőt vett ki belőlük a dupla felzárkózási művelet. Roy Hibbert kulcsfontosságú büntetőket, David West három tempót hibázott, az egyébként is hetek óta fáradt George pedig két dobást rontott el az utolsó percekben. 

Remek sorozatban a Suns. Négymérkőzéses keleti mini-túrán van túl a Phoenix, amit hibátlan mérleggel abszolváltak. 

A Pacers legjobb dobói: Hibbert 26, West 18, Hill 17.
A Suns legjobb dobói: Dragic 28/3, Green 16/6, Marcus Morris 16/3.

New York Knicks - Cleveland Cavaliers 117-86

Totális dominancia. Egy pillanatig nem volt kérdés, hogy ma a Knicks fog nyerni, annak ellenére, hogy rengeteg hiányzójuk van – az első negyedben már 17 pontos előnyt gyűjtöttek, félidőben pedig 60-36-ra vezettek. A Cavaliersben a Kyrie Irving (24 pont, 6 gólpassz) és Dion Waiters (21 pont) alkotta hátvédduó szépen termelt, de Luol Deng (13 pont, 11 lepattanó) képtelen volt limitálni Carmelo Anthony-t, és a kezdőben szereplő JR Smith is remekelt. 

Bejött a kényszer-taktika. Andrea Bargnani, Amar’e Stoudemire és Kenyon Martin hiányában alaposan meggyengült a Knicks palánk alatti szekciója, ráadásul a kiváló kinti védő Iman Shumpert (és a csapattól elvágyódó Beno Udrih) is hiányzott. Mike Woodson így alacsony szerkezettel küldte fel fiait, ami nagyon bejött: a kezdőötös közel 50 százalékos hatékonysággal szerzett 71 pontot, míg védőoldalon 7 blokkot osztottak ki. A Cavaliers hiába kezdett a Tristan Thompson-Tyler Zeller magasember-kettőssel, kettejük 4 pontja és 3 lepattanója jól szemlélteti, mennyire elszámolta magát Mike Brown mester. 

Carmelo Anthony 19 000 pont felett. A liga történetében 50. játékosként a Knicks sztárja is elérte ezt a határt. 

Tim Hardaway Jr. nagy meccse. Az egykori sokszoros All-Star irányító, Tim Hardaway fia 29 pontot, közte 6 triplát termelt be, 11/17-zel célozva mezőnyből. Az ifjoncot, akit tavaly nyáron a 24. helyen draftolt a Knicks, láthatóan nagyon feldobta, hogy meghívták az All-Star Gála elsőévesek és másodévesek részvételével rendezett meccsére. Rögtön láthattuk azonban az újonclét sötét oldalát is: a draftelső Anthony Bennett mindössze 4 pontig jutott a Cavs színeiben, és ő is igazolta, hogy miért nem hívták meg – Kwame Brown után egyébként ő a második draftelső, akivel megesett ez a csúfság. 

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 29/18, Anthony 29/9, Smith 19/6.
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 24/3, Waiters 21/6, Deng 13/3.

Golden State Warriors - Los Angeles Clippers 111-92

A Clippers elfáradt. A Warriors két napja játszott a Wizardsszal, a Clippers tegnap – az egy nap plusz pihenő most sokat számított. A hazaiak már az első negyedet követően 11 egységgel tartottak előrébb, A végül egyaránt 22-ig jutó Curry-Lee duó közül az irányító 12, az erőcsatár 10 pontot hintett ebben a szakaszban. A második negyedben éledezett a Clippers, Griffin 11 pontot szórt, azonban a Warriors cseresora nagyon szépen tartóztatta fel a rohamot – hogy aztán a harmadik játékrészt 26-11-re nyerjék a hazaiak, és eldöntsék a meccset. 

Minden csapatrész remekül működött a Warriorsnál. Stephen Curry és David Lee 22 pontját már említettük, előbbi 7 gólpasszal, utóbbi 11 lepattanóval fejelte meg jó dobásait, de mellettük mindenki hozzátett valamit. Andrew Bogut például óriásit melózott a palánkok alatt (14 pont, 17 lepattanó, 3 blokk), Klay Thompson tartotta a lépést JJ Redickkel, Andre Iguodala pedig egyrészt 0 ponton tartotta Matt Barnest, másrészt tevékenyen részt vett abban, hogy a Clippers mindössze 8 triplát tudjon bedobni. A kispadról is jöttek a jó teljesítmények: Harrison Barnes kis híján dupla-duplázott (10 pont, 8 pattanó), Jordan Crawford jó védekezése mellett adott 5 gólpasszt, Speights pedig 12 pontot szerzett. 

Büntetők, triplák és a kispad hiányosságai okozták a LAC vesztét. 24 triplakísérletből csak 8 akadt be, a szupercsere Jamal Crawford 1/9-cel dobott mezőnyből, 0/4-gyel a triplavonal mögül. Csapatszinten mindössze 17 gólpasszt osztottak ki, és hiába hoztak össze 34 büntetőt, csak 22-t dobtak be – Griffin 5/10-zel, a 20 lepattanóig jutó DeAndre Jordan 3/9-cel dobott a vonalról. A cseresor sem villogott, heten kerültek pályára, de alig 22 egységet tettek a közösbe. 

Nyugodt volt a meccs. Karácsonykor két kiállítás, két flagrant fault és három technikai színesítette a két csoportrivális összecsapását, amely az utóbbi időben egyébként is bővelkedett összeakaszkodásokban, odamondogatásokban. Ma szerencsére csak a játéké volt a főszerep. 

A Warriors legjobb dobói: Curry 22/12, Lee 22, Thompson 16/3.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 27, Collison 22/9, Redick 12/12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus