A Portland Memphisben, a Magic Atlantában nyert ráadást

Óriási meccset nyert a Blazers - a Magic és a Clippers is túlórában győzött - lazázott a Cavs - Joe Johnson buzzerével nyert a Nets

Az Orlando két nap alatt kétszer győzte le drámai hajrában az Atlantát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, de a Portland is nagy meccset nyert meg Memphisben – ezen felül még egy hosszabbítást játszottak ma hajnalban, a Clippers nagy hátrányt ledolgozva menekült meg Philadelphiában. Joe Johnson dudaszó pillanatában elsüllyesztett hármasával a Nets megverte a Denvert, a Charlotte simán lenyomta a tartalékos Chicagót, a Pelicans megtörte rossz szériáját Minnesotában, a Lakers az utolsó percben bukott el Indianában, a Cavs, a Thunder és a Raptors viszont könnyedén győzött – íme a részletek!

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

Charlotte Hornets – Chicago Bulls 108-91

Újra 50%-on. A Charlotte az első perctől kezdve végig vezetett a találkozón, már az első félidőben húsz pont felett járt a hazai előny és egy pillanatig sem adtak esélyt a Bullsnak Batumék. A végre teljesen egészséges gárda 14 triplát rámolt be és mindenben felülmúlta ellenfelét, az utóbbi tíz meccsből már a hetedik győzelmét aratta és a sérüléseknek köszönhető gyengébb időszak után ismét 50%-ra javította a mérlegét – erre legutóbb 17-17-nél volt példa.

Esélytelenül. A Chicagóból Jimmy Butler, Derrick Rose, Nikola Mirotic és Joakim Noah hiányzott, így pedig nem tudták tartani a lépést – Pau Gasol hiába játszott jól (22 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 3 blokk), egyedül nem tudott csodát tenni. A hazaiaknál Kemba Walker kerek harminc pontot rámolt be, Batummal párban 16 gólpasszt osztott szét és azt is elbírták, hogy a Lin-Lamb páros csak egy-egy kosarat szerezzen – a Bulls sorozatban harmadszor kapott ki és már csak másfél meccs a különbség a csapatok között.

A Hornets legjobb dobói: Walker 30/12, Kidd-Gilchrist 20/3, Batum 19/9
A Bulls legjobb dobói: Gasol 22/9, McDermott 14/3, Moore 12/6

Cleveland Cavaliers – Sacramento Kings 120-100

Irving és James lubickolt. A Cleveland két sztárja úgy ment át a Kings védelmén, ahogy akart, ennek következtében három negyed alatt eldőlt a találkozó. LeBron James 30 perc alatt tripla-duplázott (21 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz), Kyrie Irving 32 egységgel a szezoncsúcsát, 12 gólpasszával pedig a karriercsúcsát állította be – utóbbit elsősorban JR Smith értékelte, aki hat hármast küldött a helyére. A hazaiak nem adtak esélyt Rondóéknak és a záró etapban már pihenőt kaptak a sztárok mindkét oldalon – könnyedén hozta a kötelezőt a Cleveland.

Se elöl, se hátul. A védekezés folyamatosan probléma a Sacramentónál és ezúttal is nagyon gyengék voltak ebben a műfajban, de most a támadójátékuk sem működött jól – Rondo 16 gólpasszát hat eladott labda és 1/8-as mezőnymutató csúfítja el, ráadásul Cousins is csak 14 pontig jutott. Ezek tükrében természetesen nem volt kérdés a győztes kilétét illetően, a Kings zsinórban negyedszer kapott ki.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 32/15, Smith 22/18, James 21/3
A Kings legjobb dobói: Casspi 16/6, Gay 16/12, Cousins 14

Indiana Pacers – Los Angeles Lakers 89-87

Majdnem megcsinálta a Lakers. Azok után, hogy a harmadik negyedben már 17 pont volt a vendégek hátránya, a botrányosan dobó Kobe Bryant megindította a felzárkózást és zsinórban betermelt 11 egységet – mellette a 15 pontos, 19 pattanós Julius Randle és az elöl-hátul agresszív D’Angelo Russell dicsérhető a Lakersnél. A gárda a hajrában át is vette a vezetést (82-79), ám az utolsó percben jött Paul George, majd Bryant (6/25 mezőnyből) elrontotta a győztesnek szánt triplát, így végül megmenekült a Pacers. A vendégek egyébként negatív szezoncsúcsot döntöttek 31%-os (!) mezőnymutatójukkal, de a második félidei remek védekezés így is majdnem elégnek bizonyult a győzelemhez.

George a legjobbkor villant. Az Indiana sztárja jól kezdte a meccset és 14 pontot szórt be a nagyszünetig, csapata pedig rá építve stabilan vezetett is. A fordulás után azonban összesen hét pontot szerzett, igaz, azt a legnehezebb pillanatban: mind a hetet az utolsó bő egy percben dobta, amivel egymaga fordított és vezette győzelemre csapatát. Mellette elsősorban Myles Turnert lehet kiemelni a hazaiaknál, de a Pacers egyáltalán nem játszott jól, igaz, végül így is kiizzadta a győzelmet – ezzel megelőzte a Chicagót és fellépett a keleti hatodik helyre.

A Pacers legjobb dobói: George 21/6, G. Hill 15/6, Turner 14
A Lakers legjobb dobói: Bryant 19/12, Russell 16/3, Randle 15/3

Philadelphia 76ers – Los Angeles Clippers 92-98 – hosszabbítás után

Elrontotta a Philadelphia. Ezt a meccset meg kellett volna nyerniük a hazaiaknak, a fáradt Clippers ellen már 19 ponttal is vezettek Noelék, de a második félidőben összesen 29 pontot tudtak szerezni, majd egy borzalmas védekezéssel (JJ Redick teljesen üres hármast dobhatott 10 mp-cel a vége előtt) hosszabbításra engedték a találkozót. Itt már egyértelműen a vendégeknél volt a mentális előny, így a Philly ismét kikapott – nagyon gyenge mezőnymutatóval, 21 eladott labdával és rengeteg beütött faulttal.

Megmenekült a Clippers. A Miamiban aratott győzelem másnapján érezhetően fáradtak voltak a vendégek, az első két negyedben lejátszotta őket a Sixers – a fordulás után aztán összekapták a védekezésüket, elöl pedig a Redick-Paul-Crawford trió kosaraira próbáltak építeni. Ahogy a Heat ellen, úgy most is gyengén dobott Doc Rivers csapata, de így is hozni tudta a győzelmet, amely így különösen értékes – az utóbbi 14 idegenbeli találkozójukból a 12.-et nyerték meg Jordanék.

A 76ers legjobb dobói: Grant 17, Smith 16/3, Thompson 16/12
A Clippers legjobb dobói: Redick 23/9, Crawford 23/3, Paul 19

Brooklyn Nets – Denver Nuggets 105-104

Joe Johnson a régi idők emlékére. Nem volt olyan rég, amikor Joe Johnsont még a liga egyik legfélelmetesebb clutch játékosaként tartották számon, ám ebben a szezonban már csak árnyéka (sem) volt önmagának. Ezen az estén sem játszott jól (12 pont, 8 gólpassz), mégis ő lett a hős: egy megnyert feldobás után 1,5 mp-cel a vége előtt szerzett vezetést a Denver Faried kosarával, ám ennyi idő is elég volt Johnsonnak, aki egy hatalmas, dudaszóra gyűrűbe vágódó triplával megnyerte a meccset csapatának. Ez a győzelem mellett azt is jelentette, hogy megelőzte Scottie Pippent az NBA örök pontlistáján és fellépett az 52. helyre – plusz adott egy kis emlékeztetőt, hogy mit is tudott ő egy-két évvel ezelőtt…

Duplán fáj a Denvernek. Johnson dobása egyrészt egy már megnyertnek tűnő meccsen jelentett vereséget a vendégcsapatnak, másrészt így nem tudták kihasználni a Kings hibáját és nem tudtak előzni. Érdekesség egyébként, hogy a Nuggetsnél Mudiay, Barton és Jokics is gyengén teljesített (Gallinari, Faried és Harris viszont remekül), így a Nets állt több lábon: az 51%-kal dobó hazaiaknál hatan is elérték a tízpontos határt és kintről is tartották a lépést a Denverrel – sőt, volt 16 pontos előnyük is a meccs folyamán.

A Nets legjobb dobói: Young 20, Brown 19/6, Lopez 16
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 24/12, Faried 22, Harris 17/3

Detroit Pistons – Toronto Raptors 89-103

Könnyedén nyert a Raptors. Az elveszített első negyed után végig harapott a vendégek védekezése, elszívták a levegőt a Pistons-játékosok elől és a harmadik negyedben már magabiztos előnyben voltak. Innen visszatáncolt a Detroit és Drummond majdnem egészpályás kosarával öt pontra csökkentették a hátrányukat, de a záró etapot egy 11-2-es futással nyitották Lowry-ék és hamar eldöntötték a találkozó sorsát. Az irányító 25 pontig jutott, a cserepadról is bőven jött extra és most az is belefért, hogy DeRozan gyengébben dobjon, így is 55%-kal tüzeltek mezőnyből, illetve a triplavonalon túlról is – így továbbra is csak két meccsel vannak a Cleveland mögött.

Erőlködött a Detroit. Egyáltalán nem ment a játék ma a vendégeknek, Drummond és Reggie Jackson is csak szenvedett, a padról sem jött segítség, egyedül Ilyasova dicsérhető – a játékuk egyáltalán nem tudott kibontakozni, ráadásul csak 28%-kal dobták a hármasokat is. Ugyan voltak jobb időszakaik, elsősorban védekezésben, de képtelenek voltak gyorsan indulni, nem volt átütőerő a játékukban és a Raptors egy-egy futással könnyedén hozta a találkozót. A Pistons előnye már csak fél meccs a keleti nyolcadik helyen…

A Pistons legjobb dobói: Ilyasova 17/6, Morris 14/6, Jackson 13, Hilliard 13/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 25/6, Ross 18/12, DeRozan 17

Atlanta Hawks – Orlando Magic 110-117 – hosszabbítás után

2/2. Két nap alatt másodszor verte meg a Magic az Atlantát, tegnap Vucsevics buzzerével, most pedig egy nagy hajrával és hosszabbítás után. Ezúttal is Vucsevics volt a kulcs, aki a nagyszünet után egymaga 25 pontot rámolt be, csapata húszpontos hátrányt dolgozott le és a rendes játékidő végén már vezetett is, igaz, Millsap kis híján így is megnyerte a meccset a Hawks számára. A ráadásban aztán már egyértelműen fölényben voltak a vendégek, ők szerezték az első hat pontot, majd Korver triplájára Fournier válaszolt kintről, ez pedig eldöntötte a meccset – ez a két nagy győzelem újra elindíthatja az Orlandót a playoff-helyek felé.

Kétszer is Millsap kezében volt. A kezdeti hatalmas előnyt hagyta elveszni az Atlanta, de az utolsó másodpercekben így is megnyerhette volna a meccset a hazai csapat: 100-101-nél azonban Millsap csak egy büntetőt értékesített, majd bár egy blokk után még maradt 1,5 mp-e és be is dobta a tempót, már lejárt az idő, mire elengedte a labdát. Érdekesség, hogy amíg egy nappal korábban ő és Horford dobott gyengén, most ketten együtt 49 pontot rámoltak be, de ez is kevésnek bizonyult: a 37 (!) gólpasszt kiosztó vendégek túldobták őket.

A Hawks legjobb dobói: Horford 27/3, Millsap 22/9, Teague 21/9
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 28, Payton 20/6, Fournier 16/9

Memphis Grizzlies – Portland Trail Blazers 106-112 – hosszabbítás után

Csak buzzerekben nyert a Grizzlies. Az első és a harmadik negyed végén is dudaszós kosarakat szerzett a hazai csapat, ám a negyedik negyed végén visszakapták a kölcsönt, a hosszabbításban pedig már nem róluk szólt a történet. Mike Conley ponterős volt, Zach Randolph keményen dolgozott a palánkok alatt, azonban Marc Gasol már az első percekben kivált lábsérülés miatt – ennek köszönhetően a védekezésük nem igazán állt össze, támadásban pedig nagyon hiányzott a spanyol center intelligens játéka. A győzelemre így is volt esélyük, mert 50 százalékkal céloztak mezőnyből, de a rendes játékidő utolsó játékánál csődöt mondott a védekezésük, ott egy kicsit meg is roggyantak – zsinórban második meccsüket vesztették el ráadásban, mindkettőt hazai környezetben.

Allen Crabbe volt a hős. Damian Lillard újabb extra meccsen van túl, azonban hű társa, McCollum az első 48 percben nem sok vizet zavart, ráadásul a másik három kezdőjátékos összesen 11 pontot szenvedett össze. A kispad, különösen Henderson és a 6/8-as mezőnymutatóval záró Crabbe volt, aki megtolta a kátyúba ragadt szekeret, de Davist és Harklesst is meg kell említenünk. A 4. negyed utolsó támadásánál Lillard és McCollum is rosszul célzott tiszta helyzetben, Crabbe viszont a semmiből visszatette a végén a lepattanót, a kosarat hosszas videózás után megadták a játékvezetők – a ráadást pedig McCollum három duplával kezdte, ezzel megtörve a hazaiak ellenállását.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 27/6, Randolph 26, Je. Green, Chalmers 12/6-12/6.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 33/15, McCollum 21/3, Henderson 16/6.

Minnesota Timberwolves – New Orleans Pelicans 102-116

Az utolsó szalmaszálakba kapaszkodik a Pelicans. Négymeccses vereségsorozat végére tett pontot a New Orleans, és ezzel megtartotta halvány esélyét a rájátszásra – jelenleg a 8. helyen álló Jazz 6.5 meccsel van előttük, és van még köztük két csapat, nem lesz tehát egyszerű dolguk. A mai győzelem azért nem volt túl nehéz, a Wolves borzasztó gyengén védekezett és szokás szerint rettenetesen célzott kintről, náluk viszont hárman is elérték a 26 pontot. Anthony Davis derekasan küzdött a Towns-Dieng duóval, Anderson kiválón dobott, Holiday pedig a pontok mellett 9 gólpasszt, 6 pattanót és 3 labdalopást tett a közösbe, zsákolt is egyet, vagyis legszebb napjait idézte – ennyi elég is volt.

Ez kijózanító volt. Towns egy kicsit, Wiggins sokkal haloványabb volt, mint az elmúlt meccseken, LaVine pedig kis túlzással egy nagy zsákolással le is tudta a mai meccset. Félidőben 17 volt közte, a negyedik negyedre 25 pontos hátránnyal fordult a Wolves, Mitchell edző le is kapkodta a kezdőit. A hazaiak magasemberei hiába osztottak ki 9 sapkát (ebből Holiday egymaga ötöt kapott), mindössze 2 triplájuk akadt be, a csapat nem szerzett (!) labdát – utóbbi két adat jól jellemzi, mennyire súlytalanok voltak ma a periméteren.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 19, Wiggins 15, Muhammad 14.
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 27/9, Davis 27/3, Anderson 26/9.

Phoenix Suns – Oklahoma City Thunder 106-122

Laza ujjgyakorlat – a negyedik negyedben. Kevin Durant (32 pont, 6 pattanó, 3 assziszt, 2 blokk) és Russell Westbrook (29 pont, 8-8 pattanó és gólpassz) a Sunst is megoldhatatlan feladat elé állította, ráadásul az újonc Payne és Waiters is forró kézzel játszott – azért annyira mégsem jött könnyen a győzelem. A remek első negyed után a másodikban egyenlített a Suns, és a negyediknek is négypontos hátrányból futottak neki – ekkor viszont a fent említett négyes lerendezte a vitás kérdéseket.

Dicséretes, de nem elég. Markieff Morris és Archie Goodwin voltak a fő pontfelelősök, mellettük Tucker, Len és Teletovic és parádésan célzott - de csak a triplavonalon belülről, kinti dobásai ugyanis nem voltak a Phoenixnek (1/9…). Négy negyeden keresztül azonban a gyűrű támadása (31/39 büntető) nem lehet elég az OKC ellen, az alig 29 perc alatt kipontozódó Devin Booker játéka nagyon hiányzott, különösen a végjátékban kellettek volna a szemtelen kosarai. A csapatok egyébként meglepően idegesek voltak, a játékvezetőknek összesen négy technikait kellett kiosztaniuk.

A Suns legjobb dobói: Morris 23, Goodwin 20, Teletovic 17/3.
A Thunder legjobb dobói: Durant 32/15, Westbrook 29/6, Waiters 15/6.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus