A Portland 137 pontot dobott és kiütötte a GSW-t!

Lillard 51-et dobott a bajnoknak - tartalékosan nyert a Heat - az OKC-t verte a Pacers - a Toronto ellen győzött a Chicago

Az 51 pontig jutó Damian Lillard vezérletével a Portland ízekre szedte a címvédő Golden State-et az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, 32 pontos verést kaptak Steph Curry-ék. A Spurs hozta a kötelezőt Tim Duncan és Kobe Bryant utolsó összecsapásán, az Indiana győzni tudott Oklahom City-ben, a Heat három kezdőjátékosa nélkül nyert Atlantában, a Chicago lenyomta a Torontót, a Jazz pedig javított a Boston ellen. Az Orlando hosszabbításban verte a Dallast, megszakította rossz sorozatát a Houston, a Knicks viszont a városi riválistól is kikapott – íme a részletek!

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető

Orlando Magic – Dallas Mavericks 110-104 – hosszabbítás után

A legjobbkor a hullámvasút tetején. A találkozót jó ritmusban kezdő Orlando képes volt arra a „bravúrra”, hogy 21 pontos előnyét 14 pontos hátrányba fordítsa át. Viszont a lepattanókat ipari mennyiségben gyűjtötték a hazaiak, összesen 63 kihagyott dobás utáni labdát kaparintottak meg. Bár sem Gordon (3/8, 11 lepattanó, 6 szerzett labda), sem Fournier (4/11, 6 lepattanó, 8 gólpassz) nem termelt nagy mennyiségű pontot, de sokoldalú játékuk aranyat ért az Orlandónak. A cserejátékosokat jól vezette a bemutatkozó Jennings, s a hazai kispadosok alaposan felülmúlták az ellenfél ilyen státuszú játékosait (47-28). Oladipo és Vucsevics vezette az együttes negyedik negyed végi felzárkózását, s az itt szerzett lendületet továbbvitte, majd nyert a Magic.

Hiábavaló feltámadás. Alaposan beragadt a mérkőzés elején a vendégcsapat, mely nem kevesebb, mint 18 pontos hátrányt nyelt be az első játékrész során. Aztán varázsütésre fordult a kocka, s a két középső negyedet 68-41 arányban nyerte a Dallas, köszönhetően a hihetetlenül jól dobó Parsonsnak (9/11 mezőnyből, 6/7 tripla, 4 gólpassz, 3 blokk) és Williamsnek (9/18, 5/9 tripla). A Dallas franchise rekordot jelentő 19 hárompontost rámolt be vendéglátójának gyűrűjébe, viszont a rendes játékidő végéhez közeledve elfogyott a vendég előny, s hiába volt ott Nowitzki (4/16) kezében a győzelmet hozható dobás lehetősége, hibázott, s az azt követő ráadásban már esélye sem volt a Mavsnek – Nowitzkiék így az utóbbi hat meccsükből ötöt elveszítettek.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 20, Jennings 18/12, Oladipo 17/9
A Mavericks legjobb dobói: Williams 25/15, Parsons 24/18, Barea 15/6

Washington Wizards – Detroit Pistons 98-86

Gyorsan tudatosított tények. Támadásban nagy elánnal és hatékonyan kezdett a Wizards és egy-két apró megingást leszámítva végig magabiztos előnyt birtokolt és irányította a játékot a hazai csapat. Wall együttese élén járt (8/17 mezőnyből, 8-8 lepattanó és gólpassz) és közelítette a tripla-duplát, Beal és Gortat személyében pedig akadt megfelelő támogatója is. A Washington vigyázott a játékszerre, mindössze 9 eladott labdával zárta a mérkőzést, s talán bízhatnak szurkolói abban, hogy végre a győzelmek útjára lép a csapat.

Győzelmi esély nélküli szenvedés. Már elég korán egyértelművé vált, hogy ez az este nem a vendégekről fog szólni. A Pistons mindössze 15 pontra volt képes a nyitó negyedben, ami nem meglepő annak tükrében, hogy Jacksont leszámítva a teljes kezdőcsapat csak szenvedett támadásban. Különösen Caldwell-Pope (1/11 mezőnyből) és Drummond (4/10) visszafogott estéje vágta el a Detroit győzelem felé vezető útját, valamint az a tény, hogy a cserék közül egyedül az új szerzemény Harris (9/12) tudott maradandót alkotni.

A Wizards legjobb dobói: Wall 22/6, Beal 17/6, Gortat 15
A Pistons legjobb dobói: Harris 21/3, Jackson 16/3, Drummond 11

Brooklyn Nets – New York Knicks 109-98

A foghatatlan center estéje. Brook Lopez (13/23 mezőnyből, 4 blokk) testvérének és a komplett vendég együttesnek befűzte az oktatófilmet, mely egész estét betöltőre sikeredett. A Nets magasembere támadásban színes repertoárt mutatott be és a védekezésben is jeleskedett, ezzel biztos támpontot adott csapatának. Rajta kívül további öt hazai játékos jutott tíz pont fölé, köztük Bogdanovic (4/5 tripla), aki hárompontosaival rendre fontos pillanatokban tolt egyet-egyet a vendéglátó szekerén. Közel két hónapja nem fordult elő olyan a Nets gárdájával, hogy három találkozóból kettőt nyerjen.

Az eladott labdák miatt úszott el a siker. Az első negyedben Anthony (8/16 mezőnyből, 7 lepattanó, 6 gólpassz) jól diktálta a vendégek számára a tempót, akik 32 pontot termeltek és úgy tűnt, hogy nem lesz gondjuk a találkozó megnyerésével. Viszont a második negyedben 8(!) eladott labdát vétett a Knicks - összességében 16-ot -, mely alaposan megroppantotta az együttes ritmusát. Hiába vezettek a félidőben Porzingisék, a harmadik negyedben egy 9-24-es etap és a találkozó végére széteső játékuk végleg eldöntötte, hogy nem nyerhetnek ezen az estén. 

A Nets legjobb dobói: Lopez 33, Bogdanovic 16/12, Sloan 14/6
A Knicks legjobb dobói: Anthony 22/6, Porzingis 18/3, Afflalo 17/9

Atlanta Hawks – Miami Heat 111-115

Bizonyítottak a berendelt tartalékosok. Bosh, Wade és Whiteside hiányában a kiegészítő játékosokra - Green (6/13), Winslow (13 pont, 9 lepattanó) nagyságrendileg nagyobb teher hárult a mai estén. Viszont nagyon hamar bizonyítást nyert, hogy nem roppannak össze a teher alatt, szoros mérkőzést varázsoltak és 21 eladott labdába kergették a hazaiakat. Deng (11/17 mezőnyből, 11 lepattanó, 4 szerzett labda) legszebb napjait idézte és McRoberts (8/13, 3/5 tripla, 10 gólpassz), valamint Dragic (17 pont, 10 gólpassz, 4 labdaszerzés segítségével a negyedik negyedben nagy triplákkal kaparták ki a gesztenyét a vendég együttesnek, mely mindössze 9 játékossal vágott neki a találkozónak.

Nincs hatékony védekezés, nincs győzelem sem. Egyáltalán nem okozott volna problémát az Atlanta oldalán a 21 eladott labda, ha nem párosult volna mellé elképesztően szellős, néhol már szétesett védekezés. 44%-os pontossággal dobta ugyan a távoliakat a Hawks, de többször is érhetetlen helyzetekben vesztettek labdát Schröderék, s a koncentrációból épp akkor fogytak ki, amikor a végjátékhoz érkeztek. A legutóbbi négy mérkőzéséből harmadik vereségét könyvelhette el az Atlanta.

A Hawks legjobb dobói: Teague 23/9, Korver 18/12, Schröder 16/6
A Heat legjobb dobói: Deng 30/3, McRoberts 19/9, Dragic 17/3

Chicago Bulls – Toronto Raptors 116-106

Bravúrgyőzelem. A Butler, Mirotic és Noah nélkül kiálló Chicago a harmadik negyedben robbantott: ugyan az első félidőben végig a Toronto vezetett, ezt a játékrészt 37-23-ra nyerték a hazaiak és az itt megszerzett lendületük kitartott a záró etapban is. Doug McDermott a padról beszállva 30 pontot (13/17 mezőnyből, 4/5 tripla) tett hozzá, az ő extrája mellett remekelt Rose (26 pont, 6 gólpassz) és Gasol (18 pont, 11 pattanó, 9 gólpassz) - a Bulls nagyon jó ritmusban játszott, amit az 51%-os mezőnymutató és a 32 gólpassz is bizonyít.  A gárda az utóbbi húsz meccséből csupán az ötödik győzelmét aratta, így a keleti második Toronto ellen ez bravúrnak számít.

Nem volt elég agresszív a Raptors. A vendégeknek volt már tíz pont feletti előnyük is az első félidőben, ám sem védekezésben, sem támadásban nem voltak igazán stabilak – DeRozan csak 6/21-et dobott mezőnyből, gyengén tripláztak, miközben nem tudták kizökkenteni a ritmusból a Chicagót. Ugyan a Valanciunas-Lowry páros termelte a kosarakat, a harmadik negyedben beszedett hátrányt már nem tudták ledolgozni – egy pillanatra sem voltak képesek lassítani Rose-ékat, ami végül a meccsbe került.

A Bulls legjobb dobói: McDermott 30/12, Rose 26/3, Gasol 18
A Raptors legjobb dobói: Lowry 27/6, Valanciunas 25, DeRozan 22/3

Memphis Grizzlies – Minnesota Timberwolves 109-104

A hajrában megtartotta előnyét a Memphis. Nagy különbségek nem alakultak ki, de a harmadik negyedben kissé meglépett a Minnesota, amit a záró etap közepén tudott lenullázni a Grizzlies – Zach Randolph vezérletével egy 8-0-s futást hajtottak végre, amivel átvették a vezetést. Innentől egyetlen kosarat sem kaptak már a hátralévő majdnem öt percben, csak büntetőket engedélyeztek a Wolvesnak, de megtartották az előnyt – Conley 25 pontja mellett az említett Randolph-ot, valamint a padról három triplát behajító Vince Cartert is érdemes megemlíteni.

A védekezés megint kimaradt. Az All-Star szünet előtt eredményes tudott lenni a Minnesota a pálya mindkét oldalán, védekezésben azonban most az az előtti formájukat idézték – az utolsó negyedben kapott 33 pontot nem tudták ellensúlyozni a 31/31 büntetőjükkel. Towns csak szenvedett Randolph-ék szorításában, Rubio pedig nem szerzett kosarat, de elöl így is rendben voltak – azonban 54-30-ra kikaptak a festékben, ráadásul a 22 eladott labdájukból is 27 pontot szedett össze a Memphis. A hazaiaknál egyébként Chris Andersen 11 percet már pályán töltött, Lance Stephenson viszont inaktív volt.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 25/6, Randolph 17, Carter 15/9
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 22/12, Wiggins 20, Dieng 14

New Orleans Pelicans – Philadelphia 76ers 121-114

Végig vezetett, de megizzadt a New Orleans. Anthony Davis már az első negyedben 18 pontot szerzett (34-ig jutott végül) és vezérletével hamar tíz egység feletti előnyt alakítottak ki a hazaiak – sőt, a különbség később a húsz pontot is elérte. A harmadik negyedben azonban kicsit belealudtak a meccsbe és a Philly 94-93-ra zárkózott, ekkor a 26 pontos Ryan Anderson és a dupla-duplázó (24 pont 12 gólpassz) Jrue Holiday villanásaira volt szüksége a Pelicansnek, hogy megtartsa a vezetést – az utolsó másodpercekben még egy labdaeladás borzolta a kedélyeket, de a Sixers végül nem tudott fordítani.

Nagyon kiegyensúlyozott volt a Philly. A védekezésre nagy hangsúlyt nem fektettek a vendégek, de a támadójátékuk parádésan működött – heten is átlépték a tízpontos határt, 52%-kal dobtak mezőnyből és 44,4%-kal tripláztak, a negatív oldalon viszont húsz eladott labda említhető. Ish Smith szolid estét produkált volt csapata ellen (12 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés), de a hajrában nem tudták kihasználni a Pelicans hibáit, így az utóbbi tíz meccsből a nyolcadikat veszítették el.

A Pelicans legjobb dobói: Davs 34, Anderson 26/12, Holiday 24/3
A 76ers legjobb dobói: Noel 24, Covington 15/9, Okafor 14

Oklahoma City Thunder – Indiana Pacers 98-101

Az utolsó percet az Indiana nyerte. A negyedik negyedben az Indiana akarata érvényesült és korábbi hátrányukat le is dolgozták a vendégek, majd az utolsó percben Turner egy triplával ki is egyenlített. A túloldalon Durant rontott, majd jött a 27 pontos Monta Ellis egy triplával, Westbrook is hibázott és bár Durant még egy hármast bepörkölt a végén, Paul George büntetőivel óriási győzelmet aratott a Pacers. Hillék végig remekül védekeztek, a záró etapban pedig összeállt a támadójátékuk is, a kezdő ötösük minden tagja nagyszerű estét produkált.

Durant és Westbrook kevés. A kiscsatár 31 pontot és 8 lepattanót, az irányító pedig 23 pontot és karriercsúcsnak számító 18 gólpasszt tett a közösbe, méghozzá jó hatékonysággal – azonban bár őket nem tudta megfogni az Indiana, mindenki mást kellően limitáltak a sikerhez. A hazaiaknál hiányoztak a kint dobások és a büntetők is, az egysíkú támadójáték mellett a hajrában a védekezéssel is akadtak gondjaik, így némi meglepetésre hazai pályán szenvedtek vereséget.

A Thunder legjobb dobói: Durant 31/6, Westbrook 23/3, Kanter 13/3
A Pacers legjobb dobói: Ellis 27/9, George 22/6, Mahinmi 19

Milwaukee Bucks – Charlotte Hornets 95-98

Nagyot hajrázott a Charlotte. A harmadik negyedben úgy tűnt, hogy Jabari Parker vezérletével el is döntheti a meccset a Milwaukee, ám innen visszatáncolt a Hornets és a záró etapban felzárkózott. Az utolsó percben Marvin Williams duplájával már 96-93-ra vezettek is a vendégek, egy eladott labdával még adtak esélyt a Bucksnak, de Middleton hibázott, Walker büntetői után pedig az egyenlítőnek szánt hármas is kimaradt, így nagy csatában győzött a Courtney Lee-t egyelőre nélkülöző Charlotte. Ezen felül külön öröm számukra, hogy Al Jefferson pályára léphetett, 23 percet kapott a padról beszállva és biztatóan mozgott.

Nem volt clutch a Milwaukee. Carter-Williams jól szállt be a padról, de Greg Monroe négy pontjánál alighanem többet várt volna Jason Kidd, igaz, védekezésben jól működött a gárda Plumlee-vel a kezdőben. Elöl Jabari Parker 23 pontos szezoncsúcsára építhettek, de egyrészt nem tudták megtartani az előnyüket, másrészt kulcspillanatban hibáztak elöl-hátul, így vereséget szenvedtek – egyre valószínűbb, hogy lemondhatnak a rájátszásról.

A Bucks legjobb dobói: Parker 23, Middleton 20/9, Antetokounmpo 18
A Hornets legjobb dobói: Walker 25/12, Zeller 23, Williams 15/6

Phoenix Suns – Houston Rockets 100-116

Könnyedén hozta a kötelezőt a Rockets. A vendégcsapat a második negyedben ragadta meg a gyeplőt, ezt a játékrészt 35-21-re nyerték meg a texasiak, innentől pedig végig kézben tartották a meccset – a harmadik negyedben már 27 pontos előnyben is játszottak. Az 1/9 triplával is 27 pontig (valamint 10 pattanóig és 7 gólpasszig) jutó James Harden mellett Arizát és a nagyon hatékonyan dolgozó Beverley-t érdemes kiemelni, a Houston magabiztos játékkal törte meg hárommeccses vereségsorozatát.

Ennyi volt a Sunsban. Az első negyedben még minden úgy történt, ahogy a hazaiak eltervezték, az elcserélt Morris helyén kezdő Leuer beszórt hét pontot, a végül 25 egységgel szezoncsúcsig jutó Teletovics két triplát, Chandler vezérletével pedig jól védekeztek és vezettek is 24-21-re. A folytatásban azonban elfogyott a lendület elöl (Teletovicsot leszámítva) és főleg a védekezésük esett szét, amelynek fő oka Tyson Chandler kiválása volt – a center vállsérülést szenvedett és innentől esélytelen volt a Phoenix. Az új igazolás Humphries mindenesetre bizonyított, a padról beszállva 18 pontot, közte két triplát dobott 12 lepattanóval és két blokkal megspékelve.

A Suns legjobb dobói: Teletovics 25/9, Humphries 18/6, Leuer 16/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 27/3, Ariza 25/12, Beverley 18/6

Portland Trail Blazers – Golden State Warriors 137-105

A Portland lejátszotta a bajnokot. Már az első negyedben 42 pontot szórtak a hazaiak és megmutatták, hogy ha hagyják őket dobni, akkor nagy verést mérhetnek a címvédőre – Curry-ék ezután sem szigorítottak a védekezésen és a harmadik negyedben eldőlt a mérkőzés. Az 51 pontos karriercsúcsot számító, 9/12 triplát elsüllyesztő, óriási estét produkáló Damian Lillard azt csinált, amit akart, a harmadik játékrészben pedig 13 (!) eladott labdába hajszolta bele ellenfelét a Blazers – a vége brutális kiütés, a Portland kilencedik győzelmét aratta az utóbbi tíz mérkőzésén.

Enervált volt a GSW. Ugyan Steph Curry 26 perc alatt bevert 31 pontot, közte hét triplát, de egy pillanatig sem tudta kirángatni csapatát gödörből – a bajnok kapott 17 hármast és már-már megalázó módon szedték szét a védekezését Lillardék. Összességében elöl sem teljesített jól a gárda, csapatszinten gyengén dobtak Iguodaláék, de ennél sokkal nagyobb gond volt a hátul nyújtott teljesítményük – a meglepő és hatalmas pofon megszakította 11 mérkőzés óta tartó sikerszériájukat.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 51/27, McCollum 21/9, Plumlee 12, Henderson 12
A Warriors legjobb dobói: Curry 31/21, K. Thompson 23/6, Green 14/6

Sacramento Kings – Denver Nuggets 116-110

Túldobta ellenfelét a Kings. Védekezésben ezúttal sem alkottak maradandót a hazaiak, igaz, 34 pontot kaptak a 22 eladott labdájukból, ezt leszámítva a vártnál jobban megfogták a Denver támadójátékát. A sikerük fő oka azonban az ellenfél palánkja alatt keresendő, a 37 pontos, 20 pattanós DeMarcus Cousins volt a kulcs – a center már félidőben 24 egységnél járt, ami megalapozta a győzelmüket. Mellette ezúttal Rajon Rondo is a parádézott (24 pont, 4/6 tripla, 10 pattanó, 9 gólpassz, 5 labdaszerzés), az ő extrája pedig elég volt Cousins mellé – az első negyed hajrájától végig vezetett a Sacramento.

Futott az eredmény után a Denver. A vendégek nem tudtak mit kezdeni Cousinsszal és hamar hátrányba kerültek, majd amikor őt duplázták-triplázták, akkor meglepő módon Rajon Rondo dobta szét őket kintről, így a második félidőben végig csak hajtották maguk előtt ellenfelüket. A leindításaikat jól oldották meg és a padról remekül szállt be Lauvergne (22 pont, 10/14 mezőnyből), de mivel nem tudták lelassítani a Sacramentót, nem volt reális esélyük a fordításra.

A Kings legjobb dobói: Cousins 37/3, Rondo 24/12, Gay 24/12
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 27/9, Lauvergne 22/3, Barton 17/3

Utah Jazz – Boston Celtics 111-93

Most sokkal energikusabb volt a Jazz. A hazaiak tegnap a Washington ellen erőtlenül kosárlabdáztak a pálya mindkét oldalán, ezúttal azonban ismét a megszokott képüket mutatták – sőt, még annál is jobbat. Végig keményen védekeztek a Boston dobóin, elöl pedig parádés dolgokat műveltek: a Favors-Hayward duó hozta a pontokat, Gobert dominált a palánk alatt, Neto extrát játszott, Hood nagy dobásaira nem is volt szükség – az 54%-os mezőnymutató és a 111 pont sem szokványos a Jazz esetében. Vezettek is végig az első negyed közepétől kezdve, így továbbra is fej-fej mellett haladnak a Houstonnal.

Gyengén dobott a Boston. A vendégek 10-9-nél vezette utoljára, onnantól maximum a 25 pontig jutó Thomast és a végül kipontozódó Crowdert lehetett dicsérni – mindössze 37%-kal tüzeltek mezőnyből, nem ültek a tripláik, simán kikaptak a festékben és hiába vigyáztak a labdára, nem volt reális esélyük a sikerre. A Celtics ezzel együtt őrzi keleti harmadik helyét, egy meccsel megelőzve a Miamit és az Atlantát.

A Jazz legjobb dobói: Favors 23, Hayward 22/3, Neto 15/6
A Celtics legjobb dobói: Thomas 25/6, Crowder 17/3, Bradley 12/6

Los Angeles Lakers – San Antonio Spurs 113-119

Duncan és Bryant utoljára. A két legenda utoljára nézett egymással farkasszemet, hiszen Duncan idén már 40 éves lesz, Bryant pedig visszavonul a szezon végén – ebben az idényben mind a négy Spurs-Lakerst a texasiak nyerték. Ezen az estén Kobe 10/25-ös mezőnymutatóval jutott el 25 pontig 29 perc alatt, Tim Duncan pedig hozta masszív játékát a palánk alatt – 13 pontja mellé leszedett 12 lepattanót (öt támadó) és kiosztott három blokkot is.

Most élesebb volt a Spurs. Tegnap a Clippers ellen gyengén játszott Popovich csapata, most viszont jóval aktívabban és pontosabban kosárlabdáztak Aldridge-ék – bár Leonard és Ginobili továbbra is hiányzott, a 25 pontos Tony Parker vezérletével a találkozó nagy részében előrébb jártak ellenfelüknél. A hazaiak azonban végig küzdöttek és az utolsó negyedben több extra dobással tartották életben győzelmi reményeiket, ám végül a 38 pontos záró etap is kevés volt a sikerhez. Bryant mellett Williams, Clarkson és Randle is kiemelhető, támadásban kifejezetten élvezetes produkciót nyújtott a Lakers.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 25/3, Williams 21/9, Clarkson 20/12
A Spurs legjobb dobói: Parker 25, Aldridge 16, Mills 15/9

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus